Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szeeem

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők…..
Ahogy a márkás autók napjainkban, a járművek az őskorban is többletjelentéssel bíró tárgyak voltak, bár használatuk és az emberek életében betöltött szerepük nyilván eltért a maitól. Jelen írás a kora vaskori Hallstatt-kultúrához (Kr.e. 8-5. század) tartozó kocsikról…..
szeeem 2011.03.25 11:27:04
@Jáky András:

Üdv!

A belső ívet égették a külsőt folyamatosan nedvesítették így a rostok belül zsugorodtak, míg kívül dagadtak.

Gőzöléssel úgy tudom a kosárfonók dolgoztak.
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
Honfoglalás kori sírok és számos őskori emlék került elő egy példa értékű, civilek által kezdeményezett leletmentő feltárás során a Pest megyei Dabas mellett múlt ősszel. A korábban a kutatás számára ismeretlen, veszélyeztetett lelőhelyet helyi lakosok jelentették be, az…..
A közelmúltban két, egymással rokon, ritkaság számba menő avar kori lelet került napvilágra az ELTE Régészettudományi Intézetének Szolnok és Tolna megyei ásatásain, amelyek a kora középkori ötvösség emberalakot formázó tárgyai felé fordították a figyelmemet.  Az…..
V. Fiatal Római Koros Régészek Konferenciája, Pécs 2010. november 26-28. Kerekasztal: Kő a kövön – Mit tehetünk a pusztuló dunántúli lelőhelyekért? Vita vezetője: Dr. Visy Zsolt Jegyzetek alapján összeállította: Talabér Ildikó - Szabó Máté Magyarország lelőhelyei…..
szeeem 2010.12.27 11:45:56
@LacusPelso:

Üdv Pelso!

De bizony miránk is ránkszállhatnak. Sőt! Biztos vagyok benne, hogy nemcsak a fórumokon kötözködő fémkeresősök örülnének ha elbukna valahol az együttműködés, hanem több régész is igazának bizonyítékát látná benne. Így bőven akadhatnak ellenlábasaink közöttük is.

Sajnálattal olvasom a Sírásó blogon, hogy a felek már megint elbeszélnek egymás mellett, de a remény hal meg utoljára. Hát bízzunk a jövőben, hátha egyszer rend lesz a fejekben.

Itt megragadnám az alkalmat:

Vita mentes Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek, régésznek és fémkeresősnek egyaránt!
szeeem 2011.01.27 15:12:34
@Szabó Máté:

Üdv Máté!

Ugye lesz összefoglaló, vagy beszámoló Sivataglakó aquincumi előadásáról itt, vagy a Sírásón?
A római határvédelmi rendszer magyarországi szakaszának világörökségi nevezési programja során jutottam el az almásfüzitői római katonai tábor, Azaum feldolgozásához. Szegény tábor története rémmesébe illő, de a hideg veríték sajnos nem csak az eltávozott római…..
szeeem 2011.01.25 10:00:17
@mbrz:

Pld. fel lehet etetni a hízókkal, mert az éttermi moslék viszont veszélyes hulladék.
A Konteo blogon ma reggeltől olvasható egy izgalmas összefoglaló a Seuso-kincs előkerülésének körülményeivel és megtalálójának, Sümegh Józsefnek rejtélyes halálával kapcsolatos rendőrségi nyomozásról. Szerzője Tiboru, fogalmazzunk úgy, hogy a téma alapos ismerője, így…..
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
szeeem 2010.12.29 11:46:42
Üdvözletem az uraknak!

