Regisztráció Blogot indítok
Adatok
quantumboy

0 bejegyzést írt és 130 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez az egész poszt egy rohadt nagy spoiler, szóval nagyon óvatosan a klikkolással. Szóltunk. Fontos karakterhalálok: 9 Meggyilkolták: Joffrey Baratheon, Ser Dontos, Lysa Arryn, Shae, Tywin Lannister Csatában esett el: Ygritte, Locke Párbajban halt meg: Oberyn Csontvázzombik ölték…..
quantumboy 2014.06.17 15:29:08
@rekspeiler:
alexwanders.nl/wp-content/uploads/2013/12/WorldofIceandFire.png

A Gulltown-nál lévő hosszú tölcsértorkolat mélyéről indul Braavosba. Észak-kelet. ;)
Pompás találat a Bold Italic nevű oldaltól: mindenféle metálzenekart el lehetne nevezni a Trónok harca szereplői nyomán. 1. Dothraki - középtempós doom. Nótacímek: Horse Lords of the Apocalypse, The Red Waste, Blood Khalasar. 2. Sandor Clegane - kelta folkmetál hegedűvel és…..
Nem, nem kezdek el újabb szinkronvitát. Nem követelek feliratos kópiákat. Nem kívánom a 3D halálát. Mást kérdezek. Azt vettem észre, hogy ha egy film 3D-s – és mostanság az a ritkább, ha egy nagy költségvetésű darab nem az –, akkor az szinte biztos, hogy szinkronizált (a…..
Bizony, a pusztulásnak és az omlásnak is megvan a maga romantikája és szépsége. Íme 33 hely, ami röpke előzetese annak, hogyan is fog kinézni majd a Föld, ha egy napon az emberiség megszűnik létezni, és a természet birtokba veszi az épületeinket, szobrainkat, otthonainkat. A…..
quantumboy 2014.05.07 21:25:30
EnergiaGorilla Van egy pont 2014.02.26 17:28:15
A szolgáltatók fekete szerdájaként beharangozott erőlködés végül a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúnya szorulását eredményezte. Túlzás lenne bármiféle győzelemnek, vagy sorsfordító mérföldkőnek nevezni. Mindenesetre ez egy jel arra nézve, hogy nagyon éles kanyar…..
quantumboy 2014.02.26 20:00:26
Az alapdíj eltörlése ott, ahol az viszonylag alacsony (villamos energia és földgáz), nem feltétlenül rossz ötlet.

Vegyük a villamos energiát. Két fix(szerű) tétel van a rendszerhasználati díjak között: alapdíj és teljesítménydíj. A lakosság jellemzően nem fizet teljesítménydíjat.

Az elv ugye az lenne, hogy fix díjakból fedezze a szolgáltató a fix költségeit. Számomra eleve kétséges, hogy ez jelenleg egzaktul teljesül, továbbá az is erősen homályos, hogy mi alapján állapítják meg az alap- és teljesítménydíjak arányát és abszolút mértékét a különböző kategóriákban. Hogy is lehetne kiszámítani, hogy a fix költségek mekkora hányada van a lakosság miatt? Értelmetlen lenne ilyet számolni. Amúgy is össze-vissza keresztfinanszírozva van már az egész a különböző fogyasztói kategóriák között. :(

Amikor be kell állítani a fix és forgalomarányos díjak arányát egy komplex szolgáltatásnál, olyankor inkább azt kell nézni, hogy mit akarunk elérni az árazással.

Ha magas a fix díj és alacsony a forgalmi díj:
Ez a szolgáltatást igénybe vevők körének szűkítésére jó, illetve a nagyfogyasztók versenyelőnyének növelésére.

Ha alacsony a fix díj és magas a forgalmi díj:
A szolgáltatást széles körben igénybe veszik, ugyanakkor takarékos használatra ösztönöz. A nagyfogyasztókat ez ugyan megviseli, de hosszú távon energiahatékonyságra ösztönöz. (Vagy az országból való kivonulásra. Egy magas forgalmi díjas rendszer úgy működhetne jól, ha mellette lennének támogatási rendszerek hatékonyságnövelést célzó beruházásokhoz.)

