Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Berze Márton

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Bauer Tamás nemrég szembejött velem a Ferenciek terén. Kopottas kék ballonkabátjában, fekete sapkájában, nejlonszatyorral a kezében nézett bánatosan maga elé, ahogy az aluljáró felé tartott. Mint egy MSZP-s kisnyugdíjas, aki ráébredt, hogy elszállt az idő, és a maradiak…..
  Értelmetlenül meghosszabbított kampánycsend, lassan szállingózó szavazóköri adatok, az ezekkel titkolózó politikusok, Schiffer András első mosolya és hatalmas öröm - ezzel a pár szóval nagyjából le lehet írni a választás éjszakáját az LMP-nél. A Mandiner.hu-n…..
Berze Márton 2010.04.12 13:42:18
Ki felel a felmenők bűneiért és tetteiért? Te mit szólnál, ha a nagyapád vagy dédapád alapján ítélnének meg? Nem az őseink, hanem a saját életünket éljük. A saját tetteinkért vagyunk felelősek. Ha Schiffer életében látsz kivetnivalót, ha az ő cselekedeteit ítéled el jó okkal az más kategória. De mintha ilyen ügyet még te sem tudsz felhozni. Tipikus magyar jelenség, hogyha már végképp nincs érvünk, racionális ellenvetésünk egy párt és annak politikája ellen, akkor annak vezetőit, tagjait kezdjük el karaktergyilkolászni, vagy ahogy pl. Bokros tette lekommunistázzuk, másik oldalon meg lefasisztázzuk a riválisainkat.

Ennek a közbeszédnek és stílusnak, ennek a szekértáborlogikának akar véget vetni az LMP és az a 7,5%-nyi magyar választók, akik kinyilvánították, hogy így is lehet politizálni. Elég meggyőző egy 14 hónapos párttól! A frakciómunka pedig igazolni fogja ezt az eredményt és lehetőséget teremt arra, hogy ez a párt világos arcélt jelenítsen meg, amely könnyebben befogadható, mint az értékszintézis, a participáció vagy az ökoszociális piacgazdaság kissé elvont fogalomkészlete. Ezen kell dolgozni és akkor 4 év múlva már nem a küszöb átugrása lesz a kérdés! A demokratikus közép -balközép és jobbközép- térfélenék megújítását nem várhatjuk egy hiteltelen, szervezetileg szétesett és korrupt MSZP-től, egy megszűnő MDF/SZDSZ-től. Erre csak az LMP képes.
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
Az MDF esélyeiről többször írtam. Január végén, amikor már tudható volt, hogy az MDF és az SZDSZ együttműködése buktatókkal terhelt, és a nyilvánosság előtt is láthatóvá vált zűrzavar, azt sem tartottam kizártnak, hogy teljesen dugába dől a terv. Állítottam és tartom…..
Berze Márton 2010.02.12 01:08:35
Egyetértek azokkal, akik azt állítják, hogy elsősorban nem a Fideszt, hanem az MSZP-t gyengítené az LMP és az MDF esetleges bejutása, hiszen valóban az országos listáról és a budapesti/pesti megyei területi listáról remélhetnek ezek a pártok mandátumot.

De marad a kérdés: mi a jó az országnak? Ha pl. Szilvásy Gy bekerül a parlamentbe 90 hozzá hasonlóan diszkreditálódott, elhasznált arc társaságában vagy ha lesz alternatívája ennek a társaságnak a balliberális térfélen? Én azt gondolom, hogy Magyarország hosszútávú érdeke, hogy a Fidesz és az MSZP mellett demokratikus alternatívaként ott álljon az LMP és az öndefinícióját tekintve újkonzervatív MDF. A választók átlátnak majd a szitán és észreveszik, hogy az MSZP által sulykolt "mi vagyunk az egyetlen lehetőség a fasiszta előretörés megakadályozására" típusú blőd üzenet lufi, amely valójában elleplezi a szocialisták tehetetlenségét, a politikai innováció teljes hiányát, a megújulásra való minimális esélyt, a szervezeti kultúrájuk lehanyatlását, a soarikban elburjánzó korrupció gyanús eseteket és azokat a riasztó jeleket, amelyek arra utalnak, hogy az MSZP képtelen meghatározni politikai hitvallását oly módon, hogy ehhez értelmes és karakteres, nem neoliberális gazdasági szemléletet és kormányzati politikai gyakorlatot rendeljen.

A jövő az LMP-ben van azok számára, akik szeretnék, hogy a magyar baloldal és a középen álló szavazók számára reális alternatíva szülessen meg, ne egy olyan szoci frakció, amely a kibekkelésre, a túlélésre, egymás fedezésére és a problémák elfedésére alakul meg április 25. után. A választók kezében van a döntés és én bízok a bölcsességükben.