Regisztráció Blogot indítok
Adatok
temesvarijeno

128 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mielőtt megismerkednénk a címben megnevezett Intézet meglehetősen ritka sportérmével, érintőlegesen tekintsük át magának az intézetnek a történetét és felépítését. A Sopronban élő Zahradnikné, Bolza Matild 1850-ben gyűjtést indított, hogy egy intézetet állítsanak fel a tiszti árva lányok részére.…..
Gyerekkorom óta körülvesznek órák, amelyeket reprezentál több márkás zsebóra, köztük egy korai Audemars, íróasztalom felett a falon, egy mesés hangon bongó Junghans falióra, szintén a 19. század végéről, a könyvespolcon pedig idejüket kiszolgált, mára elnémult asztali órák - Kienzle, MOM - és…..
A numizmatikában, az érmek, bankjegyek rendkívül sokrétű és gazdag világában - ha nem is foglalnak el központi szerepet és helyet -, a gyűjtők számon tartják a különböző közvetett értékjelzéssel felruházott fizetési eszközöket, amilyenek a szükségpénzek, városi pénzhelyettesítők, a termény,…..
Bár idén gurultunk már néhányszor itt a környéken, hosszabb túrának idén most vágtunk neki először közösen. A Hondás csapatot ezúttal hárman alkottuk, két CBF650-s és persze a Rebel nyergében. A cél a Dunántúl volt, nevezetesen Szekszárd. A reggel 9 órás induláskor már kellemes volt az idő is.…..
Szeniczey Ödön jómódú nemesi birtokos család első gyermekeként született 1838. október 2-án Pakson. Szülei: kis-szeniczei Szeniczey Ferenc (Paks, 1813.05.19.-1891.09.24. Paks) és nemes-keéri Nemeskéri Kiss Katalin (Kehida, 1821.11.24.-1896.01.07. Paks), akik 1838-ban kötöttek házasságot. Nagyszüleit…..
temesvarijeno 2018.04.05 08:31:38
@Harmónianyuszi: Köszönöm szépen megkeresését. Az írásom Szeniczey Ödönre fókuszált, mivel az ő fényképe van a birtokomban, róla szerettem volna megtudni, amit lehet. A családtagjai, közeli és távoli rokonai csupán hozadéka volt kutatásaimnak, részletesebben nem kívántam velük foglalkozni, csak feltüntettem őket, ha már rájuk találtam. örömömre szolgál, ha valaki ezek kapcsán - nem foglalkozván családfakutatással -, mégis talál adatokat, hozzátartozóiról, amelyeket esetleg eddig nem ismert, vagy nem rendszerezett. Szívélyes üdvözlettel: Jenő
Az alábbi képes levelezőlap története nagyon prózai módon vette kezdetét. Véletlen láttam meg a rendkívül vonzó hölgyet ábrázoló képet egy online keres-kínál honlapon. Gyűjtöm letűnt idők fotográfiáit, amelyek megidézik a múltat, azt az idő végtelenébe vesző világot, amelynek tanúi voltak, s amely…..
Kaposvári barátom jóvoltából régóta dédelgetett álmom vált valóra azáltal, hogy lehetőségem nyílt megtekinteni a címben megjelölt múzeumot, amelynek amúgy nincs állandó látogatási rendje, látogatókat csak előzetes bejelentkezés útján tudnak fogadni. A múzeum döntően az egykori légi…..
A fájdalomtól lesújtott és megtört szívű férj, Kéthelyi gróf Hunyady Kálmán - aki csupán három és fél hónappal élte túl szeretett hitvesét -, továbbá az elhunyt gyermekei és a közvetlen családtagok a Budapesten nyomtatott gyászjelentésen adják tudtul, hogy kéthelyi Hunyady Alexandrine, született…..
Apuka Világa Koller Ida úrhölgy 2017.02.09 10:36:17
Az 1866-68 között összeállított fotóalbumba döntően német fejedelmi családok tagjai kerültek beválogatásra, de szerepelnek benne magyar főnemesi és nemesi családok (Cziráky, Fáy, Hunyady, Karacsay, Kende, Koller) hölgytagjai és ünnepelt színészek, színésznők, opera énekesnők is. Ez alkalommal,…..
