Adatok
electra1976
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Cider van sokféle: szénsavas és mentes, ezeken belül száraz, félszáraz, félédes és édes. Van ízesített, bio, szűretlen, és akkor még nem is beszéltem a körteborról, ami igazából nem is cider, hanem perry. Bár sokszor mégis pear cidernek nevezik az egyszerűség kedvéért,…..
electra1976
2009.12.03 13:44:44
A cider-ek, amiket felsoroltál sajnos többségében kommersz, pasztőrizált, szén-dioxiddal dúsított italok, melyek első kóstolás után különlegesnek tűnhetnek, főleg ha az ember még életében nem kóstolt ilyet. Jómagam is így voltam ezzel. De!! Az angol cider készítésnek több száz éves hagyománya van, a legfinomabbak - véleményem szerint - nem is Angliából, hanem Wales-ből származnak. Herefordshire megye a központja, itt kis családi gazdaságok tömkelege található, s persze finomabbnál finomabb ciderek. Az igazi cider-t idekinn - így is hívják őket, real cider - rém egyszerűen készítik. Szüret-préselés-erjedés, aztán iható is. Nem pasztőrizált, nincs benne szén-dioxid, semmi íz- vagy illatfokozó. Ugyanakkor alkoholtartalmuk is különbözik a kommerszekétól, a leggyengébb kb. 6,5%, vannak azonban tölgyfahordóban érlelt változatok is, amelyek elérhetik a 8% is. Szóval ha idekinn jártok, olyan pubokat keressetek, ahol mérnek real cider-t is.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz