Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Liszt Olivér

120 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Nagy levegővétel és még nagyobb bátorság kellett ahhoz, hogy egy ilyen ételről, mint a pizza bejegyzést írjak. De azt hiszem, eljött az idő: számtalan próbálkozás, rengeteg elcseszett tészta, és elhagymázott (sic!) szósz után úgy gondolom az itthon sütött pizzám…..
Liszt Olivér 2012.10.12 12:40:11
@Pippancs: Szia Pippancs, jó helyen jársz, Olivér hall téged. A 00-ás pizzalisztet ebben az olasz nagykerben szoktam venni: gusti.hu/
De néha még a Metroban is kapni. Hajrá!
Liszt Olivér 2013.01.04 18:59:39
@Sallerka:
Köszi a jogos kommenteket, vegyük őket sorra:
1) Olívaolajból mondjuk 2 evőkanálnyi kell, de én pl. mióta 5l-enként veszem a spanyol olívaolajat nem sajnálom ki semmiből. A paradicsomszósz lágy és krémes lesz tőle.
2)igen, természetesen 1-2 gerezd fokhagymára gondoltam.
3)ennek megfelelően javítani fogom a posztot. :)
4) Ami a sütőhőmérsékletet illeti a kérdésed teljesen helyénvaló. A helyzet az, hogy minden sütő máshogy működik és viselkedik egy bizonyos hőfokon. Nekem nem a legdrágább légkeveréses sütőm van, és félek, hogy nem bírná, ha csutkára (250 fokra) kapcsolom. Olyat is hallottam, hogy valaki pizzakövet is tett a sütőbe, amivel az amúgy max. üzemi hőmérsékletet 20-30 fokkal még tovább növelte, de ennek a sütő látta a kárát, mert picit megégett a gumi tömítés. Szóval ökölszabályként azt tudom javasolni, hogyha van kemencéd, akkor mindent bele, és nem kell félned a 400 foktól sem. Ha sütőt használsz, és bírja a 300 fokot, akkor nyugodtan kipróbálhatod ezt a sütési hőfokot, már ha kellően vékonyra gyúrtad és jól megkelesztetted a tésztát.
Hát így. :) Remélem segítettem, és hajrá a pizzához. Ha jó lett, és esetleg le is fotóztad, mielőtt megettétek, akkor a blog facebookján meg is mutathatnád.
Liszt Olivér 2019.09.10 09:26:41
@Gyula Gál: Szia Gyula!
Csináltam már abból a lisztből is, de nekem a leglégiesebb és buborékosabb mindig az olasz 00-ás lisztből lett a pizzám. Amúgy a METRO-ban még mindig kapni jóféle 00-ás lisztet.
A fél kiló lisztből készült tésztát én ketté szoktam osztani vagyis 2 nagyobb (kb 36 centis) pizzát gyúrok belőle kézzel. De minden attól függ, mennyire vékonyra nyújtod a tésztát, lehet kijön belőle 3 db 32 centis pizza is.
Ami az élesztőt illeti: nekem annó még egy főzősuliban az egyébként ismert tévés szakács is azt mondta, hogy nem kell lebecsülni a porélesztőt, nyugodtan dolgozhatunk vele. Szóval engem ez megnyugtatott, a legtöbb videóban is ez köszön vissza. A sörélesztőről sajnos nincs tapasztalatom.
Gyerekek, a helyzet az, hogy nem azért nem frissült a blog egy fél éve, mert ennyire lusta disznó lennék. A helyzet az, hogy 2013 őszén elköltöztem a blog.hu-ról, csak a nagy rohanás közepette épp elköszönni felejtettem el.  Hát most megteszem, de nem búcsúzom, mert ha…..
Biztos nem meglepő, ha azt mondom, hogy én sem voltam mindig olyan félművelt gasztrosznob, mint most. Sokáig teljesen jól megvoltam a magam kis világában, amelyben a rizottó egyenlő volt a rizibizivel és ahol a pizzaszósz dinsztelt hagymával készült. Sőt, 30 évet nyugodtan leéltem…..
És azt mondtam már, hogy milyen lehetetlen dolognak tartom, hogy minden ételnek nevet kell adni? Lehetőleg valami fancy fantázianevet? Bizony, valami olyat, ami sugall, sejtet, elárul és ígér: szépet, jót, sokat, finomat, de főleg exkluzívat. Nem amolyan ikeás kiejthetelen és…..
Mit szólnátok egy hortobágyi hosszú hétvégéhez? Bepálinkázunk, lovagolunk, birkát vágunk és ordenáré szavakat kiáltunk majd a pusztába – vázolja fel az alföldi agrowellnessezésben rejlő lehetőségeket Csabi barátom. A többiek azonal éljeneznek, mert csak addig figyeltek,…..
Lassú munkához idő kell – tartja a mondás, és ezzel az állítással nehéz lenne vitába szállni. Nem is szállok, ahogyan a példaképem, Heston Blumenthal (továbbiakban HB) sem teszi, aki a tökéletességre való törekvésében nem sajnál sem időt sem alapanyagot, hogy a…..
Ha ez a korábbi posztokból nem lett volna egyértelmű, most leszögezem: nem vetem meg az alkoholt, alkoholfoktól, színtől és szagtól függetlenül mindenivó vagyok. Az évek során „csak" annyit finomodott az ízlésem, hogy ma már mindenből csak a jót vagyok hajlandó meginni. Akár…..
Bevallom egy hete a „fiókomban" van az alábbi bodzaszörp recept, de eddig nem vitt rá a lélek, hogy közzétegyem. Pedig semmi bajom a bodzával, ez nem személyes ügy. Csak egyszerűen idegenkedem mindentől, ami ennyire megkerülhetetlenül aktuális, hogy szinte bűntudatom van, ha nem…..
Törzshelyek jöttek, mentek, elmaradtálemlékeimből lassan, elfogyott a búzasör íze,elmosódott a puncstorta színe, elsuhanta korhelysali és én nem mentem utánaa kiskörút egyre mélyebb erdejében... A Rákóczi pékség közelgő bezárása gyorsan ráébresztett arra, hogy az élet…..
"Ilyenek vagyunk, s ennyire futja csakJavíthatatlanok, de így boldogabbHát legyél szép és tartsd a szádOh, mert így csodásOh,na gyerünk, nyomás" Szegény ember vízzel főz, mondják, és Google Street view-n utazza körbe a világot – teszem hozzá én. Legalább 15 éve már, hogy…..
Egy-két hete röppent fel a hír, hogy több mint ötven év után végleg bezár a Szentkirályi és a Rákóczi út sarkánál lévő Rákóczi Pékség, a hajnali részegek és az éjjeli evés szindrómában szenvedő belvárosiak törzshelye. Mivel a gimnáziumunk egy saroknyira volt tőle, a…..
Világ mexikóii, egyesüljetek! Mondjuk velünk, magyarokkal, hisz annyi közös van bennünk. Ti is szerettek inni, és megvetitek a munkát, és mi is. Na jó, ez aljas volt, és sértő mindkettőnkre nézve, úgyhogy nézzünk más kapcsolódási pontok után. Mexikó a külföld számára…..
Az ember onnan (is) tudja, hogy öregszik, ha már nem emlékszik arra, kinek-milyen sztorit mesélt el, ezért azzal a felütéssel kezd: „hogy az megvan, amikor..." és rögtön el is mondja a sztori csattanóját. Így ha még nem is hallottuk a vélhetően fergeteges történetet, a végét…..
Persze sikerült idén is nagypéntekre, a legszigorúbb böjti napra időzítenem a 3,5 kilós füstölt parasztsonka főzését. Mivel az aznapra beütemezett két szem főtt krumplit már délben magamhoz vettem, délután nagyokat nyelve kezdtem el áztatni a csontos-bőrös lábszárat. Az…..
