Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Krauszné Tünde

169 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A természetben a vadállatok és az ős kutyák régen, de talán a háziasítás kezdetekor is, elvonulva egy gödröt ástak, ahol az ellés megtörténhetett és elrejthették a kölyköket. Így voltak biztonságban.  Akkora volt a gödör, amit a szuka be tudott "fűteni" és a kölykök akkor sem fáztak, ha az anya…..
Felismerni és beismerni, hogy a kutyázás profi szinten üzlet és nem hobbi. Felismerni, hogy az a régi kutyás világ nem jön vissza, ki kell találni a kutyázás jövőjét, mert a múlt foltozgatása csődöt mondott. Beismerni, hogy a profizmusnak ára van, amit itt és most senki sem akar…..
A felvételek nem beállítottak, nem manipuláltak. Megmutatják, hogy ha van lehetőségük a kölyköknek felfedezni a világot, fel is fedezik. 4 hetesen hagyják el az alom közvetlen környezetét és napról napra nagyobb távolságokat járnak be. Kezdetben az anyjukkal, majd a már ismerős környezetben egyedül…..
Szocializációval, tenyésztéssel, szelekcióval az ember módosította az ösztönös adottságokat. Megváltoztatta a kutyát, de a félelem, az óvatosság, nem tűnt el belőle, így mindig előkerül a téma erről az érzelemről, a hozzá kapcsolódó viselkedésről, agresszióról. A fotón azt a helyet látjuk, ahol…..
Két történet. Az első történet egy 5 éves szálkás szőrű tacskóról és egy 8 hetes kacsa vadász retriverről szól. Elérkezett az új kutya hazahozatalának napja, így Dobos nálunk töltött két napot. Jól ismerjük egymást, pici korától kisérhettem végig a fejlődését, viselkedését. Mivel Dobos sokat…..
Bevésődési fázis(4-7 hét)Ebben a korban tapasztaltak kitörölhetetlenül rögzülnek a kiskutyában. Akár jó,akár rossz ez az élmény. Meg kell ismerniük az embert, a közvetlen környezetüket és már játszanak egymással is. Ennek a fázisnak a végén kerülnek általában újgazdához a kölykök.  Nálunk 6 hetesek…..
 Mi az apropó?  Minden új, feltörekvő kutyás generációval megéltem egy hasonló hozzáállást. Hamar elhangzott, hogy bezzeg, nem versenyez, bezzeg nem csinál munkavizsgát, bezzeg nincs ott a kiállításon! Úgy átlag négy évenként, ritmikusan ismétlődtek a dolgok. Jött valaki, aki másként gondolta a…..
Egy nagyon sikeres időszakban, új, de hamar népszerű, sikeres fajtákban tanultam mind a kiképzést, mind a tenyésztést. (boxer, rottweiler) A magyar kinológia felfele ívelő szakaszában kezdtem 1971-ben. Rottweilerben a népszerűség, nagyon felhígította az állományt, de bizony sokáig töretlen volt, se…..
Fontos leszögezni, hogy a kölyök kutya nem dühből harap! Csak akkor teszi ezt, ha nyugtalan, mert felbosszantjuk, vagy büntetjük olyanért, amit ő nem tud értelmezni. A rohanást, elkapást a kutya jobban bírja, a gyereknek esélye sincs megelőzni!  A kutyának a gyerek fogakkal való megtartását nem kell…..
Krauszné Tünde 2021.08.08 16:36:38
@élhetetlen: Köszönöm és nem off. Nagyon kedves történet és igen, meglepően jól értik egymást a kutyák és a gyerekek. Viszont vagyunk mi felnőttek, akik sokszor rosszul avatkozunk a kettőjük történetébe.
Mivel saját kutyáinkról és saját kutyáink kölykéről írok döntően, én tudom mi az a harapás, amit nem visel el se gyerek, se felnőtt. Így jobb, ha nem jutnak el arra a szintre, hogy durva büntetéssel próbálják "leszoktatni" a kutyát. Később aztán amikor kialakul a kapocs, számtalan kedves és huncut történet szereplői lesznek ők is.
2006-ban elvállaltam a kutyaóvoda vezetését, a Happy Dog kutyaiskolán, mert határozott igény merült fel nálunk is, hogy nyissunk ezen a területen. Néhány hónap alatt kiderült, mire van igény, hol vannak hiányosságok. Mi az, ami az óvodás korban, mint oktatás belefér egy órába sűrítve, és eszközök…..
Gyakran elhangzó panasz, hogy a kutya felugrál! A felugrálás kezdetben még ösztönös üdvöző viselkedés, csak később válik kényelmetlen szokássá. MINŐ MEGLEPŐ, ezt is az ember tanítja meg neki, pedig mindenki szent meggyőződése, hogy ez a kutya rossz tulajdonsága, amiről büntetéssel kell leszoktatni.…..
  ADRK - Általános Német Rottweiler klub- oldaláról a tenyésztők ajánlása  Széles körben tájékozódott a rottweiler fajtáról, és úgy döntött, hogy vesz egy rottweilert. Ahhoz, hogy jó hírű tenyésztőt találjon, már megtette a helyes első lépést. Meglátogatta weboldalunkat. A weboldalunkon felsorolt…..
