Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eMM2

0 bejegyzést írt és 1102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1931. szeptember 13-án Matuska Szilveszter felrobbantotta a biatorbágyi vasúti viadukt pályájának egy részét. A robbantás 22 halálos áldozatot követelt, ezt követően pedig statáriumot vezettek be Magyarországon, ami elsősorban a kommunisták elleni harc legfőbb fegyverévé vált. Időutazó legújabb…..
Hét tenger Zsebcsatahajók 04. 2020.10.15 10:30:03
A náluk erősebb hajókkal szemben a nagy sebesség, a náluk gyorsabb hajókkal szemben pedig az erős fegyverzet jelentette a zsebcsatahajók számára a siker kulcsát. A tervezés során a 210 mm-es és a 380 mm-es űrméret között szinte minden számításba jöhető kaliber felmerült a hajók fő fegyverzeteként. A…..
Hét tenger Zsebcsatahajók 03. 2020.10.04 09:50:16
A zsebcsatahajók számos különleges vonással rendelkeztek, melyek építésük idején egyedivé tették őket. Legunikálisabb tulajdonságuk azonban szemmel kívülről nem volt látható, ez ugyanis a meghajtás módja volt. A német haditengerészet ekkor már régóta kísérletezett a dízelmotorok rendszeresítésével,…..
A Zenta part felé úszó túlélői nem Castellastua felé igyekeztek, hanem a halászfalu előtt fekvő két kis sziklaszigetet – Sveta Nedelja és Katic – vették célba. Egyrészt mert ezek voltak hozzájuk a legközelebb, másrészt mert úgy vélték, ha partra szállnak, a montenegrói katonaság azonnal…..
1914 júliusában már nyilvánvaló lehetett, hogy általános európai háború van készülőben, de a bekövetkező világvégére aligha számított bárki is. Mint rendesen, ezúttal is szinte mindenki az előző háború megismétlésére készült, és úgy hitte, néhány hónapon belül döntő győzelmet aratnak. A „mire a…..
Azt gondolom, hogy egy történelem blog időnként igenis foglalkozhat történelmi témájú filmekkel is, hiszen azok éppen annyira képesek véleményt formálni, tájékoztatni vagy tanítani, mint az iskolai töri tanárok, vagy a történész portálok. Sőt. Bizonyos kasszasiker kategóriába kerülő „csúcsfilmek”…..
464 évvel ezelőtt, 1552 július 6 és 9 között Drégely váránál 146 magyar vitéz áldozta életét a hazáért, a török elleni harcban, Szondi György vezetésével. Arany János balladát, Tinódi Lantos Sebestyén históriás éneket, Marton László pedig szobrot készített a hős várparancsnok tiszteletére. A…..
Hét tenger Amerikai anziksz 1. 2018.11.20 11:19:28
Gondolom, akit egyszer már megérintett a nagy hadihajók varázsa, eljátszik időnként a gondolattal, milyen nagy élmény volna egyszer élőben is látni egy ilyen hajót, s bejárni annak fedélzeteit. A dolog nem lehetetlen, de elég messzire kell menni érte. Európában a legnagyobb múzeumhajó a Belfast…..
Szerző: Kalmár Miklós Angela – családi körben csak Geli – Raubal Adolf Hitler, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) Führerének unokahúga, valamint egyik szerelme volt. Igen, az első mondat nem tévedés: a pártvezető kapcsolatot létesített saját rokonával, aki kerek…..
Szerző: Kalmár Miklós    Az első világháborút követően Európa már többé nem volt az, ami korábban; felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia, keleten, Oroszországban forradalom és polgárháború zajlott, a győztesek és a vesztesek egyaránt a gazdasági csőd szélére…..
A titkos műveletek világában egy jól elhelyezett, megtévesztő információ profi módon történő kiszivárogtatása gyakran eredményesebb, mint számos más erő, eszköz vagy módszer, arról nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb és rizikómentesebb az összes többi, számba vehető lehetőségnél. 1947-ben a…..
Hét tenger A legmagyarabb 2018.06.16 12:00:27
  Lezavartunk megint egy évfordulót, ami eddig eszembe se jutott, de valószínűleg ha eszembe jut, se éreztem volna nagy késztetést arra, hogy beálljak a megemlékezők sorába. Eszembe juthatott volna pedig, mert még tavaly kaptam egy fülest, miszerint a Szent István dicsőséges elsüllyedésének…..
1889. A német SMS Eber hadihajó roncsai Apia kikötőjében a Nyugat-Szamoán végigseprő hurrikán pusztítása után. A szigetcsoportért vívott hatalmi harcok miatt - amiben a britek, a németek és az amerikaiak versengtek polgárháborút kirobbantva Szamoán - három német és három amerikai hadihajó semmisült…..
Filmek a polcról Kongó (1995) 2017.11.06 13:50:00
A Michael Crichton regényeiből készült filmek amilyen gyorsan divatba jöttek a '90-es években, olyan hamar le is áldozott a csillagzatuk. Bár leginkább a Jurassic Park világsikere ösztönözte a producereket, hogy a szerző minél több könyvére rátegyék a mancsukat, valójában csak egy film próbálta…..
Hét tenger A nagy verseny 4. 2018.03.21 08:42:26
Oroszország a németek Első Tengerészeti Törvényének elfogadása idején, 1898-ban indította be új, még a korábbiaknál is nagyobb szabású flottaépítési programját, azonban nem a német törekvésekre adott válaszlépésként. Erre már az új program neve is utalt, ami úgy hangzott: „A Távol-Kelet igényeinek…..
eMM2 2018.03.27 05:41:34
@molnibalage:
Igazad van:) de És most milyen az életszínvonal? de legalább harckocsi sincsen:(
A négy részesre nyúlt Kirov cirkálós sorozat végén, a Nagy Péter bemutatása után egy orosz elemzés alapján néhány megállapítás és kérdésfelvetés következik a 1144-esek szükségességéről, hatásosságáról, elmúlt 30 évéről és jövőjéről. Az előző rész ITT, az első pedig itt érhető el.   A ma az Orosz…..
