Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zorg a Rettenetes

7 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JobAngel Kérj többet! 2016.12.18 23:00:00
Az álláspályázatok javításakor és a személyes, csoportos tanácsadásokon is gyakran szóbakerül a fizetési igény kérdése. Sokféleképpen kerül elő a téma, és sokszor az látszik, önsorsrontóként állunk a fizetés kérdéséhez. Pedig teljesen természetes, hogy a munkánkért fizetést várunk, nincs ezen mit…..
Zorg a Rettenetes 2016.12.21 17:15:14
@jobangel: Én tudom, hogy teli vagy jószándékkal, és hogy a legtávolabbról sem igaz, hogy ne foglalkoznál ezekkel az emberekkel. Azt akarom mondani, hogy a blog koncepciótlan, mert nincs tisztázva, hogy kinek szólnak az egyes blogposztok.

Egy ilyen poszt, mint a mostani, leginkább diplomás, de legalábbis keresett szakmával rendelkező, több lehetőség közül választani képes emberek számára releváns. Közülük is főleg azoknak, akik nem igazán vannak tisztában a saját munkájuk értékével, sokszor elavult prekoncepciók alapján ítélik meg azt: ezek pedig a pályakezdők.

Szóval írtál egy blogposztot, ami releváns a diplomás városi pályakezdőknek, és aztán meg kommentben azt írod, hogy "magam is vidéki, hátrányos helyzetű másik vidékről származva, pont nekik szántam igazán ezt a posztot. Amíg vidéki álláskereső topikokban 300 forintos órabérre 100-an kommentelik, hogy "érdekel" , addig nem lesz változás" Ha gondolod, rittyentek egy ELI5-ot arról, hogy ez miért hatalmas tévedés, mert a jelek szerint még mindig nem ment át.

Mégegyszer: kizárólag a blogot kritizálom, nem annak az íróját, pláne nem az ő egyéb munkáit.
Zorg a Rettenetes 2016.12.22 01:49:46
@jobangel: Az átlagos fizetéseket alapvetően a piaci viszonyok határozzák meg. Azaz adott állástípus(nem csak munkakörre gondolok, lokalizáció, munkakörülmények, és egy csomó más tényező is számíthat) esetében a munkaerő-kínálat szűkössége/bősége, és az oda felvett emberek profittermelő képessége (ne érts félre, ez természetesen nem csak a munkavállalón múlik), azaz a termelékenység fogja eldönteni az átlagos fizetéseket. (Az egyéni megállapdásoknál értelemszerűen figyelmbeveszik a jelentkező különleges értékeit is, pl. tapasztalat, referenciák, vagy akár sajnos kor, szimpátia, stb., de az átlagon ez nem változtat, ez a szórás) A kereslet-kínálat szabályai szerint ha egy adott áruból (munkaerőből) sok van, az olcsó lesz. Ha ugyanis egy pozícióra 20 egyformán alkalmas ember van, akkor a munkáltató dolga mindössze annyit, hogy kiválasssza a legolcsóbbat. Az nem megoldás, hogy mind a 20 kérjen többet, mert ez egy klaszikus fogoly-dilemma, csak épp nem kettő, hanem a példában 20 szereplővel, akiket még csak nem is ismerünk. Ha csak egyetlen egy is feladja a kooperációt, és direkt alacsonyabb bért kér, mint a többiek, akkor őt fogják választani, a többiek meg szívhatják a fogukat. Ezért, ha 10-20x-os túljelentkezés van egy munkára, akkor az sajnos nagyon keveset fog fizetni. Ezen maximum állami szabályozással lehet valamennyit segíteni (mint például a minimálbér), de csodát az se tehet. A munkáltatók meg nem jóságos szamaritánusok, hogy 200 nettót fizessenek egy olyan állás betöltéséért, amire 70-ért is találnak embert. A jó hír, hogy a piac itt is működik: ha véletlenségből (kockázatot, tőkeköltséget, mindent beleszámolva) egy rendkívül termelékeny ágazatról van szó, akkor bizony előbb-utóbb új szereplők fognak megjelenni. Ez újabb munkahelyeket létesít egyre kisebb lesz a túljelentkezés az egyes állásokra és a bérek elindulnak felfelé, amíg be nem áll az egyensúlyi állapot (persze más szempontok is vannak mint például a előállított termék eladási ára - minél több van belőle, annál élesebb árverseny indul be, ami közvetve a fizetéseket is limitálja).

