Regisztráció Blogot indítok
Adatok
spajder

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gasztrobizarr Ne járjatok ide 2012.12.09 09:35:26
Az újlipótvárosi Pozsonyi út ígéretes környékén egyre másra nyitnak az új helyek. Nem is olyan régen: 3-4 éve indult el a magasabb színvonalú gasztronómiai élet errefelé, sokáig csak egy "lámpás" világított a láthatáron. Mostánaban felpezsdült minden. Úgy tűnik azonban,…..
spajder 2012.12.09 17:25:48
Egy-egy ilyen poszt rengeteg kommentet generál, csak éppenséggel a lényeg vész el. Az ember nem ismerhet mindent, ezért tám- és eligazítási pontokat keres a világban, de ma már rendszeresen információ és tartalom nélküli kommentek áradata születik, mely nem szól másról, csak a személyeskedésről.

Először én is egy kis kritikát fogalmaznék meg: ha ennyire műnek érezted a helyet, ha ennyire elégedetlen voltál a kiszolgálással/tejhabbal/croissant-nal, akkor miért jártál/jársz a helyre? Számomra EZ érthetetlen hozzáállás, maximum a vadász és a medve történetére emlékeztet, persze ez nem menti az üzletvezetőt, mert ez a "ne gyere többet"-stílus akkor is minősíthetetlen.

Az információ, hogy ez is legyen a kommentben:
- a Sarki Fűszeresben tényleg a város egyik legjobb kávéja készül, viszont a sajtok és a többi termék már erősen túlárazott. Bár Attila (az üzletvezető/tulaj) többször tetszeleg borszakértő szerepében, de én intenék bárkit, hogy az ő ajánlataira hagyatkozzon, mert be fog fürödni. Hiába a kérés pontos megfogalmazása, mégis homlokegyenest ellentétest bort sikerül ajánlania. A törzsközönség főleg a 30+-os korosztályú hölgyekből és a Pozsonyi út környékét kitevő tehetősebb középkorú férfiakból tevődik ki. Ezen utóbbiakkal nincs probléma, viszont a fülhasogató "faszbuk" típusú eszemecseréknek nem igazán akar részese lenni az ember, én például ezért (sem) járok a Sarki Fűszeresbe, max havi egyszer, amikor tényleg inni akarok reggel egy jó kávét.
Az sem tetszik, hogy a Sarki Fűszeres lett ezeknek a kis gasztroboltoknak az etalonja, mert nekem pont erre - amit az SF megtestesít - a sznobizmusra nincs szükségem. Persze a helyszín nagyszerű, a bolt berendezési is zseniális, de nekem Attila köténye, vagy éppen sapkája már kiveri a hitelességbiztosítékot, a bolt mellett parkoló kerékpárról már nem is beszélve, melyen "tulajdonosa" egy percet sem ült.
A Művelt Alkoholista Sarokpontok 2012.01.25 13:30:00
Matt Kramer újfent a borvilágról töpreng. Én is sokat teszem ezt, sokszor épp Kramer alapján. Meg a hazai közéletről, ami legalább olyan bonyolult mostanában, mint az előbbi. Viszont érdekes módon ugyanaz a nézőpont bizonyult mindkét esetben a leggyümölcsözőbbnek: mik azok a…..
spajder 2012.01.30 12:55:59
@Szomjas Gödény:
Szerintem a blogon már évekkel ezelőtt (talán 2007-ben) többször előkerült ez a rafadugó vs bármi más dolog, de úgy tűnik, hogy sem, hazai, sem nemzetközi körökben nem született végérvényes megoldás.

Egyébként a dugó kapcsán felvetődött bennem egy kérdés, amit ha lehet akár cikk formájában is körbejárhatnátok, vagy egyszerűen csak szívesen fogadnék egy útmutató választ.

