Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drbuboo

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bali vadállatai között kevés van, ami igazán veszélyes napi szinten, pláne nincs belőlük minden sarkon. A kisebb - ettől még nem vonzó - kupacba tartoznak az északi partok mentén ezrével úszkáló medúzák (nem mind csíp), meg az 5-10 cm-es pókok. Utóbbiak inkább csak a hegyekben találhatóak…..
drbuboo 2020.01.30 15:24:31
@Gazz: Nincsen olyan, hogy "kobrák családja" (ehelyett a királykobra a mérgessiklófélék családjába tartozik), és a királykobra nem alfaj hanem faj. Az utolsó mondatot meg nem is tudom értelmezni...
A koronavírusról egyelőre nem sokat tudni. Vajon megússza-e az emberiség ezt is, mint pár évvel korábban a SARS vírust, vagy most nem lesz akkora szerencsénk? A fertőződés tempója egyelőre úgy tűnik, gyorsabb, mint a SARS epidémia kezdeti szakaszában. A szakértők kiemelik, hogy a kínai lakosság ma…..
drbuboo 2020.01.30 08:47:04
@Matyika Ápolója: Csak két adatot adtál meg, de az egyik egyértelmüen hibás, a másik pedig csak nem igazolt. Egyrészt, nincsen olyan, hogy "az influenza". "Az influenzát" több rokon, de különbözö vírus okozza, ennek megfelelöen eltérö a halálozási arány is, ami ráadásul nem csak a vírus fajtájától függ, hanem pl. attól is, hogy hol fertöz, jelentös eltérés lehet ugyanis a népesség immunitásában aszerint, hogy hol él.. A nagyobb (világméretü) járványokról vannak globális mortalitási adatok is, amelyek jellemzöen század-tizedszázalékban (azaz tízezred vagy ezredrészben) mérhetöek, egyedül az elsö világháború végén fertözö spanyolnátha esetében jegyeztek fel százalékos nagyságrendben mérhetö halálozási arányt, ez volt kb. 2%.

Ezzel szemben a a jelenlegi (új, nCoV-2019) vírus a hétföi ENSZ közlemény szerint 2741 igazolt fertözésre járt 80 halálos áldozattal, ami valóban közel 3%-os halálozási arányt jelentene, de egyrészt ezek a fertözések részben még tartanak (emiatt az arány növekedhet), másrészt viszont valószínü, hogy a tényleges (befejezödött), de enyhébb lefolyású fertözések jelentös része nem is jut a hatóságok tudomására, és valójában jóval magasabb, mint amivel itt számolunk. A hivatkozott ENSZ jelentésben pl. szerepel az is, hogy 5794 gyanús (nem igazolt) eset is ismert, amivel az összes fertözött száma helyböl 8535-re emelkedne, amihez képest viszont a halálozási arány "csak" kevesebb, mint 1%.

Persze ez még mindig 1-2 nagyságrenddel nagyobb, mint egy "sima influenzáé", vagyis akár százszor olyan magas is lehet, és mivel a jelek szerint könnyen fertöz, nagyon sokkal több halálos áldozatot eredményezhet.
A legelsőt talán még 2017 legvégén készítettem el, de csak tavaly derült ki, mennyire rossz. Szedtem téli fülőkét, amit a kereskedelemben enoki gomba néven lehet beszerezni. Ugyanarról a fajról van szó, csak a termesztett változat zsúfoltan nő a sötétben. Ettől néz ki úgy, ahogy. A téli fülőkéről…..
Figyelemre méltó cikk jelent meg a Népszava mai számában. A szerzője Földvári Zsuzsa, és Haragosak az osztrák-magyar kishatárforgalomból kiszorítottak címmel látott napvilágot. A bécsi tudósító azt írta meg, hogy a két ország között kiépített átkelőhelyekből a kisebbeket immár nem használhatják az…..
drbuboo 2018.10.30 13:37:48
@_krampampuli_: Óvatosan a becslésekkel. Csak magyar állampolgársággal hivatalosan is 5300-an éltek a 290ezres Burgenlandban, az pedig több mint 1,8 százalék, vagyis tizennyolcszorosa annak, amit te becsültél. Erre még rájön rengeteg, aki már megkapta az állampolgárságot, és még egy kevés, aki meg mindig is osztrák állampolgár, de magyar nemzetiségü volt. Simán összejön 3%, vagy még több.

