Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mrguardian

5 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tiltott szavak bizalmi viszony 2009.11.13 13:41:00
A közigazgatás és a jogi intézmények elképesztő mértékű rombolást képes végezni a magyar nyelvben. A megkezdett közszolgálati jogviszonnyal egyidejűleg elkezdődik a nyelvi képességek visszafejlesztése is.  Ugyanolyanná válik a beszélt nyelv és az írt szöveg, mint maga…..
Tiltott szavak kari 2009.06.18 09:01:00
Jóval december előtt vagyunk még, úgyhogy bőven van időnk elfelejteni a karácsony "becézését".  Tilos azt mondani, hogy kari. Amellett, hogy igen bután hangzik, igen kártékony hatással van a szép anyanyelvünkre. Az ünnep neve…..
Van olyan kimondott szó és kifejezés, amikor a Magyar Nyelvőrség Különleges Bevetési Csoportjára van szükség. Ilyen helyzet, amikor valaki szülőföldjére - a pátriájára - azt mondja, hogy szűkebb pátriárkám. Vagy az van, hogy az illető nem ismeri a szó jelentését, vagy…..
A szavaknak lehet hangzása, azonban egészen biztosan nincsen ízük. Hiszen nem esszük meg azokat, hanem halljuk vagy olvassuk. Ha valamit el kell kerülnünk, az éppen az, hogy a húsleveshez, meg a sült oldalashoz hasonlítjuk a nyelvünket. Nem tudni ki találta ki, de…..
A hasonlóság túlmutat a politikai megosztottságon és átíveli a földrajzi határokat is. Igaz, hogy mindenki hasonlít valakire. Ha nem a biológia különös rendezőelve, akkor az egy nemzethez tartozás szabja egyformára a külsőt. Egy náció gyermekei különösen hasonlítanak…..