Ha véletlenül nem kerül kezembe ez a tábori levelezőlap, bizonyára eszembe sem jutott volna eltűnődni azon, hogy éppen száz évvel ezelőtt ezekben a napokban javában dúlt a Nagy Háborúként számon tartott öldöklés Európa hadszínterein. 1916. december 23-án talán elhallgattak pár napra a fegyverek,…..
temesvarijeno 2016.12.30 08:14:45
@Aharon: Köszönöm a javaslatokat. Az olasz front stimmelhet, ugyanis 1916 novemberéből is ismert a neten egy levele Édesanyjához, és az adatközlő szerint azt Mariborban keltezték. A Spitzer név gyakori,Baján is volt több Spitzer család, akik persze lehettek rokonok. Nem vagyok katonai szakértő, de nem gondolom, hogy 16 éveseket soroztak volna 1916-ban, hiszen akkor még volt bőven nagykorú évjárat. Géppuskás alakulathoz meg végképp kellett megfelelő kiképzés. Honnan származik az 1900-as születési adat, és az bajai?
Az alakulat neve azonos az általam közölttel? Üdv: Jenő
temesvarijeno 2016.12.30 08:16:00
@zevilaga: Köszönöm elismerését. Megtisztel, ha beleolvas a blogom többi írásába is. Üdv: Jenő
Domján Dániel Ferenc Ma esti posztunk eltér a Szombat esti rémálom sorozat eddigi történeteitől. A „rémálmot” nem a gyilkosság brutalitása okozza, mint az alagi eseményeknél, esetleg az áldozatok magas száma és a gyilkosságsorozat elkövetésének hosszú ideje, mint a nagyrévi angyalcsinálók esetében.…..
Az eredetileg április 24-ére tervezett hagyományos rendezvényt a rossz idő csak késleltetni tudta, de megakadályozni nem. A természet ezen átmeneti szeszélyét mintegy jóváteendő, május 7-én napsütéses idő és ideális repülési feltételek várták a magyar repülés és a veterán járművek szerelmeseit a…..
Az úgynevezett megszállási bankjegyek - amelyeket egy-egy ország bocsátott ki az általa megszállt területeken - sajátos történetű, egyben rendkívül érdekes példányai a numizmatikán belül e papírpénzek megismerésére „szakosodott” gyűjtők számára. A teljesség…..
temesvarijeno 2016.02.08 09:22:22
@Nagy Alexandra89: Kedves Alexandra! Elnézést, csak most olvastam a kérdését. Nem tudok választ árak tekintetében, elég gyakoriak a perforált példányok. Az árat nem feltétlen az határozza meg, hogy perforált vagy sem, sokkal inkább a bankjegy tartása, címlete. A vaterán, e-bay-en, ha beüti a címleteket, nagy valószínűséggel felhoz eladásra kínált tételeket, abból ki lehet indulni. Amúgy emlékeim szerint a nagyobb címletek (100, 500 korun) ezer Ft körül, az ezres az drágább, mert abból sokkal kevesebbet bocsátottak ki. A bélyeggel felragasztott bankjegyek nekem azért zavarosak, mert láttam már NEPLÁTNÉ - ami a MINTA,SPECIMEN cseh megfelelője -, példányokon is bélyeget, ami logikailag értelmetlen, mivel a mintapéldányok nem kerülnek hivatalos forgalomba, így értelmetlen azokat bélyeggel devalválni, vagyis leértékelni. Üdvözlettel: Jenő
Az 1866-68 között összeállított fotóalbumba döntően német fejedelmi családok tagjai kerültek beválogatásra, de szerepelnek benne magyar főnemesi családok (Cziráky, Fáy, Hunyady, Karacsay, Kende, Koller) hölgytagjai és  ünnepelt színészek, színésznők, opera énekesnők is. Ez alkalommal, Wesselényi…..
A korábban már megismert, illetve fotográfiáik által bemutatott osztrák császári és német fejedelmi házakkal szintén szoros rokoni kapcsolatban álló arisztokrácia tagjai közül ezúttal az olasz királyi család két, német (szász, bajor) származású - születésüknél fogva királyi hercegnői rangot viselő -…..
A kiegyezést követő majd félévszázados „boldog békeidők” látszólagos nyugalmában és töretlen fejlődésében élő Osztrák-Magyar Monarchia színes, sokrétű polgári társadalmának életébe, valamint a tizennégy nemzetiségből sorozott közös hadsereg békés garnizoni nyugalmába - melybe legfeljebb az időnkénti…..
