Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tóth Sára

5 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Keresztény körökben – ezerszeres tisztelet a kivételnek – nagy bizalmatlanság él a pszichológia ellen. Némileg parodisztikusan így foglalhatnánk össze a keresztény pszichológiaellenesség fő okát: „Megtértem, új emberré váltam, Isten megmentette a lelkem, ő az…..
Sokat hallunk arról, hogy a modern dolgozó nő nehezen tud megfelelni a nemével szemben támasztott hagyományos elvárásoknak. De mi a helyzet a férfiakkal? A feminizmus elnyomóknak kiáltotta ki őket, de vajon kellemes érzés, jó dolog-e uralkodni és elnyomni, állandóan hozni a…..
 Úton lét vagy megérkezés?Lényünk egy része biztos, hogy nem szeret úton lenni. Minden emberben van egy olyan rész (kisebb-nagyobb), amely biztos pontra, megnyugvásra, megérkezésre, beérkezésre vágyik. Hiszen az úton lét fárasztó, tele bizonytalansággal,…..
Tóth Sára 2011.01.12 11:50:23
@egyérintő: bocsánat, hogy csak most reagálok. Az egyik oka, hogy többször elolvastam a hozzászólást, de igazából még mindig nem értem, hogy pontosan mire akarsz kilyukadni. Még azt sem sikerült kihámoznom, hogy egyetértesz-e és mennyire az írásommal. Csak egy megjegyzés: az "úton levés" nekem nem Koncz Zsuzsától jött, hanem a középkori teológiának egy közkedvelt kifejezése (statu viae vagy statu viatoris). Szeretek ezekre a fogalmakra hivatkozni, mert nagyon fontosnak tartom a keresztény hagyományt, annak hangsúlyozását, hogy nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, és nem vagyunk egyedül, amikor ilyesmiről gondolkodom. A Szentlélek mindvégig működött az egyházban, ezért feladatunk, hogy a régiek által felhalmozott kincsekkel éljünk. Enélkül sokkal komolytalanabb és súlytalanabb a mondanivalónk.
A viskó (The Shack) Keresztény irodalom manapság nemigen szokott sikerlisták élére kerülni. Annál érdekesebb kérdés, hogy miért sikerült ez William P. Young A viskó (eredetiben: The Shack) című könyvének? A mű ugyanis a tengerentúlon bestseller lett, és mióta 2009 őszén…..
Tóth Sára 2010.05.13 22:01:42
@szürke általános 2: Tim Keller véleménye teljesen rendben van, egyrészt teológiailag nyilván sok igazság van benne, másrészt normális, kulturált stílusban van megfogalmazva, nem érzed azt, hogy akkor ez itt kinyilatkoztatta a tutit, én meg csak kapkodok levegő után.

Ezzel együtt azért a kommentek közül az utolsó volt számomra az igazi találat:
Some of the Shack's popularity comes from people desiring a distorted God. Some of its popularity comes as a reaction to the distortion that many Christian institutions are perceived to be presenting. Vagyis kb.: A Viskó népszerűsége részben abból fakad, hogy sok ember a vágyainak megfelelően eltorzított Istent szeretne magának. Másrészt viszont a könyv népszerűsége reakció is arra a torz istenképre, amelyet számos keresztény intézmény képvisel.
Tóth Sára 2010.05.15 20:06:03
@Battus: "Túl szép? Nem elég kemény." . A kemény nem azt jelenti,hogy fenyegető. A kemény ellentéte nálam a szentimentális, a giccses. Megírhatom, mire gondoltam, bár valóban nem a könyv kritizálása volt a célom. Egyrészt a "pszichoterápia" tökéletesen sikeres, és ilyen az életben nincsen. Az effajta happyend tényleg ifjúsági regény szagú. Ezen belül egy csomó részlet, hát, nem tudom máshogy mondani, giccses. Pl. amikor Isten vigasztalóan megsúgja, hogy ott volt a kislánnyal. Amikor a szörnyűségek történtek. És Jézus, az ács készíti el a koporsóját. Továbbá a Szentháromság tagjainak kapcsolata meg mintha egy amerikai külvárosi családi idillt tükrözne vissza. Ilyenek.
 - Cigány kutyája már megharapott, zsidóé még nem - és röhög az egész református osztály, a kivételeknek tisztelet.Figyelmeztettek, hogy majd más lesz a módi a teológián a kihagyott két év után, markánsabban képviselteti magát az új vonal, az öntudatosabb magyar irány,…..
Tóth Sára 2010.03.29 08:39:01
@egy nik a sok közül:

"Ha zavar es felhaborit az a jelenseg amit tapasztaltal, akkor nem helyenvalo a szarkazmus, mert az a masikkal szembeni elfojtott haragod szublimalasank a jele, mely harag ugye szinten nem tul keresztenyi/keresztyeni. Es akokr maris ott tartunk, hogy "az vesse ra az elso kovet..."

Hát ha valami, akkor az unalmas egy kicsit, hogy a huszonegyedik században még mindig Freud (vagy a vulgárfreudizmus) a fő hivatkozási alap sokaknak. Pedig óriási irodalma van Freud kritikájának, a rajta továbblépőknek. Mélységesen reduktív ez a szemlélet, semmi mást nem tud, mint bármely emberi megnyilatkozást a személyes elfojtásokra visszavezetni. Írók, művészek régi és patinás eszköze az irónia, a szatíra, a szarkazmus arra, hogy általuk károsnak, rombolónak, gonosznak ítélt jelenségeket támadjanak. (Hová tegyük akkor Jonathan Swiftet és a többi nagy szatirikust? Elfojtott harag szublimálása? Lehet, de ennél sokkal több és fontosabb.) A harag nem mindig rossz, és nem becsületes dolog ilyenkor jönni az álszent szövegekkel, hogy nem keresztényi, meg "az vesse rá az első követ". Ne egyszerűsítsünk már ennyire. Jézus, aki ezt mondta, nagy haragjában ostort font és kiverte a kereskedőket a templomból. Az ilyen pszichoduma főleg arra jó, elterelje a figyelmet a lényegről.
If God is male, male is God. Ha Isten férfi, a férfi Isten. Mary Daly Posztom első részében nem esett még szó a bibliai szimbolika egyik igen szembeszökő jellegzetességéről, ami egyben a feminista kritika legfőbb célpontja. Itt már nem elsősorban az emberről és a nemi…..