Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ezt Nóra mondja:

0 bejegyzést írt és 1962 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Azt már leírtam, honnan származik a tea, és hogyan készítik elő arra, hogy a teáskancsónkba kerülhessen. Lássuk most azt, milyen körülmények között kell „megfőznünk” a teánkat.  Az idézőjel fontos: a tealeveleket soha nem főzzük, mindig csak forrázzuk.…..
A gépház visszajelzései alapján azt hittük, hogy a blogunk inaktívvá (halottá) vált, mert nagyon régóta nem tettünk közzé új bejegyzést. Most örömmel látom, hogy nem ez a helyzet! Még mindig szerkeszthető a blog! Zsófi, ha van kedved írni, írj! :-) Üdvözlettel: Nóra..
 Wampeer felvetésére nekiálltam megírni nektek a csokoládé történetét, fortélyait, mindazt, amit az elmúlt évek során csoki-ügyben gyűjtöttem. Olyan óriási cikk kerekedett volna belőle, hogy még a legkeményebb ülőgumóval rendelkező olvasók is feladták volna……..
Ezt Nóra mondja: 2010.01.06 09:18:52
@Csillagur: Ez igazán megtisztelő... szinte összeroppanok a várakozás súlya alatt! Folytatom természetesen, de most sürgős szánkóznivalóm akadt...
Ezt Nóra mondja: 2017.04.07 11:37:01
@Uveges Imre: Sajnos csak most vettem észre ezt a kérdést, Imre! Elnézést! A kerjtanacsot@yahoo.com címre írhat.
Kérj tanácsot Aradi emlékezés 2013.10.07 14:21:30
Tegnap ünnepeltük az aradi vértanúk emléknapját. Egyszer Zsófi már írt egy cikket a blogunkon arról, hogy a magyar diákok mit tudnak róluk - érdemes felidézni. Én tegnap nem nagyon foglalkoztam családi dolgokon kívül mással (egy nagy, közös ebéd levezénylése, szülinapi és…..
Ezt Nóra mondja: 2015.10.06 08:52:11
Minden október 6-án előkerül néhány olyan adat, amit eddig az átlagember valószínűleg nem tudott erről a történelmi eseményről. Ma is olvastam szomorú-érdekes tényeket, amiket eddig nem nagyon emlegettünk: a tizennegyedik, tizenötödik és tizenhatodik aradi vértanúról! Sőt, egyikük tulajdonképpen az első volt, hiszen Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredest már augusztus 22-én felakasztatta Aradon Haynau. Leghíresebb nyelvújítónk fiát, Kazinczy Lajos honvédezredest október 25-én lőtték agyon a várkapu melletti sáncnál. De még 1850-ben, február 19-én is követte egy kivégzés az előzőeket: Ludwig Hauk honvéd alezredes mindkét bécsi forradalomban részt vett, emellett számos újságcikkben biztatta a felkelőket. A bécsi bukás után Magyarországra menekült, s csakhamar Bem seregében harcolt. Amikor a szabadságharc leverése után elfogták, megtalálták nála a Habsburg-ház utolsó óráiról szóló cikkének kéziratát. Ez okozta vesztét. Bár a bécsi forradalmakban játszott szerepéért távollétében már 12 év fogházra ítélték, Haynau Felségárulásért és fegyveres lázadásért halálra ítélték. Bár a nemzetközi felháborodás hatásár akkorra már felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, Ludwig Haukot mégis is felakasztották. A nagyszerű történész, Hermann Róbert írja, hogy a halálraítélt Hauk épp fogolytársaival kártyázott, amikor a hóhér közölte vele, hogy sürgősen el kell utaznia - ha Hauknak nincs ellenére, egy nappal korábban kivégezné… Emiatt a banális dolog miatt egy nappal még rövidebbre szabta a sors Hauk életét.
Kérj tanácsot Születésnapodra! 2014.12.21 10:21:16
Szóljon ez a szép köszöntés Nórának, és mindenkinek, akinek ma -vagy mostanában- van a születésnapja!   Sok szeretettel: Zsófi     ..
