Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pK

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A rendőrök a lejárt és hiányos mentődobozok miatt büntetik az autósokat - állítják sokan. Önt is megbüntették? Egyáltalán, tudja, hol van a mentőcsomag az autójában? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
      "Orbán Viktor nem közgazdász, nem hiszem, hogy a gazdaságpolitikai ballépések az ő számlájára írhatók. A miniszterelnök feladata nem az, hogy megmondja, milyen gazdaságpolitika legyen, hanem az, hogy kijelölje, milyen társadalompolitikát folytat a…..
Tisztelt Mt blog! A feleségem 6 évet dolgozott a jelenlegi munkahelyén. Tavaly szeptemberben egy átszervezés eredményeként tucatnyi alkalmazott munkakörét szüntette meg a cég. Feleségemmel is ez történt, még szeptember végén aláírt egy megállapodást, mely rögzítette, hogy a…..
pK 2012.01.06 01:50:33
Nem egészen értem, mi a probléma. Ha nem fizet az OEP, fizet a munkáltató.

Ha a dolgozó a munkaviszonyával összefüggésben balesetet szenvedett, akkor az emiatt keletkezett kárát a munkáltatójának meg kell térítenie. A kár lehet a

személyt érő sérülésekből eredő kár (például keresetkiesés, keresőképtelenség, stb.)
a személyt érő sérülések elhárításával, azok káros hatásainak helyrehozásával kapcsolatos károk, költségek
egyéb vagyoni károk
nem vagyoni (tipikusan a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatos) kár.

Egyébként ha az OEP fizetne bármit is a baleset miatt, azt úgyis behajtaná később a munkáltatón, így legfeljebb kimarad az OEP.

A keresetveszteség is játszik, mert ha nem éri baleset, akár a felmondási után már másnap dolgozhatott volna, elvileg egy nap alatt is találhat munkát.

Lényeg, hogy a végén a munkáltatótól kell minden költséget követelni. (itt egy leírás, mi a teendő baleset esetén, ha nem szabad linkelni, moderáljátok ki:
www.munkavedelem.biz/tanulmanyok/uzemibaleset.html)

1992 évi XXII törvény a Munka törvénykönyvéről

174. § (1) A munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel.
(2) Mentesül a munkáltató a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt működési körén kívül eső elháríthatatlan ok vagy kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta.
(3) Nem kell megtéríteni a kárnak azt a részét, amelyet a munkavállaló vétkes magatartása idézett elő. (A kárviselés arányát az dönti el, hogy a munkavállaló vétkes közrehatása milyen mérvű volt.)
(4) A munkavállaló bizonyítja, hogy a károkozás a munkaviszonyával okozati összefüggésben következett be.
(5) A munkáltató működési körébe esnek különösen a munkáltató által feladatai során kifejtett tevékenységgel összefüggő magatartásból, a használt anyag, felszerelés, berendezés és energia tulajdonságából, állapotából, mozgatásából és működéséből eredő okok.
175.§ (1) A 174. § (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a legfeljebb tíz főfoglalkozású munkavállalót foglalkoztató magánszemély munkáltató (pl. egyéni vállalkozó) a munkavállalónak okozott kárért vétkessége esetén felel.
(2) A munkáltató mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a károkozás bekövetkezésében vétkesség nem terheli. (E munkáltató vétkességét a Munka tv. vélelmezi, ugyanis csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bebizonyítja, hogy vétkesség nem terheli.)
176. § (1) A munkáltatót a 174. § szerinti felelősség terheli a munkavállaló munkahelyre bevitt tárgyaiban, dolgaiban bekövetkezett károkért.
 A Fidesz tragédiája nem az, hogy rossz irányba megy, hanem az, hogy mindenhez hozzányúl. Szegény Orbán Viktor valóban azt képzeli, hogy a világ akarat és elszántság dolga, s komolyan hiszi, hogy amennyiben a tények nem felelnek meg az elképzeléseinek, hát annál rosszabb a…..
pK 2011.10.26 14:37:20
@Drout: Észak-korea nem tekintélyelvű demokrácia, hanem egyáltalán nem demokrácia.

Oroszország inkább jó példa tekintélyelvű demokráciára, és ott azért működik a mindennapi élet.
A Zugügyvéd maximálisan megérti az alábbi levélírót, mivel pár évig egy hegedűtanárral szemben lakott albérletben, az három műhellyel is felért.Tisztelt Zugügyvéd!Én már pár éve külföldön élek, de ezen a héten meglátogattam szüleimet, akik egy 10 emeletes panelházban…..
pK 2011.07.13 00:49:11
@HUN_Sector: "elég ha csak megvizsgálják, van e kockázatértékelése a gépeknek, van e CE megfelelőségi nyilatkozat, ha szükséges, munkavédelmi szempontból mi a stájsz."

