Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hagymási József

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint már többen elmondták előttem különböző blogok különböző kommentjeiben és posztjaiban, a VinCE az ország szégyene, borzasztó, megengedhetetlen, hova jut így hazai világhírünk az éji homályban, ha csak álmodozunk a déli verőn. Bár egyik hazai boros újságot sem olvasom,…..
Megvan a név, most már csak egy sztori kell a világhírhez. No, meg talán nem árt, ha nagy borok is születnek majd, túl kicsik meg inkább nem. Legendaíró pályázatot hirdetnek az egri borászok az Egri Csillag narratívájának megalkotására. Az első díj 200 palack egri bor, szóval a…..
Hagymási József 2011.05.12 13:06:23
@akov:@lacam:kösz,hogy pozitívan álltok hozzá!És ez jó!De tényleg(smiley).
Hagymási József 2011.05.19 10:02:40
@akov: @lacam: @hegyaljai: @Juventusy: @szenvedély S.: @kegyetlenkirály: @kádkongató: @egri Fehér: @Benikuty: @adamcroatia: @BZoltan: @zoli: @takács bálint - zsebtévé: @filmfreak paul: @Szegediszomelijé: Bocs ,de egy pár napot el voltam Szegeden a borfeszten.
Tudom és igazat adok mindenkinek aki rosszul megfogalmazott,kicsit elkapkodottnak tartja a kiírást.Ez betudható az ötletelők korának.Furcsállom hogy ők nem szólnak hozzá!Ahogy nem szólt hozzá a félédes Csillag készítője sem.Ezen már túlvagyunk.Miután tisztáztuk,hogy a termékleírásban mi szerepel,visszavonták ezt a terméket ,ezzel már nem fogtok találkozni.Az ötszáz alattival sajnos igen.Mindig akadnak akik csak a pénzt látják mindenben .Nekik semmi sem szent.Ez mindkét esetre illik."majd én gyorsan megcsinálom,oszt lenyúlom a piacot".A Lőrincz vagy Tóth I. bikavére mellett is ott lesz még egy darabig a Vargáéké.Erről a két első nem tehet.Itt is van néhány lelkes aki komolyan veszi.Egyébként két palackot szívesen elpostázok ,hogy én miről is beszélek.Ezt 15 ember kényelmesen megkóstolhatja.És itt szeretném megköszönni a pozitív hozzászólásokat is.Bár vannak akik idiótizmussal illetnek Szenvedély S.-en ,de én ennek ellenére hiszek ebben az összefogásban.Példa rá az összefogás olaszrizling,a csillag,és most pont a mi pincénkben készül egy harmadik(14 pincészet részvételével),az én szakmai vezetésem mellett.Erről még nem szólhatok.Csak egy kérdés,önmagamnak!Ha mondjuk minden francia pincéjében lehet 500 évre visszamenőleg minden évből 60 palack,vagy minden villányinak lehet egy római cserépdarabja,kit zavarhat egy kis egri szösszenet?!A www.heol.hu oldalról:
Egri Csillag: új, fehér zászlósborral üzen a piacnak a borvidék
Eger | Az egri borásztársadalom példa nélküli összefogását is jelképezi a most debütált Egri Csillag, amelyet az Egri Bikavér fehér cuvée-párjának szánnak készítői.
Bár a borbarátok – más mellett a februári budapesti, a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott egri borgálán – már találkozhattak vele, hivatalosan tegnap az egri Bikavér Borház hagyományos, csütörtökönkénti bemutató-sorozata keretében debütált az Egri Csillag.
– Megszületett az Egri Csillag, reményeink szerint Eger leghíresebb fehérbor márkaneve – mondotta sajtótájékoztatóján Gál Tibor. A fiatal borász emlékeztetett: a borvidék a vörösbortermelés északi határán fekszik, innen „feljebb” már csak minőségi fehérborokkal foglalkoznak. – Valójában a szovjet piac hatására lett Eger legismertebb márkaneve az Egri Bikavér, ugyanakkor a fehérborokat tekintve legalább olyan jó adottságokkal, ha nem jobbakkal bír e térség, mint a vörösborokat adó fajták esetében.
-Minden esztendő a bor éve legyen Egerben! – jelentette ki Habis László egri polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, nem csak a történelmi hagyományok okán érdemes felkeresni a várost, hanem a kiváló borok miatt is. Hittel, önfeláldozással dolgoznak a borászok. Fontos, hogy a Bikavérnek legyen fehér párja, amely segít az egri fehérborokat bevezetni a köztudatba
Legendagyártókat keresnek az új márkanévhez
– Tavaly leraktuk az alapokat, idén a hozzá illő történetet alkotjuk meg. Ezért az egri borászok legendaíró pályázatot hirdetnek az Egri Csillaghoz. Egy hosszabb, tízoldalas és egy rövidebb, egyoldalas változatot várunk az alkotóktól jeligével, zárt borítékban június 15-éig a 3301 Eger, Pf. 83 postacímre. Az eredményhirdetésre a Bikavér-ünnepen kerül sor: az első helyezett 200, a második 100, a harmadik 50 palack egri bort kap – ismertette a felhívást Gál Tibor.
