Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csite

59 bejegyzést írt és 269 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavalyi évben a szüret borzalmas veszteségekkel járt: kb. a must fele veszteség lett, ami elfogadhatatlan. Ha a pektines mustot hűtve  ülepíteni kezdjük, ami a következőképpen frakcionálódik: a fölső 50% a színmust a további 40% a pektines, ám tiszta must az alsó 10% saras,…..
csite 2021.11.18 09:11:08
@RAMBO: úgy legyen! Mondjuk ellentmond a fizikának, hogy ha egy anyagból elveszek, akkor az ugyanolyan marad. Világos amúgy, hogy a problémádra megoldás kell, nekem drasztikus a beavatkozás mértéke.
Ahogy közeleg a szüret, egyre komolyabban foglalkoztat a még kíméletesebb szőlőfeldolgozás. A tavalyi év kiváló választása a Jolly zúzó-bogyózó volt, ami gyökeresen változtatta meg a szőlő feltárását: míg korábban a bogyózógép által levert bogyók egészben maradtak, és úgy kerültek áztatásra, addig…..
csite 2018.06.20 09:54:41
@totema: édes muskotály ->
ha csak saját célra, és iszogatni, akkor ha belősz egy kb. 10-12 közötti alkoholt, nem megy 5 alá a savad, és megelégszel 40g cukorral, akkor 21MM körüli szőlővel ezt el tudod érni, minél több cukrot szeretnél, minél magasabb alkoholt úgy még érettebb szőlőre lesz szükséged.
Az erjedéskor figyelni kell az alkoholt, és ha eléri a 11° környékét, akkor -> gyorsan lefejteni, túlhűteni, deríteni, szűrni, kénezni, szorbátozni(én nem tenném)
csite 2018.06.20 13:18:13
@csite: ez akkor "érvényes" ha a természetes borkészítést választod :)
Szinte pontosan egy évvel tavalyi felvidéki bortúránk (1., 2.) után ismét átruccantunk pár napra a határ túlsó oldalára néhány borászat meglátogatása céljából. Ebben az évben ambiciózusabb terveink voltak: több érdeklődő, több nap, több borászat. A nettó 2 nap alatt összesen négy pincészetnél…..
csite 2017.08.16 09:24:05
@BZoltan: annak jár terület alapú támogatás, aki legalább egy hektárt művel (mondjuk ezt nem értem, hogy miért diszkriminálják a kisebb próbálkozókat). Onnantól majdnem kijön nullára a dolog, ezért írtam, amint átlépjük a határt valószínű mi is beadjuk.

A bio-s cégek is úgy működnek mint az iso, nem a minőségre törekszenek, hanem az leírt folyamatok betartására, így a bevonásuk szerintem nem indokolt.

Ennek egy önszerveződő dolognak kell lennie, pl. a TH-n belül lehetne egy ilyen irány.
Kérek ajánlatot arra, hogy pl. adalékanyagok kimutatása milyen költség.
A full spektrumos peszticid kb. 85E+ÁFA volt.
csite 2017.08.16 09:54:38
@BZoltan: jelentkezem, és ahogy Andrástól tudom volt erre a dologra anno egy próbálkozás a TH-n belül.
Nem tudom, hogy Raimund Prüm rokona-e a Mosel-legenda J. J. Prüm-nek, én eddig nem is találkoztam a nevével, de ez persze semmit nem jelent. Ettől függetlenül, amikor megláttam, hogy az Aldi-ban 1600 Ft-ért árulnak egy mosel-i rieslinget, nem volt kérdés, hogy teszek vele egy próbát.…..
csite 2017.08.07 10:40:17
@Hepci: nem tudom, hogy jobb-e az arány. Nekem akkor is kokakólás. Azaz nem önteném ki, de csak nagy szükség esetén vennék újra, vagy ha nem lenne más választásom.
Bevallom a palack vége felé már nem volt olyan élvezetes mint az elején, amikor a gyümölcsösség robbant a bubitól. Elkezdett zavarni a kesernyésség, az alkopopos hangulata a bornak, a zöldes savak. Ettől függetlenül valóban remek vétel, és buliitóka.

A kutatást köszönöm, 3000hl-t így legyártani ügyes dolog.
Ugye kellett hozzá 150q/ha-os termés, abból 70%-s lékinyerés -> 105hl/ha, azaz 28,5ha termése, ami a moseli borvidék rajnait termő területének (5390ha) kb. 0,5%-a.
csite 2017.08.07 12:07:43
@Hepci: mi a feleségemmel abszolváltuk az egész palackot, tudva, hogy az ilyen precíz borok érzékenyek, mint a kokakóla! Elmegy a bubi, oda a varázs, kap egy kis levegőt és eltörik a gerince.
A Tállyán elhelyezkedő Szóló – egészen precízen SZÓLÓ Fine Wine – mindösszesen hároméves történetéből fakadóan talán kevésbé örvend közismertségnek. Az első vonatkozó írásos emlékek egyikét kétségkívül mi őrizzük, furmintfan ugyanis két évvel ezelőtt azon helyében végignyalta a pince első,…..
csite 2017.08.04 13:44:09
@loading: Az nem probléma, hogy a drága eszközök használata beépül az árazásba, mint mondottam, engem csak az zavar, hogy a többi eszközben már nincs boráramlás.
Be van fejezve a nagy mű, igen.A gép forog, az alkotó pihen.Év-milliókig eljár tengelyén,Míg egy kerékfogát ujítni kell.   (Schmidt Pál Madách Imre: Az ember tragédiája.)   Tesztüzem a szőlőben   Tekintettel arra, hogy egyelőre nem dől az uniós pénz a gazdaságba, viszont…..
A Borrajongó Kikelet All-in 2017.01.30 06:00:00
A tavalyi Furmint Február után felfokozott érdeklődéssel várt(am/uk), hogy a favorit borászaink teljes sorát szemügyre vehessük. Furmintfan szervezésében ezúttal nemcsak hogy a teljes ‘15-ös száraz szortimenthez volt szerencsénk, egy teljes portfólió áttekintést kaptunk pezsgőstől, édesborostól.…..
csite 2017.01.30 09:41:07
@rszabi: FF-re 12-s Furmintot viszek, hátha sikerül enyhíteni az évjáratfóbiádon, szívesen megmutatom.
Újra lehet kertészeti gépekre pályázni, mert megjelent a Miniszterelnökséget vezető miniszter 26/2015. (V. 6.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatások részletes…..
csite 2015.05.08 10:45:39
@RAMBO: az se rossz :)
Ahogy Lajos cimborám szokta mondani, hogy minden terméket azzal kell hirdetni - ami egyáltalán nem jellemző rá. A múltkor, amikor tűrhetetlen hangyaírtó szagra panaszkodtam a szobában, felolvasta az általa fogyasztott meggytea összetevőit (ami felelős volt a szagért) - mondanom sem…..
csite 2015.03.16 12:42:48
@BZoltan: persze-persze, csak mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem ilyeneken múlna a legális üzemeltetés

Miért nem elég nekik az, hogy a megfelelő mennyiségek az adóraktárban vannak? Miért fontos, hogy 2×200 literes hordóban, vagy egy 400-asban tartom a bort? :o
Szőlőművelés Metszőollók 2014.11.02 21:18:57
Ez a bejegyzés korántsem a teljesség igényével született - már csak azért sem, mert mint kiderült, a végletekig igénytelen vagyok a metszőollók ügyében. Amikor belevágtam a szőlészkedésbe, betértem az OBI áruházba, és az ott forgalmazott Gardena metszőollók közül…..
A Borrajongó Comin’ out 2014.08.08 06:00:00
Tartozom egy mély vallomással. Idéntől művelek némi szőlőt és lesz saját borom. Mielőtt valaki megvádolna azzal, hogy termelői babérokra török, meg kell, hogy álljunk. Egyelőre eszem ágában sincs tönkretenni magam, csak rápróbálok egyet, tanulni meg sosem árt. Hitelességi…..
csite 2014.08.08 10:41:51
A stockholmi tartózkodásunk néhány napja alatt a helyiek meggyőztek minket arról, hogy a Frantzén egy nagyon jó étterem, többen Svédország egyik legjobb konyhájának nevezték. Azt is mondták, hogy szerencsések vagyunk, hogy kaptunk asztalt, mert az egész csak 20 fős. Az élményt…..
Ezidáig kétszer palackoztattam bort, és nagyon ellenemre volt az a rengeteg törődés, amivel meggyötörtük a bort a töltés előtt. Idén szerencsére már nem kellett szállítani a bort, minden előzetes kezelést el tudtam végezni a saját pincémben: az új pinceszárnyban lett egy kis…..
A Borrajongó M. Chapoutier 2014.01.10 08:00:00
Július idusán érkezünk Tain-l'Hermitage barátságos kisvárosába. Rendkívül takaros és kellemes kultúrhelynek tűnik, mint a vidéki Franciaország úgy általában. A turizmus fősodra most messze elkerül innen, zavaró tényező a fasorban sincs. Egy nappal korábban még a Szent…..
A Borrajongó Sírunk-nevetünk 2013.12.31 06:00:00
Picit rendhagyó, de talán hagyományteremtő módon vesszük most sorra az Úr kétezer tizenharmadik évének legelszomorítóbb „bortörténéseit”. De mivel félig tele a pohár, mellé a bizakodásra okot adó mozzanatokat is szemlézzük. Két szerzőnk már az Új Évre vigad, így olvassátok mindezt akov és ungert…..
A Holdvölgy Borászat/Moonvalley Wines sokáig amolyan fehér, vagy minimum halványszürke folt volt a tokaji borászatok között, valószínűleg nem csak számomra. Néhány borukkal találkoztam a 2012-es Pannon Bormustrán, itt-ott még sikerült elcsípnem 1-1 tételt, de átfogóbb…..
csite 2013.12.13 19:38:41
@szenvedély S.: Az nem biztos, hogy Tokajban közép és alsó kategóriás borokat kell készíteni. Van sok olyan terület a borvidéken ami arra alkalmas lenne, de az meg nem lesz karakteres, ezáltal versenyképes. Hacsak nem fejlesztünk ki egy technológiát és szoftvert mint a sokat hivatkozott szomszédok.
Várjuk meg, mit tudnak kihozni a kerházból, hátha megszületik egy piacbefolyásoló tényező.
csite 2013.12.14 11:44:57
@szeretemadragaszarborokat: a 3000-3500Ft-os polcáru bor az szinte csak techno módon állítható elő, vagy sok kompromisszummal készül, vagy a termelő másból tartja el magát, és nullára akarja csak kihozni a dolgot.

