Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pupakpepe

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig vannak szavak és kifejezések, amelyeknek sodrásuk van, amelyekre lehet építeni. Amelyek alakítják a divatot. A borban is. Hogy aztán csak a termelők hisznek abban, hogy hasznos használni ezeket, vagy a fogyasztók is ezerrel veszik az üzenetet, akik becserkészésére hajtanak…..
pupakpepe 2010.06.10 23:43:05
Nagyon érdekes téma!

Sok-sok igaz és sok-sok támadható érv elhangzott itt, gyakran egy hozzászólótól is.

"Halászlé alatt is többféle dolgot értünk, mégsem problémának, hanem a gasztro-kultúra gazdagságnak tudjuk be" írta BZoltan.

Kérdem én, akkor a borok közt miért kell beskatulyázásra törekedni? mért nem fogadjuk el, hogy a világ olyan nagy és kerek, hogy meg kell, hogy férjen alatta a hiperreduktív és a fahordóban, üvegballonban, vagy akár agyagedényben készült bor, gyakran egy borászaton belül is...
(nem Zoltán ellen beszélek, de ő írta e néhány sort, amiről ez eszembe jutott..)

Egy példát had hozzak én is. Képzeljünk el egy kis borászatot, mondjuk 3-4 hektár. Apa és fia végeznek minden munkát (metszéstől a palackozásig). A szőlőterületek közt azonban van olyan, ami kevésbé koncentrált, kevésbé vastag alapanyag. Hosszú-hosszú évek tapasztalatából(!) kiindulva úgy döntenek, hogy innen reduktív (hűtött erjesztés, élesztőzés, stb.) bort készítenek. Úgy, hogy teszem azt mellette vannak spontán erjesztett, fahordós, hagyományokra alapozott boraik is. Kézműves-e az ilyen borászat?

Vajon nem attól lesz-e kézműves a borászat, hogy ISMERIK a területeik, fajtáik, alapanyagaik adottságát, és nem félnek használni technológiát, ha úgy adta a természet, hogy egy-egy terület, dűlő szőlőterméséből úgy lesz szép, finom és szerethető bor?

Miért kéne lándzsát törni egy olyan borász felett, aki nem fél technológiát és az emberi tudást és eredményeket használni, hogy az alapanyagból a maximumot kihozza? (ez persze könnyen támadható mondhat, de a természet olyat is tud produkálni, amit nem lehet mennyiségi korlátozással, szüreti időpontok tologatásával kivédeni... és ilyenkor lehet, hogy KELL az élesztő, lehet, hogy kell a cukorral való javítás, lehet, hogy kell a savpótlás... - hogy erre hozzak egy példát: egy kedves ismerősöm egy Balaton környéki borászat főborásza volt réges-rég. Mesélt egy olyan évjáratról(60-as évek vége felé), mikor a szőlő június(!!!) elején fakadt és még november végén is 13 Mm fokkal tudtak szüretelni... vagy csak gondoljunk a nem is oly régi 2003-as extrém meleg évre... (cukorpótlás; savpótlás))

Ahogy AG írta, az igazság talán valahol a két szélsőség között rejlik.

Amúgy én nem szeretem a "kézműves" jelzőt.(talán pont amiatt is, hogy nem meghatározható; talán pont amiatt is, hogy a jól meghatározható ellenpéldával (technológiai bor) szemben született ez a jelző. A "hagyományos" jelző vhogy jobban fekszik nekem.(borra értve persze)

Ha a bor kellemes, szerethető akkor jó. Valahol ez a lényeg, nemde?

