Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bikfic75

19 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig is azt gondoltam, hogy a búvárszafari a búvárkodás non plus ultrája, a merülés Mount Everestje, a búvárok Nirvánája és éppen ezért nyilvánvalóan minden igazi búvár nedves álma. Ha valaki nem tudná, akkor a búvárszafari az a műfaj, amikor felszállsz egy hajóra, ami…..
Dekompresszió Atomot nekik! 2015.01.05 11:42:20
Nem tudom, melyikőtök vágyik arra, hogy egy atomreaktort hordozzon a hátán. Nos, van, akinek ez megadatott, ráadásul nem is valami forradalmian új találmány segítségével. Még a 60-as években kísérletezett az Amerikai Haditengerészet olyan búvárruhával, amiben tulajdonképpen…..
Dekompresszió Tűz a mélyben 2014.12.12 00:47:13
Ha most azt hiszitek, hogy a "népszerű" Steven Seagal filmről lesz szó, akkor tévedtek. Valójában egy tűzhalak által okozott problémáról szeretnék írni. Az is megér azonban pár mondatot, hogy hogyan akadtam erre a témára. A fiamnak az általános iskolában három házidolgozatot…..
Kétszer is írtam már (itt és itt) olyan búvárcuccokról, amelyek marha jól néznek ugyan ki, de teljesen használhatatlanok, mert a legalapvetőbb búvártörvényeket, fizikai és fiziológiai tényeket sem veszik figyelembe. Ez persze nem is csoda, mivel mindkét eszközt designerek, és…..
Dekompresszió Azért a víz az úr 2014.12.03 14:37:08
Azt hiszem, minden búvár szeret roncsot merülni. Sőt, azok között is sokan vannak, akiket a roncsmerülések érdekelnének, akik még nem tudták rávenni magukat a búvárkodásra. Bár az is megérne egy külön postot, hogy miért jó a roncsmerülés, de én most egy olyan dologról…..
Időnként előkerülnek első pillantásra brilliánsnak tűnő megoldások, amelyek kiválthatják a ma használatos búvárfelszereléseket. A legutóbbiról én is írtam egy postot még 2010-ben, aztán azóta sem hallottunk erről a tervről semmit, ami szerintem nem véletlen. Most egy újabb…..
Az általam ismert legtöbb búvár, - akik a búvárkodást komolyan is veszik, nem csak egy olyan nyaralós kikapcsolódásnak tekintik mint a jetskizést -, komoly környezettudatossággal is rendelkeznek. Persze vannak kivételek, ismerek olyan - több rendszerben is oktató - több ezer…..
Dekompresszió Riszpekt 2010.11.01 23:30:00
A legfurcsább búváros story-m nem a víz alatt esett meg. A horvátországi Rogoznica közelében merülgettünk, amikor az eset megtörtént. Az egyik merülőhelyre együtt érkeztünk egy másik Zodiac-kal, amelyben német vagy osztrák búvárok ültek (a víz elhozta hozzánk a…..
Ezzel a hírrel kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Egyrészt persze jó, ha az emberek azt látják, hogy egy ilyen minuszíkús h***e p**a is képes megtanulni búvárkodni, tehát nem lehet ez olyan nagy dolog. Másrészt utálom a tudatot, hogy bármi közös van bennünk. Ezért…..
Történelem előtti csontvázat hoztak fel búvárok egy víz alatti barlangból Mexicóban. Két német búvár már négy évvel ezelőtt megtalálta a 10.000 éves emberi maradványokat, azóta az eredeti megtalálás helyén vizsgálták a tudósok, de most úgy döntöttek, hogy…..
Dekompresszió Open water 2010.07.29 00:43:00
Régi ügy, de én csak most bukkantam rá, és úgy gondoltam megér egy misét, hogy tisztázzunk egy félreértést. 2004 április 25-én Newport Beachen egy búvárhajó kapitánya, a 62 éves Ray Leslie Arntz ottfelejtette a merülőhelyen az egyik búvárt, a most 51 éves…..
Egy Adam Wandel nevű pofa állt elő egy design tervvel, amit máris sokan úgy emlegetnek, mint ami gyökeresen megváltoztatja a búvárkodásról és az ember víz alatti létezéséről alkotott elképzeléseinket. A futurisztikus "Immersed senses" névre keresztelt eszköz…..