Elhangzott az is: a világban a jelentős borvidékek vagy a dűlőikről, vagy a pincészeteikről, vagy pedig a bor márkaneveikről ismertek. Burgundiában, a Rhone-vidéken a dűlőket, Bordeaux-ban a chateau-kat, Piemontban, Toscanaban pedig a márkaneveket jegyzik.
– Nekünk kiváló dűlőink vannak, sok fajtából dolgozunk, és egy erős márkanév, az Egri Bikavér is a miénk; kézenfekvő volt tehát megjelenni e fehér cuvée-vel. Annál is inkább, mert nagyon sok remek fehér szőlőfajtánk van, ám ezeket egyenként nehéz kommunikálni, nehéz értékesíteni – hangsúlyozta Gál Tibor.
Utalt arra is: Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri Bikavért, hogy megmutassa a sokszínű Egri Borvidéken termő vörösborok szépségét. A borászok ugyanakkor száz évvel később úgy érezték: a hasonlóan lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal rendelkező fehérborok nem kapják meg a kellő figyelmet. Ebből kiindulva a Gál Tibor pincészetében tavaly február 10-én összegyűlt mintegy ötven egri borász jelenlétében született meg a gondolat: megalkotják az Egri Bikavér fehér cuveé-párját, hogy a borvidéken termő fehér fajtákat is méltó módon tudják népszerűsíteni.
Az első „fecskék”:
A tegnapi bemutatón tíz pincészet vonultatta fel saját Egri Csillagát: Balga István, Csutorás Ferenc, dr. Gál Lajos, Gál Tibor, Hagymási József, a Juhász testvérek, a St. Andrea borászat, Thummerer Vilmos, a Tóth és Tóth pincészet és Varsányi Lajos.
– Nagyon örülök, hogy magam is részese lehetek az új márka piacra vezetésének. Külön öröm, hogy a média is fogékonyan viszonyul a kezdeményezésünkhöz – jelentette ki Kenyeres Zoltán, a bemutató házigazdája, a Bikavér Borház tulajdonosa.
Első lépésként az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa névpályázatot hirdetett, melyre összesen 3149 javaslat futott be. A győztesnek kiválasztott „Egri Csillag”-ot is többen javasolták, közülük a leggyorsabb pályázó 300 palack egri bort kapott ajándékba. Az ünnepélyes eredményhirdetésre Eger legjelentősebb idegenforgalmi rendezvénye, a Bikavér-ünnep keretében került sor.

A leglényegesebb kritériumok szerint az Egri Csillag olyan fehér cuvée, amely legalább négyféle borból áll, legalább 50 százalékban valamely kárpát-medencei szőlőfajtán – Olaszrizlingen, Hárslevelűn, Leánykán, Királyleánykán, Zengőn, illetve Zeniten – alapul, a muskotályos (illatos fehér) fajták viszont csak legfeljebb 30 százalékot adhatnak. Egy szőlőfajta minimum 5, maximum 50 százalékban lehet jelen benne. Forgalomba hozatala előtt az Egri Borvidék Borbíráló Bizottsága előtt is meg kell felelnie egy szigorú érzékszervi vizsgálaton.

Az Egri Csillag nemcsak az egri fehérborokra hívja fel a figyelmet, hanem az egri borásztársadalom összefogásának jelképe is. Éppen ezért a tervek szerint – várhatóan minden év márciusának harmadik csütörtökén, illetve hétvégéjén – egy „Egri Csillag ünneppel” köszöntenék a fehér zászlósbort.
Úgy gondolom én ezzel mindent leírtam amit el szerettem volna mondani.Majd az idő megmondja ,hogy van-e értelme ezzel foglalkozni.Bízom benne.Olyannyira,hogy az Újfogás dűlőnket felújítás során Kárpát-medencei ,régi fehér klónokkal szertném beültetni.Kiváló fehér dűlő!Ehhez kapóra jött a"csillag" gondolata.
Szóval várok két címet ahová 1-1 palackot elpostázhatok.A bor erősen szubjektív dolog,de remélem tetszeni fog mindenkinek.
Üdv.,HJ.
Legalábbis a következő héten hadd áltassuk magunkat ezzel! A XVII. Szegedi Borfesztivál 13-án, pénteken indul és jövő vasárnap zárul. Az elmúlt években sajnos az eső, a hideg, a szél jó néhányszor megfelezte a tíznapos fesztivál kóstolásra, szórakozásra és a borászok…..
Hagymási József 2011.05.16 10:14:11
@Kabócás: kedden jön kocsi Egerből,hozatok le.Kifutó tétel,így már két kartonnál többet nem tudunk szállítani.
Üdv.,HJ.
A mai eresztésbe két „luxusolasz” is jutott, amelyek árban Szepsy István és Demeter Zoltán presztízsépítő dűlős próbálkozásaihoz közelítenek (az egyik minőségben is). És két biztos befutónak látszó best buy-jelöltet is kipróbáltam, de a 2009-es Szászi Szent…..
Hagymási József 2011.03.03 20:08:58
Ezer
Ezer az viszonylag nagy szám. Ezer forint ma már talán nem, de mondjuk ezer euró, már talán igen. És ezer bor? Mármint, ha valaki megkóstol ezer bort, az sok vagy kevés? Szerintem ez már komoly szám ezen a területen.
Mi, emberek kötődünk a számokhoz, különösen a kerek számokhoz, és az ezer két-ségtelenül kerek szám. Hogy mire ez a nagy felvezetés? Egy érdekes történet miatt.
Történt, hogy öt egri borász – Dr. Gál Lajos, Dr. Lőrincz György, Hagymási József, Rabóczki Attila, Sike Tamás - gondolt egyet és készített egy közös bort. Igen, nincs tévedés, közös bort készítettek, mégpedig az egerszóláti legszebb dűlőkből – Bol-dogságos, Szarvas, Rózsás, Kántor-tag – a legszebb Olaszrizling boraikból ajánlot-tak fel egy tételt, hogy végül 2010 palackot töltsenek meg vele, stílusosan 2010-ben.
Szívet melengető gondolat és tett, az összefogás szép példája lehet mindenki szá-mára, arról már nem is beszélve, hogy mi, borivók is jól jártunk ezzel, mert egy cso-dálatos bor született, amely tényleg megmutatja, hogy milyen magasságig tud eljutni ez a jellegzetesen Kárpát-medencei magyar szőlőfajta, az Olaszrizling.
Én a megkóstolt borokról kis füzeteimben mindig leírok néhány gondolatot, hogy majd valamikor, ha vissza szeretnék tekinteni, akkor fel tudjam idézni a bort. Így tör-tént ez ezzel a borral is. Aztán az élet ment tovább a természet rendje szerint, ha az ember elég szorgalmasan kóstolgatja a borokat, akkor a kis füzetek betelnek, és újat kell nyitni. Ez történt az enyémmel is, lezártam, megszámoltam, hogy mennyi bor volt benne és kiderült, hogy 1031. No, gondoltam, lássuk, mi lehetett az ezredik, és dá-tum szerint elkezdtem visszakeresni.
Amikor megtaláltam, egy pillanatra meghökkentem, ez nem lehet, volt az első gondo-latom, aztán még egyszer végigmenten a soron, az eredmény ugyanaz, az ezredik bor az öt borász Olaszrizlingje volt.
Döbbenten és meghatottan ültem néhány percig és azt gondoltam, ez nem lehet véletlen, ilyen véletlenek nincsenek, ebben Isten keze lehet benne. Nem velem, de általam akarja tudatni az öt borásszal, hogy valami nagyszerűt, valami felemelőt tettek, és hogy ennek nyoma kell, hogy maradjon, ennek folytatása kell, hogy legyen.
Kedves Fiúk, kedves Barátaim! Elkezdtetek egy nagyszerű dolgot, kérlek Bennete-ket, ne hagyjátok abba, mert a magyar bor felemelkedése a Ti kezetekben, a Ti együttműködésetekben is van.
Isten adjon Nektek erőt a folytatáshoz, én, az egyszerű borivó, nagyon várom és re-ménykedem ebben.
2011. február
Kovács Pál
Történt, hogy egy csopaki bortermelő - Jásdi István egészen pontosan - gondolt egyet, és összehívta ország-világ híres-neves olaszrizling termelőit egy kis kóstolgatásra és beszélgetésre. Nemcsak azért, hogy megbeszéljék, mi újság van a tóparton, tópartokon, hanem, hogy…..
Az alap chilei sztori talán már mindenkinek megvan: bortermelésre teremtetett klíma, szakadatlan mediterrán napsütés, hűsítő szellők balról és jobbról - a Csendes-óceán felől és az Andok magaslataiból, utóbbi öntözővizet is szolgáltat. Az ország földrajzilag olyannyira…..
Hagymási József 2010.04.06 21:32:07
@borkősav:ez logikus,ha 3,5X1,5 a térállás,mint a tsz időkben,az csak 3809 kg,és akkor már a minőség biztosítva.
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
Hagymási József 2010.04.05 14:14:29
@tezu: Még kiről csipognak a verebek?