Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lázár-Nagy Zoárd

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem először melegeznek le, nem is utoljára, ahogy a kommentelőket ismerem, de az kétségtelen, hogy most jött a legváratlanabb helyről. Nem mintha magamra venném, nem erről van szó, csak ennyire nyíltan, a tévében még soha nem mondták. Hiába mondja a FEM3 egyik műsorvezetője, Várkonyi Andrea, hogy a…..
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
Lázár-Nagy Zoárd 2016.10.27 07:25:18
Én úgy gondolom, hogy ezek a számítások önmagukban nagyjából helyesek. Ugyanakkor nagyon leegyszerűsít egy folyamatot, aminek meglehetősen az elején járunk és még gondolati szinten sem veszi figyelembe a jövőbeni lehetőségeket. Ez egy megbocsájtható hiba, bár kétségtelenül nem célravezető.
Kezdjük ott, hogy többször leírja, a hullámvölgyekben szükséges energiát a többiek fizetik meg. Hát nem! Ugyanúgy megfizetem én is, mert fizetek a villamosenergiáért, amikor szükségem van rá. Az más dolog, hogy éves elszámolásban hogy jövök ki.
Aztán: egy egyszegmenses rendszert vesz alapul, ami csak napelemet tartalmaz. Így valóban nehéz önellátónak lenni, de ha ezt kiegészítem egy olyan fűtőberendezéssel, ami villamosáramot is termel, akkor már mindjárt máshogy néz ki a dolog, de használhatok szélerőművet is. A tervezett és tervezhető fogyasztás része lehet, hogy mondjuk a gázmotoros irodaházban napközben parkoló autóm feltöltődik, aminek egy része hazaérve fedezi az esti fogyasztásomat.
Valamelyik kommentelő arra gyanakszik, hogy itt atomerőmű pro és kontra érvek vannak. Nyilvánvalóan jól látja, hiszen a másfajta erőműveknél nem jelent akkora problémát, ha nem zsinóráramot kell előállítani, mert viszonylag tág keretek között szabályozható. Szintén nem veszi figyelembe, hogy a zsinóráramot akár ugyanúgy el lehet tárolni, ahogy a napelemek által megtermeltet, csak ipari méretekben.
És szintén hibás a gondolatmenet, mert nem tud mérni, de figyelembe sem veszi, hogy a jövőbeni fogyasztási szokások milyen irányba fognak haladni. Mert majd a mosógép is akkor mos, amikor van áram, az autó is akkor töltődik. És hogy mit fizet meg az egyszeri fogyasztó a napelemes helyett? Mondjuk azt, hogy a napelemes megveszi azt az áramot, amit egy hagyományos erőmű amúgy "kidobna", mert nem tudja hova tenni? Amikor rendszerszinten az egyik erőmű által megtermelt villamosenergiát semmi másra nem lehet használni, minthogy a másik erőművet pörgeti, mert különben összeomlana a rendszer?
Úgy gondolom, hogy nem a körülmények változását kell így, vagy úgy, de megakadályozni, hanem a korábbi rendszereket kell a megváltozott körülményekhez igazítani, különben mászhatunk vissza a fára.
VVÉNBFarm Anikó és CelebvagyokKonyhafőnökFarm Zé azt ígérte, vidéki életet kapunk és melós hétköznapokat, ganajjal és izgalommal. Ezek közül A Farm, az RTL Nagy Tavaszi Reality műsora, amit úgy harangoztak be, hogy nem is olyan, mint a Való Világ, félórányi unalommal és egy asztalon táncolós,…..
Lázár-Nagy Zoárd 2016.03.22 13:48:31
@szamok embere: én bármit el tudok képzelni egy olyan emberről, aki Zének hívatja magát.
Steak - avagy egy húsimádó non plus ultrája Mi lehet, ami egy húsimádót a legnagyobb lázba hozza? Azt hiszem ez a fénykép, ez az íz, ez a gasztronómiai élmény. Vagyis maga a steak, a mediumra sült steak. Szóval lesz most sok fénykép - és kevés duma... A bélszínt…..
Lázár-Nagy Zoárd 2015.03.17 13:14:18
@ö...mikó?: a mustározás is minimum fejvesztéssel jár, de a bacon-nek sincs ott semmi keresnivalója. nekem itt kicsit a dilettantizmus találkozik a tenni vágyással. de ez tényleg nem medium, aminek az lehet a fő oka, hogy a mustár már elkezdett szenesedni és gyorsan kikapta a tepsiből a "mester".

akkor mondom: a mustár -ha a bélszínt - megfelelően sütjük - nem csinál mást, csak ráég a húsra. hozzáértő ember nem pácol, mert tudja, hogy a pác valójában nem megy bele a húsba (10 naponta 1 mm, de 2,5-3 mm-nél megáll), ezzel szemben roncsolja a textúrát, különösen az ecet.
bélszínsütés, ahogy valójában kell: a minimum szobahőmérsékletü, de inkább "konyha" (25-28fok) hőmérsékletről indítjuk. zsiradék nem szükséges, de be lehet spriccelni mondjuk olíva olajjal (csak egy kis permet!). a sütőt előmelegítjük 100-120 fokosra. az edényt, amiben a húst sütni akarjuk a legmagasabb lángon előmelegítjük, de a nyílt tűz a legjobb. a húst oldalanként 50-70 másodpercig sütjük, majd kivesszük és fóliába rakjuk. a maghőmérsékletet, ami végül az "átsültségi fokot" meghatározza, a sütővel érjük el. angolos +2-2,5 perc, teljesen átsült (nem a cipőtalpról beszélek, csak arról, hogy már inkább barnás, mint rózsaszín) cca 5 perc.
fentiek alapján tessék újra nekiugrani és nem félrevezetni a jónépet, hogy elrontsa a drága alapanyagot ;)
Megéreztem, hogy kell adnom egy lökést az MTVA sajtóosztályának ahhoz, hogy elkészüljön a Tökéletes Sajtóközlemény: sikerült a magyar sajtó jelentős része és a szakemberek által is egyöntetűen bukásnak tekintett március 15-i nézettséget kihozni úgy, hogy a naiv olvasók…..
Az Őrház Chill & BBQ az első hazai formáció, amely több mint egy éve kínál stabilan autentikus barbecue fogásokat. Következik egy átfogó poszt, amelyben megmutatjuk, honnan indultak, hová jutottak, és merre tartanának a jövőben. Őrház Sörkert Tahi néven indultak még…..
Belsőség Heti merítés 2015.01.25 08:58:25
A kis rondaság, de imádnivaló :) Amikor hazahoztam, az ismerőseim nagy szemekkel néztek hogy "Ez meg mi?!". Kaptam olyan megjegyzéseket is, hogy "ilyen ronda kocsit ennyiért? Te hülye vagy..." Gyönyörű, de nem ide való Főleg vizes úton tud meglepetéseket okozni sima indulás…..
Lázár-Nagy Zoárd 2015.01.25 18:50:12
@kuki123: te primitív kicsinyes fasz. tényleg az a normális szerinted, hogy ha valakinek van valamije, akkor arra azonnal rá kell küldeni a nav-ot, mert biztos lop, csal, hazudik? gondolom neked ez a mentalitásod.
nem sajnálom, hogy sohasem fogjuk megtudni, hogy milyen autót vennél, ha lenne kétmilliárdod, életed végéig csóró maradsz ezzel a mentalitással, csórón és magányosan fogsz megdögleni.
Alimento Autizmus - A Járvány 2014.11.26 12:24:09
Az autizmus korunk egyik legrejtélyesebb egészségügyi problémája. Ennek oka az, hogy egyes vonatkozásaiban (pl. éppen az étrend kérdéskörében) mai napig nagyon sok a nyitott kérdés, melyekre nem tudunk még egyértelmű válaszokat, iránymutatásokat adni. Ebből szinte automatikusan következik, hogy…..
Lázár-Nagy Zoárd 2014.11.26 20:59:03
remek írás.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudják hát, mert TÉNY!!4! :D
A Google már több mint egy hónapja mutatta be az Android Lollipop-ot és a legtöbb gyártótól már meg is tudhattuk hogy mikor adja ki a frissítést a telefonjaira. Nézd meg mikorra várható a készülékedre a legújabb update! Sony A Sony az egész Z szériára, több évre…..
Lázár-Nagy Zoárd 2014.11.26 20:27:24
@Tech Labor: nekem sincs nexus 7-re frissítés, pedig odaát lett véve.
Lázár-Nagy Zoárd 2014.11.26 20:27:27
Többen megrökönyödve szoktak visszakérdezni: szoknyában biciklizni? Igen. Sőt, nekem nem is egy barátnőm teker nap mint nap így a munkába. Most, hogy beköszöntött az ősz, egy jó harisnyával még jobban feldobhatjuk az outfit-ünket. Na, de miért félnek annyian mégis a…..
Lázár-Nagy Zoárd 2014.11.21 12:32:51
@Emmanuel Goldstein: kitételed csak abban a dimenzióban állja meg a helyét, ahol a biciklin egy lánc van. Posztíróéknál több -legalábbis ezt írta.
Alsónadrágban már kvázi bicikliztem (fürdőgatya), nem esett jól, dörzsölt. A szoknyát kipróbálnám már csak kíváncsiságból is, de majd valami liberálisabb ország eldugott szegletében :)
Belsőség Fékez az UAZ 2014.02.12 18:06:44
Hatvanról, állóra fékez a 3909-es. Mondjuk sokszor vezettem az ilyen mentőt a seregben, de azon kívül, hogy egyszer - egy hasmarsos újoncot szállítva - lebontottuk vele a Nagyrőcei kereszteződésben egy jobbkezet meg nem adó Octavia egyharmadát, nem emlékeztem rá, hogy ennyire…..
Múlt péntek este egy nagyon kedves ismerősöm invitált az OR-ZSE zsinagógájába. Kábálát Sábáton (szombatfogadáson) voltam. Egy elhúzódott találkozó miatt elkéstem, kis híján oda ültem le, ahová csak férfiak tehetik, és először másik irányba lapoztam az imakönyvet.…..
Lázár-Nagy Zoárd 2014.01.28 10:27:04
ez is egy vélemény.
a történet messzesokkal összetettebb. jó, ha az ember ilyeneket tapasztal(hat), és nem jó, ha nyitottan áll dolgokohoz és alkalmasint pont az ellenkezőjét tapasztalja. kis keresztény gyülekezőhelyeken (szándékosan nem írok templomot, vagy hasonlót) a pap ugyanilyen nyitott. de ez csak mellékszál. de az emberek mások. mindenhol vannak buta, ostoba, beszűkült látókörű emberek. és ahogy egy magát kereszténynek képzelő valaki képes kirekesztően viselkedni egy zsidóval, vagy bármi más etnikummal szemben, úgy ez fordítva is áll. mert átéltem a saját keresztényi, pontosabban fogalmazva nemzsidó holokausztomat. és hiába volt a rabbi velem kedves, ha egyébként a "nyáj" bezárt előttem. és ő a kedvességén túl ugyanúgy nem tett semmit, ahogy anno a keresztény papok sem léptek fel kellő súllyal a holokauszt ellen.
értelmesnek tartom magam (:D), így ettől sem antiszemita, sem lelki sérült nem lettem, továbbra sincs semmi bajom a zsidókkal (sem), de tudomásul kellett vennem azt a tényt, hogy a honi zsidóság igenis egy zárt közösség, ahova nem fér(het)ek be pusztán azért, mert nem vagyok zsidó.