Bikfic75 2010.07.19 23:01:47
@dinogep: a cikkben is azt írtam, - és ez alapján a véleményemet fenntartom - hogy a sisakban a jelenlegi tervek szerint nincs olyan megoldás, ami a gáznyomást a környezeti nyomáshoz igazítaná. Azaz a sisaknál jelen formájában fennáll az általam leírt probléma. Hozzáteszem, gáznyomást előállítani nem annyira egyszerű dolog, tehát még ha ki is találnák, hogy lehet azt megoldani, az egy újabb komoly energiaigényű, súlyos és méretes alkatrész lesz a sisakban (ma egy kisebb szekrény méretű kompresszorral állítják elő a sűrített levegőt és töltik a palackokba). Azt nem látom, hogy a diluensgáz, hogyan oldaná meg a problémát. Ezt kifejtenéd? A másik észrevételedre: amennyiben egy ilyen térfogatú gázbuborékot gyárilag szeretnének kisúlyozni, akkor pont visszajutnánk a könnyűbúvár felszerelés feltalálást megelőzően használt súlyos sisakhoz, amely a szárazföldön eszméletlenül nehéz, de a víz alatt is kényelmetlen, korlátozó, egyszerűen rossz viselet. Nem hiszem, hogy ez lenne a jövő.
2007. októberében a horvátországi Rogoznicán, a Pongo búvárbázissal merültünk. Nem először tértünk vissza ehhez a bázishoz, mivel mindig nagyon korrektek és barátságosak voltak, remek merülőhelyeket mutattak, egyszóval nagyon jó hangulatú merülésekben volt részünk. Nem…..
Dekompresszió Merülni 90 évesen 2010.06.19 22:58:00
Remélem, 90 évesen még én is képes leszek arra, hogy merüljek. Mindenestre Norman Lancefield, a wales-i Barry Sub-Aqua Club tagja képes rá. 1978-ban, 58 évesen tanult meg búvárkodni, és azóta is aktív búvár. Igaz, hogy csak két 8 méteres merülést hajtott…..
A magyar (búvár)társadalom számára Volner Miki bácsi adott először hírt egy fantasztikus cápaészlelésről, ami az elmúlt hetekben történt az Adrián. Előszőr május 23-án, egy Krk szigeteki, egészen pontosan egy punati osztrák bázis búvárai látták a négy és…..
Nomen est omen. :) Szóval kénytelen vagyok beszámolni egy nagyon hasznos kis iPhone apiról.A London Diving Chamber készíttette el azt az Iphone apit, ami bárhol a világon megmutatja a legközelebbi dekompressziós kamra helyét. Persze ezen kívül van még egy csomó…..
Hülyén hangzik, pedig van ilyen. 1981-ben a kínai kormány, - hogy megoldja a vízhiányt -elárasztott egy völgyet, ahol a fal egy része haladt. A tó Pekingtől északra található, kb 3 órányi autóútra. Az elárasztással kialakult tó legmélyebb pontja 35 méter. A merüléshez a…..
Dekompresszió A polipok jófejek. 2010.05.17 00:05:00
Szerintem a polipok jófejek. Először is nagyon intelligensek. Rövid és hosszú távú memóriájuk is van. Képesek tanulni, magatartásukat sokkal inkább a tanult viselkedésformák, mint sem az ösztöneik befolyásolják. Mindent a maguk kárán tanulnak, szüleikkel nem nagyon…..
Még nem dönöttem el, hogy melyik rekordkísérletre repüljek rá: Vasalás minél mélyebben vagy Vasalás minél több búvárral együtt. Asszem inkább ez utóbbira (szerencsére éppen most halasztották el a rekordkísérlet időpontját), mivel az elsőhöz technikai búvárképzettséggel…..
10+2 magyar reklámfilm és 6 print hirdetés, ami a Kreatív szerkesztőségének 2009-ben a legjobban tetszett. Szerencsére nemsokára vége az első válságévnek, ezért elindíthatjuk a Kreatív és a Szívlapát közös évértékelőit. A reklámokról szoktunk időnként véleményt…..