Adatok
lorien
651 bejegyzést írt és 1312 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Hozzávalók:
1-1,5 kg sertéskaraj
3 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-3 szál újhagyma
1 fej kápia vagy kaliforniai paprika
10-15 dkg füstölt sonka
2-3 ek sertészsír
1-1,5 dl fehérbor
1 tk kömény
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
1,5-2 ek oliva
só és bors gazdagon
bacon csíkok
5-7 fej…..
lorien
2019.02.05 08:03:20
A vatta egy szaftos valami ... kár azért a karajért, hiába halt meg a disznó.
Tudom, hogy aki éhes, nem nagyon válogat.Ám a gyermekeink tízóraiját is változatossá lehet tenni, és nem csak az iskolai büfében...
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt10 dkg vaj10 dkg cukor2,5 dl tej3 tojás (saját tyúktól)4 dkg élesztőcsipet só
1 tojás a kenéshez
Minden hozzávalót ki szoktam mérni…..
lorien
2018.03.23 19:27:08
Szépek :)
Eszembe jutott, hogy anno sokat kutakodtam a tökéletes brióstészta tárgykörében, de még a Szakácsok Könyvében vázoltak sem voltak az igaziak. Aztán egy Tour de Serpenyős poszt kapcsán sokat kutakodtam és véletlenül megtaláltam az igazit, a formázást és az ízesítést leszámítva ezek szerintem a legjobb arányok, érdemes kipróbálni:
lorien.blog.hu/2013/07/18/le_tour_de_serpenyo_18_etap_gap-alpe-d_huez_la_pogne_narancsviragos_vajas_kalacs
Eszembe jutott, hogy anno sokat kutakodtam a tökéletes brióstészta tárgykörében, de még a Szakácsok Könyvében vázoltak sem voltak az igaziak. Aztán egy Tour de Serpenyős poszt kapcsán sokat kutakodtam és véletlenül megtaláltam az igazit, a formázást és az ízesítést leszámítva ezek szerintem a legjobb arányok, érdemes kipróbálni:
lorien.blog.hu/2013/07/18/le_tour_de_serpenyo_18_etap_gap-alpe-d_huez_la_pogne_narancsviragos_vajas_kalacs
Nem azért indít az ember sportcsatornát, aztán meg további kettőt, hogy azon favágós realityket mutasson zsinórban, erre legfeljebb akkor kerül sor, ha a ember olyan tartalmak jogait veszi meg, amik egyszerre láthatók és ütik egymást, ilyenkor mittudomén, elővesz a csatornaportfóliójából két másik…..
lorien
2018.03.08 12:19:55
A csirkére hamarosan rátérek, de előbb a jó hír. :) Akik a blog Facebook oldalát követik, már olvashatták a hírt, hogy január 12-én szerencsésen megszületett a kislányunk. Zoé baba azóta szépen fejlődik, eszik-alszik. Nagyon jó baba, még arra is hagy időt anyának, hogy süssön-főzzön, mint…..
Eljött végre a december, izgatottan mentem le a verembe átfejteni és palackozni néhány vödrömet, de sírás lett a vége. Amit egy hónapja palackoztam, önthettem mind ki a fűre. Az üvegben lévő szénsavas cider gusztustalan zöld színű lett. Az ecetem is mutatott erre hajlandóságot…..
lorien
2017.12.20 14:20:09
Én is hasonló darálóval küzdöttem az első ciderrel, az sima vas, és sajnos kioldott az alma egy kis fémes mellékízt. Ettől függetlenül nem volt rossz.
Idén beruháztam, és ez hosszú távú megoldásnak tűnik, még a birspálinkának valót is ezzel daráltam, meg sem kottyant neki. Drága, de rozsdamentes és villanyos.
www.kerti-komposztalok.hu/product/shark-fruit-1-6-kw-gyumolcsdaralo
Idén beruháztam, és ez hosszú távú megoldásnak tűnik, még a birspálinkának valót is ezzel daráltam, meg sem kottyant neki. Drága, de rozsdamentes és villanyos.
www.kerti-komposztalok.hu/product/shark-fruit-1-6-kw-gyumolcsdaralo
A kert (sajnos) nem mindig csak öröm forrása, számos ellenség leselkedik ránk, illetve főképpen növényeinkre. A gondos kerti gazda sosem érezheti igazán biztonságban a birtokát, hiszen kártevőmentes kert legfeljebb a makettek világában van. Ugyanakkor ez a folytonos harc és küzdelem adja részben a…..
lorien
2017.05.22 16:30:40
Nem, nem akarok Orbán évértékelőjének beállított középszerű uszításáról írni. Nagyjából arról szólt, hogy normális országot építeni képtelen kormány valóságtól elszakadt vezetője, hadba szólítja híveit mindenki ellen akik ezt látják és szóvá is teszik alkalmatlanságukat és azt, hogy az hatalmukat…..
Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk egy rövid áttekintést adni, hogy a húsok, húskészítményeket meddig ajánlott és idális a hűtőszekrényben és a fagyasztóban tárolni.
Kezdjük a sort a felvágottakkal. A felvágottak esetében, amennyiben bontatlan vákuum csomagban található akár 2 hétig is tárolhatjuk,…..
lorien
2017.01.31 08:00:21
Húsimádó
Serrano sonkával, gombával és aszalt paradicsommal töltött szűzpecsenye
2017.01.16 22:08:01
Hozzávalók:
1 szűzpecsenye
25 dkg csiperke gomba
10-12 szelet serrano sonka
4-6 db aszalt paradicsom
6-8 gerezd fokhagyma
kömény
bazsalikom
oregánó
só és bors
oliva olaj
1 dl fehér vagy rozé bor
A gombákat megmosom, majd apró darabokra vagdosom. Egy nagyobb serpenyőben olajon…..
Végre! Örömmel jelentem, hogy új alkalmazottja, mit több, sous chef-je lett a konyhámnak. Nem akármilyen arisztokratikus vérvonal prominens képviselőjéről van szó, egy Kenwood Chef KM-416-os gép lett a kiválasztott. A bogarat még tavaly ősszel Fűszeres Eszter ültette a…..
lorien
2013.06.07 07:15:04
@Abubaba:
A pürésítő nagyon bevált, számtalanszor jó hasznát vettem már, illetve két szezonban is ezzel készítettem el télire a passzírozott paradicsom készleteimet. Mégpedig nyersen, habár így egy kicsit többet kell vele küzdeni, de így utána minimális hőkezelés is elég, jobban megmaradnak az ízek. Az első Blogkóstolóra szintén ezzel készítettem a szilvakrémet is a poharas desszertbe, szóval elég széles a felhasználási kör.
AT-992 a cikkszáma a Chef-hez (azaz a kicsi, 4.6 literes keverőtálhoz), ha ez segít.
A pürésítő nagyon bevált, számtalanszor jó hasznát vettem már, illetve két szezonban is ezzel készítettem el télire a passzírozott paradicsom készleteimet. Mégpedig nyersen, habár így egy kicsit többet kell vele küzdeni, de így utána minimális hőkezelés is elég, jobban megmaradnak az ízek. Az első Blogkóstolóra szintén ezzel készítettem a szilvakrémet is a poharas desszertbe, szóval elég széles a felhasználási kör.
AT-992 a cikkszáma a Chef-hez (azaz a kicsi, 4.6 literes keverőtálhoz), ha ez segít.
lorien
2016.12.08 16:07:39
@Judita Vargová:
Szia!
A Major széria még az enyémnél is jobb, erősebb, nagyobb, robosztusabb, azt már szinte ipari felhasználásra tervezték. Én azt gondolom, jó választás lesz. Jómagam lassan 9 éve elégedetten használom a gépet, semmi problémám nem volt vele, talán csak annyi, hogy pár kiegészítőt ma már nem vennék meg, mert végül nem használtam.
Szia!
A Major széria még az enyémnél is jobb, erősebb, nagyobb, robosztusabb, azt már szinte ipari felhasználásra tervezték. Én azt gondolom, jó választás lesz. Jómagam lassan 9 éve elégedetten használom a gépet, semmi problémám nem volt vele, talán csak annyi, hogy pár kiegészítőt ma már nem vennék meg, mert végül nem használtam.
lorien
2016.12.23 17:00:01
@Judita Vargová:
Ez elég szomorú, de erről sztem nem a Kenwood, hanem a kereskedő tehet. Azért jelentkezz, ha végre rendeződtek a dolgok!
Ez elég szomorú, de erről sztem nem a Kenwood, hanem a kereskedő tehet. Azért jelentkezz, ha végre rendeződtek a dolgok!
kép forrása: http://bevcooks.com
Hozzávalók (4 személyre):
- 8 nagyobb karika ujjnyi vastagságú padlizsán- 2 közepes méretű paradicsom- friss bazsalikom- só, bors- 1 kis gerezd fokhagyma- 1 evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
1. A padlizsánt mosd meg és vágj belőle egyenletes, ujjnyi vastag…..
lorien
2016.12.08 16:00:59
Kicsit elcsúsztam ezzel a recepttel, már éppen nem aktuális, de alig másfél hete ez volt a kucsmagombás szezonzáró, s mivel szombat volt, a hal sem maradhatott el. Mifelénk döbbenetesen felmentek hal árak, jelen állás szerint jóval olcsóbb a lazacfilé, mint a szürkeharcsa, egyedül a pisztráng…..
