Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Professor Pizka

358 bejegyzést írt és 4246 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogunk egyik nagyon régi bútordarabja és szerzője (Pizka professzor) fura szerzet: velejéig és zsigerileg civil, ugyanakkor visszatérően és alaposan foglalkozik olyan témákkal, amelyek gyakran fel-felbukkannak a lemiles olvasótábor agytekervényeiben is. Mai posztja egy olyan örökzöld topikot érint,…..
Távol az aranykortól - cím a Népszava mai számában, az első oldalon. Írta Papp Zsolt. Aligha lehet a hajdan értelmiségi körökben ismert szociológus, Papp Zsolt, aki az Élet és Irodalom hasábjain lett publicista. 1994-ben halt meg fiatalon, 48 éves korában. Még csak véletlenül se téveszthető össze a…..
Professor Pizka 2019.10.02 11:04:17
@Zöldi László: tisztességben megőrült atyám az imént hívott, és valóban átadta. üdvözlettel: dr. Ésik Sándor László
  Akkor kezdtem el flörtölni a konzervativizmussal, amikor Megadja Gábor még pelenkát hordott. Évekkel ezek után lett szkinhed Békés Márton. Jóval később írt dadaista verseket a "zsidó kurvái" "szétbaszott seggéről " L.Simon és anális élményeiről Orbán János Dénes (Külvárosi kéj, nem is rossz…..
Professor Pizka 2018.09.02 21:30:27
 Sagan, van Avermaet, Nibali, Dumoulin, Valverde, Quintana, Thomas. Vágyakozva nézed, ahogy tökéletes, merev tartással hódítják meg az Alpok vagy a Pireneusok csúcsait, vívnak nagy csatát a tengerparton becsapó oldalszélben, vagy épp a fejük búbjáig sárosan vágtatnak végig Roubaix kockakövein. Lehet…..
Professor Pizka 2018.07.10 21:08:20
@torma99: @laspring: és az bele is fér, 32-es contikat tettem fel (a Rose-ról rendelt szép új kerékszettre, másik biciklim lett, annyit dob rajta)
Professor Pizka 2018.08.09 10:55:46
Sziasztok, mivel még mindig ez az egyetlen magyar nyelvű leírás a gépről, gondoltam idekommentelem a tapasztalataimat.

A gép jó vétel, azonban az angol nyelvű review-k pontosak vele kapcsolatban. Ha Decathlon által írt, 1-2 órás gurulásokra veszed, és sem a súlyod, sem a magad elé kitűzött célok nem extrémek, erre minden további nélkül jó is lesz.

Ha azonban 110 kiló vagy és nyomsz egy Felnémet-Hollóstető-Lillafüred-Bánkút-Mályinka-Szilvásvárad-Felnémet kört vele, akkor kevés. Ilyen használat mellett a következők történnek:

Már korábbi túrákon, a kerekekről kiderül, hogy a bringa színvonalához képest lefele lógnak ki. Az utánállítgatások sem segítenek. Nekem végül egy Rose-ról vásárolt kerékszett (extreme free jack /miche/ ipari csapágyas agyak, DT küllők, Mavic felni) oldotta meg a gondokat, amelyeken most 32-es Continental gumik vannak. Ezekkel viszont nagyon gyors és nagyon kényelmes túra-sport gép válik belőle.

A Shrek tapos üzemmódban kilötyögősödött az első hajtómű. A behúzó csavar, amihez az a hülye alakú célszerszám kell, nem tudott felfeküdnia hajtókarban kialakított peremre, mivel a csőtengely fél milliméternyit kilógott. Végül a hajtókar másik oldalára beiktatott, eredetileg kormányszárhoz való alátét betélele oldotta meg a problémát, így a csavar fel tudta tolni a hajtókart a tengelyre, azóta nem lötyög. Nem tudom, hogy ez méretezési probléma vagy mi, mindnesetre a sufnituning megoldás idegesítő.

A váltás ennek ellenére időnként hülye hangokat adva nyeklett-nyaklott. Nem jövök rá mi a probléma, ha egy szétszedés-összerakás során (kocsiban szokott utazni a bevetésre, nincs még bringatartóm) össze nem gabalyodik a lánc. Nem szórakoztam, hanem széthúztam a patentszemnél, és visszafűzésnél tapasztaltam, ,hogy a hátsó váltót tartó fület rögzítő két csavar a kiesés határáig laza... Meghúztam, azóta nem mocorog.

Az a gyanúm, hogy a decatlhonban nem nézik át ezeket lelkiismeretesen, és főleg kicsit keményebb használat mellett ez megbosszulja magát, szóval ha valaki nem az "elgurulunk Szentendrére meg vissza" használatra veszi, jól teszi, ha következetesen végigmegy az összes csavaron és más kritikus pontokon.

A fék tényleg gyenge, hétköznapi használatra jó ez is, de a tipikus magyar lejtőn, ahol úthibák miatt nem lehet engedni neki, ott az ember keze hamar kikészül, a következő beruházás egy márkás fékbetét lesz.

Ezekkel együtt a kerékpár már kb 250 eFt, ennyiért viszont az inkább 100e Ft-tal drágább kategóriára jellemző felszereltsége van, jó kerekekkel, gumikkal.

Alapkivitelben sem rossz, ezekkel lesz alapszinten sportolásra is alkalmas. Tegyük hozzá, hogy az igénybevétel másként alakul, ha egy átlagos 80 kiló körüli férfi ül rá, lehet, hogy akkor nem kell erősített alkatrészeket beszerezni.
Professor Pizka 2018.08.12 23:43:49
@torma99: Na igen, a bringa nálam az életmódváltás része, 120 kiló környékéről indultam. Sajnos tényleg oda kell figyelni, hogy ez a súly, még akkor is ha most már megfelelő erőnlét társul hozzá,, a mechanikát megviseli.

Alighanem lett valami azzal az alátéttel, mert egy darabig nem lötyögött, aztán igen. Most fém van a helyén. Átnézés megtörtént, majd kiderül mit bír.
   "Ehhez azonban állami segítségnyújtás is szükséges, hiszen az egyetemi akadémikusoknak ösztönző környezetre, az intézményeknek pedig kiszámítható, nagy autonómiát biztosító keretrendszerre van szükségük. "   Az academic szóról van szó, ami nem akadémikust jelent, hanem tanárt.…..
Professor Pizka 2017.10.18 07:38:13
@Professor Pizka: jelentés=jelenség
Professor Pizka 2017.10.18 11:24:04
@velőtanya: akkor mi a teendő? (a Momentum egyébként folyamatosan szóba áll ellenzéki pártokkal)
Professor Pizka 2017.10.18 23:14:45
@jotunder: hülyeséget beszélt, másnap elismerte, hogy belekavarodott az útelágazódásba, az is megjelent valahol.
A hazai augusztusi uborkaszezon egyik friss híre, hogy a kormány nem nyilvános telefonhálózattal kötné össze az összes fontosabb kormányzati és közigazgatási szervet. Első körben vezetékes (kanócos) hálózatról van szó, később állítólag megcsinálnák a cucc mobilos verzióját is. Ahogyan azt…..
Professor Pizka 2017.08.17 08:19:49
@András Horkay: Bizonyára egy megfelelő szakértő megoldja, de akkor elvész a "kapcsolják le azonnal a hálózatot" parancs romantikája. :)
Professor Pizka 2017.08.17 10:13:54
@András Horkay: Persze, hogy vicc, de aki kitalálta az idáig nem gondol. Úgy képzeli, hogy van egy piros gomb, amit ha megnyom, utána már csak ő tud telefonálni.
          Kéri László a Hír TV Egyenesen című műsorában (6.45-től) a következőket találta mondani:         "Ez a fajta későkulák mentalitás, ez a gyűjtögetés, a tulajdonszerzés öröme. "         "másként, munkacímen azt mondom kuláktempó"          Elképzeltem, ha Kéri a zsidó mentalitásról,…..
      Orbán Viktor  interjút adott az általa fenntartott 888.hu-nak, amelynek főszerkesztője nagyjából egy fejjel kisebb nála, nehéz volt kihagyni.  Azok a rezsimhobbitok,akik valamilyen metaforikus értelemben (köszönöm kedves jogi képviselőnk, hogy intő figyelemmel kíséri írásom) órákkal sem…..
     Lánczi András a kommunista ideológiai folyóirat egykori szerkesztője,  a féltudású magyar értelmiség tipikus képviselője,  aki egész életében semmi értékelhetőt nem produkált, és egy elfogadhatatlan módszerekkel operáló szervezet vezető munkatársaként szolgálta a hatalmat.    Tehát…..
Modorosblog Ifjúkori szegénység 2015.07.27 21:44:15
Mi nekünk a szegénység? Volt már? Na és. Nem lehet róla eleget írni, főleg, ha megérted különböző stációit. A gyermekkori, örök sóvárgást, a közös gyerekszobákat, a felnőttként is otthon élést, a panelokat, a szar kaját és örökös pénzproblémát. Azt, hogy nincs -…..
Professor Pizka 2015.07.31 13:04:04
(bocs a provokatív címért, egy kissé ideges vagyok a témától) Ma már minden kistermelői vagy kézműves. Minden.         Olyan ez mint a mangalica helyzet, feleségem szerint amennyi mangalica szüzet árulnak az éttermek, legalább 10 millió mangalicának kellene lennie…..
Professor Pizka 2015.06.03 18:18:17
"But even in regions where democracies remain strong, authoritarians have been able to make a determined stand while their democratic neighbors passively stand by. Thus Hungary’s leaders, in the heart of an indifferent Europe, proclaim their love of illiberalism and crack down on press and…..
Professor Pizka 2015.05.13 12:24:11
Ahogy a dakota közmondás is állítja: a jó hírnek sólyomszárnyai vannak. A hétvége sajtója tele volt a szenzációval: a 2009-es Santa Cruz-i rajtaütés után szinte pontosan hat évvel Tóásó Előd átlépte a bolíviai-chilei határt és holnap (hétfőn, 2015. április 27-én)…..
            " Nincs két misi. Havi egy misi van. (Bayer Zsolt)"             Palkovics államtitkár úr szerint nem keresnek eleget a formatervezők, ezért inkább golyóscsapágyakat kellene képezni az egyetemeken, és egyébként is túl sok szak van, a franc se tudja őket…..
         Oxfordnak nincs tanulsága. Nem lehet "bezzeg", nem lehet példa vagy ellenpélda, Oxford az Oxford. Ha ez egy "igazi" blog lenne, ez pedig egy "igazi" poszt, akkor talán elvárható lenne, hogy legyen benne egy kis bezzeg, egy kis ujjfelmutatás, esetleg erőteljesebb böködés is…..
Professor Pizka 2015.04.20 15:32:25
@labrys: Nem is az a gond, hogy tágabb kontextusba helyezve hazánk ne haladna valamerre. Csak nehéz nemes apátiával szemlélni azt a jövőt, ahol egy szerény jövedelmű kültelke vagyunk a dekadens Európának...
Most nézem, több mint egy év eltelt azóta, hogy Dezsőről írtam e hasábokon. Kérem, ne vessenek meg, ne higgyék, hogy eladtam az autót, begyávultam, kivéreztem, mert még tart az elszántságom, de ez most a két lépés előre, két lépés hátra időszaka, számolatlanul fogynak a…..
Az Ellis-sziget a huszadik század elején élte virágkorát. Itt létesítették azt az épületegyüttest, amelynek kizárólagos feladata volt a friss bevándorlók fogadása, szűrése, kategorizálása és amerikai papírokkal történő ellátása...
Professor Pizka 2015.01.08 09:07:28
@Bikli néni: Észak-Amerika jelentős része feltáratlan volt. A XIX. sz. utolsó harmadában a vasút- és útépítések tettek elérhetővé egy csomó területet. Ekkor nyílt egy csomó bánya, tele voltak feltöretlen termőfölddel, évente több száz km vasút épült...kellett a munkaerő.

