Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tetves Dög

0 bejegyzést írt és 204 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kirándulók a Csobánc fennsíkjának peremén. A távolban feltűnik a Balaton és a tanúhegyek. A legtöbben navigációs segédeszközök nélkül jönnek fel ide. Túrázni, kirándulni, az erdőben csavarogni jó, kicsit kibillent bennünket a hétköznapok taposómalmából, segít feltöltődni energiával, hogy aztán…..
Tetves Dög 2022.12.14 20:48:38
@striker11:
Az rendben van, viszont ha valaki csak ezt olvassa el, egyértelműen fals információt fog kapni.
Tisztelt Cím! Akkor most kicsit szögezzünk le néhány alapszabályt. A szarjaidra neked van szükséged, nem nekem Tehát én állítom a szabályokat, nem te Te alkalmazkodsz hozzám, nem én hozzád   Ezeket fejtsük is ki egy kicsit bővebben, mert ma megint felbasztad az agyam!..
Elképesztően vagány előzetest villantott a Witcher tévésorozat, amiben változatlanul a DC-filmek Supermanje, Henry Cavill alakítja a kidolgozott izmú, mogorva nőcsábászt és szörnyvadászt, Ríviai Geraltot. Nem hiszed? Nézd meg magad!..
Tetves Dög 2021.10.31 17:26:20
A megújuló energiaforrások széleskörű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az időjárásfüggőség, illetve az ebből fakadó ellátási bizonytalanság. Amíg erre a problémára nem születik stabil megoldás, a szakértők a hagyományos- és a megújuló energiaforrások vegyes használatában látják a…..
Tetves Dög 2021.10.31 07:57:19
Bár jelenleg még Európa legtöbb országában szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben, úgy fest a nyáron bizonyos feltételekkel már lehetőség nyílik autós kirándulásra. Mielőtt azonban nekivágnál egy külföldi utazásnak, nem árt, ha tisztában vagy az alábbi szabályokkal. Franciaország: a…..
Tetves Dög 2021.05.07 13:27:28
@Emmett Brown:
A mostani módszernél viszont *neked* kell még egy sávon átmenned, tehát pontosan ugyanannyi időd van az észlelésre, ráadásul a túloldali sávot, amiben jobbról érkezik a másik jármű, jóval *messzebbre* is látod be.
Tehát egyértelműen a jelenlegi szabály a logikusabb.
Tetves Dög 2021.05.07 13:47:37
@BOAR:
Tessék:
-----
20/1984. (XII. 21.) KM rendelet
az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről

I. függelék

Közúti fogalmak
u) * Körforgalom: olyan középszigettel és körpályával rendelkező útkereszteződés, amelynek minden ága „Körforgalom” és „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával szabályozott.

--------

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet
a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről
...
Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez
„A közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményei” műszaki szabályzata (JETSZ)
...
III. Fejezet
Az áthaladási elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák (B)
...
11. Az áthaladási elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák alkalmazása és elhelyezése
...
11.3. Elsőbbségadás kötelező
a) Az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát el kell helyezni
...
af) körforgalomba betorkolló úton az úttorkolat előtt (a körforgalom jelzőtábla felett),

----------

Ezekre az előírásokra pedig nyilván azért van szükség, mert a körforgalom *önmagában* nem jelent elsőbbségi jogot a becsatlakozó úttal szemben.
A Vietnami háborúról beszélve a leggyakoribb hadviselőfelek Észak-Vietnam, a Vietkong, Dél-Vietnam és Amerika mely valahol érthető is hiszen körülöttük forgott a konfliktus, de mellettük sok más nemzet is küldött katonákat Dél-Vietnam megsegítésére. "Vietnami háború" erről a szóról sokaknak a Huey…..
Az előző két részben felsoroltam, hogy mit szeretek, illetve hogy mit nem szeretek Svédországban. A sorozat befejező részeként jöjjenek azok a svéd dolgok, amikre pusztán csak nap mint nap rácsodálkozom, olyannyira különlegesség számba mennek: 1) Långtradare - az extra hosszú kamionMindenki ismeri…..
Tetves Dög 2019.12.30 09:24:43
@Greg36:
Az lehet, hogy adtak ki szabályozást, csak abban pont NINCS nyerges után kötött normál pót.
Szóval ha nem szóltál volna...

@DirtyHarry:
@geeeteee:
Na, ugye...
Tetves Dög 2019.12.30 09:26:30
@geeeteee: Persze, nyilván. Egy reptéren semmivel nem gond megfordulni :-)

Amúgy jó lehetett....
Tetves Dög 2019.12.31 10:16:10
@Greg36: De, pontosan azért volt szó "normál" pótról, mert nem mondtuk, hogy nem az.
A (simán) "pótkocsi" az olyan, aminek a két végén van(nak) tengely(ek), és az első tengely(csoport) forgózsámolyon fordul.
Amit most linkeltél, az egy *egytengelyes* pótkocsi, ami sokkal kevésbé "marad le" az ívről forduláskor, mint a normál pót.
Nem véletlen, hogy a hivatkozott szabályozásban is CSAK ILYENEK ("centre-axle trailer") vannak duplán egymás mögött.

A nyergesnek meg *fél*pótkocsija van, ugyebár. Márpedig ezek - merev szerkezetek lévén - mind teljesen máshogy viselkednek, mint a szokásos, "alapértelmezett" pót.
Roham léptekkel közeledik a költözés kitűzött időpontja? Lassan nem lehet tovább halogatni, hogy nekiállj elcsomagolni az életedet? Adunk néhány tippet, hogy jobban sikerüljön a dobozolás!..
Sokszor igaz az, hogy a jobb körülmények nem feltétlenül párosulnak szakmailag is jobb teljesítménnyel. Sokszor szokás ezt felróni például a brit egészségügynek, ami az ottani közélet egyik állandó témája. Zsuzsának betegként is volt alkalma mind a brit, mind a magyar…..
Tetves Dög 2019.07.04 23:00:39
@Shaktee:
'Ma este jatszik itt a gitarosa, Little Steve, a bluesfesten
...
Nagy fazon. '

Az bizony: www.imdb.com/title/tt1958961/
Nem gyakran látni olyan abroncstesztet, amelyben három második helyet találunk, majd két ötödik és két nyolcadik helyezett következik. Az Auto Bild most ilyen csodát hozott létre. De kezdjük a lényeggel: a Hankook Ventus Prime³ az Auto Bild által lefolytatott, 195/65 R15-ös méretű nyári abroncsok…..
Tetves Dög 2018.06.13 18:46:06
@PITTA: OK, mindössze ennyi volt a kérdés, hogy az eggyel nagyobb terhelési indexű gumi okozott-e észrevehető változást, de ezek szerint nem igazán. Pedig a Honda se egy lágy rugózású szerzet, gondolom.
Többre nem is kellett volna válaszolni :)
Az "elég lenne a 87V" alatt meg azt értettem, hogy az az előírt.

Kösz, így azért már meg merem venni a Contit. A padka-/kátyútűrés egyébként az én fejemben is megfordult, az biztos, hogy ebből a szempontból előnyösebb a 91-es.
 Ha ilyen ütemben pusztul és fogyatkozik a termőtalaj, előbb-utóbb komolyan kell vennünk a tenger mélyén folytatott gazdálkodás ma még őrültnek tűnő ötletét. Az első víz alatti kertet már megépítették, és meglepően hatékonyan működik.   Naponta 30–35 ezer hektár termékeny talaj tűnik el…..
Mi lenne, ha a rák ragályos lenne? Sokakban merülhet fel ez a kérdés, de szerencsére alaptalanul, ahogy azt egy korábbi posztunkban már kifejtettük: emberben tulajdonképpen nem ismerünk ilyen daganatos betegséget. De ez persze nem jelenti azt, hogy ilyen nem is létezik, és mint ugyanabban a…..
Tetves Dög 2016.07.21 20:57:45
@dolphin: És a tasmán ördög? Meg a kutyáknál is írtatok már hasonlókról!
Vagy ott is csak a vírus kerül át? A korábbi cikkek alapján nem úgy tűnt: criticalbiomass.blog.hu/2015/04/28/lehet_ne_-e_ragalyos_a_rak
Tetves Dög 2016.07.22 10:25:27
@dolphin: Nézzék már, valóban.
Azt valahogy átugrottam. ]:-D
Darwin-nap alkalmából tegyük fel a címben szereplő kérdést. Szeretjük azt gondolni, hogy az ember az egyetlen faj az állatvilágban amelyik gondolkodni képes. Mivel pedig ismeretes, hogy agyunk komplexitása az egyik legnagyobb evolúciós vívmányunk, adódik a feltevés, hogy az emberi agy a gondolkodás…..
Tetves Dög 2016.04.25 21:34:27
Tetves Dög 2016.05.06 16:36:13
@fordulo_bogyo:
Hát én nem tudom, hogy mit értettél félre, de akárhogy nézegetem azt a cikket, szerintem pontosan az a mechanizmus van benne leírva, amit mondtam: külső hatás (mutagén fürdő) -> mutációk az ivarsejtekben -> **számos** hasonló mutációtól szenvedő utód.
Ennél többet nem is mondtam.
De említhetjük még a hüllők hőmérséklettől függő nemi fejlődését, vagy éppen az A-vitamin koncentrációjának hatását a végtagok fejlődésére a tojásban.