A kutya négy lábon jár. Normál mozgása az ügetés, nem a lassú séta, poroszkálás, ami az embernek kényelmes lenne. Rövid pórázon, a TV –ben látott „nem mehet, az ember” előtt módszerrel, valójában kényszeríted, így saját magad készteted húzásra! Feszesen tartod, ráadásul bünteted olyanért, amit ő nem…..
Mindkét kutya Rick von Burgthan A fajta történetét olvasva, a képeket nézve is látható, hogy a fajta milyen átalakuláson ment át, az első fajtaleírás után, a tenyésztés hatására. Most a rajzolat kapcsán, egy pici részletnél is szembetűnnek a különbségek. A fekete-fehér képeken is látszik, a…..
A rottweiler 22 (2020.) éve hosszú farkú, nem csonkolt farkú, mint évtizedekkel ezelőtt. Kiállításon nem lehet felvezetni csonkolt farokkal és tenyész szemlén se vehet részt! Az ok = tenyésztésből kizáró hibaként kerülne értékelésre, mivel a faroktartást megítélni nem lehet. Itt…..
Őrző-védő alapok, képesség felmérés. Segéd Tóth Roland , Pestlőrinci KKI 2020. julius 17. Dorisz 16 hónapos. Soha ezelőtt ilyen tréningen, foglalkozáson nem vett részt! Ezen a területen is csak egy alkalommal volt, egy héttel a tréning előtt. A segédet se ismeri, a tréning előtt ismerkedtek össze. ..
Meleg, kánikula, pici ismerkedés a területtel. Dorisz túl a második tüzelésén, 15 hónapos. Ő nem Siroccó kutya, de tenyésztője kedves, régi ismerősünk, így jött hozzánk négy hónaposan bemutatkozásra, a gazdival. Azóta időnként  találkozunk. Jó  tanácsok, tréningek alkalomszerűen, hogy a kutya…..
Egy hosszabb kihagyás után márciusban találkoztunk ismét. Akadály ugrás és a testméretek felvétele volt az új tanulandó elem. 59-59,5 cm a mar magassága 30 a mellkasmélység, 14:9 koponya és orrhossz aránya, 2b szemszín. 38 kg ..
Mindenki a kutya rossz szokásának tartja, ha valami nem a kívánt formában jelenik meg a kutya viselkedésében. Azonnal azon töri a fejét, hogy hogyan lehetne leszoktatni erről! Pedig nem a kutya rossz szokása ez, hanem a környezet ingereire adott válasz. Az ingereket legtöbbször mi magunk adjuk és…..
A kutyának az munka, hogy rám figyel, vezényszóra végrehajt formagyakorlatokat, ügyességi feladatokat. Ezek a gyakorlatok helyettesítik a vadászatot, az élelemszerzést, ami a ragadozó állat múltjából fakadó "öröksége" "ösztönös" képessége a kutyának! Ezt figyelembe véve neveljük, tanítjuk, képezzük…..
A kölyökkutya Fúúj rossz! 2019.12.17 21:39:02
A kutyának más fogalmai vannak a szemétről, mint nekem, ezért a tanítás elején hatástalan a kiabálás és a pánik. Meg kell tanulnia mit is jelent ez a szó "fújj rossz". Fúúj, rossz ,én így tanultam, 40 éve ezt használom, de más szó is lehet, a lényeg az hogy a mindig tilos dolgoknak egyedi szava,…..
FONTOS! A séta és az utcán való közlekedés két külön dolog! A közlekedés az, AMIKOR ELJUTUNK A-ból B – be! Rövid útszakasz, amikor a kutya összeszedetten láb mellett jön! Fiatal kutya a tanulás elején, csak rövid szakaszon képes koncentrálni.Ezért nem követelhetem meg azonnal a távoli célt. A…..
A kölyökkutya Tréning 2019.11.21 07:15:05
  Amikor belevágtak az őrző-védő munkába, a cél az volt, hogy érezze jól magát a kutya, ne legyen a munkában agresszív és maradjon továbbra is könnyen kezelhető, barátságos kutya. Legyen formába öntve a tréning, de legyen kényszermentes. Rolandot javasoltam, mert bíztam benne, hogy ketten szót…..
Zami, nem az én kutyám, ezért van rajta a tíz méteres póráz. No, meg azért, hogy ne rongyoljon be a bokrok közé, ahol szarba hempereghetne esetleg. Nem kell tanulnia a behívást, tudja, mert megtanulta! A póráz ebben az esetben a biztosító kötél. Akár szabadon is engedhetném, de nem adok esélyt,…..
Egy kutya élete az alomban kezdődik. Ekkor még csak ígéretes ebecskének számít. A törzskönyvezés alapfeltétele, hogy a szülők minősített tenyész állatok legyenek. Minimum követelmény ZTP - azaz tenyész szemlén tenyészthető minősítés.Tenyésztési és a tenyész szemle szabályzat tartalmazza az ehhez…..