Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gonda István

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az orosz - ukrán háború kapcsán körvonalazódni látszódik 5 olyan tanulság, melyekre nem csak történészként - illetve a külföldi nyilatkozatokat figyelő érdeklődőként sőt biztonságpolitikával foglalkozni szerető publicistaként - hanem egyszerű hírolvasókként is azonnal felfigyelhetünk. Ezek közül két…..
A klímakérdés évről évre egyre jobban foglalkoztatja az embereket szerte a világon. Léteznek már a témával foglalkozó világszervezetek, vannak zöld pártok és olyan tudósok is, melyek vagy az említett testületeknek dolgozva, vagy bizonyos államok hivatalaiban publikálnak tanulmányokat a témáról. A…..
Gonda István 2019.07.16 09:25:33
Április óta ritkán történik izgalmas dolog az agymosott-lebutított Viktorisztánban, most végre megint van miről írni. Azon elég gyorsan túlléphetünk, hogy ez az ember megint lehazaárulózta az összes magyart, aki nem az ő velejéig korrupt és egyre paranoiásabb, elmeháborodottabb rendszerének…..
Gonda István 2018.09.13 18:22:56
@morph on deer: "Szóval nem értem, hogy miért nem dörgölte Sargentini orra alá a tévedéseit... "
Még csak az kellett volna. Szerintem Orbán elemi érdeke volt, hogy elfogadják a jelentést. Így még sokáig róla fog szólni a dolog, nő az ismertsége, ikon lesz bizonyos európai körökben, negatív viszonyítási pont mások szemében, de mindenképpen megkerülhetetlen tényező. Magyar politikus még nem vitte ilyen sokra a világpolitikában.
Határátkelő Szegény magyarok 2018.04.25 06:30:00
Ha azt mondom, hogy tavaly 33 millió ember élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, akkor az elég durván hangzik. És az is. Pedig ez már egy sokkal jobb szám, mint a korábbi években. Mi a helyzet a magyarokkal? A kérdés már csak azért is érdekes, mert nyilván a…..
Gonda István 2018.04.25 20:21:29
@Gerusz: Értem. És ha nem futja rá, akkor az súlyos anyagi nehézség. Én eddig azt hittem az a súlyos, ha nincs mit enni, nincs hol lakni, nem az, ha nincs kocsim.
Emlékszem már tizenéves koromban furcsán néztem a politikai vitákra. Volt szó kommunizmusról, és nácizmusról. Kádárról és Horthyról, jobboldali polgárságról és baloldali ploretárokról. A két oldal folyton csatározott, és mindenki választott magának egy csapatot, pont mint a fociban. És a csapatot…..
Gonda István 2017.07.07 16:30:21
@1100011: Talán mégse lehetett a legszarabb kormány, ha az emberek már háromszor megválasztották Viktort miniszterelnöknek.
Gonda István 2017.07.07 17:04:10
@1100011: Én eddig azt hittem, hogy az általános választójog egy liberális vívmány. Most akkor az illiberális kormányt megdönteni kívánók elveszik a választójogot egyes emberektől? És ez nyíltan benne is lesz a választási programotokban? Érdekelnének a részletek!
Gonda István 2017.07.07 18:43:41
@bluebear: Szerintem el kellene döntenetek, hogy most akkor az a célotok, hogy sértegessétek a fideszre szavazókat (és ezzel még jobban megerősítsétek az összetartásukat a választás előtt), vagy az, hogy felmutassatok valami jobbat, ami alapján esetleg felmerül bennük, hogy másra kellene szavazniuk.
Nézzük, mennyi nyilas van kies magyar hazánkban. Íme, a szavazás: Szándékosan nincs indokolás, mert nem lényeges a magyarázat. Ha valaki úgy érzi, hogy bármilyen okból örül Novák Előd eltávolításának, nyomjon az igenre. Mindegy, hogy milyen okból ért egyet a frakcióval. Ha valaki nem ért egyet a…..
A Budai Vár megújításával kapcsolatos fenntartásai miatt pár napja lemondott a Nemzeti Hauszmann Tervet jegyző Hauszmann bizottság három tagja is. A döntésük fő okaként azt jelölték meg, hogy a kormány döntéseiről az újságokból értesültek, a fejlesztésekről a testület nem folytathatott vitát, és…..
Gonda István 2016.04.01 11:56:56
@nu pagagyí: "az ilyen áldemokratikus rendszerekben anyagilag kiszolgáltatott álpolgárok álszavaznak. Ez van nálunk is"
Akkor mégis hogy a fenébe nyert zsinórban már negyedszer Botka Szegeden?
