Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G. Wolf

0 bejegyzést írt és 1265 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világoszöld csoportban már többször előkerült a nagy kérdés, hogy a környezet szempontjából mikor teszünk jobbat, ha kínából rendeljük, vagy ha ugyanazt megvesszük egy magyar kereskedőtől drágábban? A kérdésnek nyilván van egy anyagi vonzata, erre majd a végén kitérek, de nekiálltam annak, hogy…..
  2019. április 9-én a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a MÁV kérelmére a Budapest-Ferencváros-Kelebia vasútvonal fővárosi nyomvonalának megvalósítása tárgyában megadta a környezetvédelmi engedélyt.     forrás: Budapest- Ferencváros – Kelebia vasútvonal fővárosi nyomvonal –…..
Komoly belpolitikai csatározást, és némi népszerűségvesztést is felvállalt a kormány azzal, hogy mindenáron át akarja verni a Parlamenten az úgynevezett rabszolgatörvényt. Ha azonban megvizsgáljuk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének álszent kommunikációját, rá fogunk ébredni arra, hogy a közelgő…..
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..
G. Wolf 2018.10.06 22:43:36
@humorpalanta: Lada/Dacia szerintem pont azért jó párhuzam, mert megkapták mindketten ugyanazt a Renult-Nissan technikát, és az oroszok valahogy mégse tudnak élni vele.

Abban igazad van hogy hibák mindenhol előfordulnak, de valahogy Oroszországban kicsit gyakrabban, és ennek már inkább rendszereszinű okai vannak, nem pedig véletlenek egybeesése.

És ami még eszembe jutott hogy bőven lehet ezt fokozni, pl repülésnél SR71-1966, F117-1983, B2-Spirit-1997. Ezeket az oroszok még lemásolni se tudták mind a mai napig, Buran is egy gyenge koppintás volt, komolyan röptetni már nem sikerült, és a B2 is több mint 20 éves konstrukció.

Nyilván mindegyik mögött van egy nagyon kemény gazdasági indok, és abban is biztos vagyok hogy pl a MIR "elvesztése" a mellett hogy nagyon racionális döntés volt, érzelmileg fájhatott az oroszoknak.

És azért tettem oda a végére, hogy azért van bennük potenciál, mert bele tudtak szólni az amerikai választásba is (ahogy mások is említették), vagy csak ott vannak Szíriában és Ukrajnában is - ezek pedig nem olcsó játszadozások. Az is biztos, hogy lehet találni olyan terméket (esetleg gazdasági mutatót) amiben jók az oroszok.

Viszont ha mindent egybe vetve nézünk, fényévek vannak ott és a nyugat között - és ezért mondanám, hogy az egész (társadalmastul, ilyen olyan szervezetestül, vidékestül, iparostul) úgy ahogy van rohad, aztán ezen vagy változtatnak, vagy pedig ahogy mondja a zene is "szarból új élet fakad".
G. Wolf 2018.10.06 23:32:58
@molnibalage: Akkor mondjuk úgy hogy amikor MÉG LETT VOLNA értelme (még óvodásabban: a hidegháború alatt), akkor sem tudták lemásolni, azóta pedig nem javult a helyzet. Egyébként akár szó szerint másolásról, akár rivális eszköz kifejlesztéséről beszélhetünk, a lényeg hogy nem valósult meg, pedig azért a hidegháború alatt szerintem nagyon örült volna a szovjet katonai vezetés egy ilyen repcsinek. (Az hogy ma van e értelme, valószínű nincs, mert az USA sem tartotta hadrendben, de a másik két említett repülőnek valószínű van értelme, mert még hadrendben van, és nincs orosz megfelelőjük.)

Te magad írod "esélye sem volt" - és miért nem volt esélye? Azért mert nem volt meg a megfelelő gazdasági kapacitás az ország részéről. Plusz ha annyira jó volt miért nem tartották életben? Ellentétben a rakétáikkal amikkel mai napig tudnak hasznos terhet feljuttatni.

