Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Simplicius

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak ezek a hogyishívjákok, a jóléti javak, amelyekről nem könnyű beszélni, pláne nem könnyű közérthetően, aminek részben az is az oka, hogy bizonyos kifejezések többes jelentéstartalmúak, mást jelent társadalomtudományi értelemben használva és megint mást a…..
Simplicius 2011.09.29 14:07:16
@Géza: Lehetséges, hogy létezik olyan is, hogy testületi önkény (bár az az igazság, hogy én az egyéni tanári önkényt is inkább csak a korlátaikkal nehezen szembenéző hallgatók inszinuációiban ismerem - ettől függetlenül nyilván létezhet valóságosan is). Azonban nem tudnék elképzelni olyan szabályozást, amely a feljebbvitelt kihelyezné az intézeten/tanszéken kívülre, azaz nem-szakmai közegbe. Viszont ha tanszéken belül maradunk, akkor lehet-e a bizottság előtt megismételt vizsgának alternatívája?
Bevezetés Nagyon leegyszerűsítve: a politika arról kéne szóljon, hogy az adott társadalomban felmerült kérdések közül a fontosakat és lényegeseket addig formálgatja, amíg azokból  egyszerű, átlátható, viszonylag könnyen megérthető és értelmesen, felelősen…..
Simplicius 2011.09.11 11:48:20
A FB-ról lopom ezt az idézetet:

„Egy adott társadalom kultúrája a tudományból, művészetből és a kettő együttjárásából ered. Ha nem együtt jelennek meg, úgy az is fogyatékos, ami jelen van. »A kultúra nem merül ki az egyéni viszonylatokban. Sokkal inkább úgy határozhatjuk meg, mint emberi érintkezések és megnyilvánulások magasabb elv által vezérelt hálózatát, amely a társadalom egész rendszerének viselkedésmintáit irányítja…« (Michael Schmitz). Annak a siralmas állapotnak, melybe a viselkedési normák az utóbbi években kerültek, egyik fő oka e viselkedésminták meggyengülése, egy kapcsolat-láncolat (tudomány–művészet–egyén) megszakadása. Eszetlen, ugyanakkor minden művészi eleganciát, fegyelmet, az »igazság felragyogását« nélkülöző társadalmat kell elviselnünk. Ha akármit lehet mondani, s az adott igazsággal évtizedek, évszázadok óta foglalkozó szaktudományt a tudósok összeesküvésének, rosszakaratának, a »szakértelem csapdájának«, puszta érdekérvényesítésnek lehet pocskondiázni; vagy ha a művészetben a felragyogó igazság helyébe a csoportérdek, a nem művészi ösztönök kultusza lép, ha a szellemi részegség nemzeti jelmezbe öltözik (»Sok haza-puffogatás, ok semmi, de szörnyű magyarság, Bundás indulatok: oh be tatári müv ez!« Kisfaludy Károly), akkor ez csak mérgezi az igazi kreativitást, az emberi tartást és szolidaritást. A »kiművelt emberfő« társadalmi szükséglet, de csak olyan társadalomban lehetséges, mely elkötelezte magát tudomány, művészet, s a kettő egysége mellett.”
(Dobszay László;
www.matud.iif.hu/2011/07/13.htm )

Szóval csak azt akarom mondani, hogy szinte már megnyugtató lenne, ha egyszerűen csak a kormány lenne dilettáns. Ettől függetlenül a poszt kiváló, mint mindig.
A Föncsi teljesen elvesztette a kapcsolatát a külvilággal, a jobbkeze komplett bolond, Tarlós olyan őrült, hogy most már bármikor, bárkin elvégezhet egy ambuláns vakbélműtétet a hivatali szobájában, a honvédség a Youtube-on dokumentálja az elmekórtörténetét, Kövér László…..
Simplicius 2011.09.01 10:32:11
Bokros Lajosnak van egyfajta mély, feldolgozatlan lelki ügye az egyetemekkel kapcsolatban. Tőle tudtuk meg, Burundiban sincs felsőoktatás (van).  Csak azért nem akarja teljesen megszüntetni az egyetemeket, mert akkor ugye nem lehetne tandíjat fizetni, de állítólag a tandíj nélküli…..
Simplicius 2011.08.31 14:39:13
@tollaszerge: Ami az első bekezdést illeti, szerintem teljesen egyetértünk. Szerintem is jó (és a bolognai rendszer magyarországi bevezetésének máris érzékelhető előnye), ha valaki három év után belevághat valami egészen másba.