Itt térjünk rá a termelékenységre. Sajnos a minimálbéres állások egy jelentős része nagyon kevés hozzáadott értéket termel, és a munkaerő-túlkínálat mellett ez is az oka az alacsony béreknek. Sőt, bármennyire is nagy a munkaerőhiány, nem lehet többet fizetni a munkavállalónak, mint amennyit hozzáadott értéket az termel. Ha mégsincs más választás, akkor azt kényszerű áremelés követi, ami pedig beindítja az inflációt(vagy becsődölnek a cégek, és a dolgozóik munkanélküliek lesznek), a munkásnak meg ugyanannyit fog érni a számszerűen több bére, mint előtte. Ez a folyamat amúgy éppen most zajlik Magyarországon, azzal a különbséggel, hogy egészen eddig inkább a profitrátájuk rovására emelgették a béreket a cégek, és csak most kezdik beépíteni az emeléseket az árakba. Ez persze komoly reálbéremeléssel járt. Azt kell csak látni, hogy ennek mindig van egy korláta(a termelékenység). Amíg Magyarországon ez nem közelíti meg a termelékenység a német szintet, addig a fizetések se fogják megközelíteni a német fizetéseket. Ez nem a gonosz munkáltatókon múlik, sajnos így működik a világ. Volt erről egy nagyon jó cikk pár hónapja az indexen "De mégis miért keresnek többet az osztrákok?" címmel, érdemes elolvasni, ha további kérdéseid vannak a témával kapcsolatban.

Ez természetesen csak tökéletes piaci viszonyok esetén igaz maradéktalanul, szóval ilyen-olyan torzulások mindenhol vannak, de egyrészt az általános elveket ez nem változtat, másrészt pedig ezeknek a torzulásoknak konkrét okai vannak, mint például óriási beruházási költség, állami szabályozás, korrupció, munkáltatói árkartell, vagy ilyesmi. Adott esetben, ha valamelyik fél alulinformált, vagy olyan helyzetben van, hogy teljesen kiszolgáltatott (jellemzően mind a kettő a munkavállaló szokott lenni), akkor előfordulhat, hogy nem a piaci viszonyoknak megfelelő üzletet kötnek. Az előbbi ellen sokat lehet tenni információterjesztéssel, azon belül is a különböző fizetési felmérések publikálásával. Az utóbbi ellen viszont nincs csodaszer: A munkavállalók tájékoztatása a szabályokról, és azok érvényesíttetésének módjáról talán jelenthet valamit, de csodát nem. Az abcúg stábja biztosan többet tudna mondani erről a témáról, mint én.

Akkor ezek után térjünk vissza a kiinduláshoz: "Amíg vidéki álláskereső topikokban 300 forintos órabérre 100-an kommentelik, hogy "érdekel" , addig nem lesz változás. Ezért kell többet kérni." A fentiek alapján láthatjuk, hogy nem befolyásolja érdemben az átlagos fizetéseket az, hogy a munkavállalók átlagosan mennyit kérnének a melóért. A munkavállalók piactorzító árkartellre nem képesek, nem is lehetnek azok. Két dolgot tehetnek: nem adják el magukat a piaci árnál alacsonyabban, és mindent megtesznek azért, hogy a piacon minél magasabb legyen az értékük.
Zorg a Rettenetes 2016.12.23 02:08:04
@Lacock: Ahhoz, hogy a programozás hasznos legyen, nem kell programozóként elhelyezkedned. Egyre több olyan szakma van, ami alapvetően nem szoftverfejlesztésről szól, de egy kicsit mégis kell hozzá tudni valamilyen nyelven kódolni. Ilyen például a data science területe, ami nagy mennyiségű adat automatizált feldolgozásáról szól. Biztos hogy vannak olyan data science melók Budapesten, amiknél előny, vagy akár elvárás a közgazdasági végzettség. (Ilyen feladatokat képzelj el, hogy mondjuk egy használtautóportál aktuális adatai alapján kell modellt építeni a most vásárolt autók értékcsökkenésére. Ez csak egy kitalált példa, a valóságos igények pedig minden képzeletet felülmúlóan szerteágazóak)

A data science csak egy példa, hasznos lehet a programozni tudás sok más gazdasági/sales/vezetői pozícióban is, ahol IT cégeket kell kiszolgálni, vagy együttműködni velük (ha másnem, csak azért, hogy értsd mit beszélnek a programozók). Az az állítás viszont szerintem is igaz, amit fentebb írtak: Ha nem érdekel, ne csináld. Nem fogod megszeretni. Fát vágni talán lehet úgy, hogy közben a pénzre gondolsz, amit érte kapsz, programozni nem. Egy-két évig talán, aztán garantálva van a kiégés.

A nyelvtudás nagyon fontos, hiába írták már, még egyszer el kell mondanom. A nyelvtudás a legfontosabb. Az angolod fejleszd valahogy. Olvass eredeti nyelven regényeket. Regisztrálj valami MMORPG-be, és beszélj angolul a többi játékosal. Nézd angolul a kedvenc sorozatod. Vedd körbe magad a nyelvvel, és rád fog ragadni, nem kell kiköltözni hozzá Angliába. Ha jól tudsz angolul, akkor sokkal több álláslehetőség nyílik meg előtted.

