Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy nagyi

0 bejegyzést írt és 650 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valaki javasolta, ezért hoztam ki a könyvtárból. Korábban csak a Sakknovellát olvastam, a wiki szerint ez a leghíresebb - egyben az utolsó - műve. Azzal először egyébként tévéjáték formájában találkoztam valamikor a 60-as években, ha jól emlékszem, Pálos György főszereplésével. (Miután ezt leírtam,…..
ras2 Index (és Arany János) 2020.07.27 00:15:49
Hát mégse járja, hogy ezen a blogon ne írjak az indexről, hogy úgy tűnjék, nincs véleményem a dologról. A helyzet az, hogy a Facebookon osztottam,/osztom az észt. A (lényegében) teljes szerkesztőség felállása után, péntek délelőtt tettem közzé azt az Arany-idézetet, amely elsőként jutott az eszembe…..
egy nagyi 2020.08.01 21:40:34
@beszélő név: úgy is lehetek erkölcsös, ha belül vagyok, és addig feszítem a húrt, amíg a nézeteim miatt ki nem rúgnak, vagy egyszerűen országnak-világnak kikiáltom, hogy milyen szerződést akarnak velem aláíratni. Az az újság, amelyik nagypénzű tulajdonosok markában van csak relatíve független. Harari azt mondja, hogyha objektív, tárgyilagos újságot akarsz olvasni, azt meg kell fizetned. Ez a helóta nép sem anyagilag, sem szellemileg nincs erre felkészülve. Lásd Jelen, Magyar hang , Élet és irodalom esetleg,de csak szűk körű olvasóik vannak.
egy nagyi 2020.08.01 23:49:48
@beszélő név: nemcsak a Indexhez lehet besunnyogni, a felhozatalban elég sok a pártunk és kormányunk által letámadott médium. Így értem, mert a függetlenséget, nagyon kevés sajtófelület biztosítja, s azok már telítettek. Együtt csak egy új valamivel tudnának kirukkolni. Kérdés akad-e szponzor és milyen, és mennyi hirdetéssel keresnék meg őket.
Tudom kicsit földhözragadt vagyok, pedig tudok álmodni is.
ras2 A Kaleta-ügyről 2020.07.04 19:52:49
Politikai határokon átívelő, "össznépi" felháborodás söpör végig a Facebookon (meg, gondolom, máshol is) a volt perui nagykövet bűnügyében hozott bírói ítélet nyomán. Mint ismert, egy nemzetközi pedofil hálózat felgöngyölítése során 19 000 gyermekpornó képet találtak a számítógépén, és a…..
egy nagyi 2020.07.05 16:00:48
@beszélő név: biztosan túl naiv vagyok, mert még egy ilyen képet nem láttam.
Viszont így hazudik, mert ennek olyan bonyolult hátterének kell, hogy legyen, s ki tudja még azt, hogy a hálózatból megfenyegették-e, s ő most magára veszi a balhét.
ras2 Szobor-forradalom? 2020.06.22 12:17:55
A bejegyzés címe szándékom szerint egyszerre tükrözi, hogy fontos dolgok történnek Amerikában, illetve azt, hogy bizonytalan vagyok e fontos dolgok megítélésében. Az utóbbi napokban sok okosat olvastam arról a forrongásról, ami George Floyd meggyilkolása nyomán végbemegy az Egyesült Államokban. Sok…..
egy nagyi 2020.06.23 23:01:21
@beszélő név: egy apróság: helyett, így helyes

egyébként az információd, ajánlatod alapján megrendeltük a Molnár Ferenc novelláskötetet, 30.-a a határidő.
Amikor 1975-ben megjelent éppen szültem, és babáztam,így kimaradt.
egy nagyi 2020.06.30 19:21:10
@beszélő név: köszönöm, hogy felhívtad a figyelmünket a Széntolvajok című Molnár Ferenc novellára, nem fűzök hozzá semmit, nagyon jó alkotás. Ma este elolvasom a többi novellát is.
ras2 Trianon 2020.06.03 22:40:51
 „Magadat mindig kitakartad, sebedet mindig elvakartad, híres vagy, hogyha ezt akartad. S hány hét a világ? Te bolond.” Már régóta József Attilának ezek a sorai jutnak eszembe a hol őszinte, hol álságos trianonozásokról; tíz éve is ezzel kezdtem az évfordulós bejegyzésemet . A többségnek még ma is…..
ras2 Múlt - idő (reciklálva) 2020.06.17 20:04:52
Az úgy van, hogy napok óta motoszkál bennem, hogy írni kéne az amerikai (és már brit) szobordöntési - azaz múlteltörlési - hullámról. Valamiért még nem szántam el rá magam; talán az zavar, hogy alapjában véve rokonszenvezem azokkal, akik csinálják, bár azzal, amit csinálnak, nagyon nem. Az élet…..
ras2 Választás mint meglepi 2020.05.18 16:06:54
Orbán Viktornak, azt hiszem, mindenkit sikerült péntek délután meglepnie, amikor Belgrádban(!) bejelentette, hogy május végén visszaadja a rendkívüli felhatalmazást. Szerintem rövidesen jön egy újabb meglepi: a parlament feloszlatása és előrehozott választások kiírása. "Az első csatát megnyertük" -…..
egy nagyi 2020.05.19 12:23:48
@rás: ezt tudom, de feltételezem, hogy most Merkel tette rendbe a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.
Viszont miután vannak o hívő ismerőseim, nem akarom őket lenézni, de egész nap a tv-sorozatokat nézik, s csak az érdekli őket milyen koncot lök nekik a kormány.

a magyar nép a sirámairól ismerszik meg, nem a gondolkodásáról.
ras2 Vírusnapló 20. - uszoda 2020.05.09 23:47:27
Nagyon hiányzik. Normális esetben már több mint egy hete naponta a Külkerparkban úsznám az adagomat (1000 m). Májustól Külkerpark, szeptembertől a Lukács 22 fokos (nyitott) medencéje, télen is heti két-háromszor. Ott utána húsz perc a termálban. A gyerekkorom a Csasziban (Császár uszoda, akkor még…..
A karantén bölccsé és türelmessé tesz: ma végre képes voltam olyan alaposan megmosni a spenótot - tegnap piacon voltam, szigorúan 12 előtt -, hogy ne ropogjon a fogam alatt a homok. (Spenót tükörtojással + szilvásgombóc, utóbbi persze mirelit, de így együtt gyerekkori menüemlék) Most meg a Figarót…..
ras2 Lenin 2020.04.22 21:21:07
150 éve, 1870. április 22-én született. "A demokrácia nem azonos  azzal, hogy a kisebbség aláveti magát a többségnek. A demokrácia  - állam, mely elismeri a kisebbség alárendeltségét a többségnek, vagyis olyan szervezet, amely arra szolgál, hogy egyik osztály a másik ellen... rendszeres erőszakot…..
egy nagyi 2020.04.24 15:48:37
@rás: tudom, hogy egyszerűsítettem a kérdést, de egyes jellemeseket felzabál az a körülmény, amely körül veszi. Nagyon izgalmas a világtörténelemmel foglalkozni, de ha az ember belegondol mennyi vért, keserűséget hozott az emberek életébe, és mennyi hülye civakodás volt, van mióta az ember felegyenesedett az állatvilágból, akkor már nem tud lelkesedni a társadalmakat irányító eszmékért. Túl vagyok már a politika romantikus szemléletén.
Leírta már valaki, hogy az egyszerűen tömeggyilkosság, amit ezekben a napokban Orbán - a felhatalmazási törvény alapján most mindenért ő az egyszemélyi felelős - a kórházi osztályok kiürítésével művel?  ..
A ma reggeli hivatalos adatok szerint Magyarországon 6, 47 %-os a koronavírusos megbetegedések halálozási arányszáma. Ez 2-4-szerese más európai országokénak. Ennyire azért nem tehetetlen a magyar egészségügy. Nyilvánvalóan másról van szó: az adatok szépítése (a pánik elkerülése?) érdekében vagy…..
ras2 Április 4. 2020.04.04 18:58:26
Csak a rend kedvéért: ma van a felszabadulás 75. évfordulója. Igen: felszabadulás...
ras2 Vírusnapló 13. - Katonásdi 2020.04.02 23:00:00
Kezdődött azzal, hogy Orbán februári évértékelőjén - most először - egyenruhás tábornokok, főtisztek is ott ültek. Folytatódott azzal, hogy a járványról rendőrök tartanak tájékoztatót. Aztán katonákat vezényeltek az utcákra, bejelentették, hogy "járőrkörzetekre" osztották az országot, katonai…..
egy nagyi 2020.04.03 22:19:34
@rás: a mán igaz, egyik mega, másik satnya, de alul a víznek árja
Nehéz ez a "Home office" - office nélkül. Meg barátok, színház, koncert, uszoda nélkül. Nyugdíjasként tulajdonképpen már megszokhattam, hogy főleg itthon vagyok, de azért mindig volt munkám - fizetett vagy önkéntes -, amiért kimozdulhattam, sőt akár vonatra is ülhettem. Most villamosra se. Mint már…..
"Amikor a világ összedől, az ember számvetésre kényszerül, vajon élt-e az ajándékba kapott lehetőségeivel. Vajon valóban szabadság volt-e, amiben részesültünk, vagy csak az új világ beköszöntével minősül utólag azzá? Nyomorból kászálódtak ki az eleink, nyomorba tartanak az utódaink, de közben volt…..
ras2 Vírusnapló 8. - Kultúra 2020.03.25 20:51:19
Sorra maradnak el a koncertek, színházi előadások, amikre hónapokkal ezelőtt váltottunk jegyet, bérletet. Helyette tobzódhatok az internetes pótkoncertekben, előadásokban, a letölthető tömérdek filmben. Ráadásul három napja befejeztem egy nyűgös munkát, így olvasni is van időm. Csak a türelmem fogy.…..
Kevéssé vagyok hajlamos engedni a tömeghisztériának, pániknak, és mindig szerettem (volna) hinni a szakmai alapon elhangzó érveknek, állításoknak. Ma (péntek) délutánig az volt a hivatalos álláspont - ezt mondta ma reggel a miniszterelnök is (na jó, ő általában hazudik), de ez hangzott el tegnap az…..