Más kérdés, hogy mi következne ebből a BA-képzések tartalmára nézve. Felfogásom szerint pl. az egyiptológia nem specializáció, hanem diszciplína. Nem tudok rá úgy tekinteni, mint pusztán ismeretek halmazára; ahhoz, hogy egészen más területen is hasznosítható skilleket nyújtson, megfelelő mélységben kell foglalkozni vele. Ha jól értem, amit írsz, akkor a nálunk létező szabad bölcsészet egy jó példa kellene hogy legyen. Ehhez képest (amellett, hogy van egy csomó, oktatói szemszögből feltáruló hátránya) a hallgatók részéről sem igen van rá igény.
Bologna és a magyar lobbik -- hát ez tényleg egy nagy téma, mindenesetre a magyar alapszakok (legalábbis bölcsészettudományi területen) kevésbé specializáltak, mint Németországban például.
Simplicius 2011.08.31 16:00:52
@tollaszerge: Nincsenek ottani tapasztalataim, de biztos, hogy az amerikai egyetemek eredményességi mutatói az undergrad képzésekre vonatkoznak?
Simplicius 2011.08.31 16:36:16
@tollaszerge: "Mégis ők vannak az élvonalban, nem a magyar egyetemek" -- ebben a mondatban értettem az "ők"-et az amerikai egyetemekre, ezek szerint tévesen...
MATEMATIKAI DIÁKOLIMPIA (Amszterdam 2011)A csapatversenyt Kína nyerte, ahogy az elmúlt években mindig. Az utóbbi három évben minden egyes versenyzőjük aranyérmet szerzett. Négy szingapúri szerzett aranyérmet, ebből három az első tízben volt a pontszámuk alapján.  A 39…..
Simplicius 2011.07.25 16:01:37
@maroz: Az, hogy a felsőoktatás közoktatássá válik-e, szerintem nem elsősorban a felvettek számán, hanem a képzési célokon múlik. Ha 300 helyett csak 15 olyan állás van az országban, amire a diploma képesít, akkor a legjobb mégiscsak abból tizenöt hallgatóból minél többet kihozni, gondolnám. Ezt persze emberileg sokszor nagyon nehéz felvállalni, ugyanakkor arra, hogy a többi 285 mihez kezdhet majd magával és a papírjával, az oktatónak nem lehet sok befolyása -- úgy sem, ha igazodik az egyetemi éveik alatt támasztott igényeikhez. Persze, hogy nagy létszámú BA-szakokon mi a képzési cél, vagy hogy van-e olyan egyáltalán, az már egy másik, messzire vezető kérdés.
  Alulírottak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Esztétika, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadbölcsészet tanszékeinek vezetői ezúton szeretnénk kifejezni aggodalmunkat és ellenérzésünket a jelentős filozófusokat,…..
Hétköznapi latin IV.Szórakozottan néztem az egyik receptet, amint eljöttünk a gyerekorvostól, s mit látok? Egy tisztességes latin mondatot! "Divide in dos(es) aequales", üzente az orvos a gyógyszerésznek, azaz "oszd egyenlő adagokra!". Nolám, ezek latinul…..
Elkerekedett szemmel olvastam a honlapot, amelyet egyik olvasóm, cinereus küldött nekem. Megtestesült az, amiről már többször is írtam (lásd a címkék között a "marketinglatin" címszó alatt): a latint egy lelkes tanárnő piaci termékként igyekszik eladni, latin szlogent, latin…..
A napokban vettem kézhez a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv első példányát és kissé nosztalgikusan konstatáltam magamban, hogy ismét véget ért egy fontos periódus az életemben és ezzel egyidőben egy újabb indult el. Örülök, hogy eljutottunk idáig,…..
A minap olvastam a hvg-ben Izsák Norbert jól megírt cikkét a legendás Johanna pápáról, aki nő létére Szent Péter trónusára ült (ezért kiválóan alkalmassá vált a babiloni nagy szajha szerepére. Lásd képünket). Ám a történet valójában csak középkori krónikások…..
2007 április 7-én, azaz ma éppen 3 éve, hogy bemutatták a Szépművészeti Múzeum bővítésének terveit. A Karácsony Tamás tervezte bővítés a föld, pontosabban a Hősök Tere alá építené tovább a múzeumot. Az eredeti épületet Schickedanz Albert tervezte, az építés 1899 és…..
