Regisztráció Blogot indítok
Adatok
italoscalvino

2 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vita, mely az előző bejegyzés körül kipattant, lényegében a logika értékéről szól. Úgy vélem, igyekeztem logikusan érvelni igazam mellett. Abban már korántsem vagyok biztos, hogy sikerült is. Logikusnak induló érveink folyton önellentmondásokba ütköznek. Aki igazán…..
Milyen ritkák... Valahogy az élet állandó körforgása bedarálja őket. Vagy csak én vagyok ezzel így? Nem hiszem. Kevés kivételes embertől eltekintve, úgy érzem, ez valamennyiünk problémája. De mit nevezek fennkölt és nemes pillanatnak? Hát azt, ami jó. Ami tiszta. Ami nem…..
italoscalvino 2010.12.02 23:41:34
@pontilyen: A 'gyakorolni' szónak van egy másik használata is, amit szeretnék ide berántani, hátha érthetőbbé válik az álláspontom: kegyelmet gyakorol, önkritikát gyakorol, stb. Ez valami olyasmit jelent szerintem, hogy valami elvi vagy lelki természetű dolog tudatos, szándékolt cselekedetben nyilvánul meg.

Egyáltalán nem az önszuggesztióról beszélek, inkább arról, ahogy a tudást belsővé tesszük. A filozófia, ha nem gyakorlod, akkor kb. a filozófiatörténetet meg egypár módszertani (höhö, technikai) alapvetést jelent. A gyakorlástól érik meg. Ugyanez a helyzet szerintem az erkölccsel, a szeretettel, és igen, a boldogsággal is.

Saját tapasztalatom azt mondatja velem, hogy a technikai és filozófiai kérdések néha meglepő közelségbe, sőt átfedésbe kerülhetnek egymással. Nem tudom, hogy te miért tartod feltétlenül szükségesnek e kettőt szétválasztani. Pláne nem értem azt a pimasz fölényt, amivel a technikai megközelítést lesöpröd.
italoscalvino 2010.12.03 11:48:49
@pontilyen: Éppen fordítva, barátom. Nem a telített pillanatokat kell gyakorlásnak felfogni, hanem a gyakorlás tud átlényegülni. A telített pillanatok gyakorlása tényleg hülyén hangzik, de a gyakorlásban megélni a flow-t már nagyon nem, sőt. A flow egyik lényegi eleme a kihívás!

Nem a tökéletes pillanatot kell gyakorolni, hanem a pillanat megélését kell gyakorolni, azért, hogy amikor a tökéletes pillanat eljön, akkor felismerd, és ne a filozófiai attitűdödet igazgasd a tükör előtt a nagy találkozásra készülve.

Azt hallom ki a szavaidból, hogy Neked csak a tökéletes elég jó. Sőt, azt is mondod, hogy minden pillanatra kell szólnia a gyakorlásnak. És ha ez nem megy (márpedig nem megy), akkor meg ne égessük magunkat a próbálkozással, mert az nem elég ...khm... filozófiai. Az tud minden pillanatban (szeretetet, megbocsátást, boldogságot, stb.) gyakorolni, aki előtte csak néha gyakrolt egy kicsit.
italoscalvino 2010.12.03 13:03:28
@pontilyen: Nem tudom mekkora lehet a távolság, de van egy nagyon fontos különbség: szerintem a gyakorlás alkalmas arra, hogy alapvetően új struktúrába helyezze a gondolkodásunkat.

Elképzelhetőnek tartom, hogy ez egy tyúk-tojás probléma, ahhoz, hogy elkezdj ténylegesen gyakorolni, előbb alapvetően új struktúrába kell helyezni a gondolkodásodat. Mégis inkább azt szeretem gondolni, hogy inkább a kikristályosodáshoz hasonló a folyamat, kell egy kristálymag (lehet, hogy nem így hívják), ami köré rendeződni tudnak a részecskék. A kristálymag megjelenése tényleg nem szándékolt döntés, de az, hogy utána hűtöd vagy melegíted a folyadékot, az csak rajtad múlik. És a kristálymag tényleg bármi lehet, a leggyakrabban valami szennyeződés.
Pontilyen pont ilyen Ki a sznob? 2010.10.19 14:50:00
Egy olyan fogalomról van szó, mely körül sok a zavar. Igyekezzünk eloszlatni a homályt! Ki a sznob? Az az ember sznob, akit érdekel a művészet, az irodalom. Ugye, meglepő? Azt gondolnánk, hogy a művészet iránti érdeklődés ennél pozitívabb minősítést érdemelne. Talán…..
italoscalvino 2010.10.25 09:21:01
@stivanleroy:

Nem baj. De a sznobság sem baj. Szegény Nietchse dühkitöréseket írt ugyan miatta, de ez meg az ő baja volt. Se a sznobság, se a sznobok nem változtak meg a dühkitörések hatására. (Ezért nem értem pontilyen utalását se Nietsche időszerűségéről.)

Nietsche dühét érteni vélem. A düh oka a félelem. Attól félt -- gondolom, egyet se olvastam soha -- , hogy azoknak az emberek, akiket ő semmire se tart, sikerül úgy viselkedni, hogy ő maga megkülönböztethetetlen legyen tőlük. Érthető. Azt is érteni vélem, hogy ez milyen életveszélyt hárít el pontilyen szerint. De az, hogy hogyan hárítja el az életveszélyt, azt nem tudom elképzelni.
italoscalvino 2010.10.25 11:43:19
@pontilyen:

Akit azok a szavak elgondolkodtatnak, azt nem fenyegeti a sznobveszély. A legveszélyesebb sznobok pedig nem gondolkodnak el rajta, hanem önigazolást látnak benne, és mindig a másikra gondolnak. (Mondom ezt úgy, hogy nem tudom, miről beszélek.)
italoscalvino 2010.10.25 13:15:14
@pontilyen:
:D
Nyugi, pontilyen, nyugi. Nem vagy sznob, szeretünk téged. Minden rendben lesz, semmi baj. Nyugi.
Az ismeret presztízse. Presztízskérdést csinálni abból, hogy ismerünk-e egy könyvet, egy művet vagy egy kifejezést: a közönségesség egyik csalhatatlan jele. Pont ezért fordul elő valamennyiünkkel.A szeméremről. Szemérem nélkül két dolog hiányozna az emberi együttélésből:…..
vakpali nőnap 2010.03.11 23:27:00
Nagyon cikinek tartom a nőnapot. Egyszerűen túl sok hímsovént láttam ilyenkor egyenvirággal, egyendumával, egyenvigyorral bájologni ahhoz, hogy komolyan tudjam venni. A nőnap abban a formában, ahogy most szokás ünnepelni, sokkal inkább lekezelő gesztus: a teremtés koronái kiosztják…..
vakpali egek 2010.03.09 23:01:00
Most nem azért, de az Egek ura (up in the air) c. amerikai filmből tök jó európai filmet lehetett volna csinálni, de sajnos szar amerikai filmet csináltak belőle. A film 3/4 részéig minden egészen rendben volt. Jó zene, jó vágás, jó színészek, szuper dialógusok. Nem vagyok oda…..
Kivel mással kezdhetnénk a sort, mint Brian Jones-szal, a Rolling Stones első gitárosával? 1969-ben találták meg a medencéjébe fulladva, a vizsgálatok szerint az évek óta tartó folyamatos bulizástól legyengült szervezete és az emiatt kialakult, egyre súlyosbodó asztmája volt a…..