Hanussen. Erik Jan, igazából meg Herschel Chajm Steinschneider. A náciszimpatizáns zsidó parafenomén. Ha ismerös a neve az nem véletlen, Szabó István úgynevezett „német trilógia”-jának harmadik, egyben befejező darabja az 1988-as film a Hanussen(A próféta). Nekem pont ezért erösen Klaus-Maria…..
A képen látható tisztes úriember Joseph Briggen, akit a kaliforniai Sierra Morenában roppant elismerően emlegettek és mindenki előre köszönt neki. A helyi gazda 1890 és 1901 között minden megyei háziállat-kiállításon aranyérmet nyert az általa tenyésztett sertésekkel. A Briggen-féle disznóhús…..
Hét tenger A nagy verseny 2. 2018.03.05 10:37:17
A két világháború után a történészek között, és a közvéleményben is széles körben elfogadottá vált az a nézet, mely szerint Európa XIX. század végén kezdődő válságáért, majd az első világháború kitöréséért Németországot terheli a felelősség, méghozzá elsősorban a fegyverkezési versenyt kirobbantó…..
Hét tenger A nagy verseny 1. 2018.03.01 11:35:33
 Az előző két poszt eredetileg egy sorozat első részeinek készült, melyben azt akartam volna szemléltetni, a két világháború pusztításaiért nem csak és kizárólag a németek, illetve a japánok a vétkesek, hanem a győztes nagyhatalmak is igen nagy mértékben osztoznak ezen a felelősségen. Menet közben…..
eMM2 2018.03.01 23:19:21
@molnibalage:
Nekem az előző írás is tesztett (sőt nem is ismertem a történetet),Mahanról azért halottam halottam már valamit harangozni:) de nem ennyire részletesen.
Hét tenger A német Titanic 2018.02.13 10:48:35
  1945 májusának első napjaiban úgy látszott, a háború már lényegében véget ért. Hitler öngyilkos lett, Berlin elesett, a német csapatok pedig -legalábbis a nyugati fronton- gyakorlatilag beszüntették az ellenállást. A hajdani birodalom romjainak irányítását a Führer végakaratának megfelelően a…..
eMM2 2018.02.22 02:16:18
@Untermensch4:
Tényleg? És a Lenin Fiúk sem szlopáltak? vagy az alkoholtilalom az csak a pórnépre (értsd mindenki másra) vonatkozott?
eMM2 2018.02.28 22:51:27
@Lacusch69(Sch.Lacika):
Rengeteg ilyen eset volt. Beszédes a Leghoszabb nap c. film jelenete amikor a német katonák eldobálják a febyvereiket felteszik a kezüket és az amerikai katona simán szitává löviőket majd viccesen megjegyszi hogy "Csak tudnám mit jelent az a Bitte"
De a könyvben is van olyan visszaemlékezés amikor egy katona elvágott torkú német katonákat talál a dűnéken.
eMM2 2018.03.01 23:11:32
@SirHiggins:
Hát a kettő az valahogy nem ugyanaz.Délvidéken a honvédség ellenállókkal partizánokkal kelett hogy felvegye a harcot, és a világ összes hadserege máshogy viszonyult(t) a partizánokhoz mint a reguláris hadsereghez.Annak ugyanis egyenruhája van így lehet tudni hogy katona és ellenség,még a partizánról ez akkor derül ki amikor már tüzet nyit.
Az amcsik (szövetségesek) viszont egyenruhás katonákat is likvidáltak ha olyanjuk volt, pld a német harckocsizóknak azért volt kisebb a túlélési esélyük fogságkaesésük esetén, mert összekeverték a fekete SS egyenruhával az övékét ami szintén fekete volt nem csak a Waffen SS karckocsizóké.Akik amúgy szintén harcoló katonák voltak, a kor legjobbjai.
Mostani cikkem apropóját az adja, hogy februárban felröppent a hír, miszerint 2018 júliusában végre megnyílik az első magyarországi Frida Kahlo kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.Nem kell tehát külföldi képtárakig zarándokolnunk, hogy megtekinthessük az ikonikus festőnő alkotásait. (A képek…..
eMM2 2018.02.28 22:44:53
Hét tenger Az igazi Trapp lovag 2017.04.19 11:55:40
Azt hiszem, a legnagyobb jóindulattal se nagyon lehet olyasmit állítani, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészete különösebben sok nyomot hagyott volna maga után a világtörténelemben, sőt, még a közép-európai történelemben sem. Időnként azonban az emberfia mégis a legváratlanabb helyeken…..
eMM2 2018.02.25 04:26:01
@savanyújóska:
Közben láttam az U-12 es legendája c. írásodat.
Hát én valahogy Csonkarétinél azt olvastam hogy a monarchia számára épülő 5 ócenjáró naszásod a németek elkobozták.Azzal és a magyar legénységgel csodát tehettek volna a földközi tengeren.Az utóbbi mondat már az én véleményem.
Hét tenger Az U-12 legendája 2017.03.05 09:58:13
Állítólag oly dicsőséges múltunk egyik kevéssé ismert, és a közelmúltig eléggé elfeledett eleme a magyarság tengereken való jelenléte, az első világháború előtti magyar kereskedelmi és haditengerészet története. Rögtön hozzá kell tennem, a „magyar” ebben az esetben azért erősen idézőjelben értendő,…..