A problémám az, hogy párszor belefutottam dugós, vagy egyszerűen "döglött" borba. Ezek általában az emészthetőbb árú tételek voltak, azaz 2.500-4.500 forint közöttiek, de túl az elrontott este bosszúságán, azért anyagilag sem volt feldobódott az ember.
Mennyire bevált vagy működő hazai keretek között, hogy ilyen esetekben visszavigye az ember a bort és mindezt úgy, hogy ne érezze megalázónak a helyzetet. Nem szerettem volna sz.rrágónak tűnni, ezért egyszerűen lenyeltem a gombócot és kiöntöttem a bort, majd beszerzési forrást váltottam, ami egyértelműen nem jó döntés, hiszen a kereskedő tehet talán a legkevésbé a dologról, én mégis rajta csattintottam az ostort (bár igazából én szívtam meg).

Van a hasonló problémáknak kulturált megoldási formája, vagy az ember nyel egyet és kész?

Amúgy a beszerzési források: Sarki Fűszeres, Bortársaság, WineWorld, stb
Az idei év legnagyobb borsztorija ugyanaz lesz, mint a tavalyié volt: folytatódik a bordeaux-i birodalom hanyatlása. Legalábbis ezt állítja Mike Steinberger, a Slate.com ex-borkolumnistája. A saját blogján (Wine Diarist) megjelent írás szerint Amerikában Bordeaux már teljesen kiment a…..
Az orosz habzóbor termelők megállapodtak, hogy a jövőben nem fogják használni a "sampanszkoje" (champagne) nevet a címkéken. A termőhelyi elnevezések tiszteletben tartása általános törekvés (l. a kékoportó vagy a Tocai Friulano és tsai. esetét), de a jövő kényelmesen…..
spajder 2011.11.01 23:28:21
@italosztály:
Nem hinném, hogy egy élelmiszert egy lapon lehet említeni egy elektronikai termékkel. Utóbbinál sokkal jobban tarthatóak a paraméterek. Például az általad felhozott sörmárkákat pont a magyar gyártás óta nem fogyasztom. Ez nem valami nemzetietlenség, hanem egyszerűen a sörnek elképesztően fontos "alapanyaga" a jó minőségű víz, na Csehországban erre szánnak időt, pénzt és energiát, ezért van az, hogy pl a Staropramen - ami kint kb az Arany Ászok megfelelője - elképesztő minőségú, míg a nálunk, Borsodban palackozott valamennyi sör egyen(rossz)ízű.

Az általam fogyasztott Igrisztoje pezsgők - kivétel nélkül - pocsékak voltak és az általuk okozott fejfájás döntő szerepet játszott abban, hogy kamaszkoromtól kezdve kb 10-15 évig szinte egyáltalán nem fogyasztottam pezsgőt, de 1 éve volt szerencsém Szlovákiában is inni a "csodából". Moslék volt.
Ha már Szlovákia, akkor itt jegyezném meg, hogy az általuk készített Hubert pezsgők - főleg az árat is figyelembe véve - viszont nagyon jó minőségűek, illetve "hazai" - amennyire egy adóraktárral rendelkező osztrák az - színekben a Szigethy pezsgőket tudom ajánlani.
A Művelt Alkoholista Nevem Senki 2011.10.20 09:00:00
A Villa Tolnay Borházra soha nem volt jellemző a fárasztóan túltengő marketing, nem lehet mondani, hogy a csapból is az ő boraik folynának. Pedig nem is járnánk olyan rosszul azzal. A kereskedőkkel valahogy nem lehet szerencséjük, követhetetlenül sokféle boruk van egyszerre a…..
spajder 2011.10.21 21:54:16
Hú, de elkanyarodtunk a témától :D

A Villa Tolnay egyik személyes kedvencem. Minden borukat - ami vélhetően a hordónak köszönhető - jellemez egy egyedi íz, mely független fajtától, legyen az fehér vagy vörös.

Vannak tartalmasabb, összetettebb boraik, de rengeteg egyszerű, mindennapi boruk van.

Tudomásom szerint a Bortársaságtól például pár tízezres elszámolási vita miatt repült. P.O., aki valószínűleg egyszerre zseni és egyszerre egy pitiáner senki. A Balaton egyik meghatározó pincészete lehettek volna, de mostanában nagyon eltűntek. Friss tételeket én például már évek óta nem találok. 2006,2007-es tételekbe futok bele és sajnos ez sok palack esetén már azt jelenti, hogy az adott tétel már túl van a zenitén.

Kár ezért a pincészetért.

Ami pedig a polémiát illeti: palack véleményével tudok azonosulni. Bár jogos Árpa Jankó felvetése, de aki ért egy kicsit a borokhoz és egy kicsit matekozik (dugó, palack, szőlő, cimke, stb), az tudja, hogy bizonyos árkategóriában nincsenek csodák. Ráadásul a bor annyira szubjektív, hogy ha ne adj isten tényleg lenne pár 6 pontos tuskó gazdaságos, akkor az a vevőnek is valóban tetszene?
Részemről Jankónak annyit tudnék javasolni, hogy olcsó kategóriában Bujdosó, Frittman, Feind boraival próbálkozzon, ott nagy csalódás nem érheti, persze ha tisztában van a kategória korlátaival.
De a magasabb árat olykor más is indokolja. Személy szerint például szeretem a kéknyelűt, mivel ez ritkán szüretelhető és amúgy is kismennyiségű fajta, így el kell fogadni a magasabb árat, aki ezt nem fogadja el az egyszerűen nem fog inni.
A másik az, ha veszi az ember a fáradtságot és tényleg utána megy a boroknak/borászoknak - ahogy fentebb már említették - akkor nagyon érdekes és értékes embereket ismerhet meg, akiknek én az árban és a "márkahűségben" próbálom meghálálni az elhivatottságot és a zsenialitást. Persze ez már egy tudatosabb fogyasztót feltételez, de inkább nyissak fel hetente egy üveg traminit Györgykovács Imrétől, sem mint naponta egy 600-800 forintos "ezerjót" az Alföldről.
spajder 2011.10.22 15:50:15
@Belcsuj:

A WineWorld volt régen a lelőhelyem, de mostanában egyáltalán nem járok arra, de kb egy éve - mikor még igen - akkor megcsappant a kínálat. A Kézműves Borok Házában vettem utoljára egy kékfrankost a pincétől, de ott sem láttam friss tételeket.
Nincs szombati reggelim Sarki Fűszeres-féle quiche nélkül (a képen nem az van, a félreértések elkerülése végett) A mediterrán életvitel lényegesen humánusabb és eredendően jobban passzol az emberi alaptermészethez, mint a közép-kelet európai. Arrafelé sokkal többször…..
spajder 2011.07.14 18:01:59
A baj az, hogy a többség érdemben nem tud vagy akar hozzászólni a dologhoz.

Egyik oldalról megértem a sopánkodókat. Szomorú, hogy ebben az országban sokaknak ezek - sőt akár egy Meki is - az álom kategóriát súrolja, ettől függetlenül felül kéne ezeken emelkedni és nem a hülyeséget fröcsögni. Ha nem tetszik/nem érdekel, akkor egyszerűen nem kell olvasni. Miért érzi mindenki, hogy lehordja a jobban keresőt? Ez is komplexus, akár a yuppie életmód feltétlen dicsőítése.
Egyeseknek biztos nehéz elfogadni, hogy valakinek az a gondja, hogy Q7-t, ML-t vagy X6-t vegyen. Pedig egyeseknek ez a probléma. És mi a baj ezzel?

Amúgy érdemben meg 2 ponton vitatkoznék. A Borssót nem ismerem, így kihagyom. A Sarki Fűszerest jól ismerem, mert én is itt lakom. Attila a tulajtárs/üzletvezető vérprofi, de nekem vannak bajaim a hellyel. Jelesül az, hogy elképesztően sznob. Az enteriőr, a környezet nagyszerű, viszont a vendégek többsége nem tölti be azt az űrt, ami akár egy olasz kisbisztró és ez a hely között tátong, mert ott van hangulat. Nekem jópár sajt túlzás és árban is. A kostolók áráról már nem is beszélve, ráadásul túl sok a kiégett 30-as szingli, akik elképesztő hangerővel és elánnal fröcsögik szét a butaságukat.