Persze, ök sem szavaznának arra, hogy Burgenland újra Magyarországhoz tartozzon.
asztahűha Jézus arca? 2017.12.12 00:01:00
A Jézus ábrázolások 80 százaléka egy magas, vékony, fehér bőrű, világos szemű, barna hajú fiatal férfit mutatnak. Hm... Elég érdekes személyleírás...
drbuboo 2017.12.13 14:41:27
@Kovacs Nocraft Jozsefne: És azt ugyan tudod-e, hogy ami a Bibliában évként szerepel, vagy legalábbis évnek fordítottak, az nem a mai értelemben vett év? A legvalószínűbb, hogy a Biblia "elején", amikor még 600-800 éves emberekről van szó, holdhónapokkal kellene számolni. Egész egyszerűen nem voltak teljesen egyértelmű, és a történetíró társadalma számára jelentékeny jelei az évek ciklusának, ezért nem is években, hanem holdhónapokban számoltak. Így kijön 50-70 (mai értelemben vett) éves életkor a "nagy öregekre", ami már egészen reális. Aztán egy "kicsit később" a Bibliában már csak 150-200 évesek az öregek. Itt valószínűleg egy másik fontos időmértéket használtak, ami társadalmuk szempontjából nagyon is fontos volt, mégpedig a kecskék vagy juhok vemhességének hosszát, ami kb. 150 nap, azaz 5 mai hónap. Így számított 120 év éppen 50 valódi évnek felel meg, illetve az általad említett 80 év pedig mindössze 33 évet jelentene. És ez már akár hihető is.
A mostani magyarországi taxis tüntetések egyik alakja az Indexnek adott videós nyilatkozatában azt mondta, egyik utasa elsírta magát, mikor ő taxisként jóval olcsóbban tudta elvinni: ugyanarra az útra ő 1500 forintot kérhetett el, míg az utas állítólag 11 ezret fizetett az Uberben. Megnéztük, hogyan…..
drbuboo 2016.01.20 08:57:26
@Vincenzo6: Persze, de erre nem a tiltás lenne a helyes, hanem egy egészségesen szabályozott verseny.

Az Uber adózzon rendesen, a taxi pedig legyen (lehessen, mert most nem lehet) rugalmasabb.
1964. Nem óriás ananászokat látunk, hanem a kék agávé növény óriási töveit, amiből a tequila készül. További érdekesség a növényről, hogy nem egy rovar, hanem egy denevérfajra porozza be, és leginkább 1500 méterrel a tengerszint felett érzi jól magát  ..
drbuboo 2015.11.16 09:03:15
@smartdrive: Marha...
Azt már korábban megírtam, miért is lehet érdemes a mosogatógéppel mosogatni. Arra azonban eddig talán kevesen gondoltatok, hogy miközben a gép a koszos edényeket mosogatja addig az ebédet is megfőzi helyettetek!A módszerhez egy légmentesen zárható befőttesüvegre (vagy…..
drbuboo 2015.10.16 09:39:18
@mismásoló szalon: Ha nem lennél ilyen arrogáns, nem írták volna ekkora baromságot. Egyrészt a befőttesüveg fedele jellemzően előbb kiengedi a nyomást, mint hogy az üveg eltörne. A feladata ugyanis nem az, hogy bent tartsa a nyomást, hanem hogy kint tartsa, vagyis kintről ne lehessen be semmi. Másrészt a mosogatógépben jellemzően igen messze vagyunk a forrásponttól, a legjellemzőbb programhőmérséklet 55-60 fok, ami pedig még akkor sem gond egy befőttesüvegnek, ha történetesen elfelejtettek légrést hagyni benne.