nem, nem arra van szükség, hogy megismerjük a zsidó vallást és kultúrát, mintahogy az is másodlagos, hogy egy olyan ember, akinek köze nem volt a holokauszthoz, mondjuk azért, mert nem is élt, vezekeljen az elődje bűneiért. a dolgokat a fejekben kell rendbe rakni. azokban a buta fejekben, akik mindkét oldalon képtelenek megbocsájtani és elfogadni. addig egy rabbi nem várhatja el egy kereszténytől, hogy ölelgessen egy zsidót, amíg ezt fordítva nem tudja elérni az övéinél. addig nehéz elérni a buta szélsőjobbosnál, hogy elfogadjon, amíg egy átlagnemzsidóra ugyanúgy kirekesztően tekint az egyszeri zsidó, mint ő. az ember márcsak olyan, hogy sztereotípiákat használ, mert különben nem tudna eligazodni a világban. a feladat nem az, hogy kiirtsuk a sztereotípiákat, hanem az, hogy megváltoztassuk. de ez egy aknamező mind a két oldalon.
Lázár-Nagy Zoárd 2014.01.28 21:14:20
@SCRAM:
Gábor, sajnálom, de hozzámszólásodból úgy tűnik, hogy semmit nem értettél meg abból, amit leírtam.
nem te és nem én tesszük azzá. már most az. a feladat ennek a megszüntetése lenne.
a holokauszt és az antiszemitizmus nem vallási kérdés, ergo te hiába mutogatsz kegytárgyat, liturgiát, hagyományt, az semmit sem fog megoldani. ha mutatsz nekem 3 darab átlagos intelligenciájú, vagy picit az alatti nemzsidót, akit sikerült meggyőznöd arról, hogy nem a zsidóké a pénz, a hatalom, és egyéb ehhez hasonló konteós faszságok, majd ezek után mutatsz nekem 3 darab átlagos intelligenciájú, vagy picit az alatti zsidót, aki elhiszi, hogy közöm nincs a holokauszthoz, mert nem is éltem és a szüleim sem vettek részt benne, nem próbál bennem lelkifurdit kelteni és eléred nála, hogy bármilyen vélt, vagy valós sérelem esetére se dobja ki a zsidókártyát, akkor aszondom, hogy ügyes vagy, elértél valamit és elkezdődött valami. de amikor azt látom, hogy értelmesnek tűnő nem zsidók is felülnek hülye konteóknak, és értelmesnek tűnő zsidók zsigerből képesek akkor is bedobni a zsidókártyát, amikor a másik oldalon is egy zsidó ül, hááááát, komoly a feladat :)
a folyamatos ellenséggyártás egyidős az emberiséggel (bár tulképp majmoknál is ott van). hazánkban a zsidó-nemzsidó ellenséget kizárólag úgy tudod megoldani, ha találsz egy közös ellenséget, ami összefogásra buzdítja ezt a két csoportot. nem pc, de pl. a cigánykérdésben már nincs is olyan messze a véleménye a két társaságnak. de ha megszállnának minket az ufók, akkor tuti lenne itt akkora összeborulás, mint még soha. addig viszont türelem van, megértés és alapvetően tenni kell az egészre. Mo. közel sem annyira szélsőjobbos, mint azt páran próbálják elhitetni. nem én mondom, hanem aki illetékes, aki zsidó, akinek a nagyszüleit elhurcólták, és aki sokév után is visszajött külföldről, mert itt akar élni, mert ez a hazája. tehát nincs is szükség arra, hogy valamit erőltessünk. te barátkozz zsidókkal, én is azt teszem (konkrétabban nem szempont egy bármilyen kapcsolatban a rassz), az ostobákokat meg hagyjuk, hogy vívják meg egymással a saját háborújukat.
Lázár-Nagy Zoárd 2014.01.30 16:24:05
@Plumper_: meg kellene próbálni értelmezni, amit leírtam.
"sosincs arról szó, hogy a ma élő embereket bárki is hibáztatná. sosincs arról szó, hogy hibáztatnák a fiúkat apáik, nagyapáik bűnére. aki ezt terjeszti, az buta / rosszindulatú / gyűlöletet kelt"
pontosan erről beszélek. a butazsidóról. vagy ha ilyet mondok az rasszizmus?
a butamagyar meg nem fog tanulságot levonni. ahogy más európai nemzet butái sem. ki ne találd, hogy az antiszemitizmus magyar sajátosság. mégcsak nem is európai. eltérő arányban, de gyakorlatilag mindenhol jelen van, még izraelben is. igen, ott, ahol a intelligens zsidó a falra mászik az ostoba zsidótól és legszívesebben kiirtaná. fel kéne vére fogni, hogy antiszemitizmus mindig lesz úgyanúgy, ahogy általánosiskolában az A osztályosok utálják a B-seket, és viszont. De A és B összefog, amikor a C-seket kell utálni, akik meg pont tojnak az egészre, mert ők a Z-sek felé húznak. a mérték a nemmindegy. márpedig a mértéken nem az fog változtatni, ha mindenkit beterelsz zsinagógát meg templomot nézni, és érettségizni kell sóletfőzésből meg töltöttkáposztából. erre élő példa, hogy a ma 40-60 közötti korosztály elvétve tud csak oroszul és a szovjetúniót leszarja, pedig évekig tanulta mindkettőt. lassan írom, hogy értsd :D : meg kell változtatni a sztereotípiákat mindkét oldalon. ennek a legegyszerűbb módja a közös ellenség keresés. ha ezt a gondolatot feldolgozod, akkor elindulhatsz a megoldás felé. és nem kell feltétlenül etnikumra gondolni. lehet az egy háború, egy valutaválság, egy ellenséges földönkívüli, vagy akár egy halálos vírus is. lehet helyi ellenségeket is összehozni, mint pl. a közösképviselő egy társasházban :). a lényeg, hogy ne bemutasd egymásnak őket, hogy ő józsi ő meg ábrahám, hanem mutasd meg nekik xenut és mondd azt, hogy ő a közös ellenség.
kár ezt tovább rágni. értelmes embernek nincsenek faji és vallási előítéletei, ha az vagy, akkor szükségtelen velem szemben bárkit védened, mert nem én vagyok az aktuális ellenség ;)
a magyar politika 1920-tól: igen, meg majdnem az egész európai politika. csak úgy jöhetett létre, hogy a választói akarat életre hívta. abban a buliban más volt a probléma és más a közös ellenség.
Már egy ideje irkálok, fotózgatok errefelé, de egy dolog valahogy kimaradt. Egy bizonyos kép. Az egyik legfontosabb kép. Egy tesztben lehet hadoválni sebességérzetről, kárpitok tapintásáról, kényelemről, de ezek sokszor firkászfüggő dolgok. Még a tényleges adatokat sem lehet…..
Lázár-Nagy Zoárd 2013.10.10 19:36:22
A csodálatos tehetségű Edvin Marton úgy próbál nagy felhajtást keríteni legújabb koncertje körül, hogy állítása, és a plakátok szerint nem máson fog hegedülni, mint egy valódi ritkaságon, egy 3 millió dollár értékű Stradivari hegedűn. A Bors azonban mai számában azt…..
Lázár-Nagy Zoárd 2013.09.03 21:12:24
Nekem furcsa a kedves kommentelők hozzáállása.
Van egy ember, akinek van egy piaci értéke és művészi értéke. Ez az ember azt szeretni, ha ő Edvin Marton néven hegedülhetne annak, aki erre kíváncsi. Hogy ne bonyolítsuk túl a dolgot, legyen a csávó a két (művészet, piac) kategóriában tíz pontos skálán ötös. A kommentelőknek és a kedves cikkírónak mindkét kategóriában nulláról indítanék, de csak az érthetőség kedvéért. Akkor lássuk táblázatos elrendezésben:
edvinmarton kommentelő/cikkíró
5,5 0,0
lecsűrilajosozzuk, lajoskámozunk, mert kurvajólinformáltak vagyunk, meghátugye ez a neve, együtt rugdostuk a verebeket a grundon
4,5 1,0
azt a látszatot keltjük, mintha bennfentes infóink lennének, bár a wikipédiát tudományos kutatásként kezeljük, az origo cikkét nem tudjuk elolvasni
3,4 2,1
kiröhögjük, cinikusan lecsodálatostehetségűzzük, majd dobunk egymás felé egy laza szabadkőműves kacsintást
2,3 2,2
elmondjuk, hogy mások mennyivel jobbak nála, linkelünk is, meg jön az én nem vagyok hegedűszakértő, de... típusú hozzászólás.