DiVino

Nem a belsőtér egyáltalán nem tetszik és nem hinném, hogy a stílussal lenne bajom (hisz' az alkotó másik, elég hasonló munkája pl tetszik), hanem itt is a hangulattal. Ez a rámenős, yuppie stílus nekem annyira nem tetszik. A kínálat is vegyes, bár az árak tényleg mérsékeltek. Összességében nem nagyon örülök, hogy a Bazilika környéke Liszt Ferenc tér II. kezd lenni.

Ja és a vicc az egészben, hogy a virslidnél jobbat, vagy legalább hasonló minőségűt lehet kapni bármelyik bécsi kioszknál. Ott ez nem a kulinári és burzsujizmus, hanem kb az alapvető minimum.
Lesz ebből poszt? - fordul felém Csaba. A feje mögött a Bazilikát látom, keze alatt egy hosszú, hideg pult húzódik végig. Ha még öt percig nem néz ránk senki, akkor feltétlenül - válaszolom. Akkor már öt perce támasztottuk a pultot úgy, hogy a néhány vendég körül…..
spajder 2011.06.03 22:17:37
@murunga: még ezen sem fog múlni. Sokkal inkább azon, hogy a tulajdonos életben akarja-e őket hagyni.
Szerintem komoly szakmai hibák vannak ott, ahol Demeter Zoltánt keresve rámutatnak egy Demeter Ervinre és fel sem tűnik a "baki".

Az árképzés baráti, de én nem sok kipróbálásra érdemes bort találtam. A WineBarnak sokkal jobb colt a hangultata, a személyzete, a borkínálatáról már nem is beszélve.
spajder 2011.06.04 21:32:58
@kisgágó: Kösz, de nem kell sajnálnod.
A feltételezésed a sör, unicum kombóról meg igen találó. Szerintem Te egy igazán vicces fiú vagy. Ja és kösz, hogy megmondod, hogy mit gondoljak. A kínálat minősége, azért erősen kérdéses, de lehet, hogy csak nekem. Neked további jó szórakozást a helyen.
Vak tyúk is talál szemet a mondás szerint, és tényleg: úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány is egy olyan törvényen dolgozik, ami az eddigiekkel szemben tök normálisnak tűnik, mert 1. komoly dologról szól, 2. végre nem a kisembert szívatják vele.Ismert a probléma, hogy a magyarországi…..
Matt Kramer, a Wine Spectator kolumnistája még emlékszik azokra az időkre, amikor az USA fogyasztói voltak az újonnan érkező műveletlenek a borok világában. Ez némileg megváltozott az ázsiai piac felpezsdülésével, hirtelen számos újonnan érkező lepte el a piacot. Kramert gyakran…..
spajder 2011.05.09 14:52:58
Konkrétan a felvetésekhez pedig:

1.

Ez szerintem normális értékítélettel és empátiával bíró ember számára meglehetősen triviális. Imádom Somlót, a somló borokat, ezért a Somlói Tavaszon mindig megpróbálok résztvenni. Ezen kostolók alatt számomra egyértelművé vált, hogy a juhfark nem az én világom. Kiváló borok vannak - tudom is értékelni - de megszeretni nem tudtam.

2.

Egyértelműnek tűnik ez is, bár egy kezdő tényleg gondban lehet, hogy a véleményét miként tudja közérthetően megfogalmazni. Bizony pár szakszót, vagy fogalmat mindenképp érdemes elsajátítani.

3.

A pontok , mint fentebb írtam, nekem inkább külföldön jelentenek támpontot, itthon azért otthonosabban mozog az ember. A marketinggel és annak működésével/erejével szerintem minden kicsit is tájékozottabb ember tisztában van. Tudjuk, hogy pl egy autós magazin is nagyobb pontokat ad, vagy épp elhallgat bizonyos hibákat, azokkal a gyártókkal kapcsolatban, amelyek mondjuk az adást támogatják. Minden szentnek magához és a nagyobb pénzhez húz a keze!

4.

