Regisztráció Blogot indítok
Adatok
utisz

40 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi nap megint hosszú volt. Nem kifejezetten lelkesít, ha át kell másszak Hankouba, mert elég sok utazással jár. Muszáj volt azonban, mert megint pénzküldést kellett eszközölnöm, igaz, ezúttal már abban a tudatban mentem, hogy ha némiképp időigényes is, de kivitelezhető.   Valami fejlődés is…..
Idei év egyik érdekes órája az Emelt menedzsment. Az első két foglalkozást Dr. Min Zhu professzorhölgy tartotta, akit első látásra max 40-50 közzé lőttem, közben kiderült inkább a 60-hoz tendál, talán 1955-57-es születést mondott. A kora nem tűnik magasnak, viszont ezzel ő…..
A nemzetközi hírműsorok egyik visszatérő félelme, hogy a kínai gazdaság belassul, ezáltal elveszti motor szerepét a világgazdaságban. Vagyis jön a következő gazdasági válság 2008 után. Az okos nyilatkozók ilyenkor mindig el szokták mondani, hogy mennyire nehéz a kínai…..
A haza indulás előtti héten, az itteni " Osztályfőnököm" sürgetve kérdezte mikor érkezem már vissza, mert a helyi rendőrségnek kéne egy tolmács sürgősen, aki beszél magyarul, angolul, esetleg kínaiul, mert van egy ügyük, amihez kellene. Mondtam, hogy még egy hét, mondta OK,…..
A regisztráció során megszületett a harmadik személyi számom, amikor mondtam, hogy ilyenem már van. Akkor Ms. Zhang falfehéren mondta, hogy azt felejtsem el, mind ha nem is létezne.  A tárgyaim: Emelt Mikroökonomia Emelt Ökonometria Emelt Menedzsment Marxizmus Számvitel kutatás…..
Az évnyitó, eskütétel valamennyi jóravaló iskolához hozzátartozik, sajátossága, hogy dögunalmas, sok értelmét nem látja az ember. Itt most a nyelv és a helyszín specialitása miatt egész szórakoztató volt. A helyszín az iskola tornacsarnoka, fehér ing, sötét blúz/nadrágnak…..
Kicsit reflektáljak az otthoni állapotokra kicsit összefoglalom, hogy néz ki ez az egész itt Kínában. Röviden: a faék bonyolultabb szerkezet, mint a Chengdui tömegközlekedés viszont ezzel szemben tökéletesen működik. A helyi BKK a következő problémákkal néz szemben, adva…..
Napali1: Nappali2: Nappali3: Nappali4: Nappali5: Nappali6:     Nappali7:   Fürdő1:   Fürdő2:  Fürdő3: ..
A mai nap után elgondolkoztam, hogy biztos csak azzal áltatom magam én irányítom az életem… de azért végül maradok az abszolút realista ateistának. Szóval mióta véget ért az első fél év, kicsit egyhangúan és unalmasan teltek a napjaim. A kollégium kiürült, az egyetem is,…..
Bő egy hónapja az utolsó bejegyzésben ott tartottunk, végül belevágok, aminek nagyon örült a kinti kapcsolattartóm, csak sajnos inkább a következő évben vártak, mert ahogyan ők ismerték a helyi posta-viszonyokat, fizikális képtelenség, hogy megérkezzen a jelentkezésem papíron.…..
Az előző részben ott tartottunk, hogy 2014 január végén jött egy nyűgösebb időszakom, egyrészt elkezdődött a vizsgálati szezon, másrészt a kapcsolataim nem úgy alakultak, ahogy az tervezgettem, talán lehettem volna türelmesebb. Ezekben a napokban megkaptam a MÜPA aktuális…..
Év végi nagy összefoglaló helyett inkább úgy döntöttem, megírom az ideutazásom történetét, hiszen úgyis a háttérben erről szólt majdnem az elmúlt 12 hónapom. In medias res: jelenleg Kínában, Szecsuán tartomány fővárosában, Chengduban vagyok, ahol is a kínai állam…..
Szerintem a suli szándékosan időzítette így, de a mai nap átrakták az osztályunkat egy másik tanterembe. Amit egy kiscsoportra méreteztek, de egy akkora fűtőtest van benne, amivel egy lakást kifűtesz. Jelenleg 30 fokon nyomatjuk, továbbá grátiszként a kollégium épületében van a…..