Ott hagytam a nőt. Már nem hallok semmit. A diszpécser megígéri, hogy amilyen hamar lehet, kiküldenek rendőröket. Elköszönünk. Még nem vagyok otthon. Félek, hogy kerülő úton kiérve a Blahára meglát ez a férfi, és bántani fog, és közben az jár az is a fejemben folyamatosan,…..
drbuboo 2015.02.27 10:59:13
@tükörfúró: Sajnos valahol igazad van, de a leírás alapján már nem csak "egy kis pofozkodás" volt. Ugyan a segítségnek rendszerint valóban kívülről kell jönnie, és hosszútávon nem az a segítség, hogy rendőrt hívok rá, és lecsukatom. Egy ilyen esetben viszont közbe kell avatkozni, hogy a pillanatnyi tettlegességnek vége legyen, mielőtt nagyobb baj lesz belőle. A cikkírónak viszont nem nagyon volt más lehetősége, mint rendőrt hívni, illetve ami volt, azt kimerítette.
Pangea Nem kék láva 2015.02.15 22:33:40
A marketing borzasztó fontos dolog, legyen szó bármiről. Így van ez a természetföldrajzzal és a vulkánokkal is. Kék láva címmel (és hozzá képekkel) rekordmennyiségű kattintást lehet elérni, sőt még egy rakás turistát is oda lehet csalogatni a szóban forgó indonéz…..
Bár úgy tűnt, megszűnik a Tárki által a rendszerváltás óta minden második évben megjelentett Társadalmi Riport, mégis sikerült kiadni a legfrissebb részt, a Társadalmi Riport 2014-et. Az 1990 óta folyamatosan végzett kutatásokra a kormány már a 2012-ben sem adott forrásokat, de…..
drbuboo 2015.01.15 10:15:48
@maxval bircaman szerkesztő: Akkor Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, és ugyan nem szerepel a cikkben, de Romániában miért ellentétes irányú a változás azzal, ami nálunk történik?
Ökoházban élni nem pusztán nekünk, embereknek felüdülés, de a természetnek is könnyebbség. Talán bele sem gondolunk, de az építőanyagok "pályafutásuk" során egy sor különböző fázison (előállítás, szállítás, használat, bontás, újrahasznosítás) keresztül gyakorolnak…..
drbuboo 2015.01.07 10:20:41
@baowah: szerintem a két kategória simán fedi egymást. "Small is beautiful", írta E.F. Schumacher, ebben az esetben az a ház, ami eleve kicsi, az általában kis ökológiai terhet is jelent. Ilyen értelemben sok tinyhouse belefér az ökoházak csoportjába.
A napokban vérfagyasztó tudósítás látott napvilágot, mely szerint egy angol kertész meghalt, mégpedig az igencsak veszélyes sisakvirág mérgétől. Az ilyen hírek hallatán általában megborzongunk, aztán hamarosan el is felejtjük a dolgot, pedig ezek a tragikus végkimenetelű…..
drbuboo 2014.11.17 11:08:42
@Butch Cassidy: Magyarországon vadon nem él olyan sisakvirág faj, amely érintés által mérgez, de máshol igen. Ráadásul kertészeti változat még Magyarországra is eljuthat olyan, ami erősen mérgez akár érintés által is.
drbuboo 2014.11.17 11:10:18
@sarocker: A tiszafa emberre kevéssé mérgező, a "gyümölcshúst" egyesek még meg is eszik. Viszont páratlan ujjú patásokra igen veszélyes.
Medúza szőnyeg borította a strandot Yantaiban, Kelet-kínai Shandong tartományban augusztus 30-án. Szakértők szerint, most van a csúcson az állatok szaporodási ideje a kínai Sárga-tengeren, és a korlátozott úszási képességgel rendelkező medúzákat ilyenkor tömegével sodorja a…..
Ez a régi film több szempontból is igen érdekes. Nekünk magyaroknak, pedig filmtörténeti szempontból lényeges, mivel ha jobban belegondolunk, nem tudunk olyan színész mondani, akinek akkora kultusza lenne, mint Blaskó Béla Ferenc Dezsőnek, ismertebb nevén Lugosi Bélának. Aki Drakula…..
drbuboo 2014.10.30 13:14:02
@Hoppácska: "..??", ugye? Nyelvtannáci...