Mi van, ha a KIF1 kategórián belül maradunk?
Egy átlagos fogyasztó (2400 kWh/év) forgalmi költségei (rhd+ker) 30.76 Ft/kWh. Az alapdíj 1536 Ft. Ha ezt beépítjük a forgalmi díjakba, akkor az 31.40 Ft/kWh. A különbség minimális. Az átlag alatt fogyasztók jól járnak, az átlag fölöttiek meg kigazdálkodhatják egy kis takarékossággal.

Azt nyilván nem vitatom, a Fidesz ezt a kérdést is demagóg módon közelíti meg. "Miért fizessek, ha nem fogyasztok?!"
Ez túlontúl leegyszerűsített szemléletmód.
quantumboy 2014.02.27 08:48:41
@Szilv Eszter: Tételmondatom az első bekezdés. Azt akartam mondani. A többi a kifejtés, érvelés. ;)

Pontosan mi nem világos a leírtakban?
Egy csodálatosan szürreális videót forgatott a Hír24 Németh Szilárd sajtótájékoztatójáról, ami egy újpalotai panelház egyik lakásának nappalijában tartott. A Rezsitábornok úrnak már a bejutással is meggyűlt a baja. Kis magyar valóság, avagy ilyen, amikor kilépünk egy…..
Egyelőre csak ennyit tudunk, illetve van három plakátunk, amiket meg is mutatunk legott. UPDATE: nem tudunk lófaszt sem, ezek rajongói plakátok, basszameg. RaulRealnak kösz a figyelmeztetést, tökre beszoptuk az egészet.  ..
quantumboy 2013.12.10 16:46:45
A szombati munkanapnál kevés utálatosabb dolgot találtak fel ezen a bolygón, még szerencse, hogy vannak flashjátékok, amikkel el lehet ütni a munkaidőt. És szerencse, hogy vannak olyan lelkes munkakerülőink, mint Péter, aki elküldte nekünk a Kingdom Rush Frontiers linkjét (korábban…..
quantumboy 2013.12.08 10:03:05
@Holding: Én veteránon is kimaxoltam. ^^ Minden pálya minden módja kész veteránon, plusz megvan minden achievement. Egyedül Mirage nem érte még el a 10-es szintet. De hamarosan az is meglesz. ;)

Azt mondanám, hogy kb 5 pálya-mód kombó van, amely igazán nehéz, és további 5, amely kifejezetten nem könnyű, de nem is kell 30-szor nekifutni, hogy rájöjjünk a titkára.
Több mint fél éve írom már ezt az energiaügyi (sokak szerint rezsicsökkentés ellenes?) blogot, éppen itt az ideje, hogy írjak egy toplistát a legtipikusabb hozzászólásokról – és természetesen az azokra adandó válaszokról! Amikor ezt az egészet elkezdtem, akkor nem…..
quantumboy 2013.10.25 19:06:56
@Pascal: Ne használjuk már a szolgáltató szót. Nem egyértelmű.

Vannak a kereskedők és vannak elosztók. A kereskedőnek nincs fizikai tulajdona (se mérő, se vezeték, se trafó). Minden fizikai létező az elosztóé (vagy a fogyasztóé, de az más tészta és a lényeget nem érinti).

Ami lopás fogyasztói mérő után történik, az a fogyasztó baja. Ami lopás a termelői mérő előtt történik, az a termelő baja. Ami lopás a két mérő között történik az a hálózat baja.

A kereskedőktől az égvilágon semmit nem lehet kilopni a hálózatból, mert a kereskedő papíron veszi és papíron adja az energiát.

És nem azt az energiát veszi meg, ami a turbina csücskén jelenik meg, és nem azt adja el, ami a villanykörtéd foglalatába bemegy, hanem azt veszi, ami a termelő és az elosztó közötti mérőn megy át, és azt adja el, ami az elosztó és a fogyasztó közötti mérőn megy át.
quantumboy 2013.10.25 20:53:30
@Pascal: Bízz bennem. A mérő vagy az elosztóé vagy a fogyasztóé. Azért bízz bennem, mert ilyenekkel is foglalkozom munkaidőben. ;)

A szétválasztási elv arra vonatkozik, hogy nem szállíthatja és adhatja az energiát ugyanaz a cég. Leegyszerűsítve legalábbis.

A szolgáltató szó lehet egyértelmű. Ez szövegkörnyezettől függ. A mostani beszélgetésben nagyon fontos szétválasztani a kereskedőket az elosztóktól a szavak szintjén is.

És egyébként úgy van, hogy egy cég kiválthat különféle engedélyeket. Kereskedőit és egyetemes szolgáltatóit akár egyszerre is. Elosztóit és kereskedelmit nem.

www.mekh.hu/gcpdocs/77/Villamosenergia-ipari%20enged%C3%A9lyesek%20list%C3%A1ja_honlapra.xlsx
Titkos dokumentum bizonyítja, hogy csak az utolsó pillanatban sikerült hatástalanítani a bombákat 1961-ben.   Az amerikai légierő drámaian közel került ahhoz, hogy a Hirosima fölött felrobbantott atombombánál 260-szor nagyobb hatóerejű bombát robbantson fel Észak-Karolina…..
quantumboy 2013.09.24 14:57:54
@röhögő:
Hidrogénbombában is lehet trícium.
en.wikipedia.org/wiki/Tritium#Nuclear_weapons

"Tritium is an important component in nuclear weapons. It is used to enhance the efficiency and yield of fission bombs and the fission stages of hydrogen bombs in a process known as "boosting" as well as in external neutron initiators for such weapons."
Két műfaj egészen jól sikerült kombinációja a ClickBattle: van egyrészt a sávokban támadó ellenféltől bázist megvédős része, melyeknél tornyokkal védhetjük meg magunkat a támadóktól, másrészt pedig a párosíts és tüntess el elemeket módszerrel tudunk varázslókat…..
A világ vasárnap este megtelt kisírt szemekkel, sokkos állapotokkal, tönkretett életekkel, válogatott káromkodásokkal, dühvel, keserűséggel, öngyilkossági hajlammal és frusztrációval, és bebizonyosodott, hogy George R. R. Martin egy perverz, szadista vadállat. Mármint ha komolyan…..
quantumboy 2013.06.05 11:35:27
@vorpex:
A könyv tele van érzelmi alapon hozott hibás, az eseményeket jelentősen befolyásoló döntésekkel. Ezekben a házakban biztosan követnek el ilyeneket, és akkor csak azt írtam, ami kapásból eszembe jutott:

Stark, Lannister, Baratheon, Targaryen, Martell, Arryn, Karstark.