Simplicius 2010.04.08 20:29:56
@Koós Miklós: Való igaz, a beágyazott tervtanácsi állásfoglalást én is csak fájlban láttam, ahogy a posztban írtam is. Két okom van rá, hogy -- mondjuk úgy, munkahipotézisként -- hitelesnek fogadjam el, az egyik ok szubjektív, a másik viszont nagyon is objektív. Egyrészt, akiktől a fájlt kaptam, maradéktalanul megbízható, jó ítélőképességű és feddhetetlen embereknek tartom, sőt időközben más oldalról is megerősítették hasonlóan megbízható emberek a dokumentum hitelességét. Ez a fajta bizonyosság persze magánügy. Az objektív ok az, hogy 2008-ban a sajtóban is hasonlóképp számoltak be a tervtanács állásfoglalásáról: így Haba Péter az Építészfórumon és (rá is hivatkozva) Vargha Mihály az ÉS-ben. A történet szerintem már jó ideje egy éles eszű, elfogulatlan tényfeltáró újságíróért kiált.
Simplicius 2010.04.09 12:30:33
@Koós Miklós: Egyetértek azzal, hogy rossz volt a problémafelvetés. Építészeti szempontból a projekt "eredendő bűne", ahogy Sisa József bemutatta (epiteszforum.hu/node/15361), az eredeti főbejáratról való lemondás. Ezzel nemcsak a főhomlokzat veszít, de az egész épület, sőt a gyűjtemény is. A bejárat ugyanis döntő a földszinti nagy csarnokok építészeti allegóriába illeszkedő, szimmetrikus rendjének befogadásában. Ez az építészeti allegória (amelybe az emeleti kiállítóterek is beleágyazódnak) ugyanakkor fogalmazódott meg, amikor a gyűjtemény is összeállt abba a formájába, megkapta azokat a hangsúlyait, amelyeket máig őriz, és amelyeket az elmúlt száz év szerzeményezései csak kiegészítettek. Ebben az értelemben a Szépművészeti Múzeum egy összművészeti alkotás, amelynek a Schickedanz-épület és a benne őrzött műtárgyak egyaránt a részét képezik. Ezt az összművészeti alkotást nem Karácsony Tamás terve, hanem már a megbízás, az építtetői szándék tervezi felszámolni. Sőt az építtető már azzal elárulta, hogy mit sem tud róla, amikor rendezvénytermet csinált a Reneszánsz csarnokból, gusztustalan plüssfoteleket tett a Márványcsarnokba és a magasföldszintre vitte a könyvesboltot. (A könyvesbolt egyébként jól elfért a számára létesített mélyföldszinti térben, az áthelyezésére egyedül a gigantikus, a közönség ízlésrombolásának koncepciójába illeszkedő és szerencsére kihasználatlan nyomtató miatt volt szükség.) Száz szónak is egy a vége: a bővítési terv önálló építészeti kvalitásai mellékszálat jelentenek az ügyben, és amit Ráday, Sisa és más művészettörténészek kifogásolnak, az az építtetői koncepcióból következik. Ezzel az építtetői koncepcióval egyébként nyilatkozataiból kiolvashatóan Karácsonynak is van baja.
Bár manapság más tapasztalatok és képzetek társulnak az élmény fogalmához, mégis ezzel a szóval tudnám jellemezni mindazt, amit több mint 500, legnagyobbrészt 19. századi könyv kézbevétele nyújtott számomra. Ez volt a munka kutatói fázisa. A…..
Kollégáim nem próbáltak visszatartani, komoran néztek utánam. Tudták, felesleges lenne minden szó. Tudták, mindenki életében eljön a pillanat, amikor a saját bőrén akarja megtapasztalni, mire képes. Nekem pedig tudnom kellett, képes vagyok-e átrágni magam legalább háromszáz év…..
Simplicius 2009.12.02 00:32:51
@dark future: Rendben, de hol van az Index művészeti rovata, ha ez a blog nem az?
Simplicius 2009.12.02 01:12:45
@bizmut: artportal.hu/aktualis/hirek/rieder_gabor_botticellitol_tizianoig. Hadd ajánljam még a kiállítás társrendezőjének, a kiváló Tátrai Vilmosnak a cikkét a Múzeumcaféban, amely on-line is elérhető: www.muzeumcafe.hu/podium.html.