Regisztráció Blogot indítok
Adatok
chabba (törölt)

0 bejegyzést írt és 361 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Geekblog Tron: Örökség 2010.12.13 20:00:00
Amikor 1997-ben a Deep Blue néven anyakönyvezett, szilíciumalapú létforma elpicsázta Kaszparovot, talán a legoptimistább szkeptikusok is nyeltek egyet sunyiba. Pedig Sztaniszlav Stanisław Lem és Artur C. Clarke, meg még számos további jövőlátó már mikor megregélte, hogy az…..
chabba (törölt) 2010.12.14 00:42:49
@ergerberger: +1, de én talán nem fogalmaztam volna ilyen finoman.
Van a Red Bullnak egy kifejezetten minőségi, vastag, színes és ingyenes márkamagazinja, a számos nyelven kiadott Red Bulletin, amelynek most jelent meg először a magyar mutációja. Csaknem százoldalas, jó illatú, szép papírra nyomott, kiváló képekkel teletömött újság, jó kézbe…..
A Google ma kiadta a Gingerbread (Android 2.3) operációs rendszert és bejelentette az első telefont (Nexus S), ami ezzel kerül forgalomba. A hivatalos bejelentésért ide tessenek kattintani. A Nexus S-t a Samsung gyártja, ahogy ezt már tudni lehetett korábban is, hiszen elég sok…..
Aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy nem vagyok elfogult a Ferihegyi repülőtérrel, ha valami jót látok, ugyanolyan szívesen megírom, mint amikor valami bosszant. Következzen most egy olyan poszt, amit kimondottan lelkesen írtam. Előzmények: az elmúlt hónapokban többször is…..
Lassan 1 éves lesz a blog (február 22-én), nem is gondoltam volna, hogy pár hónapnál tovább húzza. Amikor belekezdtem nem szántam másnak, mint egy kis unaloműzésnek és lelki szemetesládának az Androiddal kapcsolatban, aztán szépen elkezdtetek gyűlni és gyűlni, egyre több lett a…..
25%-os kvótával színleg lesz csak több a rádióban a magyar könnyűzene: leginkább azokból az előadókból lesz több, akik annyira hazaiak, mint az itthon gyártott Big Mac. A hétfőn a Parlamentnek benyújtott új törvénytervezet minden magyar rádiónak előírná, hogy „a…..
chabba (törölt) 2010.11.24 13:29:12
Én csak azt tudom, hogy anno a haverommal zenéltünk, illetőleg producerkodtunk elektronikus zenei téren. Egyedülálló módon benne voltunk az ibizai top10-ben, olyan arcok játszották a zenénket, mint Paul van Dyk. Ezt követően felvettük a kapcsolatot a kinti kiadó magyar leányával, hogy valamit talán kezdenénk itthon is. Kaptunk egy felkérést egy remixre nevetségesen alacsony pénzért, amit "beruházásként" felfogva megcsináltunk. Majd ezt követően semmi.

Találkoztunk még más magyar zenészekkel is, akik nagyon jó anyagokat készítettek, de nem jutottak még ennyire sem, mert nem tudtak nyelveket, nem tudtak külföldre dolgozni.

Az ok nyilvánvaló volt: míg külföldön a zenét "nézik", itthon az urambátyám rendszer megy, mint minden más területen.

Emellett az itthoni zenei ízlés vagy érzék nem létezik. Külföldön az emberek jelentős része az új és az újabb zenét szereti, az a nagy sztár, aki olyat játszik a koncertjén/a szettjében, amit máshol nem hallani. Itthon az kell, amit már hallottak, és amiről tudják, hogy mások is hallották, így birkamódon lehet rá reagálni, kialakul egy csoportidentitás ami a zenét annak jellegétől függetlenül megtartja. Ez még a magukat egyedinek, ízlésesnek tartó alteros/rocker/stb. rétegekre is igaz. Így volt lehetséges az, hogy egy eszméletlenül hamis mashup is siker lett itthon, mert annyira nincs fülük az embereknek a zenéhez, de a csoportazonosulás miatt ment a szám.