Kicsit máshogy fogalmazva: bizonyos körülmények között a mutációk nem lesznek teljesen függetlenek egymástól, hiszen ha egy "jó" konstrukcióba (pl. fehérjébe) vagy jól működő folyamatba (pl. a cikkbeli szomatogenezisbe) belepiszkál a véletlen, akkor hiába teszi ezt sokféleképpen, az eredmény **sokféle rossz** konstrukció vagy folyamat lesz, de nagyjából **azonos** kimenetellel.
Teljesen mindegy, hogy konkrétan miért (melyik génszakasz milyen hibája miatt), a lényeg csak az, hogy **nem** (jól) működik az adott lépés az egyedfejlődés során.
Egy évtizeddel ezelőtt megindult a Critical Mass szegedi biciklis mozgalom, amely idő közben a város egyik legnagyobb civil megmozdulásává nőtte ki magát. Idő közben lassan a szegediek egyötöde kerékpárral közlekedik, a bringa a szegedi hétköznapok, a városkép része lett. A jubileumi felvonulás…..
Tetves Dög 2016.05.03 10:44:59
@tip:
25. § ....

(2)183 Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

Most pedig lsz. TE mutass linket arra a kivételre, ami megengedi, hogy járművel keresztben haladj az úttesten!
(Sok energiát ne fektess bele, mert nincs ilyen.)
Tetves Dög 2016.05.03 14:37:36
@igazi hős:
Hát nem.
Olyankor az úttest határain **belül** maradva megfordulsz, nem pedig az egyik oldalról rámész keresztirányban, a másikon pedig lemész róla.
Kiegészíthetem még valamivel a KRESZ ismereteidet?
Imádom Rejtő Jenő műveit, különös humorát, szójátékait, nyelvi leleményeit. Úgy gondolom, hogy a legméltóbban akkor tudok megemlékezni a száztizenegy éve született zseniről, ha a kedvenc idézeteimből választok ki néhányat. Így is sokat ki kellett hagynom közülük. Az 1905. március 29-én született és…..
Tetves Dög 2016.03.29 20:43:49
@cardiobascuralis 5:
"még nincs e-book-olvasóm, de előbb-utóbb lesz"
5-5,5 "-os (-es?) telefonon már egész kényelmesen lehet olvasni, az úgyis kéznél van, és negatívra állítva (night view) se nem vakít, se nem zabál. Az epub-ot áttördeli a betűméret változtatásakor, a calibry pedig pár kattintással bármiből megcsinálja az epub-ot.
Tetves Dög 2016.03.29 21:55:17
@Bambano:
Zöld olaj, sárga szegéllyel. Ki ne tudná? ;-D
Azóta is úgy képzelek el minden börtönfolyosót.
Számos felmérés készül és készült arról, hogy egy-egy háztartás mennyi élelmiszert vásárol meg fölöslegesen, illetve, hogy mennyit dob ki a szemétbe. Az arány, sajnos, megdöbbentően magas – saját bevallásuk szerint a családok közel 50%-a dob ki rendszeresen ételt, leginkább azért, mert megromlik,…..
Tetves Dög 2016.02.13 19:24:52
@n3spr3ss0:
Nem. Azok "lázadnak", akik egyrészt értelmesen szeretik használni a technikát, másrészt rühellik, ha átlátszó és ostoba markecinghazugságokkal akarják rájuk erőltetni nemlétező problémák túlbonyolított álmegoldásait.
zekbreffblog Netflix 2016.02.03 22:48:00
Amikor megérkezett Magyaroszágra a Netflix, rögtön regisztráltam rá és elkezdtem csemegézni a sorozatok és a filmek között. Most fog lejárni az ingyenes első hónapom és ez alatt az idő alatt azért eléggé kiismertem az előnyeit és a hátrányait. Bár én biztosan maradok Netflix-felhasználó, látom azt…..
Tetves Dög 2016.02.04 14:50:21
@Macropus Rufus:
"ebben igazad lenne, ha a torrent nem osztana vissza. De ezt csinálja. És a megosztást a törvény tiltja. Szóval nem volt jó a példád. Aki torrent oldalról szed le adatot az kapásból megszegi a törvényt."
És igaza is van, mert *nem* szegi meg a törvényt.
Ld. a Btk. 385. § (5). bekezdést és a hozzá tartozó hivatalos indokolást:
>>>>>
(5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

Indokolás
....
A törvény az (1) bekezdésben meghatározott cselekményhez kapcsolódóan új büntethetőséget kizáró okot iktat be. Az internet-használat elterjedésével a felhasználói szokások is gyökeresen megváltoztak, a sok esetben a szerzői jogot sértő módon közzétett tartalmakhoz való hozzáférés módjai között a letöltés és a különböző fájlmegosztó rendszerek használata elterjedt a társadalomban, főleg a fiatalok körében. Ez utóbbi - úgynevezett peer to peer - konstrukció esetén adott szerzői mű vagy kapcsolódó jogi teljesítmény letöltésével egyidejűleg szükségszerűen annak hozzáférhetővé tétele is bekövetkezik.
A törvénynek nem célja igazolni e rendszerek működését, ugyanakkor a büntetőjog mint végső eszköz szempontjából indokolatlannak tűnik a nem jelentős mennyiségű szerzői mű vagy kapcsolódó jogi teljesítmény vonatkozásában megvalósuló, személyes célokat szolgáló felhasználások tömeges kriminalizálása. A szerzői jog területén fennálló nemzetközi kötelezettségeink, így különösen a már idézett TRIPS egyezmény csupán a szándékos és kereskedelmi mértékű „szerzői jogi kalózkodásra” nézve teszik kötelezővé a büntetőjogi szankciók előírását, a kereskedelmi mértéket el nem érő cselekmények esetén nincs olyan körülmény, amely ezen a területen a nemzetközi normáknál szigorúbb büntetőjogi szabályozást indokolná.
>>>>>>>