Ezt Nóra mondja: 2014.12.21 10:41:26
Az már többször kiderült, hogy nem véletlenül vagyunk barátnők Zsófival ennyi éve - sokszor jár egy srófra az agyunk, és ez a blogon a témaválasztásainkban is meglátszik. Többször írtunk egymásnak válaszolgatva kedvenc magyar írónőnkről: Szabó Magdáról, és most a másik…..
Szeretnék megemlékezni a halhatatlan Gabriel García Márquezről. Ehhez én a legkedvesebb Márquez-könyvemet hívom segítségül. Ez a könyv a "Szerelem a kolera idején". Ajánlom mindenkinek, aki még nem olvasta. Egy olyan érzésről -a szerelemről!- mond el mindent, amiről szeretünk…..
Ezt Nóra mondja: 2014.04.23 10:22:24
"
Bár jól ismerte a felesége harcmodorát, Urbino doktor most az egyszer nem bírta tovább. Valami szakmai ürüggyel beköltözött az Irgalmasok Kórházának egyik orvosi szobájába, és csak délutánonként ment haza átöltözni, mielőtt az otthon fekvő betegeihez indult. Amikor a hintója megállt a ház előtt, Fermina Daza kiment a konyhába, mintha valami sürgős dolga volna, és ott maradt mindvégig, amíg a hintó elé fogott lovak patáinak csattogása újra föl nem hangzott az utca kövezetén. Aztán valahányszor el akarták simítani a viszályt az elkövetkező három hónap alatt, csak még jobban felszították. Urbino doktor mindaddig nem volt hajlandó hazatérni, amíg Fermina Daza be nem ismeri, hogy nem volt szappan a fürdőszobában, ő pedig mindaddig nem volt hajlandó visszafogadni, amíg a férje be nem vallja: szándékosan hazudott, csak azért, hogy őt gyötörje.
Az incidens persze jó alkalom volt rá, hogy sok más, nagyon sok más viharos reggel csetepatéit is felhánytorgassák egymásnak. A sérelmek újabb és újabb sérelmeket forgattak ki a mélyből, régóta beforrott sebeket téptek fel, új sebeket ütöttek, és mindkettőjüknek rá kellett döbbennie arra a fájdalmas igazságra, hogy a házasélet harcmezején eltöltött hosszú évek alatt jóformán csak a haragjaikat terelgették ide-oda. Urbino doktor végül azt javasolta, hogy vessék alá magukat egy közös gyónásnak, és valljanak ki mindent, akár az érsek úr előtt, ha kell, hogy az ügy az úristen színe elé kerüljön, és ítélje meg ő, mint legfőbb döntőbíró, hogy volt-e szappan a fürdőszobában, vagy nem volt. Mire Fermina Dazából, aki egyébként úgy meg tudta fékezni a nyelvét, kirobbant az a mondat, amely aztán bekerült a történelembe:
- Szarok én az érsek úrra!
A káromkodásba beleremegtek a város falai, mendemondák támadtak, melyeket aztán nem volt könnyű megcáfolni, és ez a néhány szó úgy szállt szájról szájra, mint egy operettária refrénje: "Szarok én az érsek úrra!" Fermina Daza tudta, hogy elvetette a sulykot, és nem várta meg a férje reakcióját, hanem megfenyegette, hogy hazaköltözik az apja hajdani házába, amely még mindig az ő tulajdonában volt, bár bérbe adta, és különféle irodák működtek benne. És ez nemcsak fenyegetés volt, komolyan gondolta, és nem érdekelte, ha botrány lesz belőle, úgyhogy a férje időben észbe kapott. Neki nem volt bátorsága felrúgni az előítéleteit, inkább engedett. Nem úgy, hogy ráhagyta volna: volt szappan a fürdőszobában, hiszen az az igazság sárba tiprása lett volna, hanem úgy, hogy bár újra egy fedél alatt éltek, de külön szobában, és nem beszéltek egymással. Így ültek az ebédlőben is, és olyan ügyesen használták föl a gyerekeiket az asztal egyik végétől a másikig történő üzenetközvetítésre, hogy azok észre sem vették, hogy ők ketten nem beszélnek egymással. A dolgozószobához nem tartozott külön fürdőszoba, de az új életmód megoldotta a hajnali zajok miatti konfliktust, mert Urbino doktor most már csak azután ment be a fürdőszobába, hogy előbb felkészült az órájára, és most már valóban ügyelt rá, hogy föl ne ébreszsze a feleségét. Az esti fogmosás idején viszont gyakran előfordult, hogy egymásba botlottak, és ilyenkor egyikük kint maradt, és megvárta, amíg a másik végez. Így telt el négy hónap, mígnem egy este Urbino doktor egy könyvvel a kezében nemcsak hogy végigdőlt a családi ágyon, ahogy máskor is szokott, amíg a felesége ki nem jön a fürdőszobából, hanem el is aludt rajta. Fermina Daza jól megrecsegtette az ágyat, ahogy lefeküdt mellé, hogy ébredjen fel, és menjen el onnét. Fel is ébredt félig-meddig, de
ahelyett hogy felkelt volna, eloltotta a lámpát, és átölelte a párnáját. Erre Fermina Daza rázni
kezdte a vállát, hogy térjen magához, és menjen át a dolgozószobába, de őneki olyan jó volt, hogy végre megint a dédszülei pehelymatracos ágyában fekhet, hogy inkább megadta magát:
- Hadd aludjak itt - mondta. - Volt szappan.