És a fenti vezet el ahhoz, hogy a magyar zene miért a külföldön anno friss, eredeti formátum 2 évvel megkésett copy+paste változata. Tapasztalat, hogy az embereknek ennyi idő kell ahhoz, hogy megszokják a külföldről befolyt stílust, hangzást, stb. ami után már ismerősként befogadják magyarok által lemásolt "új" zenét.

A valami egyedit, újat, önállót létrehozó zenészek pedig elenyésző esetben lesznek sikeresek itthon, pedig rengeteg jó anyag születik.
chabba (törölt) 2010.11.24 13:31:01
@pemetetibi: azért számít, mert a zenéhez értő, ízlésformáló kisebbség is olyan létszámú, amire már gazdasági szempontból is érdemes dolgozni. Aztán ami a körükben befut, kihat a hazai gagyi kommerszre is, jó esetben feljavítva azt.

Nálunk aki a zenében kísérletezik vagy egyénisekedik, olyan kicsi piacot céloz meg, ami talán havi egy koncertet sem tud eltartani, nem hogy CD kiadás, marketing, stb.
chabba (törölt) 2010.11.24 14:29:05
@greycup: A jó zene megjelenési formája végtelen, korlátozásmentes. Az elektronikus zene terén is születtek olyan értékek, amelyhez a "valódi" hangszereken előadott zenék jó része - pl. tucat alter brit-pop - nem érhet fel.

Vagy a Te csoportidentitásod az akusztikus, netalántán elektroakusztikus hangszerekhez kötődik, amin túl nem tudsz befogadni mást? Hallottál Te már a Röyksoppról? Vagy Kraftwerk?

Inkább járj nyitott füllel. Hallgass jazzt, rockot, house-t, klasszikus zenét, electronica-t, mindent. Ne akadj meg a formánál.
A béka marad Eddig és nem tovább 2010.11.21 15:20:00
Több mint két éve írtam itt a blogon a lúgosítás nevű áltudományos elméletről. Sokan szóltak hozzá pro és kontra egyaránt. Akkor úgy gondoltam, többet erről a témáról nem fogok írni. A minap azonban a kezembe került egy palack Sport pH>10 lúgos víz. 350 forintért vettem…..
Rendesen felpörögtek az események a Facebook háza táján, alig néhány héten belül a harmadik komoly bejelentésre készül Mark Zuckerberg, a portál alapítója és vezére. A témát ezúttal is csak találgatni lehet, bár a techvilág nagyobb része biztosra veszi, hogy a Facebook…..
„Csaknem hárommillió ember annak tudatában adta szavazatát az országgyűlési választásokon a Fideszre, hogy a párt, kormányra kerülése esetén vissza fogja szerezni az MSZP kormányzása idején állami és önkormányzati cégeknél pofátlan módon kifizetett több tíz millió…..
chabba (törölt) 2010.11.02 14:54:12
@johevi: nem égtek benn a pénzek. Ha valóban jóerkölcsbe ütköznek ezek a pénzek, akkor a szerződések semmissége miatt vissza lehetne perelni ezeket. Nem 98%-ot, hanem 100%-ot. Ezért sem értem, hogy mire föl ez a 2%, amit ott hagynak ezeknél az alakoknál. Azt sem érdemlik meg, ha erkölcstelen a szerződésük.
Sárdobáló A szabadság vége 2010.10.26 17:00:00
A cikkel ma reggel Horváth Andor Márton kezdett el vitatkozni.Ma a Fidesz eltörölte a szabadságot Magyarországon. Ugyanis a kormánynak nem tetsző Alkotmánybírósági ítélet után úgy döntött, hogy megváltoztatja az alkotmányt - egyúttal megfúrva a nyugdíjpénztárakról tervezett…..
chabba (törölt) 2010.10.27 10:04:00
@Bundili: ez a 98%-os adó nagyon amatőr volt. És a megoldás jogállami keretek között is működött volna. Két eshetőség:

1. Ha jóerkölcsbe ütközik a végkielégítés, akkor a szerződés semmis. Ergo vissza lehetett volna perelni a pénzt mindenkitől, büntetőeljárásokat lehetett volna indítani, stb. A kormánynak neki kellett volna durálnia magát, és mindenkit beperelni, aki erkölcstelen/törvénysértő módon kapott ennyi pénzt. Persze ez melós, de jogállami keretek között van. Ha pedig bajuk van a perek időtartamával, inkább a bírósági rendszert reformálták volna meg, hogy hatékonyabban, gyorsabban működjön.

