Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jo tunder

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Semmi bajom Török Gáborral. Mármint sokkal kevesebb bajom van vele mint a Debreczeni-féle nettó frönci figurákkal.  (A frönci jelző jelentése lényegében az, amire most az Olvasó gondol). Kedvenc trolljaink életét megkeserítendő, ebben a posztban kizárólag a…..
jo tunder 2010.01.01 23:13:37
@calam (acok): két teljesen különböző kategóriáról van szó. GyP egyetemi tanár, DJ meg egy pitbull :)
jo tunder 2010.01.02 09:07:51
@heima2:

1. az akadémiai világról te kezdtél el beszélni, én ugyan nem :)

2. nem tudom, hogy a "mi periférikus ország vagyunk" és a "merjünk kicsik lenni" között mi a különbség. összezavarsz.

3. egy magyar orvos továbbra is egészen tűrhető kiképzést kap itt Magyarországon. miért ne kaphatna egy magyar közgazdász vagy politológus ?? tűrhetőről van szó, nem Berkeley Ph.D-ről. nem mintha a legcseklyebb mértékben is erről szólna a poszt, de végülis felvethető :)) na pá.
jo tunder 2010.01.02 09:51:12
@heima2: A Magyar Tudományos Akadémia nem a brit Royal Society megfelelője, hanem sokkal inkább a francia CNRS-é. Magyarországon a kutatói/egyetemi tanári fizetések összehasonlíthatatlanul kisebbek mint Nyugaton, ezért találták ki az különböző extra kategóriákat. Az akadémikusok gyakorlatilag egy emelt fizetési kategoriában vannak. (a legjobb brazil egyetem tanárai többet keresnek, és a nyugdíjuk megegyezik a fizetésükkel, Chilében is igaz, hogy a vezető professzorok amerikai jellegű fizetéseket kapnak, de egy posztdok is többet kap Santiago de Chilében mint nálunk egy egyetemi docens, és valamelyest olcsóbb Santiago mint Budapest, Sao Paolo pedig direkte sokkal olcsóbb, amúgy van olyan ismerősöm aki vett egy nagy levegőt és elment professzornak Bogotába, annyit keres mint egy akadémikus Pesten, ráadásul háromszor többet ér a fizetése, mondjuk kicsit félelmetes tud lenni a város). Magyarország lehet, hogy periférikus ország, de azért egészen komolyan versenyben volt a világ legkomolyabb neutronforrásáért, és csak leesett nekünk a szuperlézer. Izrael egy pici ország, tele sivataggal, úgy hogy még a lányoknak is két évet kell szolgálni a hadseregben, elképesztő katonai kiadásaik vannak, ott aztán van segély rendesen, és ők minden csak nem periférikus ország, saját erőből. Nekik bejön, nekünk reménytelen ? Miket nem tanul az ember a fidesz.hu-soktól :))))
   Úgy tűnik, nemcsak Gyurcsány Ferenc ismerte fel, hogy a kínaiakkal nem érdemes rosszban lenni, hanem némi késéssel (a szükségesnél éppen 11 évvel később) Orbán Viktor is, legalábbis a Fidesz-elnök pekingi útja erről tanúskodik. Persze míg előbbi leszerepelt…..
jo tunder 2010.01.01 17:37:40
@elGabor: Mi annyi mindennek tudunk örülni. Még az ipari térségek sikeres átalakulásának is (gratulálunk). :))
Mandiner blog Cs. tükre 2009.12.26 19:01:00
  „Bűn-e, ha nem bízom a nemzet bölcsességében? Nincs időm felelni, a lelkiismeretem már az eszem előtt bevallja, hogy bűn. Az igazi szeretet összebékíti a végleteket. Egyszerre kellene hinni a nemzet lobbanékonyságában s bölcsességében, ez a valódi hazaszeretet. De…..
jo tunder 2009.12.31 12:55:43
@Elpet: A magyar fiatalok nem akarnak mérnöki-természettudományos szakokat végezni, elitszinten az informatikusaink nem számítanak versenyképesnek. A középiskolai természettudományos képzés az összeomlás határán van. Szerinted ez nincs befolyással arra, hogy Magyarországon milyen ipar alakulhat ki az elkövetkező években ? Kommunikációszakos ország akarunk lenni. Ez az ország saját szuverén döntése, és ennek viselnie kell a következményeit :((((
jo tunder 2009.12.31 15:07:57
@Elpet: Az a réteg amelyik kvalifikált szakmunkásnak mehetett a nyolcvanas években, az ma főiskolára megy. Ma azok mehetnének leginkább kvalifikált szakmunkásnak, akik anno leginkább betanított munkások lehettek volna. Az 1992-ben született gyerekek kb. ötven százaléka megy a felsőoktatásba. Gondold meg kik azok akik nem is álmodozhatnak ma ilyesmiről. Belőlük általában nem lesz jó szakmunkás. Ez nem minden országban van így, Magyarország így van.
Mandiner blog A józan vezető 2009.11.19 07:01:00
  A New Labour is bajban van, eléggé hasonlóban, mint a honi ballibek. A „hitelekre épülő jólét plusz jó sok politikai marketing” kombó kimerült, és választási vereség elé néznek, ami azért nem egy szokatlan aktus a parlamenti életben.   Azonban nemcsak…..
jo tunder 2009.12.30 00:09:09
@Bobkó Csaba: Idehallgass te náci barom.