AG szavaival zárnék - kicsit kiegészítve: "Hiszen a főszabály eléggé egyértelmű: nem az a legény, aki mondja, hanem az, aki teszi" a JÓT.
Senkitől. Nincs is nagyon kitől félnie. De ha nem fél senkitől, akkor miért tesz mégis úgy, mintha félne?Mert a helyzet nagyon így néz ki. A kétharmad birtokában előbb elintézték, hogy az új önkormányzati választási rendszerrel minden helyi testületben brutális többségük…..
pupakpepe 2010.06.10 21:31:43
@Themisz:
Tudnál erről a szoboráthelyezés-bejelentés-stb. vmi linket csatolni? köszi
Ez a kérdés azért érdekes, mert Ausztria nem tartozott a győztesekhez, hanem az osztrákok és magyarok együtt harcoltak első- és másodsorban is az osztrák érdekekért. Mégis 4300 km2 és 350 ezer fő (ebből kb. 65ezer magyar) Ausztriához csatolásáról döntöttek Trianonban.…..
A TASZ jelenti Ne szarozzunk! 2010.05.13 09:48:00
A Legfelsőbb Bíróság becsületsértés miatt megrovásban részesítette Uj Pétert, mert a Népszabadságban azt találta mondani, hogy a Tokaj Kereskedőház olcsó bora szar. Első fokon, a II. és III. Kerületi Bíróság rágalmazás miatt próbára bocsátotta, a Fővárosi Bíróság másodfokon becsületsértéssé…..
Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy…..
pupakpepe 2010.04.13 03:04:23
@Ordnassac: hazánkban is volt hasonló. Úgy hívták tanácsrendszer. De mivel a szocializmus szülte, el kellett törölni. Mindegy, hogy nálunk gazdagabb országok sem engedhetik meg, hogy 20-40-80 fős falvak (ill. az állam ezen falvakban) önkormányzatot tartsanak fenn.
Hazánkban ritkán racionálisak a döntések.. jóval többször emocionálisak...
Szekszárdi gyorsbuszokkal temetjük a vasútreformot Új, a vasútnál gyorsabb és kényelmesebb buszjáratok indulnak mától a fővárosból Szekszárdra, kihasználva az M6-os sztráda új szakaszát. A tolnai megyeszékhelyig meg sem álló, majd Pécs, Harkány, Mohács, Villány, Siklós,…..
pupakpepe 2010.04.10 19:11:23
A cikk célja - vita a tömegközlekedés szervezéséről - szép, de ezzel kb. vége is a dicséretnek.

Vajon a szerző megkérdezte az illatékes volánt:
- új a viszonylat(bp.szkszrd), vagy végre egy cég, ami az utasok érdekében(ha van rá lehetőség: M6) végre javítja a szolgáltatás minőségét?
mert végre egy cég, aki ezt tette! hurrá, ennek örülni kéne!

az, meg hogy a volán nyomul... hát istenem, nem ez a feladata egy piacon élő cégnek????? vagy osszon szórólapot: kedves utasok: irány a MÁV állomás, én nem akarok utast szállítani.... (?!)

az, meg hogy minden kézivezérelt legyen (értsd: illetékes miniszterelvtárs leszól a volánnak, hogy nehogy már akarj vmit, hiszen ez a MÁVé).... na ez kb. 89 előtt volt divat....

bár nem vagyok otthon a témában, de abban mi a rossz, hogy évente 1x tárgyalnak a megrendelt szolgáltatásról, utána meg verseny! győzzőn a jobb, meglátjuk, hogy működik jövőre aztán újrarendezzük, ha nem müxik a rdsz.

és végül szeretem a vasutat, a romantikáját, szép, jó, de azzal egyetértek, hogy ha nem képes felnőni a feladathoz (kulturált személyszállítás) akkor bezárni. kicsit sok az említett 300mrd Ft a nagyvonalú romantikázáshoz...