Egyébként, ha jól tudom, egy rakás multi keres közgazdászt bár lehet, hogy nem pont így hívják, hanem valami nyakatekert nevet adtak az álompozíciódnak. A jelenlegi angoltudásodtól függetlenül érdemes végigböngészni a nagy multik saját portáljait is nyitott pozik iránt. Elég nagy a munkaerőhiány, hátha még az elvárt tapasztalatból vagy nyelvtudásból is engednek egy interjún.

Azt is jó tudnod, hogy két nyelv(angol + másik nagy nyelv) magabiztos tudása egy közgáz diplomával rendkívül kelendő dolog. Pofátlan fizetéseket lehet kiküzdeni egy ilyen kombinációval is, nem kell feltétlen egyből mérnöknek lenni.

Apropó mérnök: Nem jó ötlet 39 évesen mindenféle szakmai előzmény nélkül beiratkozni egy mérnöki képzésre. Ha most is mérnöki, vagy ahhoz közeli állásban dolgozol, és pontosan tudod, hogy hogyan tudod hasznosítani a diplomát, akkor csináld bátran, egyébként viszont nem fog működni. Jól látod, hogy 43 évesen frissdiplomásként, szakmai múlt nélkül sehova nem fognak felvenni mérnöknek. Szóval ezt a vonalat nem erőltetném a helyedben.

Utolsó dolog amit tudok írni a lokalizáció: Ha nem budapesti vagy, akkor számold ki, hogy mennyi pénzért érné meg budapestre költözni, és próbálkozz be egy ilyen fizetési igénnyel a szimpatikusabb pozíciókra, hátha megadja valaki. Onnantól pedig egyenesben vagy, mert ha megunod az aktuális állásod, már egészen sok lehetőséged lesz váltani anélkül, hogy megint költöznöd kelljen.
Az összes fejvadász, toborzó cég, de még a HR-esek is szívesen idéznek félresikerült CV-kből, mindannyiuk derültségére – ez persze nem túl előremutató, de nem is ez a céljuk vele. De most visszakapják ezt :) Tekintve, hogy az álláskeresőnek nem szakmája a CV-írás, nekik viszont szakmai munka az…..
Zorg a Rettenetes 2016.07.21 23:50:48
@Zorg a Rettenetes: Arról nem is beszélve, hogy ebből a játékból a "120 nettóra jelentünk be, de kapsz 80-at hozzá zsebbe" típusú ügyeskedő trógerek kimaradnának, mivel ők nem tehetik meg, hogy kiírják a hirdetésbe a fizetési sávokat.

Eljöhetne egy olyan világ, ahol ferde szemmel nézhetnénk minden hirdetésre, amiben nincs semmi információ a fizetésről azon kívül, hogy "versenyképes". Szerintem ez mindenkinek jó lenne.
Zorg a Rettenetes 2016.07.22 13:22:04
@jobangel: Szinte semmire válaszoltál semmire amit írtam, csak magadat ismétled.

"Már azt sem mondhatja meg, mennyit kér." A fizetési sáv most is létezik. Ilyen erővel most sem mondhatja meg a munkavállaló, hogy mennyit kér, mert ha fölélő az általa ismeretlen fizetési sávnak, akkor jobb esetben szólnak neki, hogy ez túl magas, rosszabb esetben kínosan mosolyogva bólogatnak, és majd értesítik.

"ha a hirdetésben az van, hogy ez a meló nettó 100, akkor a többi, épp nem hirdető munkáltató is elgondolkodik, miért fizet ő nettó 150-et ezért" De írom, hogy a munkáltatók nagyrésze pontosan tisztában van a piaci fizetésekkel. Ők nincsenek rászorulva arra, hogy a konkurencia hirdetését nézzék, mert ha a kapcsolati háló nem elég, viszonylag olcsón hozzájuthatnak nem nyilvános munkaerőpiaci elemzésekhez is. Ezzel szemben a munkavállaló nem képes ilyeneket beszerezni, és a kapcsolati hálója is kisebb, mint egy egész cégé. Kérlek foglalj állást: Azt állítod, hogy a munkavállalók jobban tisztában vannak a piaci bérekkel, mint a munkáltatók?

Arról meg csak megemlítem, hogy ha igazad lenne (nincs) és a titkos fizetési sávok miatt a piacilag indokoltnál magasabb fizetések alakulnának ki, az inflációt gerjesztene, és rontaná az ország versenyképességét, szóval megint nem valami olyan, aminek örülnünk kéne.