És azt hiszem akkor a lényeg nem ment át, nem az űrhajózási képesség, vagy történeti akármicsoda a mondani valóm központja, hanem az, hogy e mögött olyan társadalmi/gazdasági folyamatok húzódnak ami lehetetlenné teszi Oroszország számára, hogy ilyen tevékenységet folytasson. És ebből a szempontból tökéletesen teljesen mindegy, hogy épp nem tudták modernizálni ("lejárt az ideje" - ahogy a linkelt cikk írja) vagy pedig nem volt kapacitásuk arra, hogy lecseréljék egy újra. A lényeg, hogy jelenleg nincs Orosz űrállomás, pedig korábban volt.
G. Wolf 2018.10.06 23:46:43
@molnibalage: És hogy ne kanyarodjunk el nagyon, a legfontosabb amit ezzel mondani akartam, hogy vannak dolgok amiket ismerünk, amikről van információnk, azok pedig rosszabb állapotot mutatnak mint a hasonló "nyugati", akkor feltételezhetjük, hogy amiről kevesebb információnk van (pl orosz hírszerzés), az sincs jobb állapotban (különösen ha a tudomásunkra jutó információk is ezt erősítik meg).
Egy világgazdasági tekintetben jelentéktelen ország jegybankelnökének lenni nem nagy mesterség, mert csak követni kell a fontos jegybankokat. (Ezt a tisztséget is lehetne lottón sorsolni.) Ha megy a bolt, lehet nyomatni a "lássátok, hogy dübörgünk mi ketten" dumát, és az ostobák beveszik. Ha baj…..
G. Wolf 2018.07.03 15:25:38
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: nem, azért van ott az óvónéni hogy ne verjék a gyerekek egymást össze... felnőttek között meg ezért van a bíróság/rendőrség, hogy a különféle káoszt elkerüljük.

És politikában is attól mert A párt populista hülye, attól még B pártnak nem kell mégpopulistább hülyének lennie... Mert ez nem előre veszet, hanem csak mégnagyobbatígérési spirállba meg ellenségkreállásba, és a valós problémák mindenféle látványos de ál okokkal történő indoklásába... (lásd pl migráncsok felelősek mindenért).
G. Wolf 2018.07.03 16:01:32
@marvin00: Épp ez a bajom, hogy a jegybanki tevékenységhez vajnyi köze van az alapítványoknak, és ahhoz képest meg sok pénz hogy mindegyik csak "pr" meg "csr" tevékenység legyen (ami amúgy fontos meg jó de nem hiszem hogy ilyen mértékben).

És a kastélyok/műkincsek vásárlása sem jegybanki tevékenység, nem oda való.

Másrészt, meg a jegybanknak kifejezetten tilos a költségvetést finanszírozni. Tehát egyetlen ft-ot sem tehet oda... milliárdokat meg pláne nem (még akkor is ha ez 0,1% se lenne). Nem véletlen tilos, mert a politikusok könnyen rákapnak a "nyomtatott" ingyen pénzre... Abból meg tényleg nincs kiszálló, történelem már produkált pár hiperbuktát...

Továbbá ezeket a pénzeket pedig bőven lehetne társadalmilag hasznosabban is elkölteni (ha már mindenáron jegybanki keretek közül kilép), pl kutatások finanszírozása, phd-k és egyéb közgazdasági ösztöndíjak, olyan amit valóban tud hasznosítani akár az MNB, akár az állam, ellentétben nem hiszem hogy kastélyok tulajdonlása pont az MNB feladata lenne.

A devizatartalék/aranytartalék pont hogy most jönne jól, mert ahhoz hogy erősítsék a ft-ot valamit adni kell/kéne érte, de ha nincs a raktárban elegendő eladható érték (tök mindegy hogy $, €, arany, ezüst, bármi), akkor egyedül a kamatemelés marad. Ami azért nem biztos, hogy önmagában elegendő. Persze némi szóbeli intervencióval, meg fenyegetőzéssel neki lehet menni a piacnak, de pont a jóval rutinosabb, erősebb, (okosabb?) svájci jegybank példája mutatja, hogy a piac erősebb tud lenni.

Túlzás lenne azt mondani, hogy semmi nincs, de azért egy szál bugyiban és pólóban kiállni az esőbe nem okos... Nem hiszem, hogy 3 év kéne... Már idén, sőt már most kellett volna hogy valamit csináljanak a túlzottan gyengülő ft miatt. Mert a régiós devizákhoz képest, pont a ft ami egyik legrosszabbul teljesít, és nem úgy tűnik hogy tudnának bármit is tenni.