Arról már a brownie keksznél is írtam, hogy mennyire túlzónak érzem a muffinok majmolását, csak amíg a hipermarketek polcain csomókban csüngenek a színes szilikonos muffin sütőformák, addig hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy van élet a mafinon túl is. Például itt a…..
Több más honfitársamhoz hasonlóan rám is sokáig jellemző volt az (európai) átlagnál egy fokkal erősebb patriotizmus. Persze soha nem voltam olyan elvadult, hogy azt mondjam, Jézus magyar volt, és miénk a kiválasztott nép, hátrafelé sem szívesen nyilazok, lovat is csak szőr…..
Azt hiszem, ma délelőtt sikerült visszamennem az időben. Az egész még tegnap kezdődött azzal, hogy a háziorvos kiírt betegszabira, én meg nyugodt lelkiismerettel baktattam haza a táppénzes cetlivel a szakadó hóesésben. A papír is igazolja, hogy nekem kérem most pihennem kell, még…..
Valahogy úgy vagyok a vietnami konyhával, mint pubertás gyerek a szexszel: még nem igazán volt benne részem (mondjuk úgy, eddig csak egyedül csináltam), de tudtam, ha egyszer az igazit is kipróbálom, abba sem akarom hagyni. Életemben nem vártam még úgy a tavaszt, mint mostanában.…..
2 éve, amikor elkezdtem ezt a blogot írni, 2 alapszabályt fektettem le: 1) hetente kerül fel új tartalom és 2) posztokat fogok írni, nem Adrien Mole naplóját. Előbbit sajnos már többször megszegtem, voltak egy hétnél hosszabb szünetek, mert nem értem rá, nem jött az ihlet, vagy…..
„Nincs szükséged ránk, hogy kefélj, vagy tán félsz egyedül, hm? Felejtsük el az egészet, tele van a tököm a kötelező szexszel, hiszen még életemben nem dugtam, de már nem is akarok." – az Amerikai pitéből van ez az idézet, a szalagavató bálon hangzik el Jim szájából, akit…..
Örömmel jelentem, hogy immár teljes a topliszt top10-es listája a leghaszontalanabb konyhai kellékekről! Még a blogom legelső bejegyzésében megpróbáltam összeszedni azokat a konyhai eszközöket, amikre egy átlag honi háztartásnak szerintem semmi szüksége. A 10. hely azonban…..
Liszt Olivér 2013.02.15 14:03:10
@Beata Bekesi: Abszolút egyetértek Veled. A forró vizes megoldást nem is ismertem. Az biztos, hogy mindegyik jobb megoldás, mint egy újabb szilikonkütyüvel terhelni a konyhafiókot!
„Banánt Anyuka, banánt akarok" – sóhajtott fel Jenő, és már küldték is a borbélyhoz. Honnan vegyek én most banánt? – értetlenkedett Jenőke mamája. Na ja, 1962 nyarán ez a kérdés teljesen adekvát volt, hisz a 60-as években banánhoz nagy ritkán jutott az egyszeri anyuka,…..
„Yes, nézzézek, mit teremtettem! Tüzet, ééén, raktam, tüzet!" Emlékeztek még a Számkivetett című filmnek erre a jelenetére, amikor Tom Hanks előemberként ugrálja körbe a tengerparton rakott méteres máglyát, Doorsot énekelve? Persze az önfeledt melldöngetést és…..
Tegyük fel, hogy a reinkarnáció létezik, és én következő életemben nem macskaként, hanem zsemleként születek újjá. És tegyük fel, hogy mondjuk jó sorsú zsemleként egy menő pékségbe kerülök. Hajnalban „gördülök" le a tepsiről, és délután már meg is vesz és hazavisz…..
Te, Paul! Minek neked az a sok alma, pitét csinálsz? Nem, azok a csendéletekhez kellenek. Évek óta szenvedek ezekkel a hülye csendéletekkel, a tököm teli a vázákkal meg a terítőkkel, legszívesebben minden nap csak pucér fürdőzőket festenék – morgolódik Paul. De ha itt most…..