Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Műtannin

99 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hatszor két 2011-es villányi (plusz egy alföldi) oportón túl, de egy centivel sem előrébb. Sőt. A kép homályosabb (ha nem sötétebb), mint egy hete volt. Ítéletet mondani fajta, évjárat, borvidék felett nem volna komilfó, de szerintem úgy jöttünk ki ebből (nem jól), hogy…..
Arra számítottam, hogy nehéz lesz. De hogy ennyire?! Ha ebből a mintából akarnánk jósolni, sötét jövő elé nézne a magyar bor. Na jó, legyünk megengedőbbek: Villány. Az oportó. Mayer Villányi Portugieser 2011 Mayer Mártonban nagyon bíztam pedig. Régóta nem ittam tőle,…..
Valamikor a karácsony előtti héten nyakamba vettem a Sörspecialistát meg a Csakajósört, és beszereztem minden karácsonyinak tűnő sört. Aztán telt-múlt az idő. Samichlaus Schloss Eggenberg (0,33-as palack, 14%) Nem is karácsonyi, hanem Mikulás-sör, mint a név is mutatja.…..
Az osztrák borokon nem győzünk álmélkodni és siránkozni. Álmélkodunk a grüner veltliner hihetetlen világsikerén, Wachau smaragdjainak minőségén, és siránkozunk sűrűn azon, hogy évszázados borpiaci fölényünk nem csak hogy elolvadt, de egyre távolabb kerülnek tőlünk a…..
Altner Edina, Altner Ágnes, Altner Gábor, Ács János, Ambrus József, Bán László, Békássy Gábor, Békássy János, Békássy Péter, Bíró József, Bognár Ferenc, Botos Gyula, Böde István, Bölecz József, Bölecz László, Csala Imre, Csíkné, Csillag A., Csom Károly, Czanka…..
Műtannin 2011.08.09 18:14:35
@dalton@dalton1: nehez ügy ez a középszerűség vs. katarzis téma.

Szeremley rizlingjei valóban nem azzal ambícióval készülnek, hogy letaszíítsák katarzisslágerlista éléről a XI. szimfóniát.