Gonda István 2016.04.01 12:18:50
@nu pagagyí: "Ebben az értelemben a jelenlegi rendszer már nem demokratikus, a korábbi az volt."
Szerinted egy nem demokratikus ország tagja maradhatna az EU-nak és a NATO-nak?
Ki a demokratikusabb, Mo. vagy Törökország? Mindkettő NATO tag.
Ki a demokratikusabb, Mo. vagy Románia? Mindkettő EU tag.
Gonda István 2016.04.01 13:40:07
@$pi$: "A tv székháznál ... nem lőttek"
Meg tudom erősíteni. Ott "csak" vízágyú és könnygáz volt néha-néha, ami inkább szolgálta a tömeg hergelését, mint sem az oszlatását.
Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása   Ismerőseim körében újra felütötte a fejét a 168 óra online-on megjelent korábbi írása a kivándorlásról. Nem tudok érzelmek nélkül elmenni a téma mellett, és most már szó nélkül sem. Reflektálnom kell,…..
Tábori lelkészek a Nagy Háborúban – 1. rész „Szigorúan megtiltjuk a papoknak, hogy fegyvert hordozzanak és háborúba vonuljanak, kivéve azokat, kik szentmise celebrálása és ereklyék körülhordozása céljából ki vannak rendelve a hadsereg kíséretére”- szólt a…..
Gonda István 2010.12.02 08:14:33
@StencingerNorbert:
Sajnos nem tudjuk a kitüntetés pontos okát. Erről sem a családban, sem a Hadtörténeti Levéltárban nem maradt fent adat. Maga a kitüntetés sincs meg, csak a tény dokumentálható.
Annyi tudható még, hogy ez a kitüntetési fokozat (hadiszalagon kardokkal)csak az ellenséggel való közvetlen érintkezésért volt adható, tehát kizárólag hátországi tevékenységért (pl. kórházi szolgálat) nem.
Miközben rengeteg a kérdőjel Oroszország szíriai beavatkozása kapcsán (Miért most? Kit is bombáznak? Mi lesz az USA reakciója?), két dolog biztosnak tűnik: 1. Moszkva nem akar még egy arab tavaszt látni 2. a közelgő amerikai elnökválasztások miatt Washington keze meg van…..
Az egyik legnehezebb dolog a szakítás, olyannyira, hogy sokaknak annyira nem megy, hogy visszatérnek volt párjukhoz különböző okokból. A szakításnál többnyire nem a szívünkkel, hanem az agyunkkal döntünk. Olykor azonban miután véget vetettünk egy kapcsolatnak, ismét…..
Muszlim fejkendőbe öltözött diáklányok népesítették be a nagyvisnyói Boróka tábort augusztus közepén – számolt be meglepő élményéről egyik olvasónk. Mint leírta, a budapesti Radnóti Gimnázium nemzeti ünnepünk idejére 10 napos tematikus muszlim nyári tábort szervezett…..
A jól felépített fideszes kommunikáció pajzsán erős rés támadt. Mint emlékszünk rá, Németh Zsolt a minap úgy fogalmazott, hogy az „asszony nem ember”. Nos, ennek a kijelentésnek a valóságalapján lehet ugyan vitatkozni, de a legfelsőbb helyről sem érkezett rá cáfolat,…..
Az európai porondon az elmúlt három évtizedben számtalanszor hangzott el (pl. a német újraegyesítés vagy éppen az EU és a NATO bővítések alkalmával), hogy Európa végre kellően egységes és felkészült arra, hogy mind politikailag, mind gazdaságilag, mind katonailag képes legyen…..
Gonda István 2015.05.13 16:08:20
- "Oroszország hagyományosan az egyik legfőbb destabilizáló erő az összeurópai színtéren"
Ezt én nem gondolom. Csak akkor csap a medve, ha birizgálják (pl. Napóleon, Hitler), egyébként köszöni szépen jól megvan.
- "Miközben az EU-NATO tandem sikerrel ragadta el ... a balti államokat, valamint a V4 országokat.."
"RAGADTA EL": no hát pont ez az a birizgálás, amiről beszéltem fentebb.
- "mégsem sikerült elérni, hogy az orosz befolyás alól mentesüljön a kontinens"
Mintha ez egy cél volna. Kinek? És az USA befolyás alóli mentesülés? Ez is lehetne esetleg egy célja Európának?
- "a nemzetközi jog normáinak betartását nem képes Európa kikényszeríteni"
Hát persze, mert nincs meg hozzá Európa ereje. Az USA esetében sem tudja kikényszeríteni, de Kína esetében sem.
- "az orosz területi igényektől félünk, miközben ezek szerintem nem létező igények. Oroszország alapvetően a befolyását félti."