A Jerusalem Postban megjelent egy írás Zurofftól, nem most, hanem a múlt héten. A cikkben egy mondatban említik Balogékat, alapvetően a litván külügyminisztert basztatja benne ez a majom. Azt a litván külügyminisztert akiről a Jerusalem Post ugyanabban a számban azt írja, hogy milyen nagy barátja Izraelnek és, hogy milyen bátran védte Izraelt.
Mandiner blog Időn kívül 2009.12.25 17:01:00
  Ma feltoltam a napszemüvegemet és egy szál pólóban lesétáltam a Balaton partjára. Enyhén fülledt idő volt karácsony napján. A tó új arcát mutatta nekem, pedig régi ismerősök vagyunk: gyerekkorom óta sétálgatok szabad óráimban a szülői házamtól pár száz méterre…..
jo tunder 2009.12.29 23:24:28
@Elpet: Én úgy tudom, hogy a magyar friss paradicsom export a teljes fogyasztásnak kevesebb mint a negyede, és ebből Hollandia részesedése igen csekély, a huszada lehet a teljes importnak. Magyarországon leginkább ebben az időszakban versenyképes az importárú.
jo tunder 2009.12.29 23:28:08
jo tunder 2009.12.29 23:42:41
@Elpet: Mindenki a friss paradicsomot szereti. Ugyanis sokkal jobb. Általában a magyar paradicsom, zöldség jó, de nem tudják megbízhatóan termelni, és ezért a nagy áruházláncok olyankor is preferálják a külföldit, amikor még a magyar paradicsom versenyképes lehetne. Ez olyan két-három hónap lehet egy évben ha jól értem, nem vagyok paradicsomszakértő (sem) csak utánaolvastam.
Elie Wiesel, az 1986-ban Nobel Béke-díjat kapott holokauszt-túlélő (amúgy máramarosszigeti születésű) amerikai író a napokban Budapesten járt. Látogatásának apropóját az adta, hogy a Chabad Lubavics ortodox mozgalom 20 éves magyarországi fennállását ünnepli és meghívták az…..
jo tunder 2009.12.28 19:22:42
@Oli bácsi: Igazad van, két Keleti Akadémia volt, a pesti és a bécsi, és ő a pestire járt. Nem volt buta fickó az nyilvánvaló, és gondolom aránylag sokra vihette volna, de ha jól értem elég hamar belefolyt a kommunista mozgalomba. Kerestem róla irodalmat, a legbizarrabb az volt, hogy zenés darabban énekelt Londonban, ez mondjuk zseniális.
Végül Bajnaiék csak lenyomták Demszky torkán a tarifaemelést a 23 milliárd forintos támogatásért cserébe, pedig novemberben az egész fővárosi közgyűlés az emelés ellen szavazott. A BKV hosszú távú finanszírozása azonban ezzel nincs megoldva.Minden ellenkező híresztelés…..
jo tunder 2009.12.28 14:43:56
@Kettes: Ha kimesz vonattal Becsbe, akkor a vonatjegy negy napig elso zonas berletkent funkcional.