"Inkább más mondja meg, mit érnek, mit ők maguk?" Leírom újra: Most is más mondja meg, hogy mennyit érnek, csak van egy ilyen játék, hogy a munkavállaló vajon el tudja-e találni, hogy ők mire gondoltak. Őszintén: Te dolgoztál valaha olyan helyen, ahol munkaerőfelvételnél nem volt meg előre a fizetési sáv, amiben a felvenni kívánt munkavállalók 95%-át kívánják elhelyezni? Van bárki, aki úgy keres alkalmazottat, hogy nincs konkrét elképzelése előre hogy mennyit akar neki maximum fizetni, és valóban a munkavállaló mondja ki az első szót, és a munkáltató meg akkor áll neki számolgatni, hogy megéri-e neki ez az ajánlat?
Zorg a Rettenetes 2016.07.22 15:53:45
@jobangel: Érdekes, hogy a kkv-k nagyrészét úgy fested le, hogy totálisan inkompetens idióták irányítják, míg ugyanezt a munkavállalókról nem feltételezed. El nem tudom képzelni, hogy miért lenne rosszabbul informált egy 20-30 fős, évi 100 milliós forgalmat bonyolító kkv ügyvezetője, mint a hozzájuk jelentkező villanyszerelő, de ezt a vitát nem tudjuk eldönteni, legalábbis én nem tudom bizonyítani az állításom. Szerintem nincs igazad, de ha valóban a munkavállalók lennének jobban informáltak, akkor tényleg torzulhatna valamicskét a piac a javukra, ezt aláírom.

Azt még hozzátenném, hogy attól, hogy egy cég kiírja a fizetési sávot, még eltérhetnek tőle, vagy átalakíthatják a pozíciót, ha érkezik egy megfelelő jelölt, aki miatt megéri. Multiknál azt hiszem az szokott lenni a policy, hogy a HR külön engedélye kell hozzá. Az ilyesmit egyáltalán nem zárná ki ez a gyakorlat, ahogy tőlünk nyugatabbra sem zárja ki.
Egy cikket olvasok a Trade magazin 2014. július-augusztusi számában. A cikk címe az, hogy Hölgyeké az elsőbbség, és arról szól, hogy a jóléti társadalmak elnőiesednek. (Mintha ez baj lenne.) De nem erről akarok írni, hanem egy gondolat ragadott meg belőle, ami egyébként már…..
Zorg a Rettenetes 2014.09.12 20:02:01
@bölcsbagoly: Megpróbálom, de minek.

Szóval az a baj, hogy jelenleg már teljesen más képességekkel lehet érvényesülni a világban, mint 30 évvel ezelőtt. Manapság kreativitásra van a legnagyobb szükség, önbizalomra, kommunikációs képességre, stb. A világ annyira gyorsan változik, és az információ annyira olcsón elérhető erőforrássá vált, hogy a könyvekből magolt tudással már nem sokra megy az ember.

Mondok példát is. Régen ahhoz, hogy valaki jó mérnök legyen meg kellett tanulnia középiskolában a matematika alapjait, aztán egyetemen szenvednie a rajzokkal, begyakorolni a diff. egyenleteket és az integrálást, és a folyamat végén lett egy olyan ember, akinek már viszonylag keveset kellett tanulnia ahhoz, hogy jól működő gyártósorokat tervezzen.

Ez persze sarkítás, de manapság egyre kevésbé van erre szükség. Persze az alapokat most is tudni kell, az sose lesz jó mérnök, aki életében nem hallott még függvényekről, de a szerepük leértékelődött. Ma bárki egy pillanat alatt megnézheti, hogyan működik a post-hoc analízis, ha épp arra van szüksége.

Előre, pláne 10-15 évvel előre senki nem tudhatja, hogy neki épp a statisztika lesz fontos. Vagy a folyadékdinamika. Vagy az optika. Mindent megtanítani pedig képtelenség. Évről évre több információ áll az emberiség rendelkezésére, és egyre szűkebb az a szelet, amit egy ember 15 év alatt képes megtulni. Egyre több igény van specializációra, és annyira gyorsan változik a piac, hogy sok 35 éves embernek olyan szakmája van, ami alig-alig létezett akkor, amikor a továbbtanulásukról döntöttek. Értelemszerűen ők nem az iskolában megszerzett tudásukból élnek.

Egy ilyen világban az nyer, aki tényleg csak a legalapvetőbb dolgokat tanulta meg az iskolában, de cserébe kreatív, jó probléma-megoldó képessége van, mer és tud kapcsolati hálót építeni, és képes gyorsan megtanulni olyan dolgokat is, amiknek lehet, hogy alig van köze az eredeti szakterületéhez.