De ugye van az a jelenség is, hogy egy nagyon szigorú, túlművelt kritikusi közelítésben, Lukács-esztétikával kockára vert fejjel giccsesnek, banálisnak tűnő popslágerecske bizony beüt kegyetlenül. És nincs menekvés. Vádolhatjuk magunkat ilyenkor infantilis szentimentalizmussal, buta felületességgel, figyelmetlenséggel, egyebekkel, azon kapjuk magunkat, hogy meg vagyunk egy picit rendülve, és egész nap a Slade C'mon feel the Noize-át dúdolgatjuk, és a refrén legjobb részeinél remegtetjük a hangunkat, mint Noddy Holder.
Műtannin 2011.08.09 18:15:54
@Műtannin: IX. az a nyomorult szimfónia, persze. :)
Részünkről. Kővári Gergely sörfőző, kiskereskedő egy jelentős IPÁ-val lendített az ügyön. A hazai kézműves sörfőzés helyzetéről beszélgettünk: vidámságra kevés az ok, de, mint a mindenkori magyar szövetségi kapitány, látjuk a fényt az alagút végén. A bor- és a…..
A Bosch IXO Vino (kell még valamit magyarázni a kép után?) hiánypótló megoldás. Elemes, drótnélküli, alig negyven dollár...
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
Van az az elméletünk/fantazmagóriánk/hülyeségünk Albert Gazdával (és nagyon úgy tűnik, hogy Alföldi Merlot sem bontja ezt a csodás egységet), hogy az olaszrizling lehetne a mi grüner veltlinerünk, potenciális popsztárunk, ami talán még a világpiacon is arathatna…..
A muscat lunelt egy helyi borász egyszer Tokaj rozéjának nevezte: az a friss, lendületes, olcsó tömegbor, amivel lehet szőnyegbombázni a piacot, előkészítendő a komolyabb tokajiak offenzíváját. Hogy ebben az illatos, friss, alacsony alkoholtartalmú szintipop stílusban milyen…..
A Művelt Alkoholista Föltámadunk 2010.12.16 06:00:00
Franz, a biodinamikus átálló, azt mondják, veszített népszerűségéből az utóbbi években. Az átállók sorsa. A Sopron a New Hope, a föltámadás bora, olcsó és jó, beszállóküvé: merlot, syrah és kékfrankos. Ha mostanában úgy adódik, hogy egy áruházban kell vörösbort…..
Vajon mekkora a valószínűsége annak, hogy az embernek egyik nap ötöse van a lottón, másnap pedig benyit hozzá a félmeztelen és kissé részeg Scarlett Johansson egy üveg Hennessy XO-val a kezében? Szombatig úgy gondoltam, hogy kábé ugyanekkora a valószínűsége annak is, hogy…..
Vébé- és kánikulakompatíbilis tartalommal lepjük meg az olvasót, miszerint sörözünk. Német és belga tételek, egy kis stílusgyakorlat, bevezetés a minőségi sörözésbe. Túravezető: Nagymarosy András. Az eredmény: több mint kielégítő. Magyarország, ez a felelősség…..
Nemrég jelentős kommentviharokat okozott Alföldi Merlot kolléga Takács Lajos-posztja, amelyben kilenc ponttal a legjobb magyar száraz fehérnek minősítette a Hollóvár somlai furmintját. Kilencpontos bor háromezerért? Több se kelletett: már tárcsáztam is délszláv népfelkelő…..
A Művelt Alkoholista Háromezerjó 2010.03.30 18:00:00
Mór talán a legpechesebb magyar miniborvidék: a rendszerváltás óta sem tudta visszaküzdeni magát a piacra, nem voltak korai sztárborászai, akár közepesen ismert pincéi. Pedig van egy sztárfajtája, leírni is félek: hungarikuma: az ezerjó. Az egykori állami gazdaság romjain nem…..
Tegnap este repítette világgá a nemzeti hírügynökség a boros körökben oly népszerű Balaton-Agrár Zrt. igazgatójának közleményét, miszerint a társaság kivág harminc hektárnyi csabagyöngye szőlőt, részben a tőkéket sújtó betegségek (Esca - gombás fertőzés okozta korai…..
Alföldi Merlot kollégával Toszkánába bortúrázni - EPIC win. (Sőt: win-win.) Merlot szellemi faltörőkos, berepülőpilóta és Matula bácsi erősségű guide 3 in 1. Hét éve jár Montalcinóba kitartóan, teljes mélységében tanulmányozza a hozzáférhető szakirodalmat három nyelven…..
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
Nagy ígéretnek indult, mint Duró József, aztán az is maradt. Vagy talán hízelgőbb lenne, ha azt írnánk, hogy a magyar rajnaiforradalom előfutára volt. 2005-ben, amikor berobbant, még jóval kevesebb emlékezetes tétel volt a piacon a fajtából, 2006 után jöttek az igazán jelentős…..
Ottonel muskotályból és olaszrizlingből hegesztett kedvező árú (1500 körül), reduktív házasítás. A vártnál sötétebb, sárgább szín, brutális illat. Magyarország legillatosabb bora, és ez nem dicséret. Szinte az elviselhetetlenségig parfümös. (Pacsuli lesz az, inkább.) A…..
Budapest, 2009. május 8., péntek (OS) - Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke a mai napon az alábbi levelet juttatta el Ofir Venturának, Tito Ortiz jogi képviselőjének. Tisztelt Ofir Ventura úr! A magyarországi sajtóban a napokban megjelent hírek szerint Tito Ortiz küzdősport-bajnok a…..
Az Inforadio.hu-n talált cikk szerint Bakonyi Károly, a legidősebb és leghíresebb magyar szőlőnemesítő (a cserszegi atyja) azon dolgozik, hogy a cabernet sauvignon, a merlot és egy korai érésű szlovák vörös szőlő keresztezésével a francia fajták ízvilágát produkálni képes,…..
Wonderful Wine Cellars For Any Room in Your House..
Év végén mindenféle vérnyomásproblémáim támadtak, mert balga módon nem fogadtam meg nagyapám vonatkozó bölcsességét: "magas vérnyomása annak van, aki méri", amely mondás mélységes igazságtartalmát alig csökkentheti az a tény, hogy az öreget végül is…..