Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drBabai

107 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan újra itt a megfázások, náthák, melléküreggyulladások és hörghurutok időszaka. Úgyhogy érdemes most egy pillantást vetni, a mozgással hogyan védekezhetünk a vírusok, baktériumok ellen.  Az immunrendszer Immunitásnak nevezzük a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét. Az…..
A genetikánk határozza meg, mikor kapunk szívinfarktust? Egy új, több mint 55.000 ember bevonásával készült tanulmány választ ad a kérdésre: Még a legrosszabb genetikával rendelkezők is jelentősen csökkenteni tudják hajlamukat egészséges életmóddal - dohányzás kerülésével, egészséges testsúly…..
Minap az Index-en megjelent egy cikk a fitneszkütyük "vicc"kategóriába sorolásáról. Ez adott indíttatást arra, hogy elindítsunk a blogon egy külön szekciót: fitneszkütyük - okoseszközök használata a gyógyításban témában. Tesszük ezt mindezt azért mert meggyőződésünk, és mindennapos gyakorlatunk,…..
Számos tanulmány, megfigyelés számol be arról, hogy a rendszeres, megfelelő szintű fizikai aktivitás csökkenti a rákos daganatok kialakulásának esélyét. 170 tanulmány feldolgozása után egyértelműen kijelenthető, hogy az edzés segít megelőzni a mell- és vastagbélrákot, szerepet játszhat a prosztata-…..
Jelen poszt apropóját egy pár nappal ezelőtt megjelent hír adja: nem mindegy, mit eszünk a mozgás után. A cikkben leírt kutatás a mozgás és a cukorháztartás kapcsolatát vizsgálta. Az eredmény nem csak megerősítette azt az ismert tényt, hogy a mozgás javítja az inzulinérzékenységet - azaz segíti a…..
Eddig általában a mozgás egészségmegörző hatásáról szóltam, arra vonatkozó cikkeket, tanulmányokat szemléztem. Úgy vélem, hogy legfontosabb prevenciós eszköz - a mozgás - mellett érdemes szót ejteni a segítőkről is. Egyik ilyen a szaunázás. A bejegyzés apropóját adja…..
Ezt érdemes elolvasni! WHO összefoglalás a mozgás fontosságáról. A bevezetőjének veretes mondatai (nem fordítom le, meghagyom a maga eredetiségében és teljességében hatni): "Physical activity is a fundamental means of improving physicaland mental health. For too many people, however,…..
A magasvérnyomás betegség egyre gyakrabban fordul elő már viszonylag fiatal korosztályban is. Fennállása közép-hosszú távon olyan súlyos következményekkel járhat, mint agyvérzés, szívinfarktus. Az érintettekkel történő beszélgetés során érdekes, mennyire csak a gyógyszeres kezelés ismert. Egy most…..
A cukorbetegségre fiatalkorban általában legyintünk. Kivéve a várandósokat, akiknél átmenetileg igen komolyan előfordulhat, és eléggé macerás kezelni. A közeljövőben gyermeket tervező nők részére igen megszívlelendő a következő kutatási eredmény. Túlsúlyos terhes nők körében kimutatták, hogy a…..
2009. ősszel jelent meg egy összefoglaló tanulmány a munkahelyi fizikai aktivitás fontosságáról, mely hangsúlyozására és széles körben megismertetésére az USA-ban külön programot alkottak: National Physical Activity Plan. Hogy miért tartják ezt olyan fontosnak a…..
Szívbetegek körében a rendszeres, hat hónapon keresztüli kerékpáros edzés nem csak a szív-érrendszeri állapotot javítja, de jelentősen csökkenti a merevedési zavart is. A merevedési zavar javulása annál jobb volt, minél nagyobb volt induláskor a zavar. Társaim: irány mozgás, és jó lesz a…..
Az OEFI útjára indította hazánkban is a „Munka: Lélekre Hangolva” programot, melynek fő célja a munkahelyi stressz kezelése, csökkentése, egészséges mederbe terelése. Azt hiszem, ez az a terület, ahova nem kellenek kimutatások ahhoz, hogy mindenki érezze a témát. Hülye…..
Régen ismert tény, hogy a túlsúly növeli a sérülés veszélyét. Kérdésként merül fel, hogy a súlycsökkentés érdekében végzett fizikai aktivitás növeli-e a sérülés veszélyét túlsúlyosoknál. A kérdés megválaszolására hol máshol, mint USA-ban - a túlsúlyosok…..