Változik a világ, változnak az igények, és a magyar oktatási rendszer képtelen követni ezeket. Az vigasztalhat minket, hogy a legtöbb országban hasonlóak a problémák, maximum nem ilyen súlyosak, mint itthon.
Van egy lassan negyed évszázados rockklasszikus a maga elementáris erejű, félreismerhetetlen intrójával, amit mindenki ismer, és nem csak a rockrajongók szeretnek.  Naná, hogy egy ilyen dal sok mindenkit megihletett, és elképesztő feldolgozások születtek belőle. Ezek közül…..
Zorg a Rettenetes 2014.07.08 17:59:57
@Kón Bandit: Nos, mivel sose hallottam az ACDC széljobbos nézeteiről, ezért én utánakerestem a dolognak. A találati listát az a sztori uralja, hogy egy ACDC tribute alatt a Dropkick Murphys pofán vert egy nácit, mert az lengette a karját. Ha az ACDC valamelyik tagjának lett volna pár kemény antiszemita megszólalásuk, az biztosan komoly publicitást kapott volna.

Aztán találtam egy ilyen cikket: www.huffingtonpost.com/2011/06/04/brian-johnson-of-acdc-religion_n_871269.html Brian Johnson ateista, szerinte minden vallás rossz, ami ugyan nem zárja ki, hogy náci legyen, de az itthoni keresztyény-náci vonallal már nem igazán fér össze.

Ezen kívül viszont semmi sincs, csak pár, yahoo answers szintjént tárgyalt összeesküvés-elmélet, hogy egyes, 40 évvel ezelőtt írt dalaik burkoltan rasszisták...

Többek között az ilyenek miatt nem tarják vitaképesnek jobb körökben a hozzád hasonló retardált nácikat. Az egy, hogy teljesen fölöslegesen kötöttél bele posztba, de hazudtál is egy hatalmasat arra játszva, hogy hátha nem derül ki, és ezzel igazsággá válik.
Kedves olvasók, barátaim! Hosszú mérlegelés után úgy döntöttem, hogy a mai napon bezárom a BuheraBlog kapuit. Nem áprilisi tréfa. Ezen a lépésen már hónapok óta rágódom, a hazai szakma utóbbi időben tapasztalt mélyrepülése nem okozója, legfeljebb katalizátora lehetett a…..
BuheraBlog DualEC a gyakorlatban 2014.03.31 21:29:10
Ahogy az várható volt, az RSA körüli "vihar" gyorsan elcsendesült. Az RSA Conference rendben lezajlott, a szakma láthatóan könnyen túllépett azon, ha a világ egyik legnagyobb biztonsági cége lefekszik az NSA-nek - egy kis ingyen pia kérdése volt az egész. Szerencsére azért nem…..
Sok jó szakember követi el azt a hibát, hogy a specializációját és a tudását túlságosan felülértékeli, nem figyel arra, hogy mennyire sérülékeny az egyedi tudásából eredő pozíciója, és elhiteti magával, hogy bármit megtehet a munkaerőpiacon. Ők már állásinterjún is…..
Zorg a Rettenetes 2014.03.28 11:41:38
@igi1: Annak is van egy számszerűsíthető költsége, hogy elküldik a specialistát, vagy nem veszik fel. Például úgy, hogy az adott rendszert kiváltják egy másik rendszerrel, felszámolják az osztályt/munkafolyamatot, hoznak külföldről szakembert, aki pár év alatt betanít több másikat, stb.

Mivel a mérleg másik nyelvén is elég drága dolgok vannak, például a pótolhatatlan munkaerő esetleges kiesése, a saját értékéhez képest is pofátlanul drágává válása, a nem megfelelős személyiségű (arrogáns) munkaerő integrálása, ezért ebben a helyzetben sok cég folyamatosan mérlegeli, hogy melyik megoldás mennyibe fog kerülni.

A cikk arról szól, hogy a komolyabb cégek folyamatosan figyelik ezeket a költségeket és kockázatokat, és ahogy lehetőség nyílik rá, azonnal felszámolják a függőségüket.
Zorg a Rettenetes 2014.03.28 11:50:21
@bastian: Legyél specialista, semmi gond, csak ne állj egy lábon egy olyan területen, amire csak 2-3 cég tart igényt.

Én annyiban nem értek egyet a cikkel, hogy szerintem itt semmilyen dilemma nincsen, legalábbis feltörekvő területek esetén. Ha egy ritkaságot te teszel tömegtermékké, akkor minimális networking skillekkel el lehet érni hogy a következő öt évben te legyél a guru a témában. Ez szerintem még jobb pozíció, mintha egyedül te értenél a témához. Csak arra kell figyelni, hogy az egész szakmai közösség tisztában legyen azzal, hogyan tekintenek rád a céged szakemberei, és legyenek jól kommunikálhatóak az eredményeid.
Saját Facebook-oldalán jelentette be egy budai downhill-biciklis, hogy megtámadott egy nőt a Fogaskerekűn, mert nem tudta kezelni indulatait a kialakult vitában. S. Dániel a Kerékagynak is elküldte a levelét, amelyben azt is bevallja, hogy egyszer tettleg is bántalmazta G. Évát. Az…..
Zorg a Rettenetes 2014.03.24 17:48:51
@Johnny336: Ilyet magától senki nem ír. Még ha meg is ijed a következményektől, és ezért szánja el magát egy ilyen levélre, akkor sem oltogatja ilyen stílusban önmagát. Azt írná például, hogy "hibáztam" "rosszul kezeltem a helyzetet" "elfogadhatatlanul viselkedtem", stb. Amúgy is az ehhez hasonló fordulatok a társadalmi elvárás hasonló helyzetben. Ha valaki meg akarja fejelni, akkor személyes bocsánatkérést vagy valami kompenzációt is felajánl, de ennek az önalázásnak se értelme nincs, se nem hiteles.
Zorg a Rettenetes 2014.03.24 17:50:47
@Zorg a Rettenetes: Azt akarom ezzel mondani, hogy ez a levél kamu, ha pedig esetleg valami csoda folytán mégsem az, akkor pedig az ujjaikat vészjóslóan ropogtató alakok diktálták neki valami sötét pincében.
Vannak akik Fidesz-LMP alkut sejtenek, ám ez a véleményem szerint egy hibás megközelítés. Az ajánlószelvények eltörlését már a 2010-es parlamenti választások előtt többen kérték, az LMP-n kívül például ez volt a Political Capital javaslata is.  A valóságban az…..
Zorg a Rettenetes 2012.09.10 15:07:49
@Blogger Géza: Arra jó, hogy valamivel muszáj szűrni, hogy ne indulhasson körzetenként negyvenhárom Bartos Cs. a választásokon. Ha le kell perkálni minden jelöltért X összeget, ami egy bizonyos eredmény alatt nem, vagy csak részben jár vissza, az egyrészt gátat szab a poén-jelöltek elburjánzásának, de ezzel együtt is sokkal könnyebben megugorható lécet jelent az új pártok számára, mint a szintén sok pénzbe kerülő, különböző, körmönfont visszaéléseknek kedvező kopoktatócédulás rendszer.
Zorg a Rettenetes 2012.09.10 15:53:47
@Blogger Géza: Ne légy naiv. Kopogtatócédulát gyűjteni ugyanúgy pénzbe kerül. Általában többe is, mint amennyi már elegendő lenne kauciónak.
Zorg a Rettenetes 2012.09.10 19:36:08
@willdataa: Persze. Az illegális választói listák összeállítása, frissítgetése, a helyi irodák fenntartása, a kézbesítés napján munka helyett kopogtatócédulát gyűjtő szimpatizánsok fizetése, az egész láncot főállásban megszervező szakemberek alkalmazása mind mind ingyen van, csak akarani kell ugye?
Update: jönnek az első MastCam fotók! El fog tartani egy darabig, amíg mind eljön, és ez még csak a 34 mm-es kamera, a 100 mm-es objektív még nagyobb felbontásra lesz képes! Egy nyers kép egy kerékről, alatta pedig a Gale-kráter fala (credits: Daniel Machacek). Ezt meg a…..
Zorg a Rettenetes 2012.08.12 12:37:25
@Urfang: Teli volt robbanóanyaggal a leszállóegység, ez nem lett volna probléma. Viszont plusz súlyt jelentett volna, a terület megközelítése veszélyes lehetett volna a rover számára a törmelék és a kráter esetleges meredeksége miatt. Ráadásul a robbanó- és hajtó-anyag maradványok valószínűleg annyira beszennyezték volna a területet, hogy túl sok értelme nem lett volna vizsgálódni.
BuheraBlog Formspring 2012.07.11 16:27:00
A Formspring online űrlapkészítő szolgáltatás 420.000 jelszó hash kompromittálódásáról számolt be. Az információk egy nyilvános fórumon jelentek meg, a hash-ek nem voltak párba állítva felhasználónevekkel (bár lehetséges, hogy nem a teljes adatbázist hozták nyilvánosságra…..
Az új sztárkártevővel kapcsoaltban tegnap megpróbáltam a CrySys által közzétett technikai részletekre koncentrálni, de a száraz tények mellett van néhány gondolat, melyekről talán érdemes szót ejteni. A tegnapi poszt publikálásakor őszintén szólva hiányérzetem volt: nem…..
Orbán nagy arányú adócsökkentést ígért a választóknak. Azt gondolták, hogy a kevesebbet majd többen befizetik, így összességében nőni fognak az adóbevételek. Ezt az adócsökkentést a társadalom már eleve polgári jólétben élő része élvezhette csak, mindenki más inkább…..
Zorg a Rettenetes 2012.01.08 11:54:06
Ez valami poénblog? Vagy őszintén idióta a szerző?

Csak a két legdurvább tévedés:

"Orbán első útjainak egyike Brüsszelbe vezetett, ahol az adósságunk átütemezését kérte"

Görögország esetében téma az adósság átütemezése, ugyanis gyakorlatilag csődben van. Magyarország nincs csődben, Orbán nem kért semmilyen átümezést, és remélhetőleg nem is fog. Azt kérte, hogy a költségvetés hiánya lehessen magasabb, magyarul hogy több hitelt vehessen fel, és erre mondtak nemet Brüsszelben.

"Orbánék két olyan eredeti, vakmerő húzást is véghez vittek, amelyek egyértelműen a nemzetközi cégek és külföldi kormányok kárára voltak, a magyar államnak és családoknak pedig közvetlenül a javát szolgálták, legalább rövid távon: bevezették a végtörlesztést, amely az árfolyamnyereség egy részét elvette a bankoktól"

Milyen árfolyamnyereség? Miről beszélsz? Szerinted a bankok a hitelkihelyezéssel a frank és az euró erősödésére spekuláltak? Nekik valami sötét mágia teremti a kincstárukba frankot minden éjfélkor? Hát képzeld, amikor becsoszogsz a bankfiókba, és kifizeted forintban a lakáshiteled következő részletét, akkor a banknak is ugyanúgy meg kell vásárolnia a szemét disznó zsidóktól a napi árfolyamon a frankot, ugyanúgy, mint neked, ha egyenesen egy zürichi bankból vettél volna fel hitelt. Ráadásul, mivel a bankközi piacon rövid lejáratú hitelek tologatásával oldják meg a frankforrások bevonását, és mivel ilyeneket csak drágán adnak egy olyan ország bankjának, amelyiknek 650 pont körül van a CDS felára, ezért még ez is hozzájön a bank költségeihez. Amit azá árfolyamon és az országkockázati feláron felül rárak a bank, az az ún. marzs, ez (és csak ez!) a hasznuk (de ne feledd, hogy a bankadót, és a bebukó hiteleket is részben ebből kell fedezni!). És akkor a mondat másik felére még nem is reagáltam.

És ezek után vegyem komolyan a következtetéseket?
Zorg a Rettenetes 2012.01.08 12:18:29
@PiggyBlanka: Ja, hogy szerinted a bankokban a hasukra ütöttek, és azt mondták, hogy forinthitelt adnak, de olyan kondíciókkal, mintha svájci frankot adnánk kölcsön? És szurkoltak neki, hogy jól lezuhanjon a forint árfolyama, különben iszonyatosan buktak volna a magyar jegybanki alapkamatnál is alacsonyabb kamatú hiteleikkel. Az MNB is nyilván viccből ad a tartalékok terhére devizát a végtörlesztéshez, véletlenül sem azért, mert egyébként az eladói nyomás miatt (a bankok frankot vesznek az ügyfelek forintjáért, plusz a sajátjaikból, ami a veszteségük a 180-as árfolyam miatt) még gyengébb lenne a forint...

Tényleg, ne haragudj, hogy ilyen agresszív vagyok, de akkora baromságokat hordasz össze a posztolóval egyetemben, hogy az már fáj.
Zorg a Rettenetes 2012.01.08 19:12:08
@röhögő: Hmm..

És a többit honnan, forintforrásból? Akkor ha marad 5-6% az MNB alapkamat, és nem jön válság, tehát úgy-ahogy tartja magát az árfolyam is, akkor buknak egy ordas nagyot az egész üzleten, és jó képet vágnak hozzá? És miért volt akkor ilyen előzékeny az MNB, hogy a tartalékok terhére devizát ad a bankoknak, ha egyszer csak a hitelállomány kevesebb, mint negyedének kiváltásához kell deviza? Egyáltalán, a bankoknak miért érte meg kiváltani ilyen árfolyamon ezeket a hiteleket, miért nem a forinthiteleket zárták inkább le a végtörlesztők pénzéből?

Ez nekem nem kerek, tudnál valami forrást belinkelni?
A végére pont mindenem elfogyott. Van hat szál cigim, talán egy adag kávém és három teafilterem. Tüzet gyújtani itt nem lehet (száraz fa még akadna, de nincsenek méretes kövek, amikkel alá tudnám támasztani a lábost), így hiába a fél kiló rizs, a kenyér végét ettem…..
Zorg a Rettenetes 2011.10.29 01:09:30
@Lotterfeld Boholy: Örömmel hallom, hogy minden akadály elhárult a szórakoztatásunk elől:)
A Chaos Computer Club megszerezte és kielemezte a német kormány által fejlesztett, Quellen-TKÜ névre keresztelt "lehallgató eszközt". A CCC már 2008 óta figyelemmel kíséri a szoftver fejlesztését. A német alkotmánybíróság három éve kimondta, hogy az állampolgárok…..
Úgy néz ki már ott tartunk, hogy komolyan el kell kezdeni gondolkodni a súlytalanságban végzett újraélesztés lehetőségeiről. A Louisville Egyetem egy kutatója állítja: megvan a megoldás. A videóban megmutatják és megmagyarázzák, miért pont ezt a technikát gondolják a…..
Zorg a Rettenetes 2011.07.10 01:22:11
A ceruzás urban legend természetesen hamis:

