Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eMM2

0 bejegyzést írt és 1084 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Rosie Swale, a boszorka 2023.09.17 13:23:11
Annak idején, mikor ezt a blogot elkezdtem, eredeti szándékaim szerint általános tengerészeti témákkal foglalkozó cikkeket szerettem volna rajta megjelentetni. Ezért is kereszteltem a blogot a kevéssé harcias „Hét tenger” névre. Született is az első időkben néhány nem haditengerészeti témájú írás,…..
Tudom, hogy azt mondtam hogy lesz egy kis nyári lassítás, de a vendégszerzők és az Arcanum cikkei kivételt képeznek ez alól. Így hát amikor Maga Lenin, a modernwartech.blog gazdája ismét megörvendeztetett egy érdekes és mindenképpen ritkán látható képes összeállítással, akkor gondoltam hogy sietve…..
Hét tenger Makarov tengernagy 03. 2023.07.03 14:01:45
Makarov figyelme az 1890-es évek elején fordult a Jeges-tengeri hajózás gondolata felé, amikor az első nagy expedíciók elindultak a sarkvidékek, az utolsó, még feltáratlan területek felderítésére. Makarov 1892-ben kezdett foglalkozni ezzel a kérdéssel, amikor tudomást szerzett Fridtjof Nansen…..
Hét tenger A nagy flottarablás 2023.05.15 17:44:06
Az 1801-es koppenhágai csatával kapcsolatban gyakran lehet olvasni olyan állításokat, melyek szerint a csatában Nelson elpusztította a dán flottát. Nos, Nelson természetesen nem pusztította el a dán flottát. Ezt már csak azért sem tehette meg, mert a dán flotta egyáltalán részt sem vett az…..
eMM2 2023.06.08 00:30:01
@omron:
hát ez a biciklifrlismerés meg közlekedési lámpa keresgélés elég idegtépő.
Ez volt igen.De rengeteg ökörség van benne. ótpercdnként vagy három mindezt tök komoly narrátori hangon.Elismerésem.Én biztos nem bírnám röhögés nélkül felolvasni.A Sheffieldet azért keverték össze a cekkerek (és nem szatyrok) mert hogy két konténeres volt a Bismarck meg egy. Akkor valamit mi rosszul tudunk mert konténerszállító volt nem pedig csatahajó:)De hogy hogyan lehet a kéményt konténernek fordítani azt nem is értem.
eMM2 2023.06.08 00:48:25
@omron:
ha direkten szeretnél válaszolni van emilem.
emn@freemail.hu
ha megjelenik.Más is írhat, és igen még mindig nem szeretem a zselét, de putyíinba sem vagyok szerelmes.
zselé elődje a szöszi legalább nézett ki valahogy,csinos hölgy volt, csak ő mégsem volt jó kesztyúbáb a jelek szerint.
Kardhalakból egyet sem lőtek le.Egész egyszerúen nem hitték el hogy egy támadö repülőgép ilyen lassú lehet ezért mőgé lötek.Meg a cekker elég strapabíó volt a peggy(pegasus) csillagmotorjával és könnyű vfa/vászon vázszerkezetével.Ezt egy akkori aktív Swordfish pilóta írja le aki ugyan ebben a bevetésben nem vett részt de több száz másikban igen.John Kilbrachen a Kardhal ,magyarul meg is jelent érdemes elolvasni .Ír lord szórakoztatóan írja meg élményeit.
Hét tenger A Radetzky-osztály 09. 2023.04.15 11:03:22
Alig félévszázados történetének nagyobbik részében a k. und k. Kriegsmarine egy nagyon limitált feladatkörben használt, speciális kis fegyveres testület volt, melynek a Monarchia katonai és politikai vezetése csekély jelentőséget tulajdonított. A flotta ugyanúgy csak a fegyveres testületek egyik…..
eMM2 2023.06.02 10:26:30
@savanyújóska:
Tiszti lumbágó ez jó.Persze a matrózok méginkább kitettek voltak a szifisznek (meg van azért még pár nemi nyavaja) hiszen ők nem járhattak az előkelő bordélyokba max tábori kupi jutott nekik esetleg valami lotyó a matrózkocsmában.És a betegség akkoriban nem is volt gyógyítható egész a penicilin megjenenéséig,de az még arrébb volt.
Ha ennyire durva volt a helyzet akkor valyon hogyan miképp tudott egyáltalán teljesíteni a tisztek és a legénység?
Hét tenger A Radetzky-osztály 04. 2023.02.15 10:26:00
A robbanólövedékek XIX. századi elterjedése új kihívások elé állította a haditengerészeteket. Akármilyen megbízhatatlanok is voltak az első robbanógránátok, a fahajók velük szembeni sebezhetősége nyilvánvaló volt. A megoldás magától értetődő volt, erősíteni kellett a hajók védettségét. Bár utólag…..
Hét tenger Maggie és Frank 2019.06.26 17:42:05
Az első világháború váratlanul és felkészületlenül érte valamennyi hadviselő felet, korábban senki nem számított egy ilyen nagyságrendű fegyveres konfliktusra. Ezt a felkészületlenséget csak fokozta, hogy a fegyveres erőknél egy rakás olyan technológiai újdonság került első ízben alkalmazásra,…..
A tengeri kereskedelemtől függő szigetország legfontosabb kikötői a déli partokon voltak találhatók, innen tartották fenn a kapcsolatot a kontinens országaival, és nagyrészt ide, vagy Londonba futott be még az Északi-tenger felől érkező kereskedelmi hajók nagyobb része is. Az atlanti kereskedelem…..
eMM2 2022.12.22 09:21:51
@savanyújóska:
OFF
az osotbogasákogat kikérem magamnak. pont.Vagy ne is írjak?
ON
Hát akkor Nelsonból nem lett volna olyan államférfi mint Wellingonból? Akkor a golyó még jót is tett neki hiszen így legalább élő legenda lett.Azért csak áttörte azt a T Vonalat.Szóval nem volt azért teljesen hülye.Mint írtam én íttam a róla elnevezett pubban nem nehéz mert elég sok van belőle:)
eMM2 2022.12.22 09:32:38
@Cymantrene:
Erre nem reagálok megígértem.Azért gondoljátok át a zselé dicsőítést.A fehér házban is felöltözött szépen a minap:)Átvette a zöld pólót zöld pulóverre.Tiszta röhej.Biden meg talpig szmokingban.Na ennyire arrogáns barom.Putyin legaább ad magára.És én nem vagyok putyin hívő de ha a két felet nézem és ha kellene választani tudnám hogy kire.De inkább ne kelljen.Megvan nekünk a saját bajunk is, nézzétek csak meg az orbán évértékelőt:)
Mondjuk amíg ilyen pocsék ellenzékünk van itt nem lessz változás.Ez van és bocs az offért.
És Peace! legyen már végre béke!
Britannia fővárosának történelméről azt hiszem, felesleges itt külön kis esszét írnom. Egy vázlatos fogalmazás is túl nagy terjedelmű lenne, és felesleges is, hiszen itt most elsősorban csak arról írok, milyen tengerészeti vonatkozásai vannak az angliai körút egyes állomásainak. London gazdag…..
eMM2 2022.12.22 09:40:27
@lyanoka:
Én is voltam.Egy nap nem is elég rá!
eMM2 2022.12.28 18:21:20
@savanyújóska:
Pedig ott van a Globe színáznál a Golden Hinde.Nem vagy Shakeshpeare rajongó? Mondjuk én sem annyira de kiszúrtam.Meg ajánlották:)Voltam is a fedélzeten hát megdöbbentően kicsi a föld megkerüléséhez+ kalózkodáshoz,városok(?) kifosztásához. .És hazahozott egy rahedli ezüstöt némi aranyat szinte azt sem értem az hol fért el. Lehet ballaszt helyett rakták bele?
BÚÉK minden olvasónak!
Régészek szerint Poveglio talajának legalább felét emberi csontok alkotják. A horror sziget kárhozatútjának kezdete a magyaroktól eredeztethető...
eMM2 2022.10.10 08:09:35
Sokan talán még szépnek sem találják a leghíresebb ausztrál épületet. története azonban nekik is érdekes lehet...
Hét tenger Farlövés 4. 2022.03.06 14:07:25
Az első világháború utáni évtizedben szűkös idők jártak az olasz haditengerészetre. A háborúban szinte csődbe ment ország költségvetéséből nem futotta nemhogy a flotta bővítésére, de még a meglevő hajók fenntartására sem. A harmincas évekre minden csatahajót tartalékállományba helyeztek, vagy…..
eMM2 2022.03.08 01:25:20
@savanyújóska:
"A fasiszta rendszer népszerűsége eddigre már nagyon megkopott"
De miért is?
Mussolini rendet csinált eltiporta a maffiát (azt majd később szövetségesek hozzák vissza könnyítendő a saját dolgukat olaszországi hadműveleteikhez szicíliában , és állítólag jelen van még mind a mai napig)
Szociális reformookat vezetett be, gabonaosztás, régészeti feltárások stb Olaszország elvileg második aranykorát élte miért nem akartak ezért az olaszok harcolni?
És az olasz haditechnika sem volt annyira csapnivaló az AB páncélautók megállták ez összehasonlítást a kor hasonló kategóriájával, a harckocsik sem voltak annyira rosszak,kézifegyverek sem, légierő is erős középkategória volt,valójában a harci szellem hiányzott a katonákból de miért?
eMM2 2022.03.09 06:06:10
@Cymantrene: Az elsőnél hol volt még fasizmus? Részben pont azért lett mert kiszúrták az olaszok szemét az árulásukért (meg is érdemelték ,de ezzel nem akarom kissebíteni az elesett katonák emlékét bármelyik oldalon álltak is) pont ezért tudott Mussolini a feketeingeseivel nyomulni hogy ő megmutatja majd.Ezért nem értem a 2 vh-ban a lelkesedés hiányát.Amúgy értem mint írtam fentebb ha a vino a pasta vagy a golyók között kellene választani énis inkább a leáynízókba lőnék, keményet a lágyabba és nem puskagolyót :) Másoknak azonban fontosabb volt muszályból? a háború.
Hét tenger Farlövés 3. 2022.02.15 10:18:38
A csatahajók manőverezőképességét befolyásoló torpedótalálatok leghíresebb példája nyilvánvalóan a Bismarck esete. A hatalmas hajó egyetlen találattól vált béna kacsává, és könnyű prédává az őt üldöző angol hadihajók számára. A nevezetes eseményt rengetegen feldolgozták már, s a sztori minden, a…..
eMM2 2022.02.18 14:04:29
@gigabursch:
Hát a Dorestshire nehézcirkáló azért hagyta abba a B túlélőinek mentését vizben hagyva és halálra itélve százával a túlélőket mert víz alól jött füstfelhőt véltek látni ami lehetett tengótól is, a félelem tehát megvolt.Valamint néhány túlélőt U-boat is kimentett a Bismarckról.Ha van ott brit hajó nyílván próbál valamit akciózni.Különben az is kész csoda hogy a légierőt bevetették a fritzek mert azt sem igazán volt szokásuk összehangolni.
eMM2 2022.02.21 00:48:59
@gigabursch:
Ha már ennyire kötöd az ebet a karóhoz nem tudok ilyenről hogy a Bismarck kötelék mozgásával összehangolták volna az U-boat hadműveleteket.De nem is nagyon lehetett mert a B kötelék kifutása eléggé ad-hoc jelleggel történt,csak kb tudták merre fognak portyázni a visszautat meg pláne nem,így a relatíve lassú U-boatok nem is nagyon tudtak volna pozicíóba állni.És nem is erre voltak kitalálva hanem a teherhajózás ellen azt lehetett tudni hogy merre vezetnek a kereskedelmi útvonalak ott is álltak lesben akkor még elég eredményesen.Arra viszont kevés volt belőlük hogy csak úgy kóricáljanak az óceánon hátha arra jön majd valami.Persze ha egy nagy felszíni hajó arra kóricált ahol a teherútvonalak voltak és/vagy az oda/vissszaúton elengdedték a torpedókat (már ha maradt belőlük nem úgy mint Herbert Wollhardt kapitányak az U-556-on az Ark Royallal) párszor megrázó eredménnyel de nem ez volt a jellemző.
eMM2 2022.02.22 00:37:08
@Blam kapitány:
És a Bismack kapott volna légifedezetet az tuti.Aztán majd Brestben dugdoshatták volna a bombák elől és ha kiheveri részt vehetett volna a csatorna futamban és jól ellettek volna a Tirpitzel együtt a Norvég fjordokban.
Szinte történelmi közhelynek számít, hogy a háború 1939-es kitörése váratlan meglepetésként érte a teljesen felkészületlen német haditengerészetet. A német felszíni flotta 1939 szeptemberében úgyszólván nem is létezett, a Bismarck, a Tirpitz, és a Prinz Eugen még javában épült, míg a két…..
eMM2 2021.06.06 04:10:36
@axelot:
És Ludovic Kennedy meg sem említi hogy az édesapjáról van szó, az egész incidenst egy mondtatban elintézi.
