Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cs.mark

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1;; Kedves Hallgatók!   Ezen a…..
cs.mark 2013.09.27 00:57:42
A gazdasági verseny és a sportversenyek meglepően sok közös tulajdonsággal rendelkeznek: elsőként a verseny alapvető tulajdonságát emelném ki, név szerint azt, hogy ideális esetben mind a vállalatot, mind a sportolót innovatívvá teszi. A hosszú távú versenyképességhez szükség van a folyamatos fejlődésre, az egyre jobb és jobb eredmények elérésére. Ahogy a vállalat megalapításához tőkebefektetés, úgy a sporthoz nagy mennyiségű energiabefektetés szükséges, ami által ki tudnak bontakozni az egyénben rejlő képességek. Hasonló módon, mindkét versenytípusban fontos szerepe van a kockázatvállalásnak.
Fontos megemlíteni azt a tulajdonságot is, amit a vállalatoknál stratégiai partnerségnek neveztünk és amit a sportban talán leginkább a csapatjátékkal tudnánk leírni. A társulás célja azonos: versenyelőnyt szerezni. Ahogy a fociban sem előnyös, ha minden játékos maga akarja berúgni a gólt, a gazdaságban is a fogyasztó igénykielégítésére kell törekedni, még akkor is, ha a gyártás többlépcsős, több vállalat kooperációját igényli (pl. autógyártás). Azonban az, hogy valaki "gólt rúg", nem feltétlenül jelenti azt is, hogy partnereinél, csapattársainál jobb is - neki ez a feladata, ezt kell a lehető legjobban teljesítenie. Mind a gazdasági életben, mind a sportban igaz, hogy fogyasztóként és nézőként csak az utolsó láncszemre figyelünk, a többiekről megfeledkezünk.
A sportverseny és a gazdasági verseny is szabályokhoz kötött, a résztvevőktől elvárják a tiszta versenyt, a szabályok megszegése pedig szankciókkal jár. A szabályok mindkét esetben keretet és egyenlő feltételeket biztosítanak.

A legnagyobb különbséget abban fedeztem fel, hogy a vállalatok között a versenyhelyzet folyamatos, nap mint nap zajló küzdelmet jelent, míg a sportversenyek időhöz kötöttek, a versenyző tudja, hogy mikor, hol kell jól szerepelnie - noha a többiek teljesítménye itt is bizonytalansági tényező. Plusz a gazdasági verseny nem különböztet meg amatőr sportolót vagy profi ligát, tehát a verseny közel sem választható, még ha motiváló is. Ha valaki kisvállalkozást indít, nem dönthet arról, hogy csak a vele azonos méretű vállalatokkal szeretne versenyezni, a fogyasztóért ugyanúgy meg kell küzdenie a nemzetközi nagyvállalattal is.