Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alföldimerlot

1 bejegyzést írt és 402 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Újratöltve 2012.07.04 05:28:00
Maximum egypecsétes titok volt, hogy A Művelt Alkoholista nem tűnik el nyomtalanul. Áldatlan tevékenységünket a Gault & Millau keretei között folytatjuk. Az első poszt már olvasható - sokat markol, valamennyit talán fog is. Facebook oldalunkon, a Gault & Millau Facebook…..
alföldimerlot 2012.07.08 20:41:39
@kifli: Igen (eddig 50 ezret kaptam, most még ennél is többet fogok). Nem hiszem, hogy lesz külön kódex, de a borokat kereskedelmi forgalomból fogjuk beszerezni, és erre lesz központi keret, ami nagy előrelépést jelent.
A Művelt Alkoholista Rövidzárlat 2012.06.04 06:00:00
A Művelt Alkoholista nagyjából hét évvel ezelőtt indult, és most véget ér. Sem meghatódásra, sem elkeseredésre nincs ok (az örömet sem akartam kifelejteni), mindössze annyi történik, hogy rugalmasan elszakadunk A Művelt Alkoholistától, és rövid akkutöltés után máshol, más…..
alföldimerlot 2012.06.05 06:42:01
@kifli: Összenő, ami összetartozik.:)
alföldimerlot 2012.06.12 19:17:53
@ihatóbb: Szűzanyám. Hát ezt meg miért?
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
alföldimerlot 2012.05.25 08:46:24
Sajnálom, hogy minden hasonló tudósítás elé fogyasztóvédelmi figyelmeztetést kell biggyeszteni – aki meg akarja őrizni az illúzióit, az ne kattintson ide. A tavalyi eredmények és egy rövid elemzés itt olvasható. Megbízható következtetéseket sajnos lehetetlen levonni,…..
alföldimerlot 2012.05.23 11:58:55
@VIC20: Kedves VIC20, nem pontosan tudom, hogy mit kellene erre válaszolnom. Még nem tudtam eljutni a fesztiválra, a hétvégén Etyeken voltam. De nem hiszem, hogy emiatt szerencsétlenek lennének, azt pedig főleg nem, hogy bármilyen módon rá lennének szorulva az én nemtudommimre. Azért megnéztem, hogy eddig hányszor írtam a Szegedi Borfesztiválról, és van egy olyan érzésem, hogy a Guinness-rekordot ezen a területen én tartom: alkoholista.blog.hu/2011/05/10/szeged_a_bor_fovarosa
alkoholista.blog.hu/2010/05/15/szogedi_kalauz
alkoholista.blog.hu/2010/05/12/fesztivalszezon
alkoholista.blog.hu/2009/05/21/jatszd_ujra_jozsi_bacsi
alkoholista.blog.hu/2009/05/18/szegedi_borfesztival_2009
alkoholista.blog.hu/2009/05/08/xv_szegedi_borfesztival_1
alkoholista.blog.hu/2008/05/21/xiv_szegedi_borfesztival
alkoholista.blog.hu/2007/05/18/feszthirado
alkoholista.blog.hu/2007/04/30/title_4737
alkoholista.blog.hu/2006/05/17/a_xii_szegedi_borfesztival_dijazottjai
alkoholista.blog.hu/2006/05/09/xii_szegedi_borfesztival
alföldimerlot 2012.05.23 13:46:48
@VIC20: Hogy mi kerül a naptárba, az annak függvénye, hogy mit küldenek be.
Elemzés idén sem lesz, sokéves borfesztiválozás után arra jutottam, hogy az ilyen alkalmakkor szerzett benyomásaim túlságosan felületesek, megbízhatatlanok.
Ami pedig a véleményemet illeti a Szegedi Borfesztiválról, azt többször leírtam már: jó hogy van, megértem, hogy ilyen, de jobban örülnék, ha minden évben lenne egy meghívott borvidék, amelynek kiemelkedő képviselői privilégiumokat élvezhetnének, így talán a mennyiségi és a minőségi alkeszek is jól lakhatnának.