Nem hiszem, hogy sokat számít a véleményem de szerintem minden gond nélkül életre lehetne kelteni egy az MRE-hez hasonló, régészek által is jól ellenőrizhető (vagy általuk irányított) szervezetet ami leszabályozná és kontrolálná a fémkeresősöket. Az irányadó elvek már rég megszülettek a „A felelősségteljes fémkeresőzés etikai kódexe”-ben. Az alapszabályokban a tagok nyilvántartási, bejelentési és naplózási kötelezettségeit meg lehetne fogalmazni, hogy az könnyen ellenőrizhető legyen (főleg ha az MRE mintájára minden kutatás ideje és helye előzetes bejelentésen, tervezeteken és azok jóváhagyásán alapulna amik alapján már eleve megelőzhető lenne sok tájékozatlanságból fakadó bosszúság). Hosszú lenne és felesleges példát vagy mintát írni. Mindenek előtt mindkét félnek hajlani kellene egy közös megoldás, együttműködés felé a bomlasztó provokátorok figyelmen kívül hagyása mellett.
.
Úgy érzem csak a kompromisszumkészség hiányzik a nagytöbbségből. Azon csodálkozom, hogy még spontán nem szerveződött függetlenül egy egyesület, aminek lehetősége mindaddig fennáll, míg a fémkereső műszerek birtoklását be nem tiltják. Mint azt megírtam a Régiségbúvár oldalán én a szankcionálás hozadékaként az egyébként jóhiszemű de szenvedélyének ellenállni nem tudó vagy nem akaró fémkeresős önkontroll vesztését látom amivel könnyen lehet nagyobb kárt okozhat ha mindenképp bűn elkövetését érzi és levetkőzi eddigi gátlásait. Lehet ritkábban fog kimenni, de annál céltudatosabban.
(Csak leírtam a gondolatom, nem szándékozom a vitába beszállni.)

Mivel nagyon egy síkon folyik a vita holott az eredetileg felvetett probléma a beszámoló szerint többrétű:
A kiemelt „illegális fémkeresősök általi lerablás” mellett amíg lenyugszanak a kedélyek, olvasnék kicsit arról is milyen ötletek születtek a cím alatti bekezdésben említett mezőgazdasági művelés és a beruházásokhoz kapcsolódó tevékenységek által okozott lelőhelypusztulások megakadályozására?

Mindenkinek: BÚÉK!
A hosszú tél és az időpontok egyeztetése után végre sikerült újra nekivágni a római határvédelmi rendszernek. Legutóbbi alkalommal egy erősen rabolt római katonai tábort és a hozzá tartozó települést jártuk be az együttműködő fémkeresősökkel. A Pécsi…..
2009 július végén Nemesnádudvar határában befejezéséhez közeledett az M9 úthoz kapcsolódó egyik régészeti lelőhely feltárása, amikor az egyik gödör bontása során különös agyagtárgy töredékeit találtuk. Az autópálya nyomvonal északi szélétől alig fél méterre…..
szeeem 2010.04.24 08:48:02
szeeem 2010.12.06 11:32:02
@joska1987:

Ami a létszükségleten túl megy szerintem ott kezdődik a luxus.

A jóminőségű agyag meg szerintem nem a fazekas műhely udvarában termett de kitudja. Hogy milyen adalékok kellenek a jó kerámiához nem bonyolódok bele, mert fogalmam sincs róla. Viszont ha nem tévedek simán a nyersen bányászott agyag önmagában még igen kevés a jóminőségű végtermék előállításához.

Meg képről is látszik, hogy jól égetett, minőségi holmi. A jó alapanyag + igényes munka eleve növeli az értéket.

Hogy milyen a bonyolultabb, vagy épp az egyszerűbb bronzkori minta valóban nem tudom.

Mivel nem mindíg volt olyan pazarló az ember mint napjainkban, gondolom a hétköznapi tárgyaknál törekedtek a használhatóságra. Így a játéknak való használatot eleve elvetném.

Szerintem pont azért érdekes a fenti tárgy, mert nem a megszokott használati tárgyak egyike.