Hetek óta rágtuk a fülüket, hogy a központi fűtés nélküli termekben csontig fagyunk, ez így nem jó, mert a fél banda meg van fázva, taknyos (én még eddig jól tartom magam, hála millió-egy trükknek). Végül ma megkaptuk az elektromos fűtőtesteket. Itt kezdődött a kabaré: 10…..
Chengdunak és az ittlétemnek nem csak jó, hanem negatív vetületei is vannak, amikkel szépen nap mint nap meg kell küzdeni és általában nem vagyok tőle túl boldog. Pozitív egy napomban, hogy ahogy járok-kelek, mindenhol karaktereket látok és azért az jó érzés szokott lenni,…..
A nyelvi kulturális eltérések miatt gyakorlatilag nincs olyan nap, amikor ne merülne fel valami kihívás, otthon teljesen hétköznapi dolgok tudnak itt bénítóan korlátozó problémává válni. Egyik kedvenc ilyen a vásárlás nevezetű szerencsejáték, mivel a csomagolás…..
Ma Mirko -német diáktárs- születésnapját ünnepeltük egy leírhatatlanul finom, hatalmas zabálással… azért nem is írom meg milyen jó volt, mert megfogalmazhatatlan. Röviden: három nagymama korú asszonyság, olyan helyiségben, hogy ha egy KÖJÁLOS meglátná, szélütésben esne…..
Egy ember életében az elsőnek mindig kitüntetett a szerepe, hiszen hosszú ideig ez az etalon és ehhez mérjük a sorban következőket. Az etalon egyben determinálni is szokta az őt követőket, így magára a további lépcsőfokokra is hatással van. Mindenből van első: első iskola,…..
Az idei opera szezont távolsági okokból ki kell hagynom, így egyéb alternatívák után kellett néznem. Pár napja kaptam egy weChat üzenetet, hogy a kampuszban Guzheng koncertet fognak tartani és akit érdekel, annak tudnak rá jegyet szerezni. Kapva kaptam a lehetőségen, így az első…..
Alapvetően szeretek kísérletezni, így ez a cikk, - ha készül még egy, akkor már cikk sorozat - duplán is kielégíti ezt a fajta igényemet. Mivel vettem egy jó kis házi sütőt, így most már nem vagyok rákényszerítve kizárólag a környező kis éttermekre, hanem tudok magamra…..
guoshu November 12. - Mit eszem? 2014.11.12 11:08:26
Volt egy-két aggódó kérdés, hogy mit eszem. Röviden: kínai kaját. Kicsit hosszabban, ilyen, hogy kínai kaja, nem létezik, ennek akkora jelentés tartalma van mint, hogy ha azt mondanák, hogy Európai konyha. Gyakorlatilag tartományról- tartományra teljesen más jellegű ételekkel…..
Magyar Kínai Időtartam: kb. fél óra Időtartam: kb. 10 perc Egybefüggő monoton beszéd, ebéd utáni szunyókáláshoz tökéletes. Három máglya gázolajjal begyújtva, a kezedbe nyomnak egy porral-oltót és nyomás, majd az életösztön előhívja a…..
Mindig érdekes az egyes történelmi események megjelenése a nyelvi emlékezetben. Ma megismerkedtünk egy új köszönéssel: 你吃吗?(Ni chi ma? ) - Jelentésben egy közvetlen szerbusznak felel meg: „Hogy vagy, jól érzed magad?”. Tükörfordításban szó szerint azt jelenti , hogy…..
Először is órára kell járni. Ami azt jelenti, hogy a 08:40-es kezdésre kell ott lennünk. Ha rövid napunk van, akkor délben véget ér az oktatás. Egyelőre háromszor egy héten van rövidített napunk, de valószínűleg ez hamarosan lecsökken heti egyre, mivel elkezdődnek a délutáni…..
Az olvasási szokásaimhoz hozzá tartozik, hogy alkalmi vissza eső vagyok, ezt jelenti, hogy néha hetekig megvagyok minden nemű hosszabb írás nélkül aztán valami elkattan és egyműs után végzem ki azokat a műveket amiket még korábban gyűjtöttem össze. Kevesebb mind két hete…..