Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FritzBarbarossa

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2017 volt az év, amikor újra felfedeztem magamnak Szlovákiát: ha jól számolom, 38 alkalommal kereszteztem a szlovák határt valamelyik irányba. Rögtön az első túrán IC még a határ környékén betekert valami helyi rockzenei adót az autórádión, és onnantól kezdve a zenehallgatás ugyanannyira részévé…..
FritzBarbarossa 2020.11.01 09:18:55
@Hamster: Igen szlovák, de orosz akcentussal énekelve :D Azt nem tudom mennyire volt szándékos, hogy oroszul is érthető legyen.
Elszomorító nézni ezt a magyarországi vitát a „gazdasági” bevándorlásról: mindenki szajkózza a szajkózni valót, pártállásától függően. Fekete-fehér, jó-rossz, megélhetési vagy politikai, és ezzel le is van zárva a kérdés. De hogy valaki komolyabban megvizsgálná…..
FritzBarbarossa 2015.01.30 10:23:59
@ndb:
Bár már több válasz is érkezett, én is tennék egy kisebb kiegészítést.
Teljesebb adatok nyilván csak a XVIII. századból vannak.
Korábbról hiányos illetve közvetett adatok gondos mérlegelése alapján lehet egy hozzávetőleges százalékos arányt kapni.
Az ország középkorvégi nemzetiségi adatait pl. így állapította meg Mályusz Elemér:
mek.oszk.hu/09100/09175/html/20.html
Bizonyos trendek azonban már ezek alapján a számok alapján nyilvánvalóak. nem kérdéses például, hogy a török hódoltság másfél évszázada elsősorban a magyar településterületet, így a magyar népesságarányt érintette leginkább kedvezőtelen módon. A 20-25 százalékos aránycsökkenés, elég hihetőnek tűnik.
KatPol Blog [KatPol Filmklub] Fury 2014.11.10 08:00:00
Nemrég jött ki a magyarországi mozikban a Fury (nálunk Harag) néven futó, második világháborús akciófilm Brad Pitt-tel a főszerepben. Miután a szerkesztőséget mindig is érdekelte a második világháború rögvalóságát bemutató kapcsán Hollywood fejéből kipattanó agymenések…..
FritzBarbarossa 2014.11.11 17:59:45
@MZoli:
Egyetértek, a csehek tényleg elég jó filmeket hoznak össze. Persze nyilvánvaló, hogy az ilyen európai stílus nem nagyon jönne be a vérpistiknek. Én viszont nagyra értékelem, hogy a Sötétkék égboltban talán kétszer annyi Spitfire zuhan le mint Messer, hogy a Tobrukban az olaszok is legyakják őket és az orosz "testvérek" viselkedésének bemutatása sem rossz a Zelaryban.
Talán kiegészíteném még a köv. filmmel:
www.imdb.com/title/tt1380799/
ebben ugyan nemigen van harcjelenet, de háborús tematika, mind a nácik háború alatti, mind a csehek háború utáni gazemberségéről megemlékzve.

A nyugati filmek közül már emlitsük meg a Híd túl messze van-t, vagy a Sas leszállt-at. Én sem értem, hogy ezek, ill. a Vaskereszt, Kelly hősei, de akár még az Elit alakulat után is mi szükség ilyen furi filmekre??
Én bizonyára nem nézem meg. A vörös farkú feka pilótákról készült filmet se néztem meg, pedig élek-halok a légiharcokért.. Remélem valaki majd összevágja a harcjeleneteket, lehet azt megnézem. (mondjuk valljuk be német részről a Vörös Bárónak is kevés erénye van, de a dogfight összeállításokat belőle a Youtubeon időnként megnézem :D )
Százharminc évvel Uhorszkó (Hungária) megalapítása előtt, a 9. századból származó szláv feliratot találtak magyar régészek. A szlovákok számára is felbecsülhetetlen lelet a morvák hitének megerősítésére rendelt két szerzetes Cirill és Metód idejéből…..
Mint ahogy azt már korábbi posztokban is láthattuk, Titus barátunk kedvenc témaköreibe tartozik az 1848/49-es szabadságharc katonai eseményeinek feltérképezése. Azt viszont már csak mi, a lemilbulin résztvevő beavatottak tudhatjuk, hogy a másik kedvenc érdeklődési kör a hajók, a…..
FritzBarbarossa 2010.06.01 14:06:23
@Titus Pullo Urbino: éppen az 1997-es első szám hiányzik: epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=18 persze azért itt is hozzá lehet jutni értékes irodalomhoz, most épp az 1848-1866 közötti császári haditengerészetről írott cseh nyelvű kiadvány elolvasására kaptam a poszt hatására kedvet.
FritzBarbarossa 2010.06.01 16:34:53
@Titus Pullo Urbino: én is hasonlóan jártam, mikor ráakadtam a blogotokra vizsgák előtt... még jó, hogy a melóban nem tudok netközelbe férkőzni, mert nekem is veszélyben lenne az állásom. Köszönöm a linket a dél-amerikai magyarokról, hasznos volt.