2. A másik, jogállami megoldás, hogy behajtják a lóvét azokon vezetőkön, akik megkötötték a végkielégítésről szóló szerződéseket. Hiszen az általuk kötött szerződésekkel kárt okoztak, amit kötelesek megtéríteni. Hűtlen kezelés miatt akár éveket is ki lehetett volna osztani, teljesen jogszerűen és igazságosan.

De nem. Már 98%-os adó üzenete is az volt, hogy a Fidesz nem kíván jogállami eszközökkel élni, inkább visszamenőlegesen ledarál mindenkit, aki 2mila fölött kapott anélkül, hogy megvizsgálná a tényleges helyzetet. Még azokat is büntetik, akik történetesen megérdemelték a magas végkielégítést (ugyanis vannak ilyenek is, bár nagyon kevesen), mert így egyszerűbb.

Az alkotmánymódosítási javaslat csak ennek az üzenetnek a betetőzése.
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
Újabb torrentrazzia volt, 2 szervert foglalt le a rendőrség a ProArt feljelentése nyomán. A ProArt többek között Ákos új albumára hivatkozott, aminek torrentfájlja elérhető volt a szerveren. A magyar torrentszervereken a magyar zene és/vagy Ákos tiltólistára került. Tegyük…..
chabba (törölt) 2010.10.26 13:34:45
@j311: nem kell anyagi haszonszerzés. Elég, ha vagyoni hátrány okozásával történik a szerzői jog megsértése. Ezt egyébként jellemzően megállapítja a bíróság, ha valaki megoszt, vagy másolt anyagot terjeszt akár ingyen is.

Azt pedig nem tudom, honnan veszed, hogy torrentezőket nem ítéltek még el soha. Saját tapasztalatom torrent ügyben nincsen, de olyan ítéletet már láttam, amiben azért marasztaltak el valakit, mert másolt dvd-t adott karácsonyra ajándékba.
chabba (törölt) 2010.10.26 13:41:48
@flimo13: igen, annak az ítéletnek van egy közkeletű módon félreértett értelmezése a neten. Közben meg a Btk. mást mond, elég a vagyoni hátrány okozása is:

329/A. § (1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt(!!!!!!) okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Az a helyzet, lassan ott tartunk, hogy egy jól időzített faviccben több a humor-potenciál, mint a Showder klubban. Tény, hogy a kezdések mindig gyengére sikerülnek - bár úgy emlékszem a tavalyi ennél jobbra sikerült - de ez most kritikán aluli volt. Nem értem, hogy miért a…..
chabba (törölt) 2010.10.20 12:05:36
@gauche caviar: naigen. Carlin ugyanez volt, csak közben akkora görbe tükröt állított a társadalomnak, hogy akár még filozófusnak is elment.
Ha ti így, akkor mi is így – ne csodálkozzunk, ha a megsarcolt cégek pontosan úgy fognak viselkedni az állammal és a fogyasztókkal szemben, ahogy az állam most velük. Ennek senki nem fog örülni. A Véleményvezér már a múlt héten kifejtette álláspontját a hétfő késő…..
chabba (törölt) 2010.10.20 09:55:23
@radala: valóban. Mindenhonnan a negatív kritikát hallom, ami persze lehet megalapozott, de olyan sokat hallottam már ilyet, hogy már csak a szokásos vészmadárkodásnak tűnik.