A méreg és a mérgekkel való gyilklás nagyjából egyidős az emberiséggel, és számos borzasztó dolgot elkövettünk vele. Ékes példája annak, hogy az emberiség közelről sem csak szépre meg jóra használja a tudományt, hanem leírhatatlan borzalmakat művelünk vele - méghozzá…..
Dubai egyike a 21. század legdinamikusabban fejlődő helyeinek, gazdasága sikertörténet, legalábbis amíg az olaj tart, de már gondolnak arra is, mi lesz, ha a kincs kifogy. Gazdaságát ma már legalább annyira a turizmus és az ingatlanpiac húzza, ugyanakkor utóbbi szakértők szerint…..
drbuboo 2014.10.14 11:15:41
@Zephyrous: A university valóban inkább egyetemet jelent, de a highschool nem jelent főiskolát, inkább a gimnáziumnak felel meg. Az amcsiknál a felsőfokú oktatási rendszer máshogy épül fel, talán a college lenne a főiskolának leginkább megfelelő intézmény, de nem hibázik az sem nagyot, aki a university-t főiskolázza le, mert más jellegű felsőoktatás zajlik ott, mint a mi egyetemeinken. Amúgy Magyarországon is járhatsz egyetemre úgy, hogy főiskolai végzettséget szerzel. Na, akkor egyetemista voltál, vagy főiskolás?
Mindenki ismeri azokat az érzelmektől túlcsorduló, fájdalmas és rettentően drámai dalokat, amikkel a legtöbben szerelmi bánatukat próbálják enyhíteni vagy éppen még borzasztóbbá tenni. Nos, ezeket a csöppet giccses, "power balladnek" skatulyázott számokat én valamiért nagyon…..
drbuboo 2014.10.02 08:12:22
A világ legnagyobb ismert pókja egy Rosi nevű, 12 éves góliát madárpók. A lábai 30 centiméteresek /elférne egy lapos tányérban/, a testhossza pedig 12 centiméter, akkora mint egy teniszlabda, és olyan nehéz min hat házi veréb együtt. Azonban vannak hírek olyan pókokról,…..
Június 4-e van, a trianoni békediktátum emléknapja. E cikknek nem célja a békeszerződés elemzése, ez a történészek feladata, egyébként is rengeteg cikk található a témában. E blogon szóltunk már a vasút és a határok viszonyáról a Határeset című sorozatunkban, ahol egy…..
drbuboo 2014.07.17 11:24:10
@Girhes Joe: Én azt gondolom, hogy sajnos éppen ez volt a cél: az infrastruktúra, ipar, piac szétrombolása, az újra megerősödés ellehetetlenítése. Németországnál is ezzel próbálkoztak, de nem úgy jött be, ahogy akarták. Az ebből fakadó elkeseredés fontos mérföldkő volt a második világháboróhoz vezető úton, és szerintem hazánkat is ezzel lehetett belerántani az újabb világégésbe.

Ha valóban nemzetállamok megteremtése lett volna a cél, akkor kb. úgy húzták volna meg a határokat, ahogyan az első és a második bécsi döntés (+ még Ausztriának is kevesebbet kellett volna lepasszolni).
Egy jó számot feldolgozni egyáltalán nem ciki. Pláne, ha az előadó beleteszi kicsit magát is és ad hozzá, közhelyesen szólva, valami pluszt, az eredmény pedig nem csak hallgatható lesz, hanem olyan, amitől talán vele azonosítják majd később a dalt, nem az eredeti előadóval.…..
drbuboo 2014.06.27 09:43:54
@netiltsálle: Mély hangrendű szóhoz miért is tartozik magas hangrendű toldalék? A helyes ejtése magyarosan leírva [rámmstájn], csak mély magánhangzó van venne. Ha már nyelvtannáci vagy, legalább legyen már igazad...