Regisztráció Blogot indítok
Adatok
stevearmy

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Zugügyvéd újra tallóz és ajánl: talált egy  kihagyhatatlan írást a Magyar Narancsban a   Legfelsőbb Bíróság  és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács   elnökéről aki több, a posztja presztízsét kikezdő közéleti konfliktusba…..
stevearmy 2006.10.06 10:25:26
Azt hiszem egyet kell értenem SB-vel. Jelenleg mondhatni nincs szakmai kontroll a bírók munkája felett. Persze lehet olyan magyarázkodásokat hallani, hogy ezt a funkciót a bírósági vezetők betöltik, de ez szerintem nagy általánosságban csak kamu. Jól hangzik, de fele sem igaz... Ma Magyarországon szinte korlátlan hatalommal rendelkeznek a bírók. Ha jól tudom ezt hivatalosan úgy fogalmazták meg, hogy csak a jogszabályoknak és a saját szakmai meggyőződésüknek kell megfelelniük. Aki már volt érintve bírósági ügyben (polgári vagy büntető) annak lehet tapasztalata arról, hogy ez mit is jelent. Mert hát a bíró is ember, ugyebár?! Csak az a szépséghiba a dologban, hogy a bírók sorsokról döntenek és mondjuk nem a heti étlapról.
Én olvastam a fent említett cikket és elég negatív érzés kerített a hatalmába. Egy ilyen bírósági rendszer mellett nem tartom jónak, hogy a Tisztelt Elnök úrhoz hasonló jogász töltse be a legfőbb bírói pozíciót. Itt nem a saját karrierjét kellene építgetnie senkinek, de legfőképp neki nem. Nagyon kétségbe ejtő állapotok uralkodnak ma a bíróságokon minden féle szempontból. Az elmúlt néhány évben rendezték a bírói fizetéseket (legalább is javult a javadalmazás), de itt minden illetékes letette a lantot, mondván most egy ideig nem szükséges a rendszer (nem a javadalmazásra gondolok) további átalakítása. Hát ez egy hülyeség szerintem! Igenis szükséges lenne, csak épp mindenki be van sz..va attól, hogy hozzá merjen nyúlni az igazságszolgáltatási rendszerhez. Aki átérzi azt, hogy itt milyen komoly felelőség nyugszik a hatalom és a bíróságok vállán az tudhatja igazából, hogy mennyire kétségbe ejtő a mai helyzet. És igazából nem látok kiutat... jelenleg.
Tegnap este volt egy interjú az egyik TV csatornán, ahol Cserni János nyilatkozott a F. Sándornak néhány aktuális bírósági kérdésben. Azt kell mondjam ,hogy több kérdésben is egyetértek vele. Végre van egy bíró aki megmer szólalni és felvállalja a vleményét. Sajnos nem vagyok biztos benne, hogy ennek nem lesz következménye rá nézve.
Azt azért még elszeretném mondani, hogy a bírói karban szerintem többségben vannak a képzett és becsületes, lelkiismeretes jogászok. Csak sajnos ott van az a kisebbség is, amely csak megélhetési / túlélési pályának tekinti a bírói hivatást.