Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ezt Zsófi mondja:

0 bejegyzést írt és 1241 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gépház visszajelzései alapján azt hittük, hogy a blogunk inaktívvá (halottá) vált, mert nagyon régóta nem tettünk közzé új bejegyzést. Most örömmel látom, hogy nem ez a helyzet! Még mindig szerkeszthető a blog! Zsófi, ha van kedved írni, írj! :-) Üdvözlettel: Nóra..
Kamasz koromtól nagy kedvencem a Jó estét nyár, jó estét szerelem című könyv és film. Éppen ezért nagyon örültem, amikor szeptem elején ott lehettem a Pesti Színházban (http://vigszinhaz.hu/szindarab/320+jó+estét+nyár+jó+estét+szerelem/) a darab bemutatóján.  Szokták…..
Félve írom, mert Zsófival már volt több vitánk arról, hogy ki boldog, mit jelent boldognak lenni - egyáltalán kell-e a boldogságot kergetni? Vagy elég, ha rendben mennek nagyjából a dolgaink, és hagyjuk a nyálaskodást, az álhepi szempillarebegtetést? Én azon az állásponton…..
Május óta nem írtunk semmit, azt gondolom, hogy itt az ideje egy kicsit felfrissíteni az életet a blogon. Ez az év a változásról, az átalakulásról és a rohanásról szólt, ahogy nagyjából meg is jósoltam a ló évének beköszöntével. Ezt írtam január 31-én: "A Ló éve olyan…..
Ezt Zsófi mondja: 2014.12.19 10:28:35
Az már többször kiderült, hogy nem véletlenül vagyunk barátnők Zsófival ennyi éve - sokszor jár egy srófra az agyunk, és ez a blogon a témaválasztásainkban is meglátszik. Többször írtunk egymásnak válaszolgatva kedvenc magyar írónőnkről: Szabó Magdáról, és most a másik…..
Szeretnék megemlékezni a halhatatlan Gabriel García Márquezről. Ehhez én a legkedvesebb Márquez-könyvemet hívom segítségül. Ez a könyv a "Szerelem a kolera idején". Ajánlom mindenkinek, aki még nem olvasta. Egy olyan érzésről -a szerelemről!- mond el mindent, amiről szeretünk…..
Ezt Zsófi mondja: 2014.04.23 12:36:27
Én egy kicsivel még régebben élek házasságban, mint Nóra, és nem mondom, hogy soha nem szoktam morcosan vitákba keveredni a férjemmel, de egy ilyen helyzet számomra elképzelhetetlen. Ez a szituáció a fent idézett remek részletben már nekem túl "feminin". Szóval annyira irracionális, amit csak egy nő tud létrehozni egy kapcsolatban, amikor pusztán szeszélyből és önérzetből szívja a férje "vérét". Nekem ez annyira ellenszenves női viselkedési forma, hogy még nagyon fiatalon megfogadtam, én így nem akarok soha reagálni egy problémára, és ezt házasságkötésünk napján is megfogadtam magamban...és igaz, hogy nincs mindig szappan a fürdőszobában, de szétköltözés sem lesz belőle soha, sőt egyházi méltóságok felemlegetése sem!:))))))
Szerintem egy normális kapcsolatban nem fokozódhat idáig egy vita, ha mégis, meg kell keresni az odavezető igazi okot, ami soha nem a szappan! A szappan csak a fizikai megtestesülése annak! Normális esetben igenis be kell tudni látni, ha nincs szappan, és minden másban el kell tudni ismerni, ha hibázunk, és a másiknak ugyanez a kötelessége...nehéz, de gyakorolni kell, és képesnek kell lenni arra, hogy lapozni is tudjunk egyes esetekben, ha nagyon nem menne a megállapodás...nem tudom, nálunk ez tényleg nem probléma...elég sok komoly dolgot kell megoldani -pl. gyereknevelés közben- szürke hétköznapokon, hogy az embert még az is izgassa, ha nincs lehajtott WC-tető, vagy van rosszul nyomott fogkrémes tubus, esetleg csomóra gyűrt és az akasztóra rosszul visszatett vizes törölköző, amelyek vezető válási okok állítólag, még 10-15 évvel ezelőtt olvastam erről egy cikket. Ezek az okok, mégegyszer hangsúlyozom, szerintem mindig csak a felszíne a problémának, ha tényleg baj van, akkor annak a gyökerei nem itt keresendők!
