Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport

2 bejegyzést írt és 143 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt a helyet - illetve "romokat" - mindenképpen meg kellett néznem. Még nyáron jártam a romokra ráépült háznál. Nem volt könnyű odatalálni, a navigáció állandóan félrekalauzolt és elirányított, sokszor elvesztem a környékbeli gyalogösvényeken és zsákutcákban. De végül meglett.. (szerencsére a…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2024.02.25 13:55:45
@Doroszlai: látod, pont a hozzászólásaid igazolják az én kutatásaimat, hogy ez a terület szigetként létezett, mint Insula Beate Marie Virginis. A romemlék pedig Lodomér esztergomi érsek vára és tornya! Ugyanis a terület magasabb szintjét a Duna építette, mint szigetet. Ez a tény önmagában bizonyítja, hogy a Duna bent volt a nyugati hegyek oldalában. Emlékszem, hogy korábban, milyen rondán fröcsögtél a kutatásaim ellen, mikor azt közöltem, hogy Chepel lovászmester Árpád-kori épületei a Bivalyos csárdánál állhattak, amit a vírusjárványt kihasználva a történelemtanár polgármester Kiss László adott el. Lebuktál. Meg kell hálálni a kitüntetést amit kaptál a történelemhamisító polgármestertől, aki szerint Óbuda nem is létezett!
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2024.02.25 13:57:33
@l.balays: az érseki várhoz tartozó romemlékeket bebetonozták az árvízvédelmi műtárgyba. Ez a romemlékünk Monoszlo Lodomér esztergami érsek vára a Boldogasszony szigetén.
  A korabeli okmányok szerint az  óbudai káptalannak a középkori Alt-Ofen piacterén álló kőháza 1500 körül egy bizonyos Ferenc deák tulajdonába került, aki átépíttette. Ez az épület a török időkben alaposan megrongálódott, de falmaradványai felhasználásával   1697-re a telken felépült az első…..
PEMETE Régi kőhíd Ürömön 2016.01.01 11:52:38
Az  ürömi tanösvény egyik állomása   „A régi falu alatt, a Cigány-patakon átvezető állandó hidat a falu sváb lakói építették, valamikor a 18. században (pontos adatok nem maradtak fenn). A helybéli lapos kőből (felső eocén korú, 35 millió éves mészmárga) gondosan kirakott széles, boltíves…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2021.01.01 01:55:12
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2021.01.12 18:03:58
@bibliofilo: Köszönöm a választ!
Most úgy kellene kezdenem a bejegyzést, hogy az első katonák a Margitszigeten a rómaiak voltak, mert a sziget északi és déli végén egy-egy római kori őrtorony állt, és a közepe tájékán pedig egy kikötőerőd volt. Szinte minden, a szigettel foglalkozó kiadvány ezt említi,…..
A török elől a Margitszigeten lakó szerzetesek és apácák elmenekültek, a sziget elnéptelenedett. A domonkos apácák 1615-ben beolvadtak a klarissza rendbe, így a török hódoltság után a klarisszák kapják meg a szigetet. A nővérek a budai várban telepedtek le, a szigetre nem…..
  Vajon hány generációnak kell kihalnia, hogy történészeink végre elismerjék több évtizede tartó tévedéseiket Óbuda város helyrajzára vonatkozóan? ..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2014.03.31 13:46:36
Mivel abban az
időben ilyen királyi r címet biztosító] korona nem volt, Árpád fővezér
fejedelmi címmel lépett a trónra, és [megkezdte] az uralkodást.