Amikor, már az öregség küszöbén, felidézték ezt az esetet, egyikük sem akarta elhinni azt az elképesztő igazságot, hogy fél évszázados együttélésüknek ez volt a legsúlyosabb viszálya, az egyetlen, amelynek során mindkettőjükben feltámadt a vágy, hogy számoljanak fel mindent, és ki-ki menjen a maga útjára. És még a szelíd öregkor évéiben is óvakodtak attól, hogy fölemlegessék, mert az épp hogy csak beforrt sebeikből újra kiserkedt volna a vér, mintha friss sebek lennének."
Kérj tanácsot Wirth Imre versei 2013.05.31 09:55:00
Zsófi ebben a cikkben egy ismert kortárs költő, Lackfi János versét ajánlotta figyelmetekbe. Én most találtam egy olyan kortárs költőt, akiről eddig soha nem hallottam, de most már megjegyeztem a nevét: Wirth Imre 1964-ben született, verseit többek közt az Élet és Irodalom adta…..
Ezt Nóra mondja: 2014.04.13 22:28:03
@McT: Köszönet értük!
Kérj tanácsot Banánkenyér 2014.02.06 10:32:38
Már régen nem esett szó semmi finomságról itt, a blogon. Az az igazság, hogy karácsony óta nem is főztem időigényes ételeket. Akinek naponta vagy legalább hetente többször főznie kell, tudja, miről beszélek.  Aztán tegnap reggel a kislányom az óvoda előtt még megnézte a…..
Pont egy évvel ezelőtt írt Nóra egy sorozatról, ami neki megtetszett, és ajánlotta nekünk is. (http://kerjtanacsot.blog.hu/2013/01/22/sorozatrajongoknak_es_anglomanoknak_ajanlom_downton_abbey) Akkor, a bejegyzés megszületése után leültem, hogy belenézzek a sorozatba itt az…..
A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) című konferenciasorozat már sokszor mondott, mutatott nekem hasznos, okos, érdekes gondolatokat. A sorozatot a non-profit The Sapling alapítvány rendezi. A fő jelszavuk: „ideas worth spreading”, azaz…..
Ezt Nóra mondja: 2014.01.15 11:30:06
@Frady Endre: 86 dkg volt, egész pontosan :-) Most viszont 45 kiló!
Ezt Nóra mondja: 2014.01.15 12:02:01
@Morrancs: Akkor tudod, miről beszélek :-( Bárcsak én is gyorsan megtalálnám azt a tanítót, aki megállítja a másodikos fiamnál az összeomlást! Én megőrülök attól, hogy beléjük vésik: hibázni bűn! Olyan félelemben és bűntudatban élnek az átlag iskolások, hogy rossz nézni. És sem tanulni nem tanulnak meg, sem továbbgondolni és rendszerbe foglalni a tanultakat. Nekem minden nap órákat vesz igénybe, hogy ezt az "aprócska" kiegészítést megadjam nekik én magam, ha már az iskolából enélkül jönnek haza.