„A fényképen egy komoly, kellemes arcú és jó megjelenésű fiatalember tekint valahová a messzeségbe. Engem édesapjára, dédnagyapámra emlékeztet, ha fényképeiket egymás mellé rakom. Gondolatai talán Ráckeresztúron járnak a szülői háznál, szüleinél, testvéreinél, és…..
temesvarijeno 2015.09.26 11:33:14
@magyaros17: Köszönöm az elismerést.Gyerekként sokat hallottam emlegetni nagymamámtól testvérét, ő nem hitte el soha, hogy elesett, haláláig hazavárta. Amikor a fényképet megkaptam, édesanyám azonosította be, hogy ő volt nagymama testvére. kötelességemnek éreztem, hogy mindent megtudjak róla, ami lehetséges. Így született ez a megemlékezés, amely nemcsak előtte, hanem minden magyar katona előtt tisztelgés és főhajtás, aki életét áldozta, harcolt a hazáért.
Vannak, akiknek a Sors hatot, és vannak, akiknek „vakot” dob. Az 1866-os foto albumom egykori tulajdonosának fontos volt valamiért, hogy a zömében német származású fejedelmi családok tagjai mellett megőrizzen egy fotográfiát a címben említett bárónőről. A hozzáférhető forrásokból nem sok derül ki…..
A két hölgy élettörténetét a „mesébe illő” jelzővel is lehetne jellemezni, hiszen azokba az arisztokrata körökbe, amelyekbe házasságaik révén bekerültek, a saját társadalmi közegükben legfeljebb csak álmodhattak. Ahhoz, hogy a meséből és álmokból valóság lett - a Klinkosch lányok kivételes…..
A Salzkammerguti tavaknál való nyaralásunk során, a szálloda recepcióján véletlenül került a kezembe az a prospektus, amely a Bad Ischl Bad Goisern összekötő főút mellett létrehozott műszaki-technikai gyűjtemény megtekintésére invitálja a téma iránt…..
Egy több évtizedes hagyomány folytatásaként, verőfényes napot ígérő reggeli időben autóztunk a nem túl nagy forgalmú autópályán Kanizsáról 200 km-t azért, hogy újra részesei lehessünk a hazai repülés ünnepének. Már az is hagyományok közé tartozik, hogy családom két…..
A műholdak és a GPS technika korában gyerekjáték meghatározni egy földrajzi pont koordinátit. Ennél összehasonlíthatatlanul nehezebb és viszontagságosabb lehetett azoknak a bátor tengeri felfedezőknek, az óceánok vándorainak a feladata, akik akár hónapokig hánykolódva, a…..
A sziget, szigetek szavak hallatán általában egzotikus tájak, pálmafák, aranyló homokfövenyt nyaldosó fehér tarajú hullámok, gondtalan nyaralás jelenik meg képzeletünkben. Ahová most numizmatikai gyűjteményem néhány „bankjegye” kalauzolásával ellátogatunk, azokra a…..
Wickenburg István, capellói, gróf (Arad, Arad vm., 1859.06.16.- Velence, Fejér vm., 1931.12.30.) fiumei kormányzó, jogi doktor, festőművész. - 1865-1867 között apjával Miksa császár kíséretében Mexikóban élt, 1874-79 között cs. kir. apród. A bécsi Theresianumban, majd a bécsi és budapesti…..
A patinás nevű család eredete a 14. századig vezethető vissza. Őseik közt tudhatják Vladislav Kotromanic-ot, Bosznia bánját, akinek felesége brebiri Jelena Šubić révén a Zrínyi család őseivel is rokoni kapcsolatban álltak. A családról az oklevelekben Knezevich, Parchia Knezevich, Parchevich, Pejo…..
temesvarijeno 2015.01.19 15:32:17
@Christof Baiersdorf: Kedves Kristóf! Köszönöm szépen elismerő soraidat. Szeretem a régi fotográfiákat, mert megidéznek egy semmivé foszlott, de általuk újra látható világot, régvolt embereket, akik amikor a fényképezőgép lencséjébe néztek, még nem nem tudják mit hoz a jövő. Ők a bennünk élő múlt,amelyet nélkülük talán már el sem tudnánk képzelni. Ritka szerencse, ha két patinás családról ennyi képet sikerül birtokolni, de nekem csak akkor igazi érték, ha sikerül "szóra bírnom" őket, ha mesélnek magukról. A tárgyak élnek, csak jó szem és fül kell hozzájuk. ha emlékszel még a Mostar-i hídra, akkor egyetértesz velem, hogy még a kövek is mesélnek... Ismételten megköszönve kedves soraidat, őszinte barátsággal köszöntelek: jenő