és végül: Akit a mozdony füstje megcsapott... mi áll benne? a vonathoz lehetett az órát állítani; ha 16.20 perc 30mp-re volt kiírva az indulás, akkor indult (mindez volt 40 éve)
ma nem röstellnek olyat leírni, hogy a vonat megcsúszik a falevélen!!!!!!!!!!!!!! esik 2 cm hó = vonathalál
a pofám leszakad ezeken!!!
uh. lehet hogy utálni fogtok, de ma én inkább pártolom a Volánt, mintsem egy ilyen Máv-ot!
na peace, remélem nem bántottam meg senkit(főleg a cikkírót)
Ebben a pár részes sorozatban azt fogjuk körbejárni, hogy milyen is volt a dualizmus kori Magyarország nemzetiségpolitikája, és milyen hatással is volt az a különböző magyar, és nemzetiségi politikai törekvésekre. Kétségtelen, hogy a témában igen sok féle vélemény létezik:…..
Régóta meggyőződésem, hogy az úgynevezett kiemelt politikusi beszédek túl-, pontosabban félreértékeltek a politikai kommentárokban. A szónoklatok kapcsán nyilatkozó elemzők általában ilyen fordulatokat használnak: megszólította a nyugdíjasokat, mobilizálta a törzsszavazókat,…..
A kínálatot elnézve lehet, hogy azok járnak jól, akik mondjuk a havazás miatt a munkahelyükön rekedtek, és inkább bevállalnak egy extra éjszakai műszakot, ha már így alakult, mert a tévében megint nem nagyon lesz érdekes program. Az m1 például egy olasz krimisorozatot vetít, de…..
  Vajon mivel melengetik szívüket vagy hűtik testüket? Vajon ebben rejlik a szláv virtus??? Vodka: (lenygelül wódka, oroszul во́дка) egy általában színtelen, szokás szerint gabonából vagy burgonyából desztillált alkoholos ital. Eredete pontosan nem tisztázott, de…..
Most már tuti, hogy a magyar internet legjobb fejei az Eropolis "erotikus közösségi portál" üzemeltetői, akik egy, a regisztráltaknak írott levélben azzal vádolták meg saját potenciális hirdetőiket, hogy miközben szenyó módon nem hajlandók hirdetni, titokban az…..
 A napokban elhunyt Samuel P. Huntington, a Harvard Egyetem politológus professzora. Az 1927-ben született Huntington sok mindennel foglalkozott élete során, de a frappáns elméleteket gyártó angolszász politikatudományi megmondóemberek közül leginkább A civilizációk…..
pupakpepe 2008.12.29 16:25:45
Az idézett illető felszínes... ha csak felületesen akarom cáfolni: ahány ország, annyi, ha nem négyzetesen annyi jellegzetesség. Biztos nagyon okos volt ez a Huntington, de azért némi helyi vizsgálódást talán megérne egy ország ide-vagy-oda sorolása.(nem hiszem, hogy k-közép eu. bármelyik országában tett volna komoly vizsgálódásokat.)
Na de hogy magyarország kelet, vagy nyugat-e. Nem kell attól megijedni, ha mo.t nem egyértelműen tekinti minden kommentező nyugatinak. én se. (egyébként a magyar önértékelése is elég sokszor hibásnak bizonyult a történelem során)
1945-ig, néhány nyugatias vívmánytól eltekintve abszolúte keleti kúltúrkörhöz hasonlatosak voltunk. 1945-ig feudális országként viselkedtünk, lsd:nők, parasztság helyzet, választási rdsz, véleménynyílvánítás szabadsága, stb.
Említette vki az Aranybullát. A két világháború közti uralkodó feudális, földesúri elit kedvenc hivatkozási alapja volt, hogy a mi államiságunk, alkotmányunk az angliaival szinte egykorú. Dumának szép, ennek ellenére rajtuk kívül senkise hitte el(arról nem is szólva, hogy ha valódi kirlyt korlátozó alkotmányunk lett volna, bizony a fentebb említett feudális jegyek már rég elmorzsolódtak volna, a demokrácia már rég csírába szökent volna... sajnos az adott korban még a demokrácia magva se jött létre Mo.n)
Azt hogy kinek a fasza legyen a szánkban... a legjobb lenne ha senkié. De ha már az Usa faszát szeretné a cikkíró fényezni, ám tegye.
de kérdem én?az usa hányszor tett nekünk szívességet, állt mellénk?
mondok pár példát, mikor NEM (lesznbek benne kicsinyes, és komolyabb példák is, a teljesség igénye nélkül):