Ezt Nóra mondja: 2014.01.15 18:48:39
@Attitude Adjuster: ...és ezt gyerekkorukban, az iskolában tanulják meg. Sajnos kevés az olyan, önálló gondolkodású felnőtt, aki az iskolai sulykolás ellenére meg tudja tanítani a gyerekeinek, hogy ez marhaság, hogy a hibáinkból tanulunk, és hogy senki előtt nem kell szégyellnünk, ha valami nem sikerül, pedig megpróbáltuk a legjobb tudásunk szerint végrehajtani a feladatot.
Kérj tanácsot Ünnepnapok! 2013.12.21 11:54:45
Ez az év úgy sikerült, különösen a vége, hogy Nórával nem túl sok időnk jutott a blogra. Pár napja döbbentem rá, hogy blogunk belépett november végén az 5.évébe, és elfelejtettük megünnepelni e jeles alkalmat is. Ma pedig Nóra születésnapja van, Isten éltesse sokáig!…..
Kérj tanácsot Az advent lényege 2013.12.02 10:36:38
Nem beszéltünk össze Zsófival, sőt - mostanában mindkettőnk élete úgy alakul, hogy a megszokottnál kevesebbet tudunk beszélgetni, mégis nagyon hasonló srófra jár az agyunk! Zsófi tegnap megírta adventi gondolatait, és én is pont azt akartam írni, hogy még nem érzem eléggé a…..
Sokat lehet olvasni erről a nemrég megjelent könyvről - a legtöbb cikk "mami-pornó"-ként hivatkozik rá, úgyhogy talán nem is a legjobb helyen van a blogunkon. Én mégis írok róla pár sort, mert a negatív kritikák - és a magyar fordítója körüli botrányok - ellenére elolvastam.…..
Ezt Nóra mondja: 2013.11.13 11:09:23
@Mester MM: nem hittem, hogy ennek a könyvnek van férfiolvasója :-) De jellemző, hogy melyik tulajdonságára figyeltél fel a férfi főszereplőnek :-))) nem az érzékeny, lelkületére, vagy a nő igényeihez való alkalmazkodásra! hanem a tettrekészségére... Hát igen, többek közt ez a baj a pornóval is, hogy irreális elvárásokat támaszt az emberekben, aztán jön a csalódás :-) Egyébként a "Szürke..."-jelenséghez még nagyon szép adalék, hogy készül belőle a film, és hatalmas felzúdulást váltott ki a főszereplő férfi színész kiválasztása. Sokezer nő indított szavazást, hogy ne ez legyen, hanem amaz! De mégis inkább emez! Nagyon vicces volt, hogy mindenki a saját ideáljaihoz szerette volna igazítani Christian Grey figuráját... Ő lett egyébként: www.imdb.com/name/nm1946193/?ref_=tt_cl_t1
Ezt Nóra mondja: 2013.11.20 12:25:49
@Mester MM: Nevezzük sznobságnak, vagy előítéletnek - én a Lakatos Levente könyveinek elolvasására nagyon nehezen venném ra magam... Annyira bulváros a fiú, korábban modell, most kigyúrt testű ÍRÓ... hááát, nem tudom. Sok jót nem várok tőle. Neked tényleg tetszettek a könyvei?
Az általam választott  cím - mint minden általánosítás - torz és leegyszerűsítő. Nem minden gyerek rosszalkodik. Én például jó gyerek voltam - vagyis nem okoztam gondot a szüleimnek, de kicsit magányos voltam és befelé forduló. Vannak azonban olyan gyerekek, akikkel "mindig…..
Szeretnék ajánlani egy oldalt azoknak, akik finom ízeket és új recepteket keresnek . A www.nosalty.hu-n találtam például ezt a nagyon egyszerű, de nagyon egészséges avokádó salátát is: http://www.nosalty.hu/recept/avokado-salata. Itt írtam korábban olyan háromfogásos…..
Ezt Nóra mondja: 2013.11.03 09:31:25
Én itt találtam rengeteg jó avokádós receptet: www.pinterest.com/hassavocados/green-with-avocado-avocado-salads/ - sajnos a családból csak én szeretem, de reménykedem még, hogy megváltozik e téren is az ízlésük, annyi mindent sikerült már megszerettetni velük!
Kérj tanácsot Október 23! 2013.10.23 15:04:31
Ma, október 23-án emlékezünk 1956-ra, a magyar történelem egyik legfényesebb fejezetére. Mindenkinek ajánlom az esti filmeket az M1-es és az M2-es csatornákon, lesz játékfilm, dokumentumfilm, minden, amiből olyan részleteket tudhatunk meg, amiket eddig még nem ismertünk talán. Az…..
Ezt Nóra mondja: 2013.10.24 12:36:25
Hát ez nagyon érdekes, Zsófi - nem beszéltünk össze, mégis olyasmit ajánlottál, ami engem is foglalkoztatott az elmúlt egy hétben! Felfedeztem, hogy Bagdy Emőke ma, október 24-én előadást tart Miskolcon! ajánlottam is anyukámnak és a nővéremnek - akik megpróbáltak rá jegyet venni, de sajnos már minden jegy elkelt... Remélem, hamarosan újra ellátogat a szülővárosunkba, és azért örülök, hogy ennyien kíváncsiak arra, amit ő tud!

Tegnap este megnéztem az m1-en az idén elkészült új, magyar filmet egy nagyon érdekes 56-os témáról. A "Szabadság - Különjárat" című filmet Fazekas Péter rendezte (tőle én csak a Para című 2008-as filmjét láttam még eddig, azt is ő rendezte, és a forgatókönyvét Csurgó Csabával együtt írta). Az eset, amit feldolgoz, megtörtént: 3 hónappal az október 23-i forradalom kitörése előtt egy csapat fiatal eltérített egy Malév-gépet, hogy ily módon disszidáljon. Kevéssé ismert fejezete ez a történelemnek, de nagyon jó filmes téma. Jól mutatja, hogy mennyire voltak kétségbeesettek a fiatalok akkorra, ez az egyéni akció ugyanarról a tőről fakadt, mint a forradalom nem sokkal később. Nem hibátlan a film, de mégis ajánlom, hogy nézzétek meg, ha tegnap lemaradtatok róla. Az eredeti sztori egyébként még a filmnél is izgalmasabb, hisz a valóságban egy hét tagú társaság követte el, a filmben csak egy fiatal pár egy fiú barátjukkal. Megérne egy cikket a hiteles történet!
Ezt Nóra mondja: 2013.10.24 17:34:34
@Zsófi: de hát a valóságban nem így volt :-) Nem egy szerelmespár térítette el a gépet egy baráttal - hanem 7 barát volt! Ezt írja a Múlt-kor portál: "A lábatlani cementgyár bokszklubjában két huszonéves segédmunkás elhatározta, hogy bármi áron is, de elhagyja Magyarországot. Az egyikük Iszák Ferenc, aki korábban újságíróskodása során `végképp csalódott a szocializmusban`, a másik, Polyák György, aki korábban a Magyar Néphadsereg berepülőpilótája volt, de kulák származása miatt, mint megbízhatatlant leszerelték.

Az akcióhoz Iszák két bunyós tanítványát, a nehéz súlyú Balla Józsefet és Kis Gábort, Polyák pedig két amatőr vitorlázórepülőt, Pintér Károlyt és Jakabfy Józsefet szervezte be, és velük tartott Iszák felesége, Emese is...Nyugaton szabadsághősként ünnepelték a csoportot, akik rögtön a világsajtó érdeklődésének középpontjába kerültek, talán ennek tudható be, hogy az amerikai kémelhárító ügynökség is azonnal felfedezte őket és megkezdte a kihallgatásukat. A gépeltérítés két huszonéves vezéralakja az amerikai hírszerzéstől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot: egyikük rövidesen a CIC ügynöke lett, míg a másik az USA légierejének pilótájájaként végzett titkos küldetéseket." Máshol még azt is leírják, hogy az utasok közül egy fiatal pár átállt a géprablók oldalára, és menedékjogért folyamodott a hatóságokhoz. A személyzet és a többi utas az incidenst követően visszatért Magyarországra és kitüntetésben részesült. Frank Iszak írt egy angol nyelvű regényt Szabadrepülés címmel.
Egy biztosító társaság reklámjához készült Magyarországon a felvétel, mely bejárta a netet pár nap alatt. Azt akarta bizonyítani: bizony, ma már hazánkban a magántulajdont senki nem tiszteli, jobb, ha lakásbiztosítást kötünk - máskülönben mindenünknek lába kelhet... A…..