Annak ellenére hosszú ideig élt, evéssel, ivással kellemesen
töltötte idejét, ellenségei közül senki sem bántotta, senki sem támadt
ellene, sok hónapot és évet élt át a szív nyugalmával, végül
is el kellett fogynia élete magjának. [Eljött] a napja, megöregedett,
elgyengült, megbetegedett, a szíve megtört, a korszak elfordította
tőle arcát, és szemét betakarta földjével, vagyis elhalálozott. Lásd: Magyarok története, Taihi. Idős volt, érezte a halál közeledtét, ezért mindent elrendezett halála elöttGesta:ÖSBŐ MEG VELEK

Ösbő meg Velek, valamint egész seregük, uruk parancsának engedelmeskedve, Mén-Marót leányát menyegző után átvették, a lakosok kezesül adott fiait magukkal hozták, magát Mén-Marótot pedig Bihar várában hagyták. Aztán Ösbő meg Velek nagy tisztességgel és örömmel visszatértek Árpád vezérhez. A vezér és főjobbágyai eléjük vonultak, és Mén-Marót leányát, amint ilyen nagy vezérnek a jegyesét megilleti, tisztességgel a vezéri házba vezették. Árpád vezér, valamint minden főembere menyegzőt ülve nagy lakomát csapott, és majdnem napról napra - menyegzői szokás szerint - együtt vendégeskedett a körös-körül elterülő országok vitézeivel. Ifjaik meg ott játszottak a vezér és nemesei színe előtt. Árpád vezér Magyarország főembereit és vitézeit megesketve, fiát, Zoltát, nagy tisztességgel vezérré emeltette. Azután Szalók apjának, Ösbőnek hűséges szolgálatáért Veszprém várát adományozta minden tartozékával együtt, Veleknek pedig a zarándi ispánságot adta. Hasonlóképpen a többi nemeseknek szintén tisztséget meg helységeket adományozott. Mén-Marót ez eset után a második évben fiú nélkül meghalt, s egész országát békességgel a vejének, Zoltának hagyományozta. Ezután az Úr megtestesülésének kilencszázhetedik esztendejében Árpád vezér is elköltözött ebből a világból. Tisztességgel temették őt el egy kis folyónak a forrása felett, amely kőmederben folyik alá Attila király városába. Egyszersmind ott a magyarok megtérése után a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére egyház épült, amelyet fejérnek hívnak.
feheregyhaza.blogspot.hu/
A „Besenyőfutás 558-ban” c. fejezetben arra a következtetésre jutottunk, hogy középkori krónikáink közlését, mely szerint Attila halála és a magyarok második bejövetele között valóban csupán 104 év telt el, sokkal komolyabban kell vennünk, mint gondoltuk. Ezen a…..
Arany Tarsoly MÁSODIK MOHÁCS 2009.08.19 12:32:00
Tudjátok-e, mitől terem gazdagon a róna? Tudjátok-e, mitől piros a fakadó rózsa? Kardforgató őseinknek hullott itt a vére, Ezeréves szép hazánknak minden kis rögére. Pósa Lajos (1850-1914): Gondoljatok őseinkre /részlet A BUDAI ESEMÉNYEK 1526. ÉVBEN Buda neve az időben, az…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2013.12.10 23:25:35
Mátyás király vadászaton. Stróbl díszkútja a Várban - fotó: imocs/indafoto Őrült móka lesz jövő hétfőn az Országos Széchényi Könyvtárban: Farkas Gábor Farkas, a Régi Nyomtatványok Tárának vezetője 12 előadást tart "vicces-véres történetekkel", rövid…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2013.11.24 16:46:31
A magyar középkor épített öröksége meglehetősen csekély, a törökök tettek róla, hogy ne sok maradjon belőle. Ráadásul annak, ami maradt, jelentős része határon túl található, az egykori, kifli alakú Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség területén. A mai…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2013.09.10 16:17:07
 Kurszán /Korcán, Kurcán/  Kurszán kende nem az Árpádi hétmagyar törzsszövetség egyik vezető személyiség volt, hanem a megmaradt avaroké.Árpádnak kortársa volt, sőt egyfajta társuralkodója az akkori avar-magyar szövetségi államban.   Az avar nép…..
A kommunista hatalomátvétel és a sztálinista diktatúra, majd később a Kádár-rendszer sem tudott (és mellesleg nem is akart) gátat szabni annak, hogy újabb Ősbuda-elméletek kerüljenek be a köztudatba. Noszlopi Németh Péter szerint az Árpád-kori Buda Pilismarót és szűkebb…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2013.05.10 13:59:21
epa.oszk.hu/02100/02120/00021/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_21_348.pdf Egy ilyen erejű földrengés karsztbarlangos területen sokszoros hatással bír, mert további rengéseket indítanak a föld alatti rétegekben.Réthy Antal és Zsíros Tibor földrengéskutatók gyűjtései elég egyértelműek ami összevetve a forrásvizi mészkőelőfordulással szintén ide lokalizálja Felhévíz-Vetus Buda városát:www.panoramio.com/photo/29740543?tag=Forr%C3%A1s%3Awww.georisk.hu
Anonymus szobra a Városligetben Pósa püspök, a rovásírásos kódex és a fotótechnikai vizsgálatok után itt az ideje, hogy visszakanyarodjuk a történészi vizsgálatokhoz is. A hetvenes években népszerű elképzelés, hogy t.i. Anonymus Pósa püspök volt, érthető…..