Szerintem olvasd el a könyveket figyelmesen. ;)
Rengeteg sztereotípia él arról, hogy milyenek is vagyunk, mi nők. Évszázadok során sokat változtak a nemi-szerepek, a kezdeti eltartott feleségből ma, az egyenjogúság korában, már dolgozó nőkként vagyunk jelen társadalmunkban. Hogy ez jó, vagy sem, nem a mi tisztünk eldönteni. A…..
Az HBO nyilvánosságra hozta az első adag promóképet a március 31-én érkező harmadik Trónok harca-évadhoz, megmutatjuk mindet két, remekbe szabott galériában. ..
quantumboy 2013.01.28 11:06:38
@Sigismundus: Mit vársz Thorostól? A történetnek ennek a szakaszában pontosan így kell kinéznie: szakadt, meggyötört, szürke. A hatalma nem a ruhájában vagy a kinézetében van. ;)
quantumboy 2013.01.28 11:43:47
@Sigismundus: A csatatéri színek problémája sajnos eltörpül amellet, hogy alig van csatajelenet. :) :(
Tényleg nincs olyan nap, hogy ne írnánk valamit a Disney-hez került Lucasfilm háza tájáról! Pár nappal azután, hogy a Csillagok háborúja atyja, George Lucas eljegyezte a barátnőjét és kiderült, hogy női főszereplője is lehet akár a Star Wars VII-nek, századik epizódjához…..
1000 leütés Több kapitalizmust! 2013.01.03 23:21:28
Legalább 1945 óta -- nyilván eltérő hangsúlyokkal -- az antikapitalizmus bűvkörében él ez az ország, szentül meg van győződve róla, hogy a kapitalizmust jobb lenne valahogy elkerülnie (és a szót legalább sikerült is gyakorlatilag tabusítani). A kapitalizmussal szembeni…..
quantumboy 2013.01.05 12:27:49
A kapitalizmusnak vannak hibái, veszélyei. Kezdésnek:
en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_capitalism

Mi a helyzet Magyarországon?
-Erősödő szegénység, munkanélküliség, kilátástalanság
-Korrupt, alkalmatlan vezetőség
-Külföldi és belföldi nagytőkések és multik erős befolyása a politikára, gazdaságra

Természetes reakciója az embereknek, hogy nagyobb állami segítségért kiáltanak, mert önerőböl nem tudnak kitörni, a politikai rendszerből kiábrándultak, az ellenségképünk meg homályos, megfoghatatlan.

Egy ilyen társadalmi-gazdasági helyzetben mit jelent a több kapitalizmus? Hogyan lehetne elérni? A rendszer hibáit nem fogja kijavítani, ha csökkentjük a piacszabályozást, ha csökkentjük a szociális hálót. Egyáltalán, miféle kapitalizmusból kellene több? Mert a kapitalizmust is sokféleképpen meg lehet közelíteni. Kezdésnek:
en.wikipedia.org/wiki/Capitalism#Types_of_capitalism

Azt különösen naiv elképzelésnek tartom, hogy a kapitalizmus ekkora gyógyír lenne mindenféle társadalmi problémára. "A kapitalizmus előhívja az emberből a kreativitást, a kezdeményező erőt, a a bátorságot, az empátiát". Egyesekből talán. A többségből esetleg akkor, ha a kapitalizmust hihetetlenül hatékony állammal szabályozzuk, hogy az összes hátrányát kiküszöböljük. De akkor az már nem is annyira kapitalizmus. :)

"a kapitalizmus és a kereskedés közelebb hozza egymáshoz az embereket, megértőbbé teszi őket egymás iránt, megtanít a másik fejével gondolkodni, és a másikért felelősséget vállalni.". Biztos nem. Az embereket közelebbé inkább a helyi szerveződések, civil megmozdulások hozzák. Az, ha az egyén biztonságban érzi magát a közvetlen környezetében. Az, ha az egyén közösséghez való hozzájárulását megbecsülik. Ha az egyén otthon érzi magát a lakóhelyén, sajátjának érzi azt. Hogy ezek teljesülnek-e, annak nem sok köze van a kapitalizmushoz
1000 leütés A jó társadalom 2013.01.03 11:49:54
A jó társadalom (alább egy picit még kifejtendő) alapja az én szememben, hogy a társadalom minden tagja a képességeinek megfelelő legnagyobb hozzáadott értéket nyújtja, amely még nem rontja a boldogságát. Ez egy kellően homályos, de távolról sem értelmetlen meghatározása a…..
Már vagy húsz perce keresgetem ennek a játéknak az első részét, mármint hogy melyik blogon mikor posztoltuk, de nem találom. Aki rálel, az dobjon már egy linket, legyen szíves. Itt van viszont nekünk az alapdarab, amit még Stöki írt meg a kmk-n, aki nem tudná, mi a nonogram…..