Mivel nincs valószínűleg nincs alkalmazottja, amiket felsoroltál, nem is kell neki, ua. az csak szervezett munkavégzésnél kötelező.
Előfordult már vajon a Zugügyvéd olvasóival, hogy munkáltatójuk természetesnek vette, hogy a munkakörükön teljesen kívül eső, - esetünkben a levélíró szerencsétlenségére a hobbiját jelentő - feladatokat is vígan végezzenek? Levélírónk még külön fizetséget sem kért,…..
A köztisztviselőkkel aláíratnak egy nyilatkozatot, miszerint hozzájárulnak, hogy (bírósági engedély nélkül!) titkosszolgálati módszerrel gyűjtsenek adatokat róluk. A kormány megadja a választás teljes szabadságát a köztisztviselőknek, hiszen nem kötelező aláírni –…..
Uhorski K. András bestiáriuma - A ragadozók titkai - 8. rész Valgatha homályosan emlékezett A szeretet és félelem közgazdaságtana című könyvre, eddig azonban nem gondolt az agresszióra és kíméletlenségre mint gazdasági erőforrásra.*  Valgatha új megbízóitól külföldi…..
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..
„Senki sem szeret így kezdeni egy elnökséget, de nincs módom ezen változtatni, együtt kell ezzel élni – mondta tegnap Orbán Viktor külföldi újságírók előtt. Nehezen vitatható, hogy a tavaly május végén hivatalba lépett kormány – elsősorban saját politikai…..
pK 2011.01.07 12:16:20
@MEDVE1978: Orbán Viktor az utóbbi időben akkor sem követte Wermer András szavait, amikor még élt, de most hogy már meghalt, pláne nem. (lehet, hogy jobban jártunk volna, ha követné)
Egy informatikai biztonsági szakértő, Dan Kaminsky, szabadidejében olyan projekten dolgozott, aminek publikálásakor mindenki felkapta a fejét. Olyan "augmented reality" alkalmazást fejlesztett iPhone-ra és Androidra (3 dollárba kerül), amely a színtévesztőknek nyújthat nagy…..
 A következő, kedélyesen megírt esetet önmagában elolvasni is szórakoztató kihívás. Hát még megfejteni. A szociálisan szenzitív szakember tulajdonos kispórolta a zajszigetelést a parketta alól. Luther&Newton kontra Tulajdonos   A fölöttem lévő lakás…..
Az alábbi levélben  egy kemény, és nem mindennapi élethelyzetbe szorult olvasó kér jogértelmezési segítséget. Megilleti-e felmondási védelem a gyesen levő gyámot? Az örökbefogadó szülőket védi a törvény, de mi van a szülő helyébe lépő, a szülői felügyeletet…..
A mai naptól kezdve bojkottot hirdetek. Csatlakozz, és írd be a Bliccszámlálóba, hogy hány forintot spóroltál ma! Én máris beírom a tegnapi egy darab ki nem fizetett vonaljegy árát, a 300 Ft-ot. Loading...Nem vásárolok BKV-jegyet mindaddig, amíg az alábbi két feltétel nem…..
pK 2009.09.16 11:42:15
Ha eredményt is akarsz elérni, nem csak hőbörögni egy jót, a bliccelés nem megoldás. Volt már sikeres buszbojkott a történelemben (ami a nagy lépés volt a feketék egyenjogúságában): hu.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks#A_montgomeryi_buszbojkott

Ha az el tudták érni vele, akkor talán a BKV megtisztítását is lehetne. Ha ezekre az előzményekre hivatkoznál, komoly PR értéke lenne, Te lehetnél az utasok egyenjogúságának Martin Luther Kingje
 Szokásomtól eltérően nem fogok valami bevezetőfélét írni, hiába tanította meg jó néhány évtizede Juhász tanító néni, hogy bevezetés-tárgyalás-befejezés: ez minden fogalmazásnak az alapja; nem akarom én húzni az időt, nem akarok visszaélni senki türelmével, hogy…..
Az alábbi ügy  attól függetlenül, hogy nyilvánvalóan jogsértő helyzetről szól, nagyon aktuális problémát vet fel. Vajon hány ilyen webkamera fürkészi a lépéseinket?   T. Címzett! Az alábbiakban kérem véleményét: Kertes házban lakunk. Nem messze tőlünk -…..
Péter jóvoltából egy Torkos Csütörökön kívüli durva tahóság a Vasúttörténeti Park étterméből, tavaly nyárról. A gyerekprogramokat kínáló park éttermében nincs gyerekmenü, nem jár csak köret vagy egy felnőtt adag megfelezése egy plusz tányérra, ugyanis akkor…..
w Száz lépés magány 2009.02.06 05:40:00
Már csak tízet kell aludni a Gyurcsány-kormány új programjáig. Izgi. Szürkének tűnnek a hónapok, amik új kormányprogram nélkül telnek, épp ideje már. Annyi biztos, hogy a szocialisták képesek a tanulásra. Úgy, ahogy a legszerényebb képességű gyerekek: ha évekig…..
Az alábbi, nem túl bonyolult munkajogi problémát az ónos esőre és a szmogriadóra tekintettel teszi közzé a Zugügyvéd.  Kedves Zugügyvéd!Kérem segítségét az alábbi problémában, amely – gondolom - nem egyedieset mostanában.Szerdán ónos eső esett, ami miatt én…..
pK 2009.01.16 21:58:22
@euconsul: ez nem így van. A munkahelyre történő utazás közben bekövetkezett baleset "üzemi baleset"-nek számít (jelen esetben), a munkáltatónak semmi köze hozzá, csak a dolgozó 100% táppénzt kap.
A Zugügyvédnek az a kérdése merült fel az alábbi történettel kapcsolatban, hogy ilyenkor az ellenőrök nem magánlaksértést követnek el? És a társasházi magánlakásban mókoló villanyszerelő kisiparost is lehet így ellenőrizni? Javítsanak ki a kollégák, ha rosszul…..
pK 2008.07.17 13:29:56
Avman, az építőipar I veszélyességi osztályú, ott a kockázatértékelés hiánya is súlyos veszélyeztetés, ergo mv bírság.

"valaki feljelentésére rárontott 7 munkavédelmi ellenőr." ezt nem hiszem, max kettesével járnak, esetleg egy nagyberuházáshiz mennek heten. Szerintem arra jártak, és észrevették a tetőn sisak nélkül.
A munkavédelmet egyébként a 1993. évi XCIII. törvény szabályozza, a maunkaügyi ellenőrzésről szóló törvény tök más.

A kérdésekre a válasz:
"lehet-e alaki hibára hivatkozni ebben az esetben, amikor a munkavédelmi ellenőr is kutyába veszi az előírásokat, és tetőfedési munkálatok alá szandálban-papucsban-sisak nélkül megy be ellenőrizni?"

nem, ha a rendőr sziréna nélkül átlépi a záróvonalat, hogy lekapcsoljon, akkor lehet? Jelezheted a vezetőjlnek, aki majd felelősségrevonja, vagy ha úgy gondolod, veszélyezteti a testi épségét azzal, hogy védőeszköz nélkül lép be, megteheted, hogy nem engeded be addig, amíg fel nem veszi a sisakot, de ha nincs neki, neked kell adnod egyet, ui. a "munkavégzés hatókörében tartózkodók" védelméről is neked kell gondoskodnod. Azért hordanak a felügyelők sisakot, hogy ne az árokásó által 20 napja hordottat kelljen felvenniük, de vegyi üzembe se visznek gázálarcot, a munkáltató ad nekik.

"jogosan léphet-e be magánterületre bárki bármit ellenőrizni a tulajdonos beleegyezése nélkül?"

igen
Mvt.84. § (1) A munkavédelmi hatóság felügyelője jogosult

b) valamennyi munkahelyen – külön engedély nélkül, ellenőrzési jogosultságát az erre jogosító igazolványával (amely a sorszámot, az eljáró felügyelő nevét és a munkavédelmi hatóság megnevezését tartalmazza) igazolva – ellenőrzést tartani;"

87§ 5. Munkahely: minden olyan szabad vagy zárt tér (ideértve a föld alatti létesítményt, a járművet is), ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak.

a
www.munkavedelem.biz/tevhitek oldalon összegyűjtöttem egy jó pár bírság példát, abból látszik, hogy ez nem kirívóan magas.

Egyébként szoktak utóellenőrzést is tartani, úgyhogy mostmár mindent rakass rendbe, mert ha kijönnek, és most meg a papírokon buksz el, akkor bírságnövelő tényezőként értékelik az előzőt.

A meleggel nem okoskodnék, mert kiderülhet, hogy a munkakörülmények, ivóvíz, pihenőidő sem voltak rendben.

Egyébként építőiparban, pláne tetőn ismerni kéne a munkavédelmi előírásokat, mert tényleg le lehet onnan esni, + messziről látható a szabálytalnaság.

Hogy az irodai munkát végzőknek fogalmuk sincs a munkavédelemről, és sokan még a monitorukat sem tudják beállítani, azon nem lepődöm meg. Arra már csináltam egy online munkavédelmi oktatást, (onkiszolgalo.munkavedelem.biz), de ácsokat és kőműveseket igenis rá kell szorítani a védőeszközök haszálatára, mert a munkáltató ráfarag.

A spam legundorítóbb formája, amikor az üzletkötők telefonon kergetik a szerencsétlent, aki elsőre nem elég határozottan küldi el a manóba őket a termékükkel együtt. Labi barátnőjére a Generali egyik embere szállt rá:Küldöm az alábbi levelezésemet a Generali Biztosítóval,…..
A Zugügyvédnek nem is kellett nagyon erőlködnie a mai két jogi abszurdért.   Az egyik hír szerint megalapozatlanság miatt az ügyészség megóvta a városi rendőrkapitányság határozatát, melyben 14 ezer forint pénzbírságra büntette a helyi tévé riporterét, aki…..