Már elmúlt néhány nap az óraátállítás óta, mégis sokan kóvályognak, mint az őszi legyek. Szerintem hülyeség ezt az egész felfordulást csinálni, mert nem sok értelme van. Még ifjú fejjel utáltam meg ezt az idő tili-tolit. Imádtunk focizni, és ki nem mondott megállapodás volt a szülőkkel, hogy…..
Nemrég benéztem a blogra, és elszörnyedtem rajra, hogy immár fél éve tart a pangás. Hogy megtört a hallgatásom, az a nyúlnak köszönhető, aki egyébként mostanában karácsonykor rendszeresen eljátssza a becsületét azzal, hogy szinte mindig húsvéti időt rendez télvíz idejére, és tavasszal bezzeg, amikor…..
Estére beérünk Valenciába, és ezzel idénre búcsúzik is a verseny a régiótól. Bizonyára eléggé közhelyes lenne mára paellát készíteni, ezért nem is fogok, de mivel ez az ország és Európa egyik legjelentősebb rizstermő vidéke, ezért maradunk a rizsánál :) A vidék másik,…..
Gyorsan repül az idő, máris itt a Vuelta ötödik szakasza. Ma is a sprintereké a főszerep, a mára kiszabott 185 km szinte tökéletesen sík. Kiinduló városunk a tengerparti Rota, innen hoztam a címben szereplő híres halételt. Be kell valljam, annyi csalást elkövettem, hogy urta…..
Még mindig a Pireneusok, és onnan is nem akármilyen szakasszal következik a Tour mai szakasza, egy második, két első és a végén egy kiemelt kategóriás hegy befutóval - de kár, hogy nem hétvégén van ez a csemege, amikor ráérek nézni a tévében a közvetítést. De semmi baj, a…..
lorien
2015.08.22 10:26:28
Ma végre elkezdődik az év utolsó nagy nemzeti körversenye, a Vuelta. Az első etap egy nyúlfarknyi csapatidőfutam lesz Andalúziában a Sierra Blanca lábainál, végig a tengerparton. A vidék igen gazdag gasztronómia hagyományokkal rendelkezik, egyesíti a mediterrán tengeri és a…..
A csapatidőfutam után most már tényleg belecsapunk a lecsóba, ma a Pireneusokban elkezdődik az igazi Tour. A szakasz eleje még nem is tűnik különösen nehéznek, de a vége annál inkább, kiemelt kategóriás hegyi befutó lesz. Kiinduló pontunk Tarbes, az ország egyik leghíresebb…..
Ma még maradunk Bretagne-ban, mégpedig egy rövid csapatidőfutam erejéig. Az indulás helye Vannes, egy nagyon hangulatos kis város az óceán partján, szép kastéllyal és parkkal, és egyébként Carnac is szinte csak egy kőhajításnyira van ide, ahol a híres kősorok, menhirek…..
A Tour mai etapján maradunk még egy kicsit Picardiában, majd a befutó már Normandiában lesz. A szakasz 191.5 km, néhány kisebb emelkedőtől eltekintve inkább sík, ettől független nem lesz könnyű. A mai étel egy pikárd specialitás, amely viszonylag rövid idő alatt nagy karriert…..
Ma nehéz nap vár a Giro mezőnyére, alighanem a király etap következik az Alpokban: egy első, két második, valamint két harmadik kategóriás hegyet kell megmászni. Trentinó tartományban járunk, az összes régió közül talán az itteni gasztronómia áll a miénkhez a "legközelebb",…..
A mai együttállás szerint a 13. etap következik a Girón, pénteken, de mi nem vagyunk babonásak. Csak fekete macska ne jöjjön, és különben is 22-e van :). Veneto tartományban maradunk egész nap, ma a sprinterek villoghatnak, szinte teljesen sík a szakasz profilja. Veneto gazdag…..
Ma egy jó kis hegyi szakasz következik a Girón, miközben Fiuggiból Campitello Matesébe teker a mezőny, a végén remélhetőleg izgalmas hegyi befutónk lesz. Mára kell az energia, ezért egy tartalmas tésztaétel következik Molise tartományból. Örülök, hogy sikerült innen…..
lorien
Seppie in zimino: tintahal paradicsomos, mángoldos vagy spenótos mártásban
2015.05.10 10:18:06
A Tour de Serpenyő csapata ismét "nyeregbe szállt", hogy az idén is végigfőzzük a három nagy nemzeti körverseny (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta) állomásait. A Giro végre elkezdődött a tegnapi csapat-időfutammal, ma pedig még mindig Liguriában teker a mezőny. Igazi…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz