Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szocske_

0 bejegyzést írt és 148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Erste év elején a Joker hitelkártyáját az új, Max névre hallgató konstrukcióra cserélte. Ez a poszt, ennek a változásnak, és egy régi, rutinos jokeresnek köszönheti a születését. Már eleve a "áááááá, semmi nem fog változni, csak pénz helyett ezentúl Wizz Air pontokat…..
szocske_ 2017.08.08 11:36:42
@XXXXXL: ráfázomnál az is gond újabban, ha az adott negyedévben a hitelkártya számlára 4-től több bejövő átutalás volt.
szocske_ 2017.08.09 11:37:49
@nyman: a BB néhány éve tömegesen felmondta azoknak a hitelkártyáját, akik rendszeresen túltöltötték a keretet és a felmondással visszakövetelte a visszatérítésként kifizetett pénzt, mondván jogosulatlanul jutottak hozzá ehhez az ügyfelek.
Nem mondom, hogy ez meg fog ismétlődni, de az biztos, hogy történt már ilyen, ezért ne lepődj meg, ha esetleg így jársz.
szocske_ 2017.08.09 11:42:25
@BituGabor: több ismerősöm is kap joker helyett maxot, de alapvetően nekik is wizzt ajánlottak. Szóval csak kitartónak kell lenni és kész.
Egy ideje ki akarom cserélni a tűzhelyemet, mert a sütő ezer éves, a kerámialapom pedig csupa karc és különben is öregebb, mint a keresztlányom (11). Így elkezdtem nézelődni, majd rájöttem, hogy semmit nem tudok az indukciós főzőlapokról, azon kívül, hogy divatba jöttek és menőn néznek ki. Így hát,…..
szocske_ 2017.01.03 14:05:00
@Meister: tény, most nem rossz a P/BMÁK. Azonban a fundamenta kamata 10 évig 3% lesz, az államkötvény viszont nem garantált. Persze cserébe a fundamenta magasabb sem lesz, de ha 1-2-3 év múlva elindulnak felfelé a kamatok, bármikor kiszállhatok a fundamentából és vehetek P/BMÁK-ot...
szocske_ 2017.01.03 14:06:29
@Meister: ja, és MÁK-nál van kamatadó, kivéve TBSZ-nél, ott viszont 5-6 évre le vagy kötve. Ellenben az LTP-re akkor sincs kamatadó a 3%-ból, ha 1 hónap után veszed fel (más kérdés, hogy túl rövid időre és kis összegre nem érdemes a 9000 nyitási díj miatt)
szocske_ 2017.01.03 14:07:14
@CsakSzolokHogy: OTP HK = AMEX, ha jól tudom. Az meg nekem nem kő...
Gyakran felmerül egy egyszerű kérdés: éjjel rendelkezésre áll-e a napenergiával megtermelt áram? Túlegyszerűsítve úgy is szokták ezt kérdezni, hogy éjszaka süt-e a nap, de ez félreértésekre adhat okot, így járjuk körbe ennél alaposabban a témát. Ennek során többek között szó esik napelemekről,…..
szocske_ 2016.10.30 07:11:35
@DIODORO: ha megfigyeled, 3-5 helyett 10-szeres túlméretezéssel számoltam, ami bőven kompenzálhatja a lengéseket. Ettől persze még irreális az én megoldásom úgy, csak jóval kevésbé, mint a szerző javaslata.
szocske_ 2016.10.30 07:16:44
@horvathgergely79: akinél elfér 135 db tesla powerwall, ott el fog férni ennyi napelem is. :)
De mondom sokadszor: nem reális alternatívát javasoltam, csak rávilágítottam, hogy egy rossz ötlettel mennyire félre lehet vezetni a "népet".
A szerző rendszere 100 milliós nagyságrendű, sokan olvassák, főleg, hogy az origó is átvette ezt az irreális cikket, és azt hiszik milyen jó lesz paks2, hiszen a napelemes áramtermelés 100milliókba kerülne családonként.
Ezért vezettem le, hogy bőven túlbiztosítva is 20M beruházással megoldható ugyanaz, függetlenné tenni egy átlagos családi házat.

Ha valakinek tényleg függetlenség kell, mert pl. tanyán lakik, neki elég lenne 2-3M beruházás, mert hajlandó lesz arra a kompromisszumra, hogy ne a legborúsabb téli napon menjen a mosó és mosogatógép, nem aznap fog vasalni és porszívózni, hanem 1-2 nappal eltolja, amikor kisüt a nap.

Nyilván ez sem egy kompromizsszum-mentes megoldás, de a tanya elektromos ellátást tökéletesen megoldja, és aprópénzben kerül a cikkbéli tegyük el a nyári napsütést télre akkuban ötlethez képest.

Ezzel az erővel azt is írhatnánk, hogy mennyire megéri vonattal közlekedni, hiszen nem kell többszáz embernek milliókért autót venni. Attól még sokan autóval akarnak járni.
szocske_ 2016.10.30 07:28:52
@Négyzetrács: a két összehasonlítás itt sem jogos, mert a 8M értékű napelemes termelésnek csak kb. 10%-át számolod, hiszen igény oldalról közelíted meg. Valójában ez a rendszer 10x annyit termel. Igaz ennek jelentős részét nyáron.
Azonban az atomerőműnél nem igény, hanem termelés oldalról közelíted meg a kérdést. Vajon garantált, hogy a következő 50 évben piaci áron lesz igény paks2 teljes termelésére? 50 év alatt remélhetőleg lesznek okos mérők, így megeshet, hogy önköltség alatt vagy akár ingyen fogják kapni a háztartások, cégek, völgy időszakban paks2 termelését, mert az még mindig jobb, mint leállítani az egészet.
Túlméretezett napelemnél megtehetem, hogy annyit használok fel, amennyire épp igény van, atomerőműnél kevésbé.

Olyan a fenti összehasonlításod, amikor napkollektoros cégek levezetik, hogy megéri nekem 500ezer Ft-ért kollektort venni, mert ez megtermel éves 100ezer Ft értékű meleg vizet, így 5 év alatt megtérül a beruházás.
Azt azonban elsunnyogják a számításból, hogy ha nekem csak éves 10ezer értékű meleg vízre van szükségem, akkor hiába tudna 100egységet termelni, nekem csak 50 év alatt térül meg a beruházás.

Hiába fog paks2 50 évig 20TWh energiát termelni, ha az országnak 10-20 év múlva ennek töredékére sem lesz szüksége, mert addigra esetleg olyan hatékonyságú napelemek* és áramtároló lehetőségek** lesznek, hogy mindenki töredék áron sziget üzemre vált. Mellette adózhatunk majd rengeteget 50 éven át, hogy egy felesleges atomerőmű árát kifizessük.

* (minden héten jönnek hírek 5x hatékonyság növelésről, persze ez még labor körülmények között, de előbb utóbb valóság lehet)

** (a tesla épp tegnap jelentette be a dupla kapacitású powerwall 2-őt, a régihez hasonló áron, a fenti irreális példa 110M beruházása máris 55M-ra csökken, egyik napról a másikra, és 50 év alatt történhet még néhány hasonló előrelépés, paks2 viszont aligha fog sokat fejlődni a köv. 50 évben)
Úgy érzem eljött az ideje, hogy összehasonlítsam a lakástakarékpénztárakat a 2016.04.19-es hivatalos adatok alapján. Nagyon sokan szeretnétek ilyen terméket kötni, de nem tudjátok átlátni a rendszert. Elvakítanak a reklámok? Ma 10-ből 9 ember a Fundamentához köti a lakástakarékpénztárat, miközben…..
szocske_ 2016.04.28 10:45:32
@Sobbis: de van 3%-os fundamenta. MIelőtt okoskodsz nézz utána.
szocske_ 2016.04.28 10:49:05
@Zirowe: ha nem kell hitel, akkor a fundamenta 6 éves hozamleső (3% kamatozású) módozata a legjobb opció, amit a 45. hónapban felmondhatsz. Így persze bukod a 4 és 6 év közötti szerződéskötési díjat, cserébe jóval többet jelent a kamat.
+ a fundamentát lehet fizetni hitelkártyával -> 1-4% azonnali pénzvisszatérítés.
(nem vagyok fundamenta - sem másmilyen - ügynök, így nem a jutalék, hanem az ügyfél szempontjából ajánlom)
szocske_ 2016.04.28 10:53:27
@Szarvas Norbert: azért nincs kalkulátor, mert a fundának nettó bukta a 3% kamat, ezért évek óta nem propagálja, és várhatóan hamarosan ki is vezeti.
Jelenleg az üzletkötők tudomásom szerint NEM KAPNAK JUTALÉKOT, ha a 3%-ost kötik.
Nem csoda, ha az 1%-os felé tolják az ügyfelet...
Olvasónk nehéz helyzetbe került, decemberi fizetését inkasszó alá helyezték, így valószínűleg pénz és kilátások nélkül tölti az ünnepeket.  Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon aszegenyekvagyunk@gmail.com címre !!   Az alábbi…..
szocske_ 2015.12.01 17:44:33
@retrovírus: utaláskor a bank egyáltalán nem nézi a nevet, csak a számlaszám számít, a név rovatba írhatod azt is, hogy Pöttyös Panna, a pénz odaér.
szocske_ 2015.12.01 17:52:42
@Punxsutawney Mormota: aligha fog a munkáltatója szlovák bankszámlára utalni
szocske_ 2015.12.02 18:10:04
@Punxsutawney Mormota: nem azt mondtam, hogy a magánszemély nem nyithat szlovákiában számlát, hanem azt, hogy hiába kéred a munkáltatód, az esetek 90%-ában nem lesz hajlandó külföldre utalni, ha más nem azért, mert ennek általában komoly díja van számára, simán többezer forintos tétel lehet, amit nem szívesen fog benyelni.
 A napelemes rendszereknek esetenként igen magas a bekerülési költsége, azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy ez idővel megtérül. Sőt, néhány év alatt igen nagy hasznot is eredményezhet.  De mennyi az annyi? Mai cikkünkben bemutatjuk a befolyásoló tényezőket, és kiszámítjuk egy 5 kWp…..
szocske_ 2015.09.24 07:57:51
@udvaros: szerencsére a vulkánkitörések és erdőtüzek viszonylag ritkák Magyarországon, ellenben szénnel, fával, rosszabb esetben olajos ronggyal és használt autógumival tüzelő szomszéd jut mindannyiunknak.
És nem mindegy, hogy 1000 km-re tört ki az Etna, vagy a 100 méterre kormolnak a kémények, még akkor sem, ha az Etnából sokszor annyi korom távozik.

Tehát ha a szomszéd gyereke asztmás, akkor az igenis a Te lelkeden szárad, nem a környezetszennyező kínai iparén.
szocske_ 2015.09.24 08:00:29
@udvaros: egyébként tény, hogy a te szennyezésed csepp a tengerben. Sajnos nagyon sokan gondolkoztok ilyen primitíven, és a ti cseppjeitek adja össze a tengert.
Az én tüdőm is kormos miattatok, de legalább a a lelkiismeretem tiszta, mert én nem teszem hozzá a magam cseppjét a tengerhez. És ez nekem jó.
szocske_ 2015.09.24 09:38:36
@udvaros: nézd, én bemutattam egy bár nem hiteles, mégis látványos mérési módszert: a klímám szűrője nyáron több hónap alatt sem lett koszos, télen pedig egy hét után is mocskos, fekete.
pedig vulkánkitörések, erdőtüzek bizonyára voltak egész nyáron.
Valamiért mégis fűtési szezonban mosom a kormot a szűrőkből.
Tehát a lakásom levegője csak télen ennyire kormos, nyáron nem.
Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a gyerek nem ugyanazt szívja, amit a klíma átforgat.
Olvasónk egy szobát bérel Csepelen és miután mindent kifizet, megközelítőleg 15 ezer forintja marad a következő fizetésig. Ennyiből kell étkeznie, tisztálkodnia, nem csoda, ha el van kissé keseredve. Úgy gondolja, 51 évesen neki már nem juthat több. Elmesélné történetét?…..
Imádom a rakott krumplit; ennél finomabb, kiadósabb és nem utolsó sorban OLCSÓBB ételt nem nagyon ismerek. Habár a hagyományos receptet is szívesen készítem - akár ebédre, akár vacsorára -, néha kísérletezem is Spurman nagy örömére. Az alábbi recept is egy ilyen…..
Olvasónk, Anikó összeszedte a legjobb és leghatékonyabb spórolási módszereket és megosztotta velünk. Ti hogyan spóroltok? Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !! Az alábbi témákban várjuk a…..
Olvasónk azt nehezményezi, hogy sokan túlköltekeznek és utána panaszkodnak, hogy elfogyott a pénzük. Ti beosztóak vagytok? Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !! Az alábbi témákban várjuk a…..
szocske_ 2015.03.17 14:52:41
@Leptis Magnaq: Q ügy: le merem fogadni, hogy a többség, ha új tévét, számítógépet, mosógépet akármit akarsz venni, akkor beírja a kívánt típust a gugliba és elolvassa a véleményeket.
A sok éves megtakarítás elhelyezésénél sokkal többet kockáztat, miért nem szán rá erre is fél órát, hogy utánaolvasson?
A válasz a kapzsiság, mohóság: elhiszi, hogy a Q 50-200%-kal nagyobb hozamot fog hozni neki és közben a pénze ugyan olyan biztonságban van náluk, mint egy svájci bank széfjében.
Elhiszi, mert nagy szám van a %jel előtt kiírva a kirakatban, és elhiszi mert el akarja hinni. Mert kapzsi és mohó.
Nagyon szomorú, de attól még tény.
szocske_ 2015.03.17 14:59:59
@kisQtya: a felügyeleti szervek azért vannak, nehogy egy bank vagy egy brókercég ellopja a pénzed.
Ha te a pénzedért MOL részvényt vagy Q kötvényt veszel, és a MOL/Q cég csődbe jut, akkor a részvényed-kötvényed még ott lesz, más kérdés, hogy csak egy valamire lesz jó, és senki nem ad majd érte pénzt.
A fő gond, hogy ha vki a kötvény szót hallja, azt hiszi, hogy az a részvényektől sokkal biztonságosabb valami, mert a bankbetéthez, esetleg államkötvényekhez hasonlítja.
Sajnos a vállalati kötvények nem ennyire biztonságosak.
Ha én most alapítok egy Lenyúlomapénzed kft-t, adsz nekem kölcsön sokmillió forintot, csak mert megígérem, hogy majd visszaadom?

A Q Kft-nek sokan adtak.
Pedig mi volt az egyetlen apró különbség a Lenyúlomapénzed KFt-hez képest?
Közös volt a tulajdonosi köre és hasonló volt a neve egy nagy cégbirodalommal, voltak szép irodák és jó rábeszélőképességű brókerek.
Ez már elég volt hozzá.

Egy másik példa, hátha érthetőbb:
Odaáll eléd egy idegen, rosszul öltözött, koszos ember, és kér kölcsön 100ezer forintot.
Ugye, hogy nem adnál.

Mi van ha megmosakszik és öltönyt vesz? De persze még mindig idegen, most sem ismered, csak mesélték róla, hogy másoknak is megadta a kölcsönt az elmúlt néhány évben.
Rábíznád a pénzed?

A Q cég kötvénye a 2. eset volt.
Sokan rábízták.
Vajon volt-e bármi felelőtlenség ebben a döntésben?
Mai posztunkban arról esik szó, mennyibe is kerül egy négytagú család havi megélhetése luxuskiadások nélkül. Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !! Az alábbi témákban várjuk a…..
szocske_ 2015.03.12 13:16:25
7000/hó lakásbiztosításnál vagy a lakás luxus, vagy a biztosítás. Egy átlag lakás esetén ennek feléből/harmadából biztosan ki lehet jönni.
Itt a tavasz, pár havi bérlet vagy 1 tank benzin árából venni kell egy biciklit (ennyiért nyilván használtan, de 20ezerért simán van használható), és azzal járni dolgozni. Máris többet tettünk az egészség megőrzéséért.
Be kell lépni önsegélyező/egészségpénztárba, főleg gyerekes családoknál lehet rengeteg dolgon megtakarítani 15-20 ezret.
Szegényeknek nem ajánlanám, de fix munkahelyen átlagkeresettel rendelkezőknek FEGYELMEZETT HASZNÁLATTAL havi többezer forintos tételt lehet megtakarítani hitelkártya használatával (pénzvisszatérítés).
Nemrég volt a totalcaron autó fogyasztás elemzés. Olyasmit hoztak ki, hogy 30%-ot szór ugyanannak az autónak a fogyasztása vezetési stílustól függően. Nem kell nyomni neki, a 20-25 ezer simán lenyomható 20ezer alá. A szabály 1 mondatban: ha fékezned kell, korábban hibáztál.
Eleinte figyelni kell rá, de egy kis gyakorlással rutinná válik, főleg ha ugyanazon az útvonalon jár rendszeresen az ember, elég jól ki lehet figyelni hogy váltanak a lámpák. Én pl. minden reggel tapasztalom, hogy egy helyen érdemes 70-ig gyorsítani, akkor épp elérem a köv. zöldet, aztán üresben gurulni, így a köv. lámpához kb. 40-el érkezem, amikor az zöldre vált. Közben a belső sávban sokan előznek meg akik végig 70-el nyomták. Aztán a lámpánál utolérem őket. És ez minden nap ugyanígy történik, sokszor megismerem már ugyanazokat az autókat mellettem elhaladni.
Optimális útvonaltervezéssel ezen még egy kicsit lehet fogni.
Ha az ember odafigyel, nagyon komoly összegeket takaríthat meg.
A megtakarítást aztán be lehet fizetni pl. lakástakarékba. Ezt ugyan lakáscélra kell fordítani, de akinek van saját lakása, esetleg családi háza, 4 évente nem gond elkölteni felújításra. Lehetőleg olyanra, amivel további megtakarítást lehet elérni. Pl. új kazán, hőszivattyú, klíma, napelem, hőszigetelés, jobb hatásfokú tűzhely, hűtő, mosógép.
szocske_ 2015.03.12 13:18:50
@panaszmuki:
én a másik oldalról közelíteném meg:
az áfát befizeti a lapostévé után az uzsorás, a drogkereskedő és a minimálbérre bejelentett, a többi pénzt zsebbe kapó alkalmazott vagy vállalkozó is.
az szja-t pedig csak az aki az utolsó fillért is bankszámlára kapja.

igen, a magas áfa lehetőséget ad pl. a cukoráfa-csalásra.
Akkor viszont ez ellen kell fellépni. A gond az, ha esetleg az is érdekelt a bizniszben, akinek fel kéne lépni ellene. De ez nem azt jelenti, hogy a rendszer rossz.
szocske_ 2015.03.17 14:32:55
@bisop: "De jön két benzináremelés, meg forint leértékelés és buktad az egész havi kuplungolást." - ez tény, de ugyanazt (sőt, 20-30%kal többet) az is elbukik, aki nem gurigázik.
Nekem 5,3-5,6 liter között eszik a benzines 1,4 twinport g astra.
Nem, soha senkit sem tartok fel tököléssel. Autópályán viszonylag ritkán megyek, városban és országúton sokat, de ha kell megpakolom és utánfutót húzok. 6 feletti fogyasztásom még csak autópályán volt, igaz akkor sem 150-el mentem, csak 120-130 körül.
Annyi történt, hogy évekkel ezelőtt rászoktam, hogy amikor felesleges nyomni, akkor gurulok. Ez még az előző autómon történt, ott akkoriban 7 körüli átlagról 6 körülire. Az astra eleve jobban fogyaszt, így ezzel folyamatosan 6 alatt vagyok, néha, jó időben, nyugodt forgalomban 5 alatt.
Évente megyek kb. 20 ezer km-t.
Ha csak átlagos sofőrként mennék 1 literrel lenne több a fogyasztásom, ha taposnám mint az őrültek, akkor 2-3 literrel.
Én így évente kb. 450 ezret költök benzinre.
Az átlagsofőr ugyanezzel az autóval +80 ezret.
Egy igazán sietős sofőr pedig +160-240 ezret.

Ehhez jön még az extra szervizköltség, amit megspórolok az óvatos száguldozással.

Persze mindenkinek más a fillérbaszás és a jelentős megtakarítás.
Én ezt a 80-240 ezret inkább másra költöm.

Nyilván azt is ki lehetne számolni, hogy évente hány perccel több időt töltök autóvezetéssel, mint a száguldozók, ezt még nem tettem meg, de ha valaki kiszámolja szívesen elolvasnám.
A Lawrence Berkley laboratórium adatai szerint egy átlagos telefon töltés közben 3,68W energiát fogyaszt, és amikor már feltöltött, ez az érték 2,24W-ra csökken.  Tehát amikor éjszaka a töltőn marad (véletlenül) a mobilunk, akkor 8 óra alatt összesen 018kWh elektromosságot…..
szocske_ 2015.03.17 14:21:05
@Jazo: szerintem többet lehetne azzal spórolni, ha éjszakára kikapcsolnánk a telefont.
Amikor alszom úgysem akarok telefonálni, ezen kívül ennek több előnye is van:
- 24 órából 8 órás alvásidőre kikapcsolva 30%-kal csökkenne a készenléti fogyasztás
- legalább nem egy sugárzó eszközzel a fejünknél aludnánk minden éjjel
szocske_ 2015.03.17 14:21:08
@báró Csekonics: sajnos ez sem igaz. nem mindegy, hogy a generátort mekkora áram terheli, minél nagyobb, annál jobban terheli a motort, így nő az üzemanyag-fogyasztás.
Persze a telefontöltés továbbra is a vicces kategória, a 70 filléres 8 órés otthoni töltés kocsiban - ha elfogadjuk a 7xes árat - kemény 2 Ft 10 fillérre nő.
Egyébként a sok feleslegesen használt nagy teljesítményű elektromos fogyasztó (pl. ködlámpák, hátsóablak fűtés indokolatlan haszálat) akár érezhető is lehet a fogyasztásban. Laboratóriumi körülmények közt persze, mert egy durva kigyorsítás árából egy pirostól kb. egész életünkben tölthetjük a mobilt.
Olvasónk praktikus tanácsokkal lát el minket és megosztja velünk saját spórolási szokásait. Ti hogyan takarékoskodtok? Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !! Az alábbi témákban várjuk a…..
szocske_ 2015.03.12 12:52:12
a fő probléma, hogy aki szegény, hosszabb távon is csak abban tud gondolkozni, hogy spóroljon.
Pedig ezzel a mentalitással nem fog előbbre jutni.
Mindenképp abban kéne gondolkozni, hogyan tud bevételt növelni, persze közben a spórolást egy ideig nem elengedni, így lenne pénz olyan beruházásokra, amivel hosszabb távon spórolna.
Nem kell nagy dolgokra gondolni, pl:
- lépjen be egészség/önsegélyező pénztárba. Ha fizet szja-t, máris 15-20%-kal olcsóbban kap gyógyszert, és csomó mindent ami gyerekneveléshez kapcsolódik. Persze ehhez kell legalább pártÍzezer forint tartalék, mivel min. néhány hétig parkoltatni kell a pénzt a pénztári számlán és az adóvisszatérítés is csak évente egyszer jön be.
- vegyen olcsó üveggyapotot és terítse a padlásra. Már 350Ft/m2 áron is hozzá lehet jutni, tehát egy 100m2-es ház esetén összesen 35ezres beruházás. Munkadíj nincs, 1 nap alatt le lehet teríteni. Egy rosszul szigetelt házban az első télen behozza az árát.
Persze aki egyik napról a másikra él, annak ez is komoly beruházási összeg, ezért kell bevételt növelni. El kell menni másod/harmadállásban dolgozni, és az ott szerzett pénzt nem elkölteni, hanem beruházásra elkülöníteni.
Ami nagyon fontos, hogy pl. a fűtés megtakarítás ne folyjon be a költségvetésbe, félre kell tenni és a következő télre megduplázni a vastagságát.
A 3. téltől már akkora összeget takarít meg a födém szigetelése, amiből érdemes kötni kell egy lakástakarék megtakarítást, amire állami támogatás jár.
Ezen 4 év alatt simán összejöhet annyi, amiből kijön a homlokzati szigetelés, így még tovább csökken a fűtésszámla.
Így 6 év után az eredeti fele lehet a fűtési költségünk, és a teljes beruházás, amit önerőből nagy nehezen össze kellett kaparni, 35ezer Ft volt! (hiszen a 2. réteg födémszigetelés és a homlokzati hőszigetelés árát már a kezdeti beruházás által eredményezett megtakarítás fedezte!)
Spurmannal a mindennapokban is odafigyelünk a maxispórolásra. Nálunk nincsenek bedugva maradt töltők, feleslegesen kidobott pénzek, ezekkel a SPURTIPPEKKEL ez nektek is menni fog. 1. Írjuk össze a havi költségvetést A kiadásaink vezetése, nem is olyan nehéz mint gondolnánk.…..
szocske_ 2015.03.09 10:41:41
@dhrbikes: igen, épp ezt írtam én is. Én nem veszek fel vele, nem csinálok semmit, mégis 20W-ot felvesz ha kell ha nem. Ezért áramtalanítom. Néha 2-3 napig sem kapcsolom be, de ha nézünk is tévét, utána kinyomom, így minimum másnap estig ki van kapcsolva.
Ha esetleg valakinek a 20W nem sokat mond:
24 óra alatt kb. 20 Ft értékű áramot fogyaszt el a NEM HASZNÁLT box.
Tehát havonta 600 Ft.
Van akinél 2-3 db is működik.

Egy régebbi router vagy kábelmodem esetén is akár ekkora fogyasztással lehet számolni. Ez már azért jelentős tétel...
Ha valakinek van 2 set top box, 1 kábelmodem és 1 wifi router, ezek fogyasztása simán leheti havi 2000 Ft is.

Tehát nem a 0,1W-ot fogyasztó mobiltöltőt a legfontosabb kihúzni, hanem a tv boxot és a wifi routert, legalább akkor, ha 1 hétre elutazunk nyaralni.

Egy átlagember utazással napi 9-10 órát a munkahelyén tölt, 7-8 órát pedig alszik, tehát ha este és munkába menet előtt áramtalanítjuk ezeket a dolgokat egy aprósággal 1000 Ft-os tételt spórolhatunk.

Ha most építkeznék vagy lakást újítanék fel, elgondolkoznék, hogy minden szobába kerüljön 1-2 más színű konnektor, ami külön kismegszakítón van a bejárat mellett. Egy kattintással le- és felkapcsolhatnám ezeket az energiavámpírokat az egész lakásban mikor elmegyek, és vissza mikor hazaérek. És csak arra kellene figyelni, hogy mit dugok be ezekbe a konnektorokba, nehogy a hűtő is leolvadjon mire hazaérek :)
Teljesen érthető, hogy Mardel becsapva érzi magát, de szerintem sajnos nincs igaza. Megmondták, hogy visszavonásig érvényes a korábbi ár? Megmondták, hogy a számlalevélen fogják értesíteni a változásról? Oké, arról mélyen hallgattak,  hogy ez egyből a következő…..
A postázott dobozokban a modemek megérkeztek, a melléjük csomagolt felmondó levelek viszont nem. Oké, fogadjuk el, hogy így volt. De ilyenkor nem kéne valami olyasmi, hogy hé ügyfél, küldtél pár modemet, de írást nem, mégis mit szeretnél mondani ezzel?   A T-Hometól van…..
Szocske szerint nem egyéni pech, hanem gyíkemberes összeesküvés előre megfontolt selejtraktár-ürítés áll a folyton bekrepáló akciós izzói mögött. Másnál is nyúvad a benzikúton vett LED-es OSRAM? Szia Homár! A MOL-töltőállomásokon nagyszabású OSRAM matricagyűjtő…..
A vidéki idillről szóló múltheti írásom után igen sok reakció érkezett, részben levélben, részben kommentekben, a bejegyzés alatt. Sokan meséltek élményeikről, terveikről, volt aki a vidékre költözést, az önfenntartásra berendezkedést hiú ábrándként látta, mások…..
szocske_ 2014.11.24 16:32:07
@Annapanni: szívesen elolvasnám néhány mondatban, hogy mi történt tavasz óta!