Jó volna, ha a magyar kommentáló réteg végre megismerkedne a konstruktív kritika fogalmával is.
Szomorú nap ez a stand-up kedvelőinek, túladagolásban meghalt Greg Giraldo, amerikai humorista. Fura, de pályafutását ügyvédként kezdte, ráadásul nem is akármilyen egyetemen végzett, hanem a Harvardon. Retorikai képességeit azonban úgy gondolta, inkább az emberek…..
chabba (törölt) 2010.09.30 10:28:25
chabba (törölt) 2010.09.30 10:31:43
@chabba: facepalm, összekevertem a fotón szereplő két arcot. Ettől függetlenül sajnálatos a haláleset.
 Már a tavaszi választásokkor is szó esett az életveszélyes ideiglenes választási plakátokról. Már akkor sem értettem miért kivételeznek a politikai pártokkal, ha köztéri reklámokról van szó, hogy miért olyan randák a táblák, mint a BKV jegyárusbódéi (mondjuk, ha…..
chabba (törölt) 2010.09.29 09:29:03
Az alábbiakban egy megözvegyült férj levelét tesszük közzé, aki a felesége halála után hiába intézkedett, öt év után felszólító levelet küldött az OTP.   „2005 májusában veszítettem el a feleségemet. A halálát bejelentettem az OTP felé, leadtam a…..
chabba (törölt) 2010.09.27 15:33:53
Egyre kevesebb az esélye, hogy Magyarországon már jövőre 16%-os egykulcsos adó legyen: mást mond a miniszterelnök, a gazdasági miniszter és államtitkára. (Fotó: fidesz.hu) Teljes a káosz a 16%-os egykulcsos adó ígérete körül: mást mond a miniszterelnök, a gazdasági miniszter…..
chabba (törölt) 2010.09.26 12:26:28
bírom, hogy mindenki magyarázza, hogy miért nem lesz adócsökkentés, mert világgazdaság, meg túlzott deficiteljárás, stb.

Namármost engem egyáltalán nem érdekel a miért. Az érdekel, hogy valaki azt mondta, hogy 2011-től 16% lesz, és most kiderült, hogy nem lesz. Persze Orbán nem hazudott, de megszegte a szavát, amivel minden hitelét elvesztette.

A részemről ennyi volt. Anno úgy álltam a dologhoz, hogy a 2/3-ad jó is lehet, mert végre rendbe tudják tenni a dolgokat. De nem. SEMMI MÁS nem történik, csak bebetonozzák a hozzánemértő embereiket a kulcspozíciókba 9-12 évre. Úgy alakítják a jogszabályokat, hogy most a Fidesz kapcsán mehessen a mutyizás.

El nem hiszitek, mennyire demoralizáló ez. Itt van ez a jobb sorsra érdemes ország, és nem lesz belőle semmi, mert a #&@§! politikusaink hozzánemértő nemistudommik egytől egyig. Talán páran konkrétan nem vesznek részt a nagy mutyikban, de ők meg a hallgatásukkal, a birkamódon történő szavazásukkal ugyanolyan módon hozzájárulnak ahhoz, hogy itt semmi ne legyen jobb. És nincs alternatíva, sem az MSZP, sem a Jobbik, sem az LMP nem képes jobbra. Mindenki hazudik. Nincs semmi. Bárki kerül oda, ugyanezt csinálja. Aki meg nem ezt csinálná, mert ért valamihez és becsületes, már rég külföldön dolgozik és esze ágában sincs hazajönni.

Ami furcsa, hogy miként tudtnak a tisztelt politikusaink reggelente a tükörbe nézni. Tudom, hogy a legtöbbjük gátlástalan, de tuti maradt még egy-két olyan, akinek van némi lelkiismerete... reggel felkel, kimegy a fürdőszobába, megmossa az arcát és magával szemben meglátja azt, aki tevőlegesen hozzájárul ahhoz, hogy szétrohadjon az ország. Mi a mentsége, a kifogása, amivel igazolja maga felé azt, amit tesz?
A kerékpárosokkal szemben vívott autós szabadságharc élharcosai láttak egy reklámot, ami felnyitotta a szemüket a környezetvédelem fontosságára. Az Emberi Parkolásért Mozgalom azonnal felszólította a fővárost, hogy a légszennyező bringázás helyett autós projektet támogasson.…..
Hol volt még egyenlő a szabolcsi cigány, a külvárosi melós és a rózsadombi úrifiú? A katonaságban! Jól szervezett hadseregre elsősorban nem azért van szükség, hogy a katonák használják is fegyvereiket. (Fotó: honvedelem.hu) Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint felelőtlen…..
Miért is fizessük be az adót? Úgyis ellopják! Csak akkor várható el jogkövető magatartás az állampolgároktól, ha látják, létezik a jogállam és a jogegyenlőség: ha a fejesek sem ússzák meg. Hunvald György és az erzsébetvárosi ingatlanok, Hagyó Miklós és a fővárosi…..
Magyarország lakossága most csökken 10 millió alá: a népességfogyásból nagy bajok lesznek. Pedig a magyar nők átlagosan egy gyermekkel többet szeretnének, mint amennyi végül megszületik. (Kép: fogyamagyar.hu) A KSH augusztus végi gyorstájékoztatója szerint 2010. júniusára a…..
chabba (törölt) 2010.09.15 11:55:53
basszus, hogy lehet ilyen gyáva ez a post. Hihetetlen, hogy max. a kommentekben történik meg a valóság kimondása.

Mert a valóság az, hogy azért fogy a magyar, mert ha gyerek(ek)et vállal egy mai fiatal pár, akkor végérvényesen és visszafordíthatatlanul elszegényedik. Azért, mert ha van is munkája az apának, akkor az jó esetben azt jelenti, hogy bruttó 185-ért nyomja valahol napi 10 órában, ugyanis a fizetetlen túlórát elvárják. Ehhez még hozzájön a GYED, de közben fizetni kéne a lakáskölcsönt, már ha annyira szerencsések voltak, hogy össze tudtak gyűjteni önerőt, vagy kaptak a szülőktől. Természetesen a GYED/GYES után az anyának már nincs meg a munkahelye, így csak szar munkát talál magának, mert a gyerekes anyákat sehol sem szeretik alkalmazni. Ezért a család pénzügyileg olyan helyzetbe kerül, hogy a második gyerek már nem megy.

És ez a jobbik scenárió. Vegyük elő azt az esetet, amikor valaki az egészségügyben nyomja orvosként havi 100 nettóért heti 80-90 óra munkavégzéssel. Vagy azt a vidéki szakmunkást, aki kiváló munkát végez, mégis csak minimálbér+zsebbe keres lóvét, de ez sem ad ki sokat. Vagy az óvónőt a havi 80E Ft-jával.

Cserébe mi látunk? Azt, hogy aki csal, lop, hazudik, az meggazdagszik és soha, de soha nem kerül börtönbe, vagy ha igen, akkor gazdag marad. Azt látjuk, hogy a minimálbéren lévő kopaszt a merciben soha nem piszkálják meg, ellenben a kamuból kitett 30-as táblánál megy a trafizás. Azt látjuk, hogy aki tisztességes munkából akar megélni, az maximum egy kis panellukba kerülhet a családjával, és nem hogy a jólétre, de még a középszintre sincs esélye. Azt látjuk, hogy ma Magyarországon nincs a munkának becsülete, a munkáltatók szarba se veszik az embereket, aprópénzért zsigerelik ki az őket, és a hatóság, amelyik felléphetne a munkáltatókkal szemben, az szarik bele az egészbe. Azt lájuk, hogy itt minden korrupt és mindennek szar lesz az eredménye, és ha nem, akkor az véletlen és a működtetés során úgyis tönkremegy. Azt látjuk, hogy mindenhova a rokonok kerülnek, és aki ért a szakmájához, az jobban teszi, ha elmegy az országból. Azt látjuk, hogy a politika semmit sem akar csinálni. Ígérgetnek, beszélnek családi adózásról, de mit segít az? Semmit. Tegyük fel, hogy a családi adózás keretében adnak 10% kedvezményt. A heti 80 órát dolgozó orvosnak ez mennyit jelent? Havi 15.000,- Ft-ot. Miközben havi szinten ennek a többszörösével van mínuszban a családja, amit a szülők finanszíroznak. Meg persze ígérnek alacsonyabb adózást, és már elkezd bizakodni az ember, mire közlik, hogy mégsem lesz. Majd 2013-tól. De ennek már nem lehet hinni.

Mindez morálisan, erkölcsileg kifárasztja, kiégeti az embert, és csak a kilátástalanság érzése marad. És ezek a kiégett emberek akkor sem vállalnak gyereket, ha 2 gyerekkel egyébként jobban élnének, mint 50 évvel ezelőtt.