Ez egy optimalizacios problema, amit persze nem ertunk igazan, de ha megis felirnank, akkor lenne benne egy csomo externalia, olyan koltsegek, amelyek a szolgaltato tulajdonosat nem a szolgaltatason keresztul erintik. (azt akarjuk, hogy az emberek tomegkozlekedjenek, mert az autohasznalatnak kozossegi extra koltsegei vannak). En elhiszem, hogy ez nincs lejatszva rendesen (Nemetorszagban van egy kutatointezet amelyik az ilyen jellegu feladatokra szakosodott) de azt nem, hogy ez egy egyszeru problema lenne.
jo tunder 2009.12.28 15:40:58
@Kettes: Szerintem ez tankonyvileg pozitiv termeloi externalia.
en.wikipedia.org/wiki/Externality#Positive
Mandiner blog Felvidéki intő 2009.12.28 08:01:00
  Mint arról már beszámolt Turul fővezér, felvidéki kollégáink háromnapos agyviharon láttak vendégül néhányunkat a Fátra lábánál. Szép volt, jó volt, de azt is be kell vallani, hogy intőt kaptunk. Csúnyát. Nem mi, a Reakció, vagy nemcsak mi. Hanem az az egész…..
          A következőkben közöljük Köves Slomó válaszát, és Novák Attila viszontválaszát. A Konzervatórium e két írással a vitát lezártnak tekinti (illusztrációnkat a megboldogult Judapestről csórtuk).   Köves Slomó - Agresszióval nem,…..
jo tunder 2009.12.28 14:48:25
@La Serenissima: Herbert Simon es Benoit Mandelbrot kozott volt egy eleg feszult vita, ami egy szaklap hasabjain zajlott es a vegen a szerkesztoseg hasonlo modon zarta le mind ezt (nem irtak ki, hogy ket zsido harom velemeny, noha :)))
Simon kesobb Nobel dijat kapott, Mandelbrot pedig szinten roppant hires lett.
Köves Slomó rabbi nem először próbálkozik azzal, hogy velem egy elvi vitát az ad hominem „érvek” szintjére vigyen le, pedig én sohasem tettem ilyet. Pár évvel ezelőtt az Élet és Irodalomban, a zsidó népiségre vonatkozó tanulmányomat támadta hasonlóan vehemensen és…..
Sabeszkor megsem irhattam blogot. Nincs ekezetem, de itt vagyok Jeruzsalemben, ezt nem akartam kihagyni. Egeszen konkretan a Heber Egyetem Givat Ram campusan a School of Rationality egyik irodajaban ulok a gep elott. Az egyetem bejarata egeszen kozel van. Reggelente megnezik az utlevelet, a…..
jo tunder 2009.12.24 11:59:39
@heima2: A haredi (ultraortodox) közösség támadja a "mondén" éttermeket és szállodákat. De Jeruzsálemben van olyan étterem amelyik nyitva van péntek késő este, és van tiltott étel az étlapon. Egy meleg pár ült mögöttünk. Az ultraortodoxok nem toleránsak, és nem is állítják hogy toleránsak lennének. Viszont a rabbinátusnak azon az alapon, hogy a tulajdonosok nemzsidók (nemcsak kiteszik a karácsonyfát, de nem is zsidók) nincs joga elvenni a kóser igazolványt (most döntött erről a legfelső bíróság). Konkrétan persze tetszőlegesen kekeckedhetnek. Komoly konfliktusok vannak az ultraortodoxok és a világiak között. A világi Izrael viszont elég toleránsnak tűnik. A teljes vallási tolerancia egy viszonylag új dolog. Svájcban nem is olyan régen még simán megtiltották a katolikus (illetve a protestáns) templomok építését. Mindazonáltal Jeruzsálem kellős közepén a keresztény egyházak területi fennhatóságot élveznek épületek felett.
Novák Attila, A Chabad, Elie Wiesel és a Fidesz - valláspolitikai körtánc Budapesten című cikke összeesküvés-elméleteivel és minden képzeletet felülmúló tárgyi tudásával, a múlt és a jelen tényeinek saját jogon történő lefektetésével, és átütő jóindulatával,…..
jo tunder 2009.12.23 12:08:57
@dvhr: :))) kicsi a vilag.