Szóval kérdés hogy tudnak-e (akarnak-e?) tenni valamit, önmagában elinflálni a ft-ot - hagyni elinflálódni - most sok értelme nincs, nincs olyan jelentős kitettség, amin egy elinflálódó ft segíteni tudna.
G. Wolf 2018.07.03 16:09:23
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Márahol... Sajnos itthon többnyire igen, és a szakmai vita max a bizottságokban jelenik meg, parlamenti vitában alig.

Azért európa szerencsésebbik felén, nem csak populisták ülnek a padsorokban...
Tarlós István megint majd egy fakockára vagy a sátán kezére foghatja az egészet. Demszkyt és Hagyót ezért már széttépték volna...
G. Wolf 2018.06.25 14:46:32
@dunántúli gyerek: hát, ha néha utaznál azon a metrón akkor rájönnél hogy igen ott mindenki izzad... kökin a napon felforrósodik a szerelvény, és nem hül le... de mindegy, gondolj amit akarsz...
G. Wolf 2018.06.25 14:48:15
@chrisred: nehezen hiszem el hogy több millió ft lett volna a kibaszott klíma... de legyen és ha igen, akkor még inkább igaz a hűtlen kezelés, mert ezt is hozzá kéne adni, mint amit "elloptak" belőle...
Spanyol és mexikói kutatók tanulmányozták azokat a fizikai törvényeket, amelyek dobókockák mozgását szabályozzák és rájöttek, hogy ha azokat gyors és megszakított mozgásnak vetik alá, egy bizonyos rend szerint helyezkednek el. A kísérletben a kutatók egy átlátszó hengerbe…..
Az ingatlanközvetítés alapvetően egy sikerdíjas, jutalék alapú tevékenység, vagyis az ingatlanunkat áruló/közvetítő értékesítő csak akkor kap pénzt, ha sikeres volt az értékesítés. A hazánkban működő több száz független ingatlanközvetítő iroda és a hálózatok mind különböző díjakkal (százalékkal)…..
  Egyetért az állítással, hogy „Sosem fognak úgy alakulni a dolgok, ahogy én akarom”? Ébredés után mennyi idő múlva szívja el az első cigarettáját? Alkalmaz-e valamilyen fogamzásgátló módszert? Jövő júliustól ilyen kérdéseket tesz majd fel a a háziorvos. A javaslatról már tavaly nyáron szó volt,…..
Pangea Csanád, merre vagy? 2017.10.15 20:00:00
A 2017. október 3-i döntés értelmében, miszerint Trianon 100. évfordulóján Csanád vármegye (neve) visszakerül a térképre  több kérdés merült fel bennünk, mint amit magunk meg tudnánk válaszolni. Ezért egy rövid történeti-földrajzi áttekintés után megosztanánk az átnevezéssel kapcsolatos…..
G. Wolf 2017.10.18 21:13:02
@Gandosz: ????

Ne is haragudj, de az hogy nem 100%ig lineáris (egyenes vonalú) attól még ez egy közeledő tendencia. Attól mert akkor gyorsabb volt, most meg lassabb, attól még eltelt majdnem 8 év a kormányváltás óta.

Különbségek:
5200-3600-3000

Szépen de lassan érek utol a románok minket. Lehet hogy legközelebb már kevesebb lesz a különbség mint 3000... Valóban lassul az ütem, azért jobban fájna ha már most 1000 lenne csak a különbség, de várjuk ki 2017 végét.

Egyébként ebben az izzadságszagú érvelésedben az a szép, hogy 100%ig ugyanez a vita ment pár éve (nincs még 10se!) Szlovákiával kapcsolatban. Előbb csak egy két adat jött ami közelített, csak akkor épp a szocik magyarázták ugyanezt, hogy a "közelít az nem jelenti hogy megelőz" vagy hogy "egy adat még nem jelent semmit" - valóban nem, és nem jelentette akkor épp akkor jobb, de szépen lassan megelőztek minket. Ma már alig találsz olyan adatot amiben hazánk jobban teljesít mint Szlovákia...

Fáj kimondani de ha így haladunk következik Románia.
A lángba borult Grenfell Tower egy részében még ma is észleltek tüzet, de a tűzoltók kordában tartják. Egyre több halottat találnak, a kórházban ápoltak száma pedig még mindig magas. A pokoli torony most így néz ki...
G. Wolf 2017.06.16 10:53:50
@E.Katolnai: " akik sosem fizettek adót, állami lakásaikért minimál lakbért fizetnek, és sajnálattal irom ide, h elvesztésük (habár senki ne örül neki), nem egy polgár számára csakk kisebb mértékben tragédia."