Idővel ezt is képes felismerni az ember. A kézműves borokban, a "kicsikben" elképesztő értékeket találhat az ember, de ezeknél fokozottan igaz, hogy az évjáratra nagyon oda kell figyelni, mert ami pl 2007-ben egy isteni, kihagyhatatlan tétel volt, az 2008-as kivitelben könnyen felejthetővé válhat. A nagyok legnagyobb ereje talán a kiszámíthatóságban van és bizony ez is érték és jól jön.
Úgy tűnik, Sauternes a magyar borlélek egy súlyos traumája, és a vele kapcsolatos elfojtások az ismétlési kényszer hatására – bár mindig kicsit más formában – újra és újra a felszínre törnek. Néhány éve még egy veszélyes új stílus képviselőjét látták benne…..
spajder 2011.05.07 04:44:54
@bogancs: ez nem sznobizmus, hanem pusztán tény. Persze a magyar borkultúrában annak is megvan a helye, hogy miként itassunk le olcsón nyugdíjas csoportokat, akik épp' az aktuális MLM előadáson vesznek részt, ennek ellenére bőven jellemez egy helyet, ahol a legjobb bort az egykori állami gazdaság pincéjében ihatod.

Ja és eleve évekig hazudtak maguknak egy merlot-t, miközben medinat mértek.

Biztos van olyan, akinek ez (is) jó, de pont a Szépasszonyvölgye miatt viseltettem évekig előítélettel az egri és az Eger környéki borok iránt.
spajder 2011.05.07 21:33:10
@lackó:
Kösz, hogy így látatlanban ennyire biztos vagy az értékítéletemben. Tisztességesnek látszó pincékbe mentem be és bűnrossz borokat ittam. Ne haragudj, de ha én egy helyen 10 pincéből 10-ben rossz bort iszok, akkor nem erőltetem a helyet és a környéket.
Ez a kérdés nekem még soha nem fordult meg a fejemben. Most sem én, hanem Matt Kramer játszik el a gondolattal. Szerinte mindannyian láttunk már egyről a kettőre nehezen jutó borászatokat, és bizonyára megfordult már a fejünkben, hogy én ezt bizony nem így csinálnám. Nem feledve…..
spajder 2011.05.05 08:00:22
2@Szomjas Gödény: Csúcsgasztro? Valóban jó, friss és helyi alapanyagok, valóban a szakács csinálja helyben, korlátozott asztalszám, előre foglalás? Vagy az eredetvédett termékek, pl wagyu marha, puy-i lencse, satöbbi?

De szerintem a legtöbb kézműves mesteremberre/luxustermékre is igaz a dolog, pl órakészítők, Bentley-gyár, ilyesmik. (Szerintem kgtanilag ilyen a fine wine is.)"

Fiatalborász hazai példákat hozott fel (Hollóvár, Ráspi), így igazából én is ezekre gondoltam. Nem vagyok meggyőződve -s őt biztosra veszem - hogy például egy elBulli Magyaroszágon életképes lenne, vagy a luxustermékre sem teljesen érzem ezt igaznak, mert mondjuk egy Lange und Sönhe órára igaz, de mennyire igaz ez például egy IWC-re, amelyik magát luxusmárkaként aposztrofálja, ennek okán meg is kéri az árát, közben többségében "filléres", tucat órazserkezet dobog bennük.
Ezt a fajta hitelességet, amiről Kramer ír szerintem itthon is tetten lehet érni (pl Györgykovács, Takács Lajos, stb), de nem hinném, hogy Kramer beérni életszínvonalban azzal amivel Imre, illetve Lajos sem véletlenül árulja/árulta a birtokot. Ennyi munkával, ennyi odaadással az élet más területein valószínűleg többet tudna keresni.