Ha tehát nem tartod tovább "nyitva" a torrentet, míg lejön a tartalom, vagy max. míg eléred a fizetős oldalakon elvárt megosztási arányt, és TE nem kérsz/kapsz érte pénzt semmilyen formában, akkor NEM szeged meg a törvényt.
A nevem Holmes. Sherlock. Holmes. És már 93 éves vagyok. Bizony. Elszállt az idő felettem is, a legnagyobb ellenségem már nem a bonyolultsága miatt megoldhatatlan bűnügy, hanem a szenilitásom. Hol is tartottam? Ja igen. Sherlock Holmes karaktere a reneszánszát éli napjainkban, így…..
Tetves Dög 2015.09.26 15:32:56
Épp ma 125 éve, hogy 1890. augusztus 20-án megszületett a kedvenc horroríróm, borzongatás szakavatott nagymestere, Howard Phillips Lovecraft. Legismertebb teremtménye, a csápos-szárnyas Cthulhu, ma már egyértelműen a popkultúra része (erről az Indexre bővebben is írtam):…..
Tetves Dög 2015.08.20 18:03:10
Kezdjük a legelején! Kanpai annyit tesz: egészségedre. Az Izakaya szó leginkább egy olyan pubot, sörözőt, bisztrót jelent, ahová egy kemény munkanap után betér az ember kicsit leereszteni, meginni egy jó italt és elfogyasztani egy kellemes, de korántsem feszélyezett vacsorát. A…..
Tetves Dög 2015.04.10 11:25:41
Idén ünnepli 50. születésnapját a legendás angol rockzenekar, a Pink Floyd, amely pszichedelikus-progresszív hangzásvilágával vált híressé világszerte. Ebből az alkalomból összeszedtünk egy csokor érdekességet. Tudtad-e például, hogy mi volt a neve a bandának, és hogy miért…..
Tetves Dög 2015.04.07 18:26:39
K report Windows update 2015.01.27 17:22:45
Isten lássa lelkem, nem szoktam bántani a Microsoft operációs rendszerét, mert igazából nincs miért. Windows 7 –et használok, (gyári, full legal, a géphez vettem anno) jön – megy – világít, teszi a dolgát, így ez idáig tényleg semmi okom nem volt a panaszra. Tekintve…..
Tetves Dög 2015.01.29 08:28:05
@Sandor Akarki:
Hogyne lett volna. Csak az nem ez a szcenárió volt, amit leírtam.
Tetves Dög 2015.01.29 09:04:19
@cso zsi:
Ebben én is biztos vagyok.
Elmosolyodik, hogy végre talált egy egyszerű, hatékony, logikus és kényelmes módszert, és káromkodik, hogy miért nem mondta neki eddig senki, hogy így is lehet.
Én pedig azokon mosolygok, akik szerint nem ez történne.
Tetves Dög 2015.01.29 14:43:53
@cso zsi:
"Te ugye munkára nem használod a gépet?"
Most még jobban, már egész hangosan "mosolygok"! );-P

Az a tapasztalatom, hogy a windowsos alkalmazások túlsúlyának szinte semmilyen szakmai indoka nincsen azon kívül, hogy a fejlesztők többsége egyszerűen nem ismer más környezetet. (Való igaz, ez egy ördögi kör, de ez másik téma.) Egy adatbázist maceráló programnak nem lenne édesmindegy, min fut a felülete? A valóságban viszont az említett fejlesztők többsége meg van győződve arról, hogy a windows korlátai az *informatika* korlátai is egyben, és csak döbbenten néznek, ha véletlenül megbillented nekik az egyik korlátot, hogy kilássanak felette.
Szóval de, használom bizony, és bár valóban van néhány natív windowsos program, amit sajnos nem tudok nélkülözni, ezek szépen elvannak a virtuális gépekben, amiket egy gombnyomással elküldök pihenni, ha nem kellenek; sokkal egyszerűbb, mint ki-belépegetni mindenhova. Arról nem is beszélve, hogy tetszés szerinti windows-verziót indítok, ha valamit vizsgálok. Meg egy kattintással visszaállítom, ha valami nem jól sült el.
Most jut eszembe, ez utóbbi a frissítésekre is igaz: ha pl. a korábban említett libc-kavarodás vagy valami még nagyobb tankcsapda kifog az emberen, ezt is vissza tudod csinálni, vagy ha sejted, hol a probléma, célzottan azokat a fájlokat is vissza tudod állítani, és még csak parancssoros hókuszpókusz sem kell hozzá.

Úgyhogy mesélj még, hadd viduljak, úgyis szomorkás idő van kint! );-D
Én még ma is úgy látom: az adott körülmények között talán életem három legjobb döntése közé tartozik, hogy húsz év kihagyás után visszaültem a bal egybe. De most nem…..
Movie Tank Vaklárma (1989) 2014.08.31 08:00:00
Vakság, siketség. Kettő borzasztó csapás, amelyek akármikor érhetik az embert. Bármikor jöhet egy figyelmetlen autós, aki balesetet okoz, egy betegség, ami szövődményt eredményez, vagy egy bunyó, ami nagyon rosszul végződik. Élni a sötétségben. Létezni a némaságban. Pokoli…..
Tetves Dög 2014.08.31 15:22:01