-trianon (azthiszem egyértelmű hogy ki állt mellénk, [senki] és ki volt ellenünk)
-második vh. utáni békedöntések
-1956
-rendszerváltás után (pl.összerugtuk a port az oroszokkal, mondván a nyugat csak ránk vár. a nyugat leszart...a gazdasági bajainkat nekünk, egyesegyedül kellett megoldani)
- és akkor apróbbak:
a Milosevics elleni háborúk során: ki permetezte e Hortobágy pusztáját kerozoinnal?
ki az aki sok egyéb növénybetegség mellett legutolsóként a kukoricabogarat is ránk szórta, holmi balkáni segélyakció keretében?
ki az aki az aldunai hidak lebombázásával a hajózást tönkre tette?
és ki az aki ezen károkat felszámolta ... ja ez már nem illik ide mert a válasz itt már nem usa, hanem mi!
szal lehet az usa faszát szopni, te nyugodtan szopd!!!!
ja meg a hülye, öncélú, kultúrákat összeugrasztó háborújának hozományaként vedd csak 350 ft/literért a benzint!
mert ez meg az iraki háborújának kedves hozománya!!!!
pupakpepe 2008.12.29 17:57:31
@Reisz Manfréd:
a nyugat eladott... te mondtad..
valamiért ezt mégis elnézzük!
na de mindegy, én inkább egyik izéját se kívánom, csak arra akartam rávilágítani, hogy az Usa-tól eddig nem sok mindent kaptunk. (ezzel nem azt mondom, hogy az orosztól meg olyan sok jutott, de az biztos, hogy a nyugattól(usa) se sok...)
Dehogynem. Mert nem lesz vonatjuk Budapestre reggel. Folytatjuk sorozatunkat a december 14-én életbe lépő 2009.-es menetrend részleteivel. Figyelmük fókuszát ezúttal Ajkára irányítjuk. A jó harmincezres bakonyi város egy vasúti fővonal, a 20-as számú Budapest-Szombathely vonal…..
Az még rendben van, hogy az egyik oldalon a közel 40 éve bukdácsoló magyar válogatott helyett egy politikusi válogatottat indítanának harcba a világbajnoki-selejtezőkön. Most azonban Orbán Viktor és a Fidesz is felkapaszkodott az Eb buszára (vagy mijére..) és elindította a…..
alterglob 1400 új atomerőmű kell 2008.06.10 12:00:00
Az IEA szerint fenntarthatatlan fejlődési pályán mozgunk, és nagyjából két lehetőségünk van. Az egyik a szénalapú gazdaságra való át-, vagy visszaállás: ebben az esetben a széndioxid-kibocsátás több mint a duplájára, 130 százalékkal nő 2050-re, ami a jelenlegi ismereteink…..
Erős várunk a répa. A borreformról olvasva nekem legalábbis ez tűnt ki Jásdi István, a Magyar Független Szőlészek és Borászok Szövetsége elnökének szavaiból. A bormarketing.hu-n olvasható cikk szerint: "Az elnök - egyes borászokkal ellentétben - nem tartja elítélendőnek…..
pupakpepe 2008.05.21 16:35:02
Érdekes itt olvasgatni...
ez egy nagyon összetett kérdés. az egyik legfontosabb - bár gazdasági szempont, de nagyon fontos - az az hogy az eu.n belül a hazai borászatokra (nem a néhány [10]ezer palackos termelőkre) hanem a mennyiséget, minőségben előállító borászatokra olyan piaci nyomás nehezedik, amit mellett nem mondhatunk le a cukrozásról. akkor, amikor olaszországban tripla helyzeti előnyből induló cégek hektáronként 300-400 q szőlőt szednek le, mindemelett a szőlőnek kíváló klímájú területen (fitotechnika kevesebb, feleennyiszer kell permetezni, stb...) gazdálkodnak, van eu.n belüli tapasztalatuk,cégeik jóval tőkeerősebbek, felszereltebbek..stb.
nem sorolom, de volna még mit.szóval amikor ilyen nyomás nehezedik a hazai bor és szőlőtermelés gerincét adó(vagy felvásárló) komolyabb borászatokra, sztem harcolni kell a cukorért.
a kis, kézműves gazdák megcsinálhatják hogy lepárolnak, de akkor amikor egy cég alsó polcra termel nem nélkülözheti a cukrot. (+még egy kis adalék:olasz bor literje, idehozva magyarországra, készre kezelve 80 eurocent/liter)