Ezt Zsófi mondja: 2014.04.23 18:06:56
@KJR: Nagyon szép az idézet, köszönjük szépen, és remekmű ez, de nekem mégis a "Szerelem..." a kedvenc Márquez-könyvem.
Ezt Zsófi mondja: 2014.04.23 18:12:28
@Ezt Nóra mondja:: Egyetértünk, Nóra! Még írni is akartam az előbbi kommentembe, hogy na de hát ezek itten latinok! De helyettem is leírtad! Azzal is egyetértek, hogy játszmák vannak minden párkapcsolatban, de szerintem minél kevesebb, annál jobb! Én az egyenes beszédnek vagyok a híve, "amit ma kimondhatsz, ne halaszd holnapra":)))), szerintem jobb, mint gyűjtőgetni a sérelmeket és meccsezni!:)))))
Kérj tanácsot Banánkenyér 2014.02.06 10:32:38
Már régen nem esett szó semmi finomságról itt, a blogon. Az az igazság, hogy karácsony óta nem is főztem időigényes ételeket. Akinek naponta vagy legalább hetente többször főznie kell, tudja, miről beszélek.  Aztán tegnap reggel a kislányom az óvoda előtt még megnézte a…..
Már hetek óta olvasgatom a cikkeket arról, hogy milyen is lesz a Ló éve, amely ma köszönt be. Ázsiában ilyenkor 2-3 napra -minimum- megáll az élet. Pirosban-aranyban pompázik minden és mindenki, mert az szerencsét hoz, és nagyon finomakat főznek. Az ázsiai Holdújév…..
Pont egy évvel ezelőtt írt Nóra egy sorozatról, ami neki megtetszett, és ajánlotta nekünk is. (http://kerjtanacsot.blog.hu/2013/01/22/sorozatrajongoknak_es_anglomanoknak_ajanlom_downton_abbey) Akkor, a bejegyzés megszületése után leültem, hogy belenézzek a sorozatba itt az…..
Zsófi az előző blogbejegyzésében írt a Downton Abbey legfrissebb évadjáról, és arról, hogy a sorozatot nem lehet félbehagyni... Erre más is rájött, találtam egy cikket, amelyben egy angol újságírónő felsorol 7 indokot arra, hogy miért ne érjen véget a Downton Abbey SOHA!…..
Kérj tanácsot Ünnepnapok! 2013.12.21 11:54:45
Ez az év úgy sikerült, különösen a vége, hogy Nórával nem túl sok időnk jutott a blogra. Pár napja döbbentem rá, hogy blogunk belépett november végén az 5.évébe, és elfelejtettük megünnepelni e jeles alkalmat is. Ma pedig Nóra születésnapja van, Isten éltesse sokáig!…..
Kérj tanácsot Az advent lényege 2013.12.02 10:36:38
Nem beszéltünk össze Zsófival, sőt - mostanában mindkettőnk élete úgy alakul, hogy a megszokottnál kevesebbet tudunk beszélgetni, mégis nagyon hasonló srófra jár az agyunk! Zsófi tegnap megírta adventi gondolatait, és én is pont azt akartam írni, hogy még nem érzem eléggé a…..
Jó néhány éve hallottam először Jamie Oliverről, amikor kitört a "Jamie"-őrület mindenhol. Nem kezdtem el keresni a könyveit, nem néztem a műsorait, mert ha valami még a csapból is folyik, bennem -sokszor sajnálatos módon, belátom!- az ellenkezőjét váltja ki, mint amit…..
Az általam választott  cím - mint minden általánosítás - torz és leegyszerűsítő. Nem minden gyerek rosszalkodik. Én például jó gyerek voltam - vagyis nem okoztam gondot a szüleimnek, de kicsit magányos voltam és befelé forduló. Vannak azonban olyan gyerekek, akikkel "mindig…..
Ezt Zsófi mondja: 2013.11.14 11:53:00
Ez a könyv nagyon érdekes, de szerintem józan paraszti ésszel ugyanez belátható. A gyerek egy szivacs, ami mindent felszív, ami a környezetében zajlik...és ha nincs nyugalom, akkor nehezebben fejlődik érzelmileg, idegrendszerileg...és azt is ki lehet totózni, hogy az a gyerek, aki érzelmileg mindent megkap az első percétől, előnyben van azzal, aki nem, mert stresszes körülmények közt nő fel...de mégsem lehet szerintem általánosítani, mert ez "adottság" is, és fontos, hogy kinek milyen erős az idegrendszere...mindenki környezetében vannak emberek, akiknek fát lehet vágni a hátán, mert annyira erősek idegrendszerileg, érzelmileg, és vannak olyanok, akiket nem ért alapvetően semmi stressz baba-, és gyerekkorban, mégsem erősek.
Ez genetika is szerintem, hogy ki mit hot magával...ha én látok egy anyukát, akiről első ránézésre ordít, hogy nehezen viseli a hétköznapok szürkeségét, fogalmazzunk szépen, akkor azonnal sejtem, hogy a gyermeke nem lesz a nyugalom szobra...és általában ez így szokott lenni...
Régen nem lelkiztek ennyit, ez is igaz, nem kutattak, nem magyaráztak, azt mondták: neveletlen szülőnek neveletlen a gyereke, éppen ezért a szülők mindent megtettek, hogy a gyereket megregulázzák...az én nagyapám kicsi korában elvett egy körtét a szomszéd fájáról. és parazsat tettek a kezébe, ami összeégette a kisujját tartó izmot, így egész életében nehezebben mozgatta a kisujját...azt mondta az apja: most meg kell jegyezned, soha többé nem csinálsz ilyet, mert most csak fáj, utána meg azt mondják majd, hogy bűnöző vagy!
Én próbálok modern lenni, és szigorú szülőnek sem mondanám magamat, de vannak dolgok, amiket nem tolerálok a gyerekeimnél, mégha tudom az okát, meg értem, és pszichológusok megmagyarázzák, akkor sem...és meg is szokták érteni általában a gyerekeim, hogy mit miért nem tolerálok, attól függetlenül, hogy nem megy minden egyből, de sok beszéddel és "konfliktuskezeléssel" menni szokott...
Ezt Zsófi mondja: 2013.11.15 10:01:00
@Ezt Nóra mondja::
ezzel vitatkoznék, hogy nem éltek akkora stresszben...bújtak a török elől 150 évig a magyarok pl. a nádasba, az erdőbe, aztán ha mégsem tudtak elbújni, akkor elhajtották őket janicsárgyereknek...az, hogy ma villóznak a fények, meg vásárolgatnak az anyukák napi redszerességgel 2-3 órát a fáradt, vonyító gyerekkel (és most nem ABC-re gondolok, amhová be kell menni 5 percre tejért meg kenyérért elég sűrűn), meg repülnek össze-vissza nyaralni a pár hónapos kicsivel, az eléggé a mai ember önzősége...mert stressz az mindig volt, de az emberek próbálták ezt helyretenni, feldolgozni...ma meg azt látom a környezetemben is, hogy képtelenebbnél-képtelenebb ötletekkel kezelnek úgymond problémás gyereket a szülei...ha nem megy neki valami, akkor bedobják még nehezebb körülmények közé, aztán ha ott is felsűl, amikor mindenki tudja, hogy tanulási zavara van a gyereknek, és erős fejlesztő kellene neki (ez most pl. egy konkrét példa a környezetemből), akkor úgy csinálnak a szülők, mintha minden rendben lenne...majd amikor 5-10 év múlva rájuk dől az, amit építettek, talán észbe fognak kapni...