Újabb amerikai tanulmány, mely a gyógyszeres kezelés helyett az egészséges életmódra összpontosít. Rövid, de velős vizsgálat mutat rá ismételten, hogy a rendszeresen végzett mozgás-kardio edzés (heti 5x, a maximális pulzus 80-85%-án) és a csökknetett cukorbevitelen alapuló…..
Érelmeszesedés, vérzsírok lerakódása az erek falában az egyik legsúlyosabb következményekkel járó betegségünk. Szívinfarktushoz, alsó végtag elhaláshoz, agylágyuláshoz vezethet. Megelőzése mellett fontos teendőink vannak akkor is, amikor már valakinél kialakult az érelmeszesedés. Az elmeszesedett…..
Sokat szóltam már a mozgás és a szív-érrendszeri egészség kapcsolatáról. Most egy tanulmányt mutatok be, ahol az egyik legféltebb női halálozási okról, az emlőrákról van szó. A nemzetközi tanulmány arra keresett választ, hogy tartós testmozgás (heti 180perc egy éven keresztül) milyen hatást…..
Nagy nemzetközi tanulmányok alapján az Európai és Amerikai szakmai kollégiumok irányelvei továbbra is a megfelelő táplálkozást és a testmozgást jelölik meg, mint a cukorbetegség kezelésének alapjait. Eredeti összefoglaló cikk: http://bit.ly/9OD1RI A cikk jól rávilágít arra, hogy a…..
Antioxidánsok reneszánszukat élik. Antioxidánsok kapszulában, folyadékban, tablettában, mindenhogy. De tudtad, hogy a mozgás is antioxidáns hatású? Egy friss osztrák tanulmány heti 2x1 órás mozgás hatását vizsgálta pre-diabeteses (tehát még nem cukorbeteg, mindössze a kapujában van -…..
Reflux manapság népbetegség. Szerintem nincs olyan ember, akinek a környezetében ne lenne gyomorpanaszos, gyomorfájdalmas ismerős. A reflux betegség a gyomorpanaszon kívül számos további problémát okozhat, mint rekedtség, folyamatos orr-melléküreg gyulladás, asztmás tünetek, mellkasi…..
Szoptatás során a tejjel naponta közel 200 mg kálcium távozik az anya szervezetéből. Ez 6 hónap alatt 3-6%-os csontsűrűség-csökkenéshez vezet. Egy amerikai tanulmány szerint a heti 3x45 perc aerob mozgás képes egyensúlyban tartani a szervezet kálcium-háztartását, ezáltal megelőzni a csontsűrűség…..
Az ember arra van programozva, hogy mozogjon! A mozgás elhagyása elhízáshoz, anyagcsere-betegségekhez, érelmeszesedéshez vezet. A mozgás segít megelőzni a meszes plakkok kialakulását az erek falán, ezzel a koszorúérszűkület létrejöttét. Kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás a más…..
A kardiometabolikus szindróma a modern társadalom egyik legnagyobb egészségügyi problémájává nőtte ki magát: magasvérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, elhízás. A kardiometabolikus szindróma önmagában és minden részbetegsége külön-külön az életmód-betegségek csoportjába tartoznak. Azaz modern…..
Az életmód orvoslás egyre nagyobb teret hódít a nyugati világban. A rendszeres testmozgás, rostdús-zsírszegény-növényi alapú táplálkozás, stressz-menedzsment, csoportos pszichés támogatás nem csak a teljesen egészségesek életkilátásait javítja, de rendkívül jótékony…..
És az előbbihez egy friss szakmai ajánlás Ausztráliából: A 2. típusú diabeteseseknek, diabetes előszobájában lévőknek javasolt mozgás: heti 210 perc közepes intenzitású vagy 125 perc magas intenzitású mozgás lehetőleg minden napos mozgással (maximum 2 egymás utáni nap legyen mozgás nélkül) a…..
Egy nagy átfogó tanulmány szerint a fitness és a fatness egymástól független rizikó tényezői a csökkent inzulinérzékenységnek, azaz a cukorbetegség előszobájának. És mindez már fiataloknál! A tanulmányban 1053 (12.5-17.5 év közötti) fiatalt vizsgáltak. Mérték illetve…..