1,2 3,2
lebunkósznobozzuk, aki mégis kíváncsi rá, és a hülye paraszt még fizet is érte
1,1 4,3
és akkor maradt még az ízléstelen, ámde drága gusztustalan ruhája, alekoszhoz való hasonlósága, szemben a mi igényességünkkel és fillérekből összevásárolt sokkal menőbb stílusunkkal.
0,0 5,5

Nos, nem szeretem Edvin Martont. Én a magyar kisembert szeretem, amikor pillanatok alatt képes hitelesen bebizonyítani a lepukkant panel kikopott foteljából, hogy Ő mindenkinél mindenben egyértelműen jobb. Mindegy, hogy amúgy újságírónak képzeli-e magát, vagy megmondóembernek. Csökken a rezsi, csökken az oktatás színvonala, csökken az alapvető élelmiszerek áfája. Könnyebben ki lehet majd jönni a fizuból, vagy a segélyből, nem kell már az a kis mellékes, több időnk lesz jól megmondani a tutit. Hát hajrá barátaim, egykapura játszunk ;)
Amióta az Apple megjelent a piacon az iPad-del, azóta beszél arról mindenki, hogy a tablet kinyírja a PC-t. Bullshit. Most éppen 2 hónapja az Origó vette elő, az olcsó tabletek és a "PC" viszonyában. "I think there is a world market for maybe five computers" via Beszéljünk…..
Ez egy indulatposzt, igen. Jön haza középiskolás gyerekem kiakadva, hogy a BKV ellenőrök — rendőri kísérettel — kifizettettek vele 6000 forintot. Ennyi volt nála. Az indok az volt, hogy bérletátadással megpróbált másvalakit átjuttatni a metró bejáraton. A valóság ezzel…..
Lázár-Nagy Zoárd 2013.06.10 17:20:24
TComment Lopnak ezek mindent 2012.11.07 05:55:00
Néha nem is értem: folyamatos a panaszkodás, az állampolgároknak sem jó, a törvényhozás is bajban van, pedig a megoldás több, mint egyszerű. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Lázár-Nagy Zoárd 2012.11.07 12:52:50
@toncsi64:
egy börtönnél, vagy bérlakásnál a költségek elenyésző hányada az élőmunka költsége.

egy sokak szerint vizionált ideális társadalom valahogy úgy nézne ki, hogy kétféle ember vagy:
az egyik a börtönlakó, a másik meg börtönőr. ez addig szép és jó koncepció, amíg meg vagyunk arról győződve, hogy mi csakis börtönőrök lehetünk. aztán hangosan visítunk, ha ez mégsem így van, mondjuk egy sima sebességtúllépés (szándékosan nem gyorshajtást írtam) miatt. mert nem vettük észre a kint felejtett 30-as táblát. jahkérem, pedig az ott volt. lehet menni börtönbe, vagy levágatni a gázpedált nyomó lábat. mert ez is annyira egyértelmű és bizonyított.
magyarországon a felnőttek több mint fele funkcionális analfabéta. pl. el tud olvasni egy magyar szöveget, csak éppen nem érti. ezek után miért bíznak abban, hogy ők majd börtönőrök lesznek?
Hiába a gazdasági válság, hiába az "olcsóbb államot" szlogen, a legfőbb szinteken továbbra sem a takarékoskodás jellemző - adta hírül az RTL Híradója. Hiába, nagy ország vagyunk - képviselőink csak augusztusban majd 144 millió forintnyi választókerületi pótlékot vettek…..
Bár még csak kedd van, máris kijelenthető, hogy a hét legkínosabb beszélgetése hangzott el a mai reggeli Mokkában, amiben Tvrtko vendége Mogács Dániel, a Kétfarkú Kutyapárt Erzsébetvárosi polgármester-jelöltje volt. Az, hogy a viccpártnak nagyon rosszat tesz Magocs Dániel, már…..