A burgundiázás tévút, de ezt gyakran a média szereti a borász szájába adni [az említett esetben másként volt].
csite 2013.12.14 11:46:08
@szenvedély S.: Neked mennyire karakteresek pl. az acélos zöldveltelínik, amikért minimum ennyit kell kiadni, ha akarsz egy kis érzést is kapni a borba?
Vajas Kenyér A nagyfiúk konyhája 2013.12.08 18:52:30
Az étteremben a plusz eltöltött hónapok ellenére cseppet sem érzem, hogy bármi is jobb lenne, vagy én jobban érezném magam. Így 5 hónap után az a benyomásom, hogy ilyen erőszakos és szervezetlen konyhában még soha nem dolgoztam, ahol azért vagyok hátrányban, mert lány…..
csite 2013.12.09 08:15:44
Nem hiszem, hogy létezik olyan olvasónk, aki nem találkozott még a Dönnhoff névvel. Nem túlzok, ha azt mondom, a legszélsőségesebb „rajnaisták” is remegő rajongással gondolnak a Helmut Dönnhoff jegyezte palackokra. És valóban, a Dönnhoff név egyet jelent a legkiválóbb,…..
A Borrajongó Lidl szonda II. 2013.09.30 06:00:00
Az elsők között első kézből számoltunk be a Lidl Magyarország jelentősen megújult borszelekciójáról.  A radikális váltást kísérő figyelmet jól jelezte a poszt alatt kialakuló élénk diskurzus, egyaránt pozitív és negatív töltetű hozzászólások is bőven érkeztek. Elcsevegtünk, támogattunk, elleneztünk…..
A Borrajongó Tizenegyes furmintok 2013.09.02 06:00:00
Kedves téma került napirendre a klubban, ugyanis fullos száraz furmintokból állítottunk össze egy sort. Egy meglehetősen fiatal történelemre visszatekintő műfaj, ami véleményem szerint egészen fantasztikusan sült el, tovább haladva ezen nyomon, számomra tulajdonképpen a magyar borászat legnagyobb…..
csite 2013.09.12 08:51:54
@szenvedély S.: a szárazakról
- az ország egyik legszegényebb vidékén elkeserítően nem akar senki dolgozni a szőlőben, aki dolgozik azt jól meg kell fizetni
- a tokaji kisbirtokok jelentős része nem családi háztájira alapozva kezdte meg a működését
- a kisbirtokok nem könnyen tudnak indulni a támogatott eszközbeszerzéseken
- a nagybirtokokon kívül, jelentősen később indult meg a befektetési, működési tőke Hegyaljára, mint sok más borvidékre

az ár/minőség arány megítélése a piac dolga hosszú távon, szerintem még nagyon az elején járunk a rendeződésnek

a fogyasztók gondolkodása is érdekes ebből a szempontból, ma pl. egy 4000Ft-os bort azt gondoljuk kevesen vesznek meg, ami részben igaz is, ha eltekintünk attól, hogy vörösboroknál ez majdnem csak az ihatóság kezdetének határa, de ott valahogy ez elfogadott, és veszik
csite 2013.09.12 09:43:16
@szeretemadragaszarborokat:
Hamarabb készítettek iható borokat, keresletet támasztottak, és jól kezelték a fogyasztóikat (helyi vendéglátás is pl. ), az emberek meg nehezen fordulnak el attól, amiben megtalálják az örömüket.
A Borrajongó Szentesi mátrixban 2013.07.03 06:00:00
Megünneplendő Szentesi Jóskát, a borászok borászát, meg azt, hogy csak úgy van és ontja magából a tabudöntögető borokat, egy igazán rendhagyó kóstolóra került sor. Egy baráti társaság gyűjteményének és a pincében „elásott” készleteknek hála ezúttal nem csak horizontálisan, de vertikálisan is éles…..
csite 2013.07.03 10:42:26
A Borrajongó Lidl Polska reloaded 2013.04.19 06:00:00
Egy Varsó mellé szakadt barátom hívta fel a figyelmem, hogy a lengyel Lidl nagy átalakulások színtere volt az elmúlt időszakban. Lidl viszonylatban ugyanis igen szokatlan minőségű és árazású borok jelentek meg a polcokon. Ez önmagában még csak érdekesen hangzik, de ha végignézzük a listát, meg is…..