én azt látom, egyre bonyolítjuk a gyereknevelést, és közben mi szülők egyre bizonytalanabbak leszünk, és ettől a gyerekek is...és közben beborít mindent az elektronika, a kütyük, a játékok, amiket a gyerekek napi szinten nyomkodnak és ez is erősen rongálja az idegrendszerüket és a fejlődésüket, meg a nyorséttermek, a cukros italok (pár napja olvastam, hogy ezek is képesek idegrendszeri problémákat okozni gyerekeknél). Pár hete olvastam egy könyvet, ahol a szerző Anoni Marának nevezi magát, és leírja a gyerekkorában őt ért traumákat, amit 4 és fél év alatt dolgozott fel egy pszichológussal...soha nem ment volna el a saját problémájával szakemberhez, de a kisebbik lányával annyi problémája volt az óvodai beszoktatás idején, hogy őt vitte el...és a pszichológus azt mondta, kezelni akarja az anyukát is, mert addig nem tudja a gyereket, amíg látja, hogy az anyának is felnemdolgozott traumái vannak...szóval nagyon sok összetevője van ennek a dolognak...én csak azt akartam mondani az első kommentemmel, hogy egy háború idején sem lesz mindenki ideggyenge...pedig az elég nagy stressz...van olyan gyerek, aki a bújkálást nem tudja kiheverni, és van, aki ettől még nagyon erős ember lesz...volt a környezetemben olyan tanárnő, aki derűs, nyugodt ember volt, és senki nem mondta volna meg róla, hogy kamaszként átélte a német táborok borzalmait...visszajött, tanár lett, és szerették a gyerekek...jó, tudom, nem babakorában érte trauma, de ettől még lehetett volna sokkal labilisabb ember is, mint amilyen volt...
Sokat lehet olvasni erről a nemrég megjelent könyvről - a legtöbb cikk "mami-pornó"-ként hivatkozik rá, úgyhogy talán nem is a legjobb helyen van a blogunkon. Én mégis írok róla pár sort, mert a negatív kritikák - és a magyar fordítója körüli botrányok - ellenére elolvastam.…..
Kérj tanácsot A bakancslista 2013.10.31 11:26:00
Láttam tegnap egy igen-igen jó filmet. Nem vártam mást, garantálva volt a minőség, hiszen két remek színész a főszereplő.  Jack Nicholson és Morgan Freeman jelen esetben is nagyot alakított. Két öregedő férfi története a film, és magának az életnek a története is. Adva…..
Szeretnék ajánlani egy oldalt azoknak, akik finom ízeket és új recepteket keresnek . A www.nosalty.hu-n találtam például ezt a nagyon egyszerű, de nagyon egészséges avokádó salátát is: http://www.nosalty.hu/recept/avokado-salata. Itt írtam korábban olyan háromfogásos…..
Nemrégiben írtam olyan elektronikus zenei alkotókról, akik költeményeket, drámarészleteket használtak fel zeneműveikhez. Beharangoztam, hogy később mutatok még olyan alkotást nektek, amelyben a klasszikus irodalom jelenik meg valamilyen formában - egy nagyon mai műfajjal párosítva…..
Kérj tanácsot Október 23! 2013.10.23 15:04:31
Ma, október 23-án emlékezünk 1956-ra, a magyar történelem egyik legfényesebb fejezetére. Mindenkinek ajánlom az esti filmeket az M1-es és az M2-es csatornákon, lesz játékfilm, dokumentumfilm, minden, amiből olyan részleteket tudhatunk meg, amiket eddig még nem ismertünk talán. Az…..
