Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dosztijevszkij

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a regény nekem sokkal jobban tetszett, mint a Sirály, pedig a vadkacsának is elég abszurd a története. Ibsen csak a másik felvonásban tárja az olvasó elé, hogy miért vadkacsa a regény címe. Az első fejezet elég unalmas is, mert abban az olvasó csak a szereplői kapcsolatokat…..
irodalom házidoga Gogol: Az orr 2009.10.30 13:08:00
Nagyon tetszik nekem mikor egy-két ember elolvas egy könyvet és utána bemutatják az osztálynak. Ez a "könyvajánló féle" vagy meghozza az kedvemet ahhoz, hogy elolvassam vagy éppen eldöntöm, hogy ezt biztosan nem fogom elolvasni. Ennél a műnél éppen azt…..
Szerintem nem árulok el újat azzal, hogy nem olvastam el teljes terjedelmében a művet. Inkább rövidítve, úgy viszont tetszett, de mégse tudtam rávenni magamat, hogy elolvassam azt a 661 oldalt. Tetszett, hogy Raszkolnyikov (a főszeprelő:) azért döntött úgy, hogy megöli az…..
dosztijevszkij 2009.11.27 11:01:40
ha megengedsz egy szerény hozzászólást, szerintem óriási hibát követtél el azzal, hogy nem olvastad végig a művet. nem vitatom, hogy bizonyos életkorban és bizonyos érdeklődési kör mellett egy vaskos könyv a kultúra megmászhatatlan hegyormának tűnhet, de éppen a bűn és bűnhődés az a klasszikus remekmű (nálam benne van a top 5 könyv ever-ben), amit egyszerűen el kell olvasni. igaz, már önmagában a sztori is van annyira érdekes (krimi), hogy lehessen róla beszélni, de a figurák mélységes belső vívódásait, a mélypszichológiát és minden emberismeretet is tökéletesen használva leírt radikláis élethelyzeteket, a nyomozás fullasztó légkörét, raszkolnyikov embertelen vívódását a különböző (egyéni, társadalmi) etikai "stádiumok" között, az elesett prostituálttal szövődő éteri szerelmét és a sajátosan orosz világot nem lehet a rövidítettből megérteni. ha belinszkij szerint az anyegin az orosz élet enciklopédiája, akkor a bűn és bűnhődés (valójában szerencsésebb lenne bűn és büntetésre fordítani az eredeti szerint) az egyetemes élet enciklopédiája. van benne gyilkosság, eszmélkedés, szendvedés, nyomor, lelepleződés, meg remény, remény az évtizednyi szibéria utáni újrakezdésre. ha csak a krimiszálat nézzük, hát az a jelenet, amikor raszkolnyikov bevallja porfirijnek, hogy ő a gyilkos! hát az megéri mind a 661 oldalt! aaz maga a katarzis! na mindegy. azért vagyok ennyire elfogult, mert ez a regény az első igazi olvasmányélményem volt, én is tartottam-féltem a vaskos könyvektől, de utána végigfaltam dosztojevszkijt, és ez az ő dicsérete.
na. szerintem a rövidített változattal "csak" az irodalmi mű lényege sikkad el, már ugye ha az irodalmi mű értelme az esztétikai szféra.
javaslom, ha egyszer beteg leszel (ne legyél!), vedd a kezedbe ezt a könyvet. nagyon megéri.

Peti