A cigány családot százféle okból visszafordíthatták. Az is lehet, hogy valamilyen fertőző betegséget fedeztek fel rajtuk, valami balhé volt és ők kezdték...bármi lehetett.

Az én felmenőim családtagjai közül is volt aki kivándorolt, de még több olyan volt, akiknek a magukat hajójegy-ügynököknek álcázó csalók elszedték a pénzét, és sose jutottak ki.
Rockzenéről író alakok fertelmes szava. Nóta az, amikor a pocakos, kopaszodó, maradék haját hátra-brillantinozó, kéklajbis prímás hegedül, és valami szemmel láthatóan alkoholista nő vagy férfi remegeeeeőő hangon énekel. Rockzenével kapcsolatban a nóta említése nyilvános…..
Azok, akik elfelejtenek magyarul, mielőtt a prezent pörfiktet vennék az igeidőkből, az idegesítő "végülis, tulajdonképpen, összegezve" helyett használják az amerikai "on the end of the day" tükörfordítását. Ugyanezek a pokolra szánt apagyilkosok veszik szájukra az alsó sorban…..
Belsőség Heti merítés 2014.06.29 09:12:12
Komfortos űrsikló Végre sikerült eljutnom a szervizbe. Nem vagyok az a tipikus autószerelő alkat na, értsd tökhülye vagyok az autókhoz, de azért tanulom a dolgot. Persze minek vettem Xm-et, de valamiből a szerelőknek is meg kell élni, olyan szép szakma. Kék családi…..
- Figyu, te most helyileg hol vagy? - Helyileg itthon. Mérnökileg és hegedűművészileg sehol sem vagyok. Szakmailag esetleg vagyok valahol, magánéletileg épp budin voltam...
Vasárnap Xie Yujun kaszkadőr speciálisan felkészített autójával ugratott át a befagyott Heilongjiang folyón Északkelet-Kína Heilongjiang tartományában. A látszat ellenére sikeres volt az ugrás, amit Heihe-nél egy 40 méter széles folyószakaszon hajtott végre Xie a…..