Jól hangzik, de a közgazdaságtan ezt másképp látja (igaz egy amerikai tanulmány ottani helyzetre):

"However, over time these costs decrease quickly, and our estimates show that over a twenty-year period, refugees pay $21,000 more in taxes than they receive in benefits."

www.nber.org/papers/w23498.pdf
Turbófokozatra kapcsolta az ellenzéki oldal szétverését Botka László, aki már eddig is porcelánbolti elefántként viselkedett az országos politikában. Amióta a rolexes gazdagüldöző önkényesen kinevezte magát miniszterelnök-jelöltnek, megszakadtak az együttműködési tárgyalások és elmérgesedett a…..
Katonai és rendvédelmi témákkal is rendszeresen foglalkozó bloggerként a szerző sem mehet el szó nélkül az elmúlt hónapban a hazai sajtóban és közbeszédben kibontakozott vita mellett, melynek középpontjában egy, a Honvédelmi Minisztérium által január közepén nyilvánosságra hozott hír áll. Biztosan…..
Az valószínűleg nem újdonság, hogy holnap Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin és delegációja méghozzá légi úton. Fél Budapest megbénul, egyebek... De ha még nem értesültél volna róla, attól a pillanattól fogva hogy a repülőgépek közül egy is belép Magyarország légterébe, országos légtérzár lesz…..
G. Wolf 2017.02.02 11:51:25
@_pgpetike: Viszont ez biztos hogy hülyeség "Senki és semmi nem repülhet, " - Liszt Ferihegy fogad és indít is gépeket (most néztem csomóról van adat). Úgyhogy ez könnyedén ellenőrizhető, vagy ellenőrizhető is lett volna hogy van e érkező/induló gép kiírva mára Ferihegyről.

Persze értem én hogy "sajtóértesülés" de az egész cikk olyan mintha valami eltitkolt tényt tárna a világ elé. Ha valóban csak egy feltétel ezerszer jobban illene hangsúlyozni, mert az egész így és ebben a formában eléggé félrevezető.
G. Wolf 2017.02.02 12:21:21
@_pgpetike: De épp ez a bajom hogy hiába van benne kétszer - hogy sajtóértesülés - ha közben az egész bejegyzés tényként kezeli, retorziókról ír, a stílus, az egész jellege olyan hogy itt az igazság csak nem mondják el, de inkább leírom hogy "sajtóértesülés" - nehogy szó érje a házat.

Ez meg egy eléggé rossz felfogás: "inkább értsék félre" mert akkor azt is félre fogják érteni amit nem kéne.

Valamint, tipikus példája ez az értelmetlen 30-as tábláknak. Az emberek nem tartják be mert értelmetlen a legtöbb helyen, és emiatt már ott sem tartják be a 30-as táblát ahol meg indokolt lenne. Most is épp azt tanítod meg nekik hogy van valami ami vagy igaz, vagy nem igaz. De tartsák azért be biztos ami biztos. És legközelebb már akkor se fogják betartani ha valóban elrendelnék, hiszen a múltkor se volt igaz, ki tudja hogy akkor igaz-e épp most...

És pont az a legnagyobb bajom nekem is amit írsz. Rengeteg fél/hamis információ kering a (hobby) repülésről (a modellezéstől egészen a komoly versenysportig). És most épp sikerült még egyet betenni... Illetve még egy fél infót, mert vagy igaz, vagy nem, és aztán később...

Mint siklóernyős nekünk is van olyan starthelyünk ami emberi butaság miatt nem használható. Mert hogy a helyi vadásztársasággal nem lehet megegyezni. Közben pedig a starthely rendben van, gondozott, startra alkalmas.

És ezek a féligazságok azok amik miatt nincs értelmes szabályozás itthon - és ha sok ilyet írsz nem is lesz. Mert inkább a jogalkotó is félreérti és behoz egy szigorúbb szabályt a kelleténél, biztos ami biztos inkább legyen szigorúbb mintsem hogy baj legyen. Miközben a szabályozás igenis szükséges - csak nem mindegy a mértéke.
G. Wolf 2017.02.02 12:54:07
@_pgpetike: Rendben van hogy nem értesz egyet velem, szíved joga! :)

Viszont az nem mentség hogy "de mert más is..." az hogy más hülyeséget ír még nem kell Neked is... Ami a hivatalokat illeti,igen nekik is megvan a felelősségük. Az hogy ki hol miért reklamál mindenkinek magán ügye, épp Te jöttél szembe az index címlapon - nagy publicitást kapsz, valószínű nagyobbat mint egy hivatali levélke/állásfoglalás - még akkor is ha egyik ellentétes a másikkal.

