Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy...Cső

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Túl a barátságon 2007.06.15 06:00:00
Gyurcsány Ferenc egyszer azt mondta, hogy neki a politikában nincsenek barátai. Az egy munka, ahol alkalmasság és teljesítmény dönt, nem pedig a személyes szimpátia. Hűsítő ez a hidegfejűség. De akkor kicsodája neki Szilvásy György?Az épp távozó kancelláriaminiszterből - eh,…..
w Vackor néni busza 2007.06.13 06:00:00
Szaftos hörögnivaló készülődik, máris ünnepelhet a hörgipar. Be lesz itt zárva több száz iskola. Megö-hö-lik a falut, húgybasüppesztik, véknyába tipornak a falunak ezek, mert gyűlölik a puszták népét, mert ezek azok. Pedig igen, be kell zárni, mégpedig sürgősen. Viszont…..
w Foglalod a kurvanyádat 2007.06.11 06:00:00
Aggaszt már régóta egy dolog, vagyis egy fogalom, pontosabban egy imaginárius fogalom. A nemzeti oldal. Meg minden egyéb megnyilvánulás, amikor a nemzeti kifejezés alatt olyasmi értetik, amiben én nem vagyok benne. Ugyanis egy pillanatig sem éreztem magam soha kevésbé magyarnak, mint az…..
Nagy...Cső 2007.06.12 18:03:43
Szerénytelenség lenne részemről, ha arra kérném a tisztelt klubot, beleértve a Publicista urat is, hogy írják meg, persze csak vázlatos prózában, hogy mik azok a gondolatok, amelyeknek szerepelniük kellene a Hymnus w2.0-ban?

A kér(d)és persze költői, hiszen a Himnusz: kollektív ima. Imádkozni pedig az szokott, aki bajban, létbizonytalanságban van: Isten valójában nem a mennyekben, hanem a gyomor alján lakik; s az esetek többségében akkor jön csak elő, ha a gyomor üres (vagy ha a halál megjelenik a horizonton). Egy ima tehát per definitionem depressziós: aki dúskál a biztonság bőségében, minek kellene imádkoznia? jól elvan ő mindenféle hókuszpókusz, meg istenek, Isten nélkül is!

Ha kellőképpen (egészségesen) szkeptikus az ember, tudja: morális értelemben nincs sem egyéni, sem társadalmi progresszió; ezért olyan, hogy avíttas ima, nem létezik: ki lehetne egészíteni Kölcsey versét néhány szakasszal, amelyben megemlíthetnénk a 1849-et, 1918-at, 1920-at, 1944-et, 1945-öt satöbbi, de attól a lényeg nem változik: aki, akár egyénileg, akár kollektíve, nemzet imádkozni szeretne, mindig is lesz miért.

Persze nyilvánvaló, hogy Himnuszunk nem azért korszerűtlen, mert hiányzik belőle az ország eladósítása meg vagyonának szétprivatizálása, hanem mert hazánk szekularizált állam: hogy néz már ki az, hogy hivatalos állami ünnepségeken egy megzenésített protestáns szentbeszéd hangozzék el? hát nincs itt elég ateista, zsidó, muzulmán, katolikus vagy pogány? Höh.

A 'himnusz' fogalomnak ma már semmi köze a vallásos érzéshez: nemzeti indulót jelent, nem pedig nemzeti imát, mint eredetileg. És, ismétlem a kérdést, mi legyen az új Himnuszban? Két irányba lehet elmozdulni: vagy legyen egy nacionalista szerezmény, ami arról szólna, hogy milyen kurva jó dolog magyarnak lenni, vagy legyen nemzeti szempontból semleges, egyszerű lelkesítő dalocska, olyan, mint a Szájjelkismadár.

Csakhogy, ma már a nacionalizmus korának is vége van: miért lenne egy mai ember büszke pusztán arra, hogy magyarnak köpte ki a föld? (A teljesítmény az, ami okot adhat valakinek a büszkeségre.) Arról énekeljen a focista meccs előtt, hogy itt van a legtöbb Nobel díj/fő, vagy hogy mekkora egy arc volt az a Bartók Béla? és közben azon törje a fejét, hogy ki a faszom az a Bartók? Á, hát nem vagyunk mi szlovákok, románok, hogy a nemzetiségünkkel ágáljunk - hivatalos állami szinten is...

Akkor hát legyen valami könnyűzene. Mi? Geszti értelmetlen hablatya, a Magyarország? Látszik: a Himnusz lecserélése nem gyakorlati, hanem elvi szinten lehetetlen.