De azért a tévedés jogát fenntartom.
:-D
szeeem 2010.12.09 11:10:46
@joska1987:

Köszönöm a kiigazítást. Volt benne számomra újdonság ami valóban logikus. Én csak mint laikus következtettem illetve fantáziálgattam.
:-D
Örvények titkai Megfúrtuk! 2010.12.02 21:12:00
Tegnap lent jártam a Drávánál. Útközben voltak kételyeim a sikerrel kapcsolatban, főleg, amikor Mernye előtt egy lefagyott lejtőn feltorlódott nyárigumis kamionok miatt fél órát áltunk a tükörjégen. Végül átjutottunk a "jégdugón". Kaposvártól már eső kísért…..
A török hódoltság határvidékének kegyetlen harcaiba engedett bepillantást egy Észak- Somogyban feltárt temető embercsont-anyaga. A fonyód–fehérbézsenyi temetőt az M7-es autópálya építéséhez kapcsolódóan 2003-2004-ben Gallina Zsolt és Somogyi Krisztina tárta fel. A…..
A repülésekben mindig benne rejlik az új eredmény, ha pedig legjobb reményeink szerint alakulnak a dolgok, már csak az hiányzik, hogy bizonyítást is nyerjenek. Így van ez az erdélyi kutatással is, melyről már többször írtam (itt, itt és itt).   A 2008 óta zajló…..
Nem mindennapi, mintegy háromezer éve földberejtett leletegyüttesre bukkantunk múlt szerdán, a Nyírség homokbuckái között. Egy nagyberuházáshoz kapcsolódó ásatás során több, mint ötszáz bronztárgy töredékét tartalmazó, nagyméretű, késő bronzkori kerámiaedény került…..
Egy különlegesen finom kidolgozású, életnagyságúnál jóval nagyobb római bronzszobor lába került elő 2009-ben, Paks határában, az egykori Lussonium katonai tábor területén végzett ásatások során. A feltehetőleg a Kr. u. 3 századra keltezhető tárgy minden bizonnyal egy…..
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
szeeem 2010.04.28 11:43:38
@Mr. Acid:

(Elnézést kérek Gábortól, hogy nem kértem engedélyt a hsz.-e idézésére, de ez még a szatíros posztban szöget ütött a fejembe):

"Ugyanakkor restaurátor kollégáim szerint a műtrágya hatásánál még rombolóbb a tárgyak számára, ha zárt környezetből (föld), hirtelen a felszín közelébe kerülnek pl. szántás miatt és közvetlenül éri azt szél, eső stb. "

Ebben az esetben a rendszeres leletbegyűjtés lenne a megoldás a mezőgazdasági művelés alatt álló földekről, amire tudtommal nincs kapacitás.

Aki valóban elhivatott, az az ellentéteket félretéve ésszerű megoldást keres.
Sokszor először csak légi-, vagy műholdfelvételeken rajzolódnak ki azok a hatalmas méretű, közel hétezer éves árokrendszerek, amelyek közül a közelmúltban több, mint tucatnyit sikerült azonosítanunk Baranya megyében. A késő újkőkor idejére (Kr. e. 5000 - 4400 körül)…..
szeeem 2010.07.12 13:42:20
szeeem 2010.07.13 09:26:23
@Etzilbvrg:
Elnézést! Nekem működik, de ezekszerint csak énnekem.
Akkor pótlólag mégegyszer:
kephost.hu/image-7847_4C3C1339.jpg
kephost.hu/image-BF2F_4C3C14F3.jpg
Az ókori Pannonián átvezető egyik legfontosabb római útvonalnak, a Borostyánkő útnak az egy fogadója került elő a közelmúltban, Nemescsó közelében. Az Osztrák határtól alig 10 km –re fekvő lelőhelyet az Osztrák Régészeti Intézet vizsgálta a Borostyánkő út projekt…..
„És úgy feküdtek a testek a földön, mint legelésző marhák, juhok és sertések csordái a pusztán…”Rogerius mester Siralmas Éneke A magyarságot sújtó, a nemzeti emlékezetben máig fennmaradt sorscsapások közül talán a tatárjárásként ismert 1241-42-es mongol…..
Az elmúlt hetekben néhány esemény meglehetősen kiverte nálam és kollégáimnál a biztosítékot. Nem , most nem  700 éves falak eldózerolásáról, vagy csodás örökségvédelmi törvényünkről (tényleg erről még nem is írtunk!) van szó, hanem néhány némi eufémizmussal…..
szeeem 2010.06.09 11:34:51