A Victoria-téglagyárnál kiásott romok felmérési rajza Már a XVIII. században elindult a kutatás egy olyan rom után, amelyről Anonymus kéziratának fellelése óta mindenki úgy tudja, hogy alatta Árpád vezér földi maradványai találhatóak. Csaknem két…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2012.07.23 16:28:47
Nemzeti mítoszaink sorában előkelő helyet foglal el váraink Habsburgok által történt módszeres fölrobbantásának a sorozata. Mindenki, aki valaha is járt iskolába azt tanulta, hogy a lakóhelye határában álló vár nem más, mind a Habsburgok tudatos rombolásának szomorú…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2011.07.08 14:27:34
@DSI Builder: Magyarország katonai berendezése, 1699

www.panoramio.com/photo/55406462
Zimmermann metszetének egy részlete 1600-ból, Dilich nyomán. Egyes Ősbuda-kutatók szerint Ősbudát ábrázolja. Szeretnénk folytatni a Töriblog hagyományát, és egy újabb népszerű történeti elképzelés, vagy mítosz mögé tekinteni, és megvizsgálni annak…..
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2011.06.14 11:14:55
@Perenyi: Óbuda nyugati határán állott Örs község, melynek földrajzi helyzetét a legvilágosabban a garamszentbenedeki apát 1363. február 22-i oklevele jelölte meg, amely oklevél szerint a nevezett község Óbuda és Solymár között terült el, de a sági konvent 1455. október 1-én kelt oklevelében (Esztergomi kápt. levtára I<ad. 40. fasc. 5. nr, 8.) is egészen azonos módon van a község földrajzi helyzete megjelölve. Örs eredetileg kizárólag a garamszentbenedeki apát birtoka volt, aki az óbudaiakkal harcban állott, mert azok az Őrshöz tartozó földeket (ad eandem villám Obudaurs pertinentes) fegyveres erővel (manibus armatis) elfoglalták s maguk között felosztották. 1363. február 22-én ismét az ellen emelt óvást
a nevezett apát, hogy Óbudaörs község lakosai szőlőiket az óbudaiaknak eladták, amiből arra kell következtetni, hogy az óbudaiak elállottak az erőszakos foglalástól s vásárlás útján igyekeztek megszerezni az óbudaörsi földeket. Ennek eredménye lehetett azután, hogy Örs község lassanként elnéptelenedett s Perényi Imre nádor 1510. január 15-i oklevelében már pusztaként van megnevezve. Ezt megelőzően az óbudai tanács 1490. január 15-i oklevelében úgy emlékszik meg az őrsi szőlőhegyről, mint amelyik Óbuda területéhez tartozik (quan-dam vineam in promontorio dicte civitatis Wrs vocati). Ebből arra kell következtetni, hogy idők folyamán sikerült Örs területének egyik részét Óbudához csatolni, a többi rész azonban tovább is megtartotta önállóságát, mert II. Lajos király 1524. október 8-i oklevele szerint Óbuda város nyugati határa az esztergomi út mentén egészen Örsig (usque ad terram Eurs) terjedt, itt azonban északra fordult s a fordulópontnál az óbudai káptalan, Óbuda város és Örs határai érintkeznek egymással. Örsnek eredetileg több tulajdonosa volt, mert egyik részét illetően a visegrádi apát 1352-től kezdődően perben állott a garamszentbenedeki apáttal (Esztergomi kápt. levtára Lad. 40. fasc. 4. nr. 4.), minthogy pedig az óbudaiak elleni perben a garamszentbenedeki apát A^olt érdekelve, ennek birtokrészét kebelezhették be lassan az óbudaiak. Örs közvetlen szomszédja Solymár volt, melynek várát II. Ulászló király 1496. november 1-én azon indokolással szerezte meg Ráskai Balázs főkamarástól, hogy az Buda közvetlen közelében fekszik s kiválóan alkalmas az uralkodói fáradalmak kipihe-nésére
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2011.06.14 11:16:04
Sicambria Óbuda Piliskutató Csoport 2011.06.14 11:46:48
@Perenyi: Hogy jön ide a Cluny apátság és kit érdekel a máshol készült várfal? Miért nem a Pilisi apátságról és az István korabeli háromhajós bazilikáról írsz? Vagy a Pomázi kolostor és pálos templomról vagy az Árpád kori romterületről? A Stuhlweissenburg in ungarn vár alaprajzot mutató képre még nem válaszoltál ugyanis ez nem metszet. A ma ismert Székesfehérvárnál hol vezetnek azok az utak aminek feliratát a kép mutatja? www.panoramio.com/photo/53161796
Még ezt sem magyaráztátok meg, static.panoramio.com/photos/original/47267473.jpg egyszerűen tudomást sem vesztek róla.