Egy biztosító társaság reklámjához készült Magyarországon a felvétel, mely bejárta a netet pár nap alatt. Azt akarta bizonyítani: bizony, ma már hazánkban a magántulajdont senki nem tiszteli, jobb, ha lakásbiztosítást kötünk - máskülönben mindenünknek lába kelhet... A…..
Ezt Zsófi mondja: 2013.10.15 15:47:23
Én most ennek nagyon ellent fogok mondani, Nóra. Pár napja láttam ezt a kisfilmet, és elég ideges is lettem tőle. Nem értek egyet veled, nekem ez a Te magyarázatod legalább annyira csúsztatásnak tűnik, mint az, hogy lám-lám, mindenki tolvaj kis hazánkban...mert ha mindenki az lenne, 3 perc alatt elfogytak volna a kitett dolgok, viszont így kellett hozzá egy óra nyolc perc...
Szóval azért nem értek egyet, mert egy szépen berendezett nappali egy köztéren mindenkinek szemet szúr, senki nem gondolhatja egy percre sem, hogy lomtalanítás történt és szép új dolgokat megunt valaki, majd kivitte, és nappalivá rendezte azokat az egykori Moszkva téren, ami ma ugye már Széll Kálmán tér. Ez Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, elég korlátoltnak kell lennie annak, aki nem látja azonnal, hogy itt most valami készülőben van, valaki forgat, célja van annak, ami történik...pláne mert a 40.másodpercnél a kisfilmben meg is mutatják azt a táblát, amivel felhívják a figyelmet, hogy kamera veszi az eseményeket, és a felvétel az internetre is felkerül...na most ezek után aki mégis ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy elvigye a dolgokat, arra mit lehet mondani?...én is nagyon szerettem/szeretek lomizni, leginkább a régi könyveket szeretem kitúrni a szemétből, amit mások az utcára kitettek lomtalanításkor...de eszembe nem jutna bármihez hozzányúlni, ami ilyen elrendezett formában van kitéve egy köztérre...a szobrok sincsenek védve, nincs körülötte kordon, mégsem fűrészeljük le, legfeljebb egy-két elvetemült fémtolvaj teszi ezt meg...szóval nekem aki ilyet tesz, tolvaj...de ezzel egyáltalán nem azt akarom állítani, hogy Magyarország 10 millió tolvaj hazája...nem az, de sokan nincsenek tisztában bizonyos fogalmakkal, megmaradtak még beidegződések a régi, általad is említett, szocialista köztulajdon időszakából...vagy ezeket a szokásokat már a kapitalista meggazdogodás időszaka hozta?:)))))))) nem tudom, talán mindkettő, de ez már nem lényeges a téma szempontjából...
Az viszont lényeges, hogy pár napja olvastam egy cikket, amiben pont az állt, hogy direkt elhagyott pénztárcákkal kísérleteztek különböző országokban, és nálunk nagy százalékban keresték meg a becsületes megtalálók a tárcában "felejtett" igazolványok alapján a jogos "tulajdonosokat", tehát elég jól állunk ezen a téren a többi országgal összehasonlítva is...
Mindig nagyon szerettem az emléktáblákat - az utcákon járva el szoktam olvasni, hogy melyik híres író, zenész, színész, sportoló, államférfi lakott abban a házban - és sokszor irigykedem, arra gondolva, hogy egyik-másik névről ugyan fogalmam sincs, hogy kit takar, de mégis: ő…..
Kérj tanácsot Öröm a gyerek 2013.09.10 08:34:51
Zsófi cikkében, mely az esküvőkről szólt, szerepelt egy Nők Lapja-link. Két párkapcsolati terapeuta, Baktay Zelka és Baktay Miklós nyilatkozott arról, mit lehet tenni, ha valaki nem vágyik a gyerekre, de szeretne vágyni rá... A kérdésfelvetés nekem abszurd - aki nem vágyik rá,…..
