Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy nagyi

0 bejegyzést írt és 878 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ras2 Magyar Péter 2024.03.05 12:21:19
A nevezetes Partizán-interjú óta rokonszenvezem Magyar Péterrel, drukkolok neki. Március 15-ei fel- és meghívásával kapcsolatban azonban ambivalens vagyok, még nem döntöttem el, hogy elmenjek-e. Több problémám is van.  Baloldali (szélsőbaloldali?) ember vagyok. Magyar önmagát egyértelműen…..
Az itt olvasható szöveg harmadik ismétlése egy jó 15 éves bejegyzésnek, s kell-e mondanom, aktualitását a "kegyelem-botrány" kapcsán a magyar gyermekvédelem szomorú helyzetével kapcsolatban napvilágot látott értesülések, vélemények - és országos felháborodás adják. Amikor most rákerestem, kiderült,…..
„[E]gy ilyen intézmény vezetésébe csak annyi erkölcs kell, mint só a levesbe. Ha túl kevés, ha túl sok: ehetetlen. Az alapanyag a rutin, a szabály, a szakszerű és célirányos rend. Aki jól ír, az többnyire rosszul parancsol. A moralisták vagy elmamlaszkodják a hatalmat, vagy kárhozott dühvel…..
ras2 Blog, blogolás 2024.02.04 10:08:25
Az ember (a blogger) általában akkor blogol, ha mondanivalója van. Régen több volt - blogból is; ami meg a mondanivalót illeti, annak jórésze, nálam a közéletiek nagyrészt átköltöztek a Facebookra. Van, amikor a ember illendőségből posztol, mert tudja, hogy vannak - maradtak - olvasói, akik…..
egy nagyi 2024.02.11 16:57:08
@Dupla: ajánlott olvasmány az eheti És-ben Almási Miklós esszéje. Ha csak kellene, ne írjál!
egy nagyi 2024.02.15 00:56:49
@Dupla: biztos igazad van, van egy bökkenő, hogy én ezekben a szmájlikban nem vagyok otthon, s utálok mindenfajta rövid színes kis hozzászólást például a facén, azért van anyanyelvünk, hogy szépen, érthetően tegyük nyilvánossá gondolatainkat. rás is sokszor ilyen jellel akar mondani valamit, ahhoz lusta vagyok, hogy megnézzem a jelentésüket, s így úgy hagyom. Egyébként erről a szignalizációs kommunikációról sokat szoktam gondolkodni a különböző népek írásjelei, írástörténet kapcsán./pl.héber, kínai/
"Ő [Bernhard, a gyűjteményalapító Zygmunt Rogalla fia] állapította meg, vette észre, hogy a látogatók arca, ahogy az idő múlik, egyre vénebb... Néha elnéztem a nyílt magaslaton a szélbe belegörnyedve imbolygókat, inkább vénasszonyokat, mint vénembereket, aztán föltolakodott bennem a gondolat, hogy a…..
egy nagyi 2024.02.01 13:31:16
@Dupla: nagyon egyetértek veled, csak egyet tennék hozzá, hogy a legnagyobb átörökítés, ha a szüleinktől tanult, adott esetben az egyenes gerinc. Nem mindenki jut fel a Parnasszusra, nem a hírnév, a nevünk márványba foglalása a lényeg, nem tudom, hogy vannak-e gyerekeid, az ember evolúciós fejlődése során , a családi, társadalmi szocializáció következtében sok mindenen keresztül ment. Számomra/ez szubjektív/ a legfontosabb, hogy vannak utódaim, s lehet,hogy a távolabbi jövőben valamelyiknek fenn marad a neve. Lenz a gyűjtemény elégetésével csak szimbolikusan cselekszik, nem minden egyszer volt valóságot lehet eltüntetni.
egy nagyi 2024.02.10 18:22:03
@Dupla: nem akarlak kioktatni, meg , felhomályosítani, egy gyereket felnevelni nagy felelősség. Ha az élet úgy hozza magad is rájössz.

A Lenz regényéhez csak annyit, hogy Kelet-Poroszország, hogyan lett 45 után Lengyelország része, rás többet tud bizonyára a nagyhatalmi játékokról. S innen nézve az író a gyökereit keresve meghasonlott. @látjátok feleim szümtükkel: a legnagyobb szeretete egy szülőnek, ha el tudja engedni a gyerekeit és nem telepszik rá az életükre. A baromfi nevelésetek tetszik. Miután 77.évemben vagyok már nem vállalkoznék kutya-macska tartására, mi van ha előbb patkolok el.
ras2 Máté 2024.02.08 17:58:24
"Ma lenne 46 éves" -írja Peti. Nem tudom 46 évesnek elképzelni. 30 volt, amikor - virtuálisan - megismerkedtünk. 36, amikor meghalt. Az elmúlt egy órában neki írt bejegyzések, levélváltások, chatfoszlányok közt tallóztam. "Faszkalap." "Szeretlek, te barom." Ilyesmik (is). Meg sok vers, köztük ez:  …..
ras2 Túlélhet-e Izrael Állam? 2023.12.21 23:40:04
Hogy rögtön válaszoljak a címben feltett kérdésre: azt gondolom, hogy a gázai háborúval Izrael önmaga hozta meg önmaga halálos ítéletét. Október 7-e, a Hamász által végrehajtott barbár, állatias mészárlás teljes mértékben indokolja, hogy az izraeli vezetés a palesztin terrorszervezet…..
egy nagyi 2023.12.22 20:26:38
@Dupla: A Nap persze mindennap felkel, de nem mindegy, hogy fél halottként, otthon nélkül, rokonaink, anyáink, apáink , gyerekeink gyászolására virradunk.@rás: akkor ha mi is meghalunk egyszer , mi már nem tudhatjuk, hogy holnap felkelt-e, viszont, ha nem kel föl, akkor itt a világvége.
Ami a filozófiát illeti, legfeljebb, némi jóindulattal, félműveltnek nevezhetem magam. Sznob is vagyok, tisztelem a tekintélyt, még ha nem is mindig tudom pontosan, min alapul a tekintély. Vajda Mihálytól a töredékét olvastam annak, amit róla. Most, hogy meghalt, megnéztem, van-e tőle valami itthon,…..
"[E]ljutottam életemnek ama pontjára, ahonnan kezdve már nem kívánok új dimenziókat, új barázdákat és új fejezeteket, olyan küszöbére értem a saját életemnek, ahonnan nézve van, ami túl sok volna már nekem, amit képtelen lennék ahhoz igazítani, ami vagyok, s ami éppen ezért veszélyes, fölösleges és…..
"...Vagyis ha maga azt hiszi, hogy a haza a fölbuzdult korlátoltság találmánya, akkor én saját tapasztalatomból azt mondom, hogy sokkal inkább a melankóliáé. Az ember a mulandóság kihívására megpróbálja számbavehetően maradandóvá tenni a léte bizonyítékait, ez pedig csak körülhatárolt helyen…..
egy nagyi 2023.12.06 00:49:31
@rás: egyszerűen elmondva: ha én érzelmileg kötődöm a nagyszüleimhez akkor még nem tudom meghatározni az ő korát, ha szeretném megérteni azt a státuszt , amelyben él/élt szükségem van olyan ismeretekre is, mint például a történettudomány, satöbbi. Jó, nem lehet egy nemzedéknek előírni, hogy újrafogalmazza a nemzet fogalmát. tudom a mai politikai, itthoni és külhoni környezetben szinte lehetetlen, de úgy érzem üdvös lenne. Nálam nincs bezzeg az én időmben, mert akkor sem volt a fiatalok nagy tömegének a kultúra központi problémája. Sajnos a kultúra gyanánt tálalt dolgok
miatt, és a lebutulás az erőfeszítés hiányából fakad.
egy nagyi 2023.12.07 12:35:38
@Dupla: már évekkel ezelőtt megfogalmaztam , hogy a digitalizációval egy újabb kulturális paradigma jött el.

Évekk ezelőtt, amikor rás még tanított itt írta le, hogy örülnie kell, ha tanítványok közül kettő abszolválta a tananyagot.

És egy szubjektív tény, nekünk a férjemmel fáj, hogy az Ausztriában élő felsőoktatásban tanuló unokáinkban nem élnek
elevenen Ady, József Attila sorai.
Ami a filmeket illeti sokszor nézek fiatalokról, kamaszokról készült alkotásokat, képben vagyok, és nem várom el senkitől, hogy úgy érezzen, gondolkodjon, mint én, mindenki egy entitás, viszont amikor az áltudomány hülyíti a fiatalokat az borzasztó, amire pedig a Tik-Tok-ot használják, és amilyen sívár nyelven, szinte jelzésértékűen beszélnek tőlem idegen. Azzal nyugtattam magam, hogyha az írás történetében egy kicsit visszanézünk,
volt/van ilyen írásos kommunikáció.
egy nagyi 2023.12.11 01:32:49
@látjátok feleim szümtükkel:igazad van, nem szabad általánosítani. A Z-generácíó volt a gondolkodásom fókuszában.
ras2 Honismereti gyűjtemény 2023.11.14 22:04:29
Ez Siegfried Lenz 1978-ban megjelent regényének a címe - de nem erről akarok írni, csak eszembe jutott egy másik, hasonló gyűjteményről, amit ma láttam, és felkavart. A Németországtól a második világháború után elcsatolt Kelet-Poroszországból, Mazúriából származó Lenz regénye az elvesztett…..
egy nagyi 2023.11.27 23:58:37
@látjátok feleim szümtükkel: aranyos vagy, de azért néha dönteni kell.

Egyébként már olvastam ezt a cikket, nem teljesen értek vele egyet.rás bejegyzése nem erről szól, s erről végtelenségig lehetne vitatkozni.
ras2 Palesztina és Izrael 2023.11.17 20:20:41
Muszáj írnom róla, még ha semmi újat nem is tudok hozzátenni mindahhoz, amit mások már összeírtak erről a szörnyű háborúról. De foglalkoztat. Kb. három héttel ezelőtt – más időszámítás szerint három héttel a Hamász 1400 halottat követelő terrorakciója után – rövid bejegyzést tettem a Facebookon:…..
egy nagyi 2023.11.18 00:32:33
@beszélő név: most emlékeztettél, hogy még nem olvastam ezt a Nietzsche könyvet, pedig évek óta megvettük a magyar fordítást.

Egyébként majd lesz valami sunyi megoldás az erősebb k..... ....ik nagyhatalmi lezárás. Oszt évekig gondozhatja az utókor , kellő politikai romantikával a halottak emlékét.
egy nagyi 2023.11.18 10:30:41
@Dupla:köszi, rosszul fogalmaztam.

Amit rásnak mondtál, az egyéni társadalmi mozgások is kiszámíthatatlanok, érdekeseket produkálnak, de a legszebb, hogy mikor melyik ősi ellenségtől szerzik be az egyes országok a fegyvereiket . De hajózni kell, mit tehet a kisember.
ras2 Máté nap 2023.09.21 16:08:23
Vajon tudta-e, hogy az élete utolsó névnapja? Képes-e ilyesmire gondolni az ember? Vagy elhatározta-e már, hogy az lesz élete utolsó névnapja? Hogy fontos volt neki, azt tudom, mert halálosan megsértődött, amiért megfeledkeztem róla, és nem érdekelte az, amit mindig elmondtam neki mentegetőzésként,…..
egy nagyi 2023.11.02 17:36:00
@rás: meg fogja bocsátani, mert bevésődött mélyen az emlékezetedbe, csak formaság, ha a facén kiventilálod az érzéseidet. Arra gondolj, hogy hányszor gondoltál rá spontán módon.
ras2 Információs világ 2023.10.03 10:27:05
A régi szép időkben (ha reggel nem kellett - nem reggel kellett - dolgozni menni) ilyentájt, reggeli és kávé (két külön entitás) után fogtam a Népszabadságot, kiültem az erkélyre és olvastam. Most bekapcsolom a számítógépet, és az első ablakban 15 "elsődleges" e-mail, köztük hat hírlevél, plusz…..
"Szerettek volna gazdagok lenni. Úgy gondolták, hogy értenének hozzá. Tudnának úgy öltözködni, nézni, mosolyogni, mint a gazdagok. Megfelelően tapintatosak, diszkrétek lennének. Elfelejtenék a gazdagságukat, nem fitogtatnák. Nem kérkednének vele. Olyan természetesen lélegeznék be, mint a levegőt.…..
A Facebook ma dobta fel 7 éves emlékként ezt az akkor - exhibicionizmusból kifolyólag - ott is közzétett bejegyzést. Most exkluzív ismétlés blogom olvasói (és a magam) számára. *** in memoriam Máté Kerek születésnaphoz közeledve fogamzott meg bennem a gondolat, hogy önéletrajzi sorozatot indítok,…..
egy nagyi 2023.09.23 17:47:17
@látjátok feleim szümtükkel: nem akarlak kiábrándítani, de manapság úgy lehet valamilyen kevésbé ismert szerzőnek egy művét kiadni, ha valamilyen magánkiadóba leperkál egy-két millió Ft-ot. Amely kiadás sohasem hozza be az árát. Ugyanis nincs mögötte az marketing tevékenység, amellyel egy ismertebb kiadó rendelkezik. Így is jó, ha ők is nullszaldósra kifuttatnak egy kiadványt. A magánkiadásban sokszor olyan pocsék a szerkesztés, mert nem mindig szakember végzi el a munkát. Ami rást illeti én tökéletesen megértem őt pedig nekem van pár utódom. Nincs nálunk nemzedéki konfliktus, átjárás van a felfogásaink között és tanulunk a fiataloktól mi
egy nagyi 2023.09.23 20:50:33
@rás:nem a magánéleted vonatkozásában gondoltam, hanem azokról a még mélységesebb társadalmi problémákra, amelyek a maguk naturalizmusában esetleg viszolygást váltanak ki az emberekből.Egyébként a 15 éves gondolkodásod nagyon megnyerő. Amiről én beszélek ahhoz egy vadonatúj elemző szociológiai munkát kéne írni, felhasználva a blogod által való gondolkodásod és az általa levont konzekvenciáidat. Sajnos megy az idő.
Folytatva az olvasást, most éppen attól vagyok lenyűgözve, ahogy Nádas kifeszít egy-egy pillanatot, a konkrét téren és időn kívül sok más dimenziót belerakva - vagy inkább kihozva belőle. Adva van például az a helyzet, hogy egy a szünidejét a falujában töltő egyetemista lány véletlenül együtt utazik…..
Évtizedek - az Emlékiratok könyve megjelenése és gyors elolvasása - óta Nádas-fan vagyok, egyre lelkesebben és talán elmélyültebben is. Ez utóbbi állapothatározó az újraolvasást is feltételezi. Ezt eddig - gyenge emlékezetem szerint - az Egy családregény végével, az Emlékiratok könyvével és…..
Előző bejegyzéseimben már említettem, hogy a közelmúltban elhunyt magyar-amerikai történész (az 50-es években a Szabad Európa Rádió munkatársa), Deák István önéletírását olvasom, s hogy eléggé ambivalens a viszonyom a könyvhöz. Történelmi, pláne leegyszerűsítő politikai fejtegetései gyakran keltenek…..