Regisztráció Blogot indítok
Adatok
evenorbi

3 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kubuntu világa Par Avion 2009.06.26 22:44:47
Igazából fogalmam sincs, mit is jelent a cím, de jól hangzik. Ez a két szó (is) szerepel a borítékon, ami tegnap érkezett, egyenesen San Fransiscoból, a Sun Microsystemstől. A boríték egyszerű fehér, keménypapír, hogy védje a benne található OpenSolaris 2009.06 LiveCD-t. Az…..
A Kubuntu világa KDE 4.2 2009.03.05 03:23:08
Frissítettem a Kubuntumat KDE 4.2-re. Ehhez engedélyezni kellett a szoftverforrásoknál a nem támogatott és az előzetesen kiadott frissítéseket (Adeptben szerkesztettem a szoftverforrásokat). Ezután frissíteni kellett a csomaglistákat, majd jelezte, hogy van 48 frissítés, összesen 224…..
Nemsokára érkezik az Ubuntu 9.04-es verziója, a Jaunty Jackalope, a szarvas nyúl mitológiai alakja. Shuttleworth, a Canonical CEO-ja azonban máris bejelentette a 9.10-es kódnevét, ami "Karmic Koala" lesz. Engem egyelőre jobban érdekel, hogy mi lesz a Koalában, hiszen az frissebb…..
Hivatalos bejelentés fordításaA Jaunty Alpha 5 megjelent. Próbálja ki, segítsen nekünk a következő kiadás tesztelésében. Töltse le most! Az újdonságok listája megtalálható az Alpha 5 wiki oldalán, és ossza meg velünk gondolatait az alábbi linken.Szemezgetés az…..
The question we ask today is not whether our government is too big or too small, but whether it works. (...) Where the answer is yes, we intend to move forward. Where the answer is no, programs will end. And those of us who manage the public’s dollars will be held to account, to spend…..
evenorbi 2009.02.26 20:56:05

Kedves JoeHorseDick,

"Holnaptól az iskolákban használjanak FreeDost, vagy hogy legyen?:)"

Egy átállás nem így megy, gondolom ezt te is tudod. Egy francia csendőrségnek (kb. 70 000 számítógép) is évekbe tellett leadnia a Windows-os, de legfőképp MS Office költségeit. Az újjonnan vett gépekre pedig már csak Ubuntu kerül.

"3) Majd ha minden magyar állampolgár önként linuxot telepít és openoffice-t, akkor elvárható lesz a kormányzat részéről is ugyanez a hozzáállás.
Amíg az iskolákban a pedagógusok (sorkszor kényszer informatika-oktatók) is csak a Windowst ismerik és használják, addig nem várható ezen a téren változás."

Valamikor el kell kezdeni valahol, nem? Az átképzés azért nehéz, mert azt tanítják meg az iskolában, hogy melyik ikonnal mit lehet kezdeni, nem azt, hogy hogyan néz ki egy hivatalos levél (aminek ráadásul gyakorlati haszna is van később az életben).

"4) A Unix licence-ek, a támogatás, az Openoffice, a virtualizálási megoldások mind-mind pénzbe kerülnek, Összértékben pedig szerintem nem olcsóbbak az MS-nél, s ugye kellenek hozzáértő üzemeltetők is, akik szintén nem fognak az égből lepotyogni."

Miért kellene Unix-okat licenszelni? Az OpenOffice.org miért kerülne pénzbe. Ezt a nem olcsóbb az MS-nél dumát hadjuk, mert ez a politikusok dumája, kifogása (miközben mindenhol azt hangoztatják, hogy ez az egyik fő érv, hogy lehet spórolni).

"5) Trivia: taníts be 980.000 közszférában dolgozót határidőre: Windows/Office-ról át kell térnie Ubuntu/Openoffice párosra. Hogy teszed meg? Veszel +980.000 demo gépet? Elköltesz 980.000-szer x munkaórát az összes jelenlegi munkaállomás dual-bootossá alakításával?"

A határidőnek nem holnapnak kell lennie feltétlenül, ugye? :) Ja és okés, persze, hogy kell oktatás, de ilyen alapon ne is kezdjünk bele, mert tanulni kell... Ajaj, megintcsak politikusi duma.

"Sem az openoffice, sem a google documents meg se jelenítette ezeket, pedig állítólag natívan kezelik az office dokumentumokat, s ez egy 10 évvel ezelőtt fejlesztett verzióban szült fájl..."

Nem kezelheti natívan, mert zárt formátum, egyedül csak a Microsoft tudja csak, hogy néz ki a tökéletes doc, xls, stb. formátumuk. Amit a Google és az OpenOffice.org elért, az mind visszafejtések útján érték el. Érdekes módon egyre több ország kormánya áll át, a nyílt és szabad ODF formátumra.

"A kormányzat sajnos egyet tehet: fizet, különben az összes telepített desktop-szoftver illegális lesz egyik percről a másikra, s gyakorlatilag leáll a közigazgatás."

Fizessen, de nagyon sok helyen apránként ki lehet váltani költséghatékonyabb megoldásokkal is. Te megint egy hirtelen váltásnak képzeled el az egészet, holott évek alatt lehet csak megcsinálni az ilyesmit. Csak sajnos még hajlandóságot sem lehet látni rá, hogy akár még a tervezés fázisához is közeledne egyáltalán a dolog.

"Még Kubában is Microsoft szoftvereket használnak a közigazgatásban (persze tudom, h készül a saját linux), pedig ott nem szeretik az Amerikaiakat - de sajnos desktopon nincs 1:1 alternatívája."

Kubában nagyrészt kalóz windows van, ez nem példa.

"bár valószínű, hogy ott is a desktopok 99%-án Windows fut, és nem RedHat Enterprise Linux, se nem OpenSolaris - pedig csoda, de a Unix is az USA terméke"

Amerika nem példa az ott MS fellegvár, minden szabad szoftver adoptálása ott megy a leglassabban (beleértve a Firefox-ot is pl.).

"Ki fog Magyarországon saját kútfőből nemzeti informatikát készíteni? Az fsf.hu alapítvány az uhu linux-szal karöltve mint operációs rendszer-fejlesztő?; a graphisoft, a kfki, kürt a kopint-datorggal és a máv informatikával mint szolgáltatás-szállítóval (legnagyobb hazai szoftverházak)? s a megszűnt videoton gyárban fogják gyártani hozzá a hardver platformot?:)"

Már írták, hogy egy nonprofit szervezet minek tűzni ezt ki célúl? Bár gondolom az fsf munkájával sem vagy tisztába túlzottan. Ez a nemzeti informatika a GNU/Linux-nál pláne nem túlzottan érvényes, mivel nincsen tisztán angol, francia, amerikai disztró. És túlzottan érdekeltség sem. A francia parlament Ubuntu-t választott (angliai székhelyű Canonical tulajdonában van), a francia Mandriva helyett. Pedig a franciák igencsak nacionalista népség.
Ez a "plasmoid" okozott egy kis fejfájást nekem, igazából nem is plasmoid, hanem SuperKaramba téma. Letölthető innen. A rend kedvéért tegyük ezt is a többi plasmoid mellé a plasma mappába. Használatához telepíteni kell a superkaramba, hddtemp és lm_sensors…..
Telepítettem magamnak az asztali gépemre egy Virtualboxot, és abban próbálgatok Linuxokat. Egész jó móka, így mielőtt bármit is telepítenék valós gépre, ki tudom próbálni. Egyszerűbb, mint ISO fájlokat kiírni, és bootlgatni, megspórolom a letöltést. Bár több memóriávla…..
Az Asus az Eee netbookjaival nagyon sokat tett a kategória népszerűsítéséért, a legtöbb gyártó követte példáját és egymás után dobják piacra apró (és olcsó) laptopjaikat. Ahhoz, hogy az Asus megint kitűnjön a piacon, újítani kellett. És úgy tűnik, újított is. Az S101-es…..
2008. augusztus 31-ével bezárja kapuit az MSN Music Store, a Microsoft netes zenei boltja. Megszűnik minden, például az a szerver is, amin keresztül a vásárlók azonosíthatták a zenéiket, a licenszkulcs segítségével. Aki ismeri a DRM-et, az tudja, hogy ezek az emberek hamarosan el…..
A BBC május 20-án írt egy cikket "A nyílt forrású alternatíva" címmel. A megnevezés még elmegy (bár a szabad szoftver jobban hangzik azért ;), de sajnos végig keverik a cikkben a kifejezéseket.Van ahol írja a nyílt forrást, valahol a szabad szoftvert, a végén még a…..
Nem volt elég, hogy verőfényben, ellenszélben kellett végigbringáznom a rakparton, a regisztrációnál ráadásul egyből közölték velem, hogy "biztonsági okokból" nem vihetem be a laptopot. Kérdeztem, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent a laptopom, mikor még repülőn…..
A Microsoft bejelentette, hogy mégsem kell nekik a Yahoo. Csak magamat tudom ismételni: A Microsoft erőszakoskodásának egy eredménye máris van: tökéletesen bizonytalanná vált a Yahoo jövője. Mit nyertünk ezzel? Semmit. Mit nyert ezzel a Microsoft? Sok-sok médiafigyelmet. És némi…..
evenorbi 2008.05.04 14:40:55
Webisztán I can has podcatz 2008.04.28 11:54:00
Két évvel ezelőtt próbáltam eltemetni a podcastingot. Majd tavaly még egyszer (bár már sokkal sajnálkozóbban). A CommonCraft "In Plain English" videósorozatának egyik friss darabja épp a podcastingot próbálja meg népszerűsíteni: A podcasting elsősorban továbbra is…..
wwhy not? EEEn is akarom! 2008.04.15 18:29:01
Régen nem kapott már el ilyen erős birtoklási vágy. A videón az új kilenc inches Asus EEE Pc látható as it roxx. ..
Korlátozott darabszámban, május elejétől itthon is kapható lesz az Asus Eee. A 701-es modell, vagyis a 7"-os változatot vehetjük meg 80 ezer forinttól, Windows XP-vel. Öt színben vásárolhatjuk meg, ezek a fehér, fekete, zöld, rózsaszín és kék. Linuxos változat is kapható…..
Már nem akarja mindenáron megtartani a nettelefonálás piacvezető szolgáltatását (a Skype-ot) az eBay. Ez derül ki a cég vezérigazgatójának napokban tett állításaiból. Az eBay új vezetője szerint ebben az évben meg fogják nézni, hogy lehetséges-e az eBay főbiznisze…..
A Tejútrendszer szélén, egy alakulófélben lévő csillag a Mozilla Foundation szolgálatában áll. Valószínűleg minden idők leggrandiózusabb reklámkampányát láthatjuk a gabonakör óta. Hacsak nem a véletlen műve, hogy épp a Firefox 3 megjelenése küszöbén formál tűzrókát…..
Múltkor már felvetettem, hogy vajon jó ötlet-e a Flickr (vagyhát a Yahoo) részéről, hogy ebbe a népszerű és sikeres fotómegosztó szolgáltatásba beenged egyéb tartalomfajtákat is. A mai nappal ugye már hivatalosan is létezik a Flickr Video, úgyhogy itt az idő, hogy ismét…..
evenorbi 2008.04.09 18:52:46
Tejfeltorony A tejfeltorony 2008.04.07 16:13:35
Ami a legmagasabb...