Ezt Zsófi mondja: 2013.09.10 09:13:45
Az a baj, hogy az emberek végtelenül önzőek kezdenek lenni, mert ez kezd divatba jönni: ha nem vagyok agresszív, akkor szart sem érek, én vagyok a világegyetem közepe, aztán jön mindenki más. Nincs világnézetünk, filozófiai alapunk, elég bölcsességünk, és leginkább nem látjuk, hogy része vagyunk a természetnek, és az a legfontosabb programunk, hogy lét-, és fajfentartsunk. Képtelenek vagyunk hosszútávra tervezni, nem csupán a jövő szombati buliig...nincsenek megfelelő családmodellek a fiatalok előtt, azt látják, hogy a felnőttek magánélete is kudarc és romokban hever.
Jó példa erre az a huszonegynehány éves fodrásznő, akivel pár hete beszélgettem, amíg az utcáról betévedve hozzá, levágta a hajamat. Elmesélte nekem, hogy készül világgá a fiújával, igaz a pasi és ő is sikerszakmákban dolgoznak, a fiú szakács az egyik legmenőbb budapesti étteremben, de menni akar. Amikor megkérdeztem, hogy miért, akkor azt válaszolta, mert biztosan Nyugaton jobb! Mert azt hallotta, hogy 1000 eurót is megkeres Angliában egy fodrász. Mondtam neki, hogy sokkal többe kerül egy lakás bérlése és az élelmiszer, mint itthon, és alig valami marad majd az 1000 euróból. Ha meg nem tud az ember spórolni, akkor nem éri meg az a sok nyűg, amit egy idegen országban gyökértelenül, család és barátok nélkül kell leélni. Majd megkérdeztem tőle, mit szólnak a szülei, hogy a nővére Amerikában van, ő meg most Angliába készül. Erre annyit válaszolt: "CSAK anyám van, Ő meg szereti a BARÁTJÁT, nem fogunk mi hiányozni neki."
Ebből mindent levettem. Ez a lány és a nővére hányódtak ide-oda valószínűleg gyerekkorukban, igazi családmodell nem nagyon volt körülöttük, mama jól elvan a pasijával, sok mással nemigen foglalkozhat, miért ne menne a lánya világgá. Amíg nem változik meg tömegesen ez a helyzet, hogy a gyerekek azt látják, érdemes házasságban élni, és gyereket nevelni, addig nem lehet sok jót várni a következő generációktól sem. A saját hibáinkat nem lehet csak rajtuk számonkérni. Itt hatványozottan érvényes, hogy legfontosabb a példamutatás, más nem működik!
Kérj tanácsot Esküvők ideje 2013.09.04 13:21:54
Nyáron nem nehéz esküvői menetbe, tülkölő virággal beborított autóba, vagy szökőkútnál kamera előtt pózoló ifjú párba botlani. Az is igaz, hogy a statisztikák romlanak, egyre kevesebben akarnak anyakönyvvezető előtt arról nyilatkozni, hogy összetartoznak. Ennek…..
Ezt Zsófi mondja: 2013.09.06 10:22:00
@KJR: Érdekes, hogy miután én kifejtettem nézeteimet a témában, másnap pont arról olvastam, hogy Orbán Ráchel esküvőjén hagyományos magyar ételek lesznek, szerintem nagyon helyesen. Ez is egyfajta üzenet, sokan figyelnek az eseményre, vagy pozitív szemszögből, vagy negatívból, de figyelnek, és láthatják, a magyar miniszterelnök magyar ételekkel fogja megtömni a vendégei hasát, mivel mással! Azt hiszem senkinek nem lehet kifogásolnivalója a esküvői menűsorral kapcsolatban, nagyon finom lesz: pl. húsleves, báránypörkölt, sült és rántott húsok többféle körettel, töltöttkáposzta, dobostorta, Rákóczi túrós, rétesek. Én azt hiszem szívesen végigenném az estét, ha meghívnának!:))))))))
Ezt Zsófi mondja: 2013.09.09 11:47:01
@szutshedi: köszönöm szépen, és gratulálok az évfordulóhoz!