Csak csillagban lehet megtudni hpgy mi a családi kötődés.
eMM2 2021.06.08 03:51:35
@omron: Így is van Raeder képességei remekül megfeleltek volna mondjuk Lentibe még az átkosban kiképző szakaszparancsoknak.Elvágólag van e bevetve az ágy a stoki a helyén van e szekrényrend, körlettakarítás stb.
De a korabeli hierarchiában is jól jött volna hogy kb annyi köze legyen a vízhez meg a hadihajókhoz hogy a laktanyában,esetleg megengedve lakóhajón ellenerőrizze a reggeli felmosást.
Én valahogy nem sok pozitívumot látok a munkásságában.
Hét tenger Zsebcsatahajók 02. 2020.09.21 12:01:11
Ha a győztes antant országoknak a háború utáni konferenciákon lett volna annyi eszük, hogy meghagynak a németeknek néhány korosabb dreadnoughtot, a Nassau vagy az Ostfriesland osztályból, a kivénhedt csatahajók tatarozgatására elment volna a német haditengerészeti költségvetés nagyobbik része,…..
1931. szeptember 13-án Matuska Szilveszter felrobbantotta a biatorbágyi vasúti viadukt pályájának egy részét. A robbantás 22 halálos áldozatot követelt, ezt követően pedig statáriumot vezettek be Magyarországon, ami elsősorban a kommunisták elleni harc legfőbb fegyverévé vált. Időutazó legújabb…..
Hét tenger Zsebcsatahajók 04. 2020.10.15 10:30:03
A náluk erősebb hajókkal szemben a nagy sebesség, a náluk gyorsabb hajókkal szemben pedig az erős fegyverzet jelentette a zsebcsatahajók számára a siker kulcsát. A tervezés során a 210 mm-es és a 380 mm-es űrméret között szinte minden számításba jöhető kaliber felmerült a hajók fő fegyverzeteként. A…..
Hét tenger Zsebcsatahajók 03. 2020.10.04 09:50:16
A zsebcsatahajók számos különleges vonással rendelkeztek, melyek építésük idején egyedivé tették őket. Legunikálisabb tulajdonságuk azonban szemmel kívülről nem volt látható, ez ugyanis a meghajtás módja volt. A német haditengerészet ekkor már régóta kísérletezett a dízelmotorok rendszeresítésével,…..
A Zenta part felé úszó túlélői nem Castellastua felé igyekeztek, hanem a halászfalu előtt fekvő két kis sziklaszigetet – Sveta Nedelja és Katic – vették célba. Egyrészt mert ezek voltak hozzájuk a legközelebb, másrészt mert úgy vélték, ha partra szállnak, a montenegrói katonaság azonnal…..
1914 júliusában már nyilvánvaló lehetett, hogy általános európai háború van készülőben, de a bekövetkező világvégére aligha számított bárki is. Mint rendesen, ezúttal is szinte mindenki az előző háború megismétlésére készült, és úgy hitte, néhány hónapon belül döntő győzelmet aratnak. A „mire a…..
Azt gondolom, hogy egy történelem blog időnként igenis foglalkozhat történelmi témájú filmekkel is, hiszen azok éppen annyira képesek véleményt formálni, tájékoztatni vagy tanítani, mint az iskolai töri tanárok, vagy a történész portálok. Sőt. Bizonyos kasszasiker kategóriába kerülő „csúcsfilmek”…..
464 évvel ezelőtt, 1552 július 6 és 9 között Drégely váránál 146 magyar vitéz áldozta életét a hazáért, a török elleni harcban, Szondi György vezetésével. Arany János balladát, Tinódi Lantos Sebestyén históriás éneket, Marton László pedig szobrot készített a hős várparancsnok tiszteletére. A…..
Hét tenger Amerikai anziksz 1. 2018.11.20 11:19:28
Gondolom, akit egyszer már megérintett a nagy hadihajók varázsa, eljátszik időnként a gondolattal, milyen nagy élmény volna egyszer élőben is látni egy ilyen hajót, s bejárni annak fedélzeteit. A dolog nem lehetetlen, de elég messzire kell menni érte. Európában a legnagyobb múzeumhajó a Belfast…..
Szerző: Kalmár Miklós Angela – családi körben csak Geli – Raubal Adolf Hitler, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) Führerének unokahúga, valamint egyik szerelme volt. Igen, az első mondat nem tévedés: a pártvezető kapcsolatot létesített saját rokonával, aki kerek…..