Más oldalról pedig a jó bort nem csak létrehozni kell, hanem el is kell tudni adni. Sajnos - ismét a hazai viszonyoknál maradva - jó borászaink vannak, de szerintem jó kereskedőben (pláne olyanban akire igazak mondjuk Kramer részéről a borásztól elvárt tulajdonságok) hatalmas a hiány. Budapesten még csak-csak találni, de szerintem vidéken elkeserítő és kilátástalan a helyzet. Egy átlag 30 ezres városban például szerintem hozzá sem lehet jutni jó, kézműves borokhoz. Persze akkor mondhatnánk, hogy itt nőne meg az internet jelentősége, de a honi szállítási díjak mellett ez akkora árnövekedést jelentene, amit a fogyasztók nem tolerálnának, illetve ezeket a borokat élőben is meg kell ismerni/ismertetni.
spajder 2011.05.05 09:47:30
@BZoltan: ebben maximálisan igazad van. A neved mellett aláírásként szereplő honlapnak a minimumnak kellene lennie és ez tényleg csak elhatározás és nem pénzkérdése. A mai eszközökkel (szinte bárki számára hozzáférhető és elsajátítható honlapszerkesztők, vagy kész template-ek.
spajder 2011.05.05 10:00:25
@lackó: akkor az jó, bár nekem nem ilyen jók a tapasztalataim, de lehet, hogy csak rossz helyen járok.

Mondjuk az is elég érdekes - nekem legalábbis - hogy a szomszédos Ausztria mekkora pénzeket öl turizmus fejlesztésére. Nyílnak a szállodák és lényegében sehol nem jelennek meg - pedig széles a külföldi választék - a magyar borok. ugyanez gasztróban is. Bécsben az átlag turisták által látogatott gesztró boltok egyikében sem láttam magyar bort, pedig - pusztán a Monarchia okán - vannak közös hagyományaink.
Más Tészta Vapiano 2011.04.29 10:53:00
A német eredetű Vapiano (Csak lassan!) lánc első magyar tagja 2007-ben nyitott meg a belvárosban, a második 2009 végén a Kolosi térnél – épp ideje volt meglátogatni. A szép régi épületbe ágyazott minimalista modern design korrekt nemzetközi hangulatot áraszt, kicsit…..
spajder 2011.04.29 20:17:26
@Zoli74:
Kedves kommentelő, ha szerinted az említett mondás (mert ez bizony az) jelentése megegyezik az általad linkelt oldallal, akkor szerintem el vagy tévedve és jobb lett volna nem kioktatni.
Az olasz mondások olykor nehezen fordíthatóak, példáult a "Fratelli coltelli" (Testvérek és pisztolyok) is nehéz lenne értelmezni, de a lényeget értjük, viszünk a Vapiano szlogenje szinte tökéletesen átültethető magyarra: Lassan jársz, tovább érsz! Kb

A Vapianoval kapcsolatban kettősek az érzéseim. Egyrészről tetszik, hogy friss alapanyagokból dolgoznak és szerintem - a közeghez képest - egyáltalán nem drága. Egy jó tésztát, egy jó pohár borral a Belvárosban, igényes környezetben el lehet fogyasztani egy Meki menü árából. Ez alapján lehet, hogy a Vapiano drága, de a Meki szar és irgalmatlanul drága.

Nekem pont a belső terekkel és a kiszolgálási renddel vannak problémáim. A kezdeti időkben (nyitás) a pizza és a saláták voltak a legnépszerűbb termékek. Pastahoz pillanatok alatt hozzájutott az ember, ez viszont kb 1 éve gyökeresen megváltozott. Ebédidőben a pastaknal tömött sorok kígyóznak és lényegében többet áll az ember a sorban, mint amit az étkezéssel/beszélgetéssel eltölt, ez pedig idegörlő és illúzióromboló. Ha már ennyire elektronizálták a rendszert, akkor simán beleférne, hogy az asztaloknál gombnyomással választaná ki az ember a pastaját, amit egy - a pizzarendszer hasonlatos - hívóval jeleznének készre.
Múltkor egyszerűen 10 perc után kifordultam a sorból, mert nem éppen a szlogennel egyező érzések keltettek hatalmukba.

Persze a Vapiano sznob hely, de ez legjobban az egészben az alkalmazottakon látszik meg.
spajder 2011.04.29 22:45:37
@Zoli74:
Úgy tűnik ez még nem egy elindexesedett blog, mert a kommentelők értelmes hangnem belátják ha tévedtek, vagy elnéztek valamit.