Másrészt pedig mindenki ott tesz valamit ahol tud. Blogoknál/bejegyzéseknél hozzá lehet szólni, ha lát benne az ember hibát akkor jelzi, és igyekszik megindokolni hogy miért - itt is ezt tenném.

Lehet most helyesebb félni mint hülyeséget csinálni, viszont máskor meg pont azért fogja megsérteni mert most nincs légtérzár de azt olvasta hogy van - akkor a hír hamis... Legközelebb ha tényleg lesz, nem fogja elhinni mert múltkor se volt igaz. Ugyanott vagy, megsértette. Lehet hogy nem vagy újságíró, de attól még ha a "közhöz" szólsz akkor van felelősséged (ha nem is jogi de erkölcsi midnenképp) hogy amit mondasz az mennyire igaz. És igen, szó szerint benne van - hogy sajtóértesülés, de ettől még az egész pont hogy nem annak hat.

Egyébként hol olvastad? Mert arra azért kíváncsi lennék hogy kik írták le hogy ma légtérzár lesz. Örülnék ha a forrást megmutatnád, mert eléggé felelőtlen aki/akik ezt írták eredetileg.
Már megint,ugye? Mi az, hogy legjobb? Mi az, hogy legrosszabb? Tudjuk, hogy mennyire szubjektív ez az egész, de be kell látnunk, hogy kevés zenekar van, amelynek minden egyes termése aranyat ér. Vannak olyanok, ITT találtok is egy listát róla, ez az összeállítás viszont közelről sem…..
Vannak emberek, akik hajlamosak úgy viselkedni egy luxusszállodában, mintha a pénzükért bármit megtehetnének. Na, ők azok, akiket az ott dolgozók általában ki nem állhatnak. Vajon milyenek a vendégek az alkalmazottak szemszögéből, mi az, amit bírnak, és mi az, amit nem a viselkedésükben? Kétrészes…..
Június 5-én Svájc lakosságának csaknem háromnegyede (73%) elutasította azt a magyar szemmel mérhetetlenül vonzó javaslatot, hogy állampolgári jogon mindenki kapjon évente 30 ezer frank feltétel nélküli alapjövedelmet. Számoljunk csak: ez forintban kifejezve havonta több, mint hétszázezer forint!…..
G. Wolf 2016.06.13 20:53:18
@.Gordon Gekko.: ok...

én szerintem majdnem mindegy hogy nevezzük, a lényeg a nagyon nagyfokú lefelé történő újra elosztás, a magasabb jövedelműek terhére

cikkek szerint több változatban is gondolkoznak a finnek, de mindegyiknek az a lényege hogy az alacsonyabb keresetűekhez akár egy juttatás, akár negatív adó, akár részleges juttatás keretén belül többlet jövedelem jusson.

aztán meglátják mi az eredmény s annak fejében akarnak bevezetni valami újat. amiből egyik lehetőség az a valós feltétel nélküli alapjövedelem

én kb így tudom
G. Wolf 2016.06.13 22:02:56
@Ad Dio: Vannak fenntartásaim nekem is.

Annyiból viszont örülnék neki, hogy ha belevágnának lenne egy valódi ország ahol ki lehet ilyen mértékű újraelosztást próbálni annak minden előnyével/hátrányával együtt, és sokkal nagyobb léptékű tapasztalati eredményeink lennének, nem csak egy egy kisebb közösségé vagy egy egy teoretikus gondolkodóé.

Szóval összességében nem tudom mi lenne a jobb, bár egyelőre úgy néz ki, nem is nekem kell eldönteni a kérdést.
Mindig is a neoliberális gazdaságtan hazai fellegvárának tartották, így nem véletlen, hogy a 2010-es kormányváltás után mindvégig szúrta a Fidesz szemét a Budapesti Corvinus Egyetem. 2011-12 tájékán már tették kísérletet arra, hogy jelentősen csorbítsák az egyetem…..