szoval kedves utolsó mohikánok!küzdjetek a cukormentes borért, de ezzel csak egyet fogunk elérni:a magyar szőlészet szépen elfogy, és max 30e ha lesz az országban. ők valóban nulla cukor, 1kg/tőke terhelésel fognak gazdálkodni, de néhány éve, najó 20 éve még 200ezer ha szőlőterület körül jártunk. az ország klímája,potenciálja többre hivatott!!!persze kell hozzá kis cukor...de olaszoknál meg ott a sav!
ki kell alakulni az egészséges rétegződésnek...aki akar és tud hozamkorlátozzon, de legyenek alsó polcon erős minőségi, és mennyiségi borászataink is!
pupakpepe 2008.05.22 00:37:06
kedves BZoltan!
megint tul sok minden jut eszembe, és a felét elfelejtem a nagy gépelésbe...
de a lényeg, nehogy azt hidd, hogy én a cukorban hiszek...de!
szerintem széles körben be kéne látni végre(borászkörben), hogy nem minden magyar borászat itéltetett különleges minőségre, felső polcra, hozamkorlátozásra...mint irtam a komment végén, kéne egy egészséges rétegződés!
aztán...szerintem a törvény által engedett 2 cukorfoknyi javítás, mint a neve is mutatja, nem pancsolás, csak javítás...
aztán...a jelölésekről annyit, hogy ismered az eu-t, minek mi is tagja vagyunk...fontosabbnak érzi, hogy a kén legyen feltüntetve (mert ha jol emlékszek, de lehet hogy nem; minden 100000 emberből 1 kénre allergiás) egyszóval szarrágás van, de komoly jelölés nincs...mert az hogy ként tartalmaz...na sztem a bor, ha árt, nem a kéntartalma miatt árt...
amugy visszatérve, mit hogyan lehet nevezni: asztali, minőségi, stb...cukrozással kategóriaátugrás nincs...szal ha nem is direkt "ebbe van cukor" a jelölés, de azért van...amiből az intelligens fogyasztó meg tudja ítélni, hogy okés-e a bor vagy nem...
de!kapaszkodj meg!bordeaux-ban is használják a cukrot(van is vmi szép neve, de nem jut eszembe) hogy a bor gyümölcsös,de egyben testes, magas alkoholú legyen...
de akárhova is ragozzuk..ma magyarországon nagyon sok olyan borászat van, aki cukor nélkül bajba lenne(ÉS nem a mennyiségi szemlélet, sokkal inkább az évjárathatás miatt)...szóval akárhogy is..ezzel magunk alatt vágjuk a fát..
mert ha az olasz se savazhat, a magyar sem cukrozhat, a recept eccerü!megveszem a frankó somlói juhfarkod, felöntöm a kis lágy olasz borom, és lál-lám...kész a pancs!de nehogy azt hidd hogy emiatt az olasz felhagy a borászkodással, eltünik az olasz lőré...a somlói juhfark tűnik el(meg a móri ezerjó, meg az izsáki sárfehér) és jön a feljavított olasz bor...persze elfelejtve hogy mivel javították...
szal sokrétű ez a kérdés, és ha komolyan végiggondoljuk, sztem mi szívjuk a nagyobbat...
talán a jelölés, ami kiút lehet, de a 2 foknyi javítástól az még bor, sőőt!!ez nem pancsolás, arra is van recept...de azt talán jobb, ha mi borászok nem népszerűsítjük itt a borosblogon!
na jóéjt mindenkinek...
pupakpepe 2008.05.22 18:07:33
kedves zoltán!
ahogy mondod, kb. minden áláspont megjelent itt. de néhámy tényről nem szabadna elfeledkezni
1.a szőlőtermesztés északi határán vagyunk, kár itt abszurd pédákkal dobálozni, mint észtország. ott sose lesz borászat, szőlészkedés.
mivel a szőlőtemesztés északi határán vagyunk, ezért néha cukor(2005), néha savpótlás(2003) kell. a fogyasztó közel azonos minőséget vár el minden éveben, ezért néha élni kell ezekkel az eszközökkel... a fogyasztó egyszerüen gondolkodik...ha neki nem izlik a borod nem veszi meg. külösebben nem fog azzal tötördni, hogy te milyen szupertermészetes vagy. kostol, dönt, és ha nem jött be neki továbbáll. ilyen éles versenyben bizony kellenek a kompromisszumpok, hogy életben maradj... és ne a fél hektáros termlőre gondolj...ő valóban tud trükközni válogatással, levelezéssel stb, de aki 20-50-100hektáron csinálja,és nap-nap után esedékes a szüret, az nem fog tudni kézműveskedni, mikor az egész éves bevétele a kérdés... talán erre is gondolni kéne...
2.már irtam, hogy pancsolás az nem a 3 cukorfok javítás. ahogy irod, pancsolás ha sav, aroma, és még sokminden beleküldése. de 3 cukorfok javítás miatt nem kéne borhamisítást kiáltani.
3.ahogy mondja türkménbasi, tudatosság és nyitott szem. széleskörű tájékoztatás és hagyjuk hogy a fogyasztó dönthessen.
4.aztán fajták: ha mutatsz nekem egy fajtát is ami 400 q-t ad magyarországon, akkor kézen csokollak;)
5.nincs kettős mérce, mert aki tömegbort termel, az nem kap annyi pénzt a boráért, mint aki hozamkorlátoz,stb....
6.és végül ujra a fajta...magyarország második legelterjedtebb fehér fajtája a rizlingszilváni. vele, de a juhfarkkal is gyakran előfordul a kényszerszüret. amikor le kell szedni, mert olyan rohamos a rothadás, hogy különben keresztet lehetne rá vetni...

és végül egy személyes megjegyzés...nem hiszem hogy a másikat meg tudjuk győzni...nem is kell. szabad ország, mindenki oda termel ahova akar...alsó polc, csúcsminőség stb. de az, hogy ráerőltessük több ezer termelőre a cukor mellőzését szerintem abszurd... 3 fok nem pancsolás, hangsúlyozom ujra. aki akar nem cukroz, aki akar, max.3-at(bár nekem ugy rémlik hogy 2 az a 3 de nem vagyok benne telejesen biztos, uh ezért 3azok...)

remélem nincs harag a különvéleményért...;)