en.wikipedia.org/wiki/Space_Pen#Uses_in_the_U.S._and_Russian_space_programs

Ha már nem olvasol utána, akkor gondolj bele: Az űrprogramban sok ezer zseniális kutató vett részt. Mennyire valószínű, hogy egy ilyen triviális megoldás hosszú éveken át nem jut eszükbe? És mivel írtak volna az űrhajósok addig, amíg ki nem fejlesztették az űrtollat?
Ellopták 200.000 észak-amerikai ügyfél adatát a Citibanktól. Az elmúlt hetek-hónapok történései után ez már-már egy jelentéktelen kis ügynek tűnhet - csak a számlaszámok és a kontaktinfók kerültek ki, a CVV-k és a TB-számok nem - de azért mégis csak egy világméretű…..
Zorg a Rettenetes hívta fel a figyelmem az alábbi Bombahíres hírre (Az Ozeki.hu közlényét itt olvashatjátok): Szombat éjjel számos weboldalon megjelent a mobilkommunikációs szoftverek fejlesztésével foglalkozó Ozeki Informatikai Kft. valamennyi termékének forráskódja. A cég…..
Zorg a Rettenetes 2011.05.29 23:27:05
@Vendor lock-in: Könnyen előfordulhat.

Elvégre fülest kaptak, nem utánközölték a hírt, és nem is az ozeki értesítette őket. Akár ismerhették is azt, aki csinálta.

Viszont a neten semmi utalást nem találtam arra, hogy Pintérnek lenne lánya.
Zorg a Rettenetes 2011.05.29 23:42:54
@Zorg a Rettenetes: Figyelmetlen vagyok, volt is valami botránya a lányának, csak nem Csillának hívták...
Zorg a Rettenetes 2011.05.29 23:53:03
@Shinjuku: És akkor kicsoda Hajnalka?

Azért számít, mert ha nincs Csilla, akkor tényleg se füle se farka az egésznek.
Modorosblog Pete Best 2011.05.27 11:40:00
-Nagyra értékeljük, hogy időt szakítottál ránk és eljöttél. Hadd mutassam be ezt a két fiatalembert: Énekes Ábel Vazul - a Kisbíró olvasó-szerkesztője - és Mondschein Petya, ő pedig a közéleti rovat prodzsektvezetője. Le szeretném szögezni az elején és ezt komolyan kérem,…..
Andrew0807 küldte ezt is.A helyes megfejtés után kaptok képet a belteréről is. Határidő: Este fél 9...
Zorg a Rettenetes 2011.05.26 18:26:35
Nem lustálkodtak a Microsoftnál az elmúlt egy hónapban, kereken 0b100000 egyedi sebezhetőség került javításra, 0b10001 bulletinben.MS11-018: Öt hibát, köztük a Pwn2Own-on használtak egyikét javító csomag az Internet Explorerhez. A sebezhetőségek közül többet kihasználtak már…..
Zorg a Rettenetes 2011.04.13 12:56:14
A probléma a következő:Adott egy textarea, benne CKeditor. Ennek van egy id-je. Ez legyen mondjuk "idm".<textarea id="idm"></textarea>A kérdés, hogy miként tudom JavaScript-ből alert-ben feldobni a szerkesztő aktuális tartalmát (a textarea tartalma nem ér,…..
Zorg a Rettenetes 2011.04.12 13:08:28
Jéé, szia sodi!

Az ajánlóba azt írod, hogy "Egy blog, ahova azokat a megoldásokat írom le, melyekkel kapcsolatban a maga idejében hatalmas segítség lett volna számomra, ha a Google-on rákeresve rögtön megtalálom őket."

Ehhez képest a problémádat olvasva próbából az alábbi keresést tettem google-ön:

www.google.hu/search?sourceid=chrome&client=ubuntu&channel=cs&ie=UTF-8&q=ckeditor+get+content

Ahol nekem az első találat hogyhogy nem, egy stackoveflow-s kérdés:
stackoverflow.com/questions/924145/using-jquery-to-grab-the-content-from-ckeditors-iframe

Ahol már a kérdésben ott a válasz vastag betűkkel:

"CKEDITOR.instances.[textboxname].getData() returns the content"

Ez így körülbelül 10 másodperc volt (a comment megírása is egy nagyságrenddel több)...

Lehetséges, hogy nem tudod használni a google-t?