Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bencze Zoltán

1 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1985 tavaszán Zolnay Lászlóval és Tóth Attilával jártam először hivatalos minőségben, a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályának régészeként a kedvelt kirándulóhely közelében található romoknál. Miután megebédeltünk a Hárs-hegyi kisvasút mellett ma is…..
Bencze Zoltán 2009.12.03 16:15:36
@proletar: Az OPNI közelében, egészen pontosan a II. kerület Hűvösvölgyi út 78. alatt a nyéki királyi villák maradványai találhatók. Bonfini Mátyás király külvárosi palotájaként említi. Egykor egy több mint 500 holdas, kőfallal körülvett vadaskert is tartozott hozzá. A Budaszentlőrincen 1934-ben ásatást vezető Garády Sándor fedezte fel, majd ásta ki 1931-33, majd 1938-1942. között.
Bencze Zoltán 2009.12.03 16:18:57
@yetiman: A hely meghatározása pontos. Legkönnyebb 22-es busszal megközelíteni, a Moszkva tér felől az Irén utcai megálló után kell leszállni. A kirándulás során már mindkét kilátót érdemes célba venni, mert már mind a kettő látogatható.
Bencze Zoltán 2010.01.18 10:44:43
@dimitry: Ennek régészeti nyomát nem találtuk. Valószínűleg a jó minőségű homokkőbe ásott alagút igen nagy munkát jelentett volna.
Az elmenekített tárgyakkal kapcsolatban a következőket tudjuk:
A mohácsi vész után több pálos kolostor lakói Budaszentlőrincre menekülhettek egyházi kincseikkel együtt. A kincseket, valószínűleg a budaszentlőrinci tárgyakkal kiegészítve János generalis a Homonnai család őrizetére bízza. Az értékeket Benedek és Pál budaszentlőrinci szerzetesek kísérik új helyükre. Az arany és az ezüst tárgyak a család jeszenői, az egyházi ruhák és rendi kiváltságlevelek pedig a Homonnaiak revickei várába kerültek. Egy 1532-ben keletkezett lista felsorolja ezeket a tárgyakat. Az arany és az ezüst tárgyak értéke 60 ezer, az egyházi ruháké pedig 30 ezer magyar forint volt. Mivel a Homonnai család az őrzésükre bízott kincseket nem akarta visszaadni perre került sor. 1550-ben I. Ferdinánd király a pálos rend kérésére utasítja a leleszi konventet, hogy a Homonnai Drugeth urakat az őrzésükre bízott és az Ung megyei Jeszenő és Revicke várában egykor Homonnai Drugeth János özvegyének, Krisztinának átadott pálos rendi kincsek ügyében idézze meg királyi bírói széke elé. A kincsek az óbudai (fehéregyházi), siklósi (bajcsi), ládi, diósgyőri tokaji és néhány más, így a szentlőrinci monostor egyházi felszerelését alkották az oklevelekkel együtt. Ferdinánd király 1559-ben is sürgette a kincsek visszaadását minden eredmény nélkül. Az 1569-ben kiadott ítéletlevél szerint a pálosok elvesztett értékeikért minössze 2000 forint kártérítést kaptak.