Ez teljesen igaz. FÉLTI, tehát a medve úgy érzi, hogy támadják.
- "heroikus erőfeszítéseket, amelyek révén ez a helyzet rövidtávon megváltozhatna"
Heroikus erőfeszítés? Be kellene vezetni a NATO adót, hogy fel lehessen emelni a katonai költségvetést legalább 2%-ra. Fegyverkezni kell, hogy az USA nélkül is képes legyen Európa megvédeni magát. Akkor majd komolyan fogja venni Európát a medve is. Addig csak játszik, nevelget/fegyelmez minket, ahogy az anya teszi a bocsával.
Sötét napokat él meg a Földközi-tenger és a rajta áthajózni vágyó menekültek hada: a hétvégén az olasz partoktól 210 kilométerre süllyedt el egy hajó, fedélzetén 827 utassal, hétfőn pedig újabb három útja során bajba került hajóról érkeztek hírek. Bár az Európai…..
Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Ausztrália mellett további 52 ország csatlakozásával akár már az év végén megkezdheti működését az USA által befolyásolt Világbank, valamint az Ázsiai Fejlesztési Bank vetélytársaként emlegetett Ázsiai…..
Bár a februári minszki egyezmény korlátozott ideig bizonyos szintű nyugalmat hozott a kelet-ukrán régiónak, egyre inkább úgy tűnik, azoknak lesz igazuk, akik a békefolyamat sikertelenségét prognosztizálták. Az előző hétvége óta ugyanis újra fellángoltak az összecsapások a…..
Óriási érdeklődés övezte a CSIS hétfői rendezvényét ("America's strategic dilemma: A revisionist Russia in a complex world"): csak kamerából 14-et sikerült megszámolnom a zsúfolásig telt teremben. A tömeg a két előadónak szólt: Robert Menendez (D-NJ) szenátor, a Szenátus…..
Gonda István 2015.03.11 12:25:04
@beszélő majom: "A poláknak CSAK a neve lengyel. "
Nem egészen. Egy lengyel nemesi családból származik, akiknek a birtokai Lemberg környékén, a mai Ukrajnában voltak.
Gonda István 2015.03.11 12:33:56
@pityókabor sommelier: "Igaz, hogy jelenleg az USA tűnik az egyetlen igazán cselekvőképes NATO tagnak, de - úgy gondolom - szükség esetén még jónéhányan összekapnák magukat."
Talán nekünk is jobb lenne, ha a NATO-n belül szorosabbra főznénk a kapcsolatainkat a természetes szövetségeseinkkel. Most pl. egy német-olasz-magyar kötelék megy Kurdisztánban, de lehetne közös kötelékünk a törökökkel is. És akkor már el is kezdtük erősíteni a német-török-orosz szövetség egyik oldalát.
Ha csak a NATO-n belül nézem, hogy kik vannak az orosz szövetség mellett, akkor máris kialakítható lenne egy eléggé tág katonai csoport (német-francia-olasz-cseh-szlovák-szlovén-magyar-görög-török)
Külpolitikai közhellyel élve „törékeny béke és tűzszünet honol” Kelet-Ukrajnában, ahol bár a legutóbbi minszki megállapodásnak megfelelően mindkét fél azt állítja, hogy fokozatosan vonja ki csapatait és nehézfegyverzetét a térségből, a valóságban továbbra is fennáll…..
Gonda István 2015.03.01 12:06:05
@petraeus: Érdekes, amit írsz.
- Ha évek óta van humijuk, akkor valószínűleg a háború eddigi szakaszában valamiért nem merték bevetni. Miért?
- "szuveren allam ... vehet fegyvert attol aki elad neki"
Ez nem egészen így van. Egyrészt egy háborúban álló országnak politikai okokból nem akárki ad el fegyvert. Tehát az egyben egy indikátor is, hogy ki ad el nekik.
Másrészt a szuverén államok sem annyira szuverének. Micsoda öri-hari lett pl. abból, hogy mi nem amcsi gépeket vettünk, hanem Gripeneket. És ha most orosz helikoptereket akarnánk venni, azt szuverén módon megtehetnénk?
Gonda István 2015.03.01 15:19:02
@petraeus: "mig egy szeparatista mozgalmat vagy illegalis fegyveres mozgalmat ellatni fegyverrel/utanpotlassal buncselekmeny."
Ezt azért nem hiszem. Akkor a Nyugatot már rég perbe fogták volna a sok lázadó mozgalom támogatásáért az elmúlt 50 évben.
Gonda István 2015.03.01 20:23:48
@Gerilgfx: Nagyon bölcs gondolat! És még: a történelmet a győztesek írják.