A Belvárosnak az tenne jót, ha a Vapianohoz hasonló suínvonalú, de más nemzetiségű éttermek nyilnának, de még az is sokat tudna dobni, ha a bécsi high-tech dizájnú virslisek megfizethető áron megjelennének. Az Anna Caféban egy szimpla, üveges Heineken annyiba kerül, mint itt egy ebéd. Akinek ezek után drága....
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
spajder 2011.04.01 14:46:09
@Holland Lovas: sajnos nem csak a borra igaz, hogy nem fér bele.

Ha azt veszed, hogy egy könyv ára 2-3.000 forint körül mozog, de egy-egy igényesebb kiadvány inkább 5-10.000 Ft-ot kóstál, akkor mondjuk az átlag magyar tényleg miért vegyen könyveket? A fizetéséből - ha egyáltalán tudna spórolni - tudna venni egy-egy könyvet havonta. Röpke 1000 év alatt már össze is jönne a házikönyvtár.

A mellényúlásban meg igazad van, de a vevőnek is igényesnek kell lennie, azaz ha már pénzt nem, akkor áldozzon időt arra, hogy szakértőbb helyen vásároljon, ahol jobban belövik az igényét.

A borivás mellett a borvásárlásnak is ki kellene alakulnia a kultúrájának.

Ha én megégetem egy helyen - folyamatosan nem jó tételeket ajánlanak - akkor én nem megyek vissza többet, sőt a már bejáratot tételeket is más forrásból szerzem be. Ez elvi kérdés, nem pénzügyi. Ennyit érdemes rászánni.
spajder 2011.04.01 20:45:05
@Holland Lovas: ja, mondjuk párizsi és dél-franciaországi éttermekben néha én is letettem a hajamat a pár eurós házborának minőségétől, ennek ellenére Magyarországon is lehet inni jó és olcsó kisfröccsöket :)
Szerintem Figula és Jásdi borokat 1.500 forintért lehet kapni a hiperekben, ez azért elég közel van az 5 EUR-hoz és azt hiszem a minőséggel nem lesznek problémák.

Átlagosan 3.000 forintot szoktam adni egy átlagos, napi borért. Ez biztos sokaknak magas ár, de ezért tényleg nagyon jó borokat lehet kapni.
Sokkal bosszantóbb, hogy pl a budapesti szórakozóhelyeken pocsék a kínálat (Veritas, stb alja) és mindezek horror áron. Néha még egy Nyakas borért is összeteszi az ember a kezét.
A Super Bowl alatt sugárzott reklámok marketingértéke meglehetősen magas: hárommillió dollárért cserébe százmilliós nézettség, ráadásul a nagydöntő alatt az emberek kifejezetten szeretnek reklámokat nézni, így nem fenyeget az a veszély, hogy átkapcsolnak róla valami másra.…..
spajder 2011.02.06 14:45:45
@abc: Látom szakértő.

Mindenesetre ezek ( a Petat leszámítva) ötlettelen és pocsék reklmámok. Valószínűleg a fő vonzerejük - és vélhetően ezért is készültek - hogy a betiltással érjék el a még nagyobb reklámot.

Ezek a Go Daddy spotok például úgy szarok és ötlettelenek, ahogy vannak.
Burzsuj Szafari a Louis Vuittonnal 2010.08.20 14:14:00
Egyenesen Afrikáig ment legújabb katalógusfotózásához a Louis Vuitton, az exponálógomb nyomkodását pedig Carter Smith-re bízták. Az eredmény a most közzétett bő tucatnyi kép alapján pazar lett, személyes kedvencem a Monogram mintás pokróc, amin nem mellesleg Ernest Hemingway…..
spajder 2010.08.21 06:26:13
@partyface1973:
Az a baj, hogy minden normális kommentelőre száz ekkora zseni jut a neten, mint például te is. Ráadásul itt demokrácia van - sajnos - ergó a baromságaidat ugyanúgy fröcsögheted, mint az akinek értelem is van a szavában.

Várom a Canon kompakttal készült képeid.

Ja és baromi jó ez a sorozat.