A Művelt Alkoholista Rozé update 2012.05.22 10:20:00
Annyiszor írtam már le, hogy a rozé lepereg rólam, vagy én pattanok le róla, hogy a rosszul leplezett önismétlés helyett inkább linkelek. A memóriámban összesen három gyorsan előhívható rozé-adat található: (talán) az első (fában eltett) St. Andrea rozé, amiből kiderült,…..
alföldimerlot 2012.05.23 13:30:12
@tunderninja: Ha ott van elötted, akkor biztosan 14, én emlékeztem rosszul. Elnézést, javítom.
Javában zajlik a Pannon Bormustra, a valóban parádés panel lassan az első napra tervezett bormennyiség végére ér. A menetrendnek megfelelően három csoportra bontott bizottság az első, ha úgy tetszik selejtező fázisnál tart, melynek keretében az összes mintát végigkóstolják…..
A főszereplőnek szánt kadarkákból csak illusztráció maradt, de azért megteszem, ami tőlem telik, hogy néhány arasszal túllendüljek a köldöknézésen. Nem lesz könnyű, mert a kudarc visszamenőleg magába szippantotta a kontentot.  A dolog úgy kezdődött, hogy szerveztem egy…..
alföldimerlot 2012.05.09 14:16:23
Mint már többen elmondták előttem különböző blogok különböző kommentjeiben és posztjaiban, a VinCE az ország szégyene, borzasztó, megengedhetetlen, hova jut így hazai világhírünk az éji homályban, ha csak álmodozunk a déli verőn. Bár egyik hazai boros újságot sem olvasom,…..
Félek a 2008-as vörösektől. Nálam 2008 az új 2004: egyszerre édes és savanyú bizonytalan szerkezettel. És hát a Vylyan is régen alkotott nagyot a kis és közepes kategóriában. De ahogy Puhl Sándor mondja: egyszer minden sorozatnak vége szakad, a focit gólra játsszák, a…..
alföldimerlot 2012.04.08 11:06:06
@eletesbor.blog: A Malatinszky Cabernoir is ilyen volt, de már kifelé tart: alkoholista.blog.hu/2010/04/02/siklosi_terroir
alföldimerlot 2012.04.08 11:07:51
@loading: Az tényleg nagy fogás lehetett annak, aki időben ébredt. A Veritasnál is akciós volt, ott 2400 körül adták.
Szinte biztos voltam abban, amiben a többiek talán reménykedni sem mertek:  vezet még út az első négy remek bor, köztük a  szenzációs Clos de Tart után is felfelé, és mi éppen azt tapossuk ezen az estén. A fárasztó hegymenet előtt pihenésképpen megkóstoltuk az egyik…..
A Művelt Alkoholista Holnapbor 2012.03.21 06:00:00
Minimum félévtizede minden évben megkóstolom a legismertebb egri fehérbort (vagy az még mindig a Thummerer Királyleányka?). És konstatálom, hogy név és címke továbbra is verhetetlen páros, aztán megkóstolom, és elpárolog a lelkesedés. Fás, lágy, rövid – a szabvány…..
alföldimerlot 2012.03.22 09:34:18
@Bortó: Nem best buy. De én is, mások is sokat foglalkoztunk azzal, hogy a borok érnek, fejlődnek, hogy vannak borok, amik a piacrakerüléskor még nagyon is rendezetlenek, barátságtalanok, aztán néhány évvel később rá sem ismer az ember, és pironkodik, hogy annak idején elhamarkodottan írta le. Sokan úgy vélik, és én is hajlok erre a véleményre, hogy egy fiatal bor későbbi pályájáról kaphatunk valamiféle előképet, ha több napon át kóstoljuk. A belinkelt posztban (Másnapos bor) írtam erről a hipotézisről. Lehet, hogy ez egy alaptalan feltételezés. Azt hiszem indokolt óvatossággal jártam el, amikor azt írtam, hogy ígéret, és a nyáron vissza kell kóstolnom. Én abban a hitben vagyok, hogy itt egy jó bor készülődik, és ezt szerettem volna jelezni.
Valószínűleg 2010-ben készültek az évszázad legdrágább borai. A drasztikus hozamkorlátozásra drasztikus fürtválogatás következett, amit sokan drasztikus bogyóválogatással zártak. Aztán jött a bársonyos feldolgozás: gondolat vagy legfeljebb kesztyűs kéz a présnél, gondolat…..
alföldimerlot 2012.03.13 13:43:13
@Bazaltrajongó: Hol lehet Villa Sandahl borokat venni? És a saját 2011-es boraid mikor kerülnek forgalomba?
Én most életemnek azt a szakaszát élem, amikor szempont számomra, hogy valami egyéniség-e, ha másként nem, akkor legalább mint termőhelyének jellegzetes képviselője, ha úgy sem, akkor legalább mint fajtája jellegzetes képviselője. A legjobb persze a három az egyben. Hogy…..
alföldimerlot 2012.03.07 16:10:53
@Daeril: Valószínűleg nem. Tévedhetetlenül biztosan nem. De azért fogódzókat találhatunk.
A Művelt Alkoholista Oportórepeta 2012.02.29 11:15:00
Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is…..
alföldimerlot 2012.03.01 09:29:41
@zoli: Nagyon nehéz a hozzászólásaidra reagálni, mert az áradó ellenszenv irántunk, illetve a kioktató magabiztosság, ami áthatja őket, gyakorlatilag lehetetlenné teszi az értelmes párbeszédet. Ezért már évek óta lakatot teszek a számra, amikor melegebb éghajlatra küldesz bennünket, és némi gondolkodás után jobbnak láttam a boraidról sem írni, mert féltem, hogy nem tudnám magamat függetleníteni attól, amit rólad mint emberről gondolok. De most annyira megleptél, hogy kénytelen vagyok föltenni a kérdést: szerinted a Jackfall a posztban szereplő borairól tévedés azt állítani, hogy nem tipikus oportók?
Anthony Hwang keze alatt gyorsan kopnak a borászok. Az elmúlt hat évben hárman dobták be a pincekulcsot: Szepsy István 6 év után (Királyudvar), Demeter Zoltán 2 év után (Királyudvar), és most Noel Pinguet 30 év után (Domaine Huet). Bár az első kettő bennünket nyilván jobban…..
Úgy két hónappal ezelőtt az életem gyökeres fordulatot vett. Egy hatalmas zenei gyűjtemény társbérlője lettem, ami a saját nyelvemre lefordítva annyit tesz: kulcsot kaptam a mennyországhoz. Bár a zenehallgatás és társtudományai életem meghatározó hobbija, körülbelül 15…..
Arra számítottam, hogy nehéz lesz. De hogy ennyire?! Ha ebből a mintából akarnánk jósolni, sötét jövő elé nézne a magyar bor. Na jó, legyünk megengedőbbek: Villány. Az oportó. Mayer Villányi Portugieser 2011 Mayer Mártonban nagyon bíztam pedig. Régóta nem ittam tőle,…..
alföldimerlot 2012.02.10 05:06:43
@Kenszei: Én a Tescoban vettem a Gere Tamás és Zsoltot (Szegeden máshol nem lehetett kapni), a Günzert pedig a Bortársaságnál. Te hol vásároltad a sokkal jobban teljesítő palackjaidat?
Márkus György tíz éven át a Borbarát szerzője volt, majd a Borbarát megszűnése után 2011 decemberében elindította a Burgundia & Champagne magazint. E két meghatározó borvidék első számú hazai szakértője. Tevékenységének nemzetközi elismertségét jelzi, hogy bejáratos…..
alföldimerlot 2012.01.25 05:15:49
Márkus György válasza Fiatal borivó, Mistinguett, Kadarnet részére:

Pontosítanék:
- Lehet, hogy a hazai fogyasztó a világfajtákra van kihegyezve, hiszen arra szoktatták őt. Ahogy arra ránevelték, másra is lehetne vagy lehetett volna. Ez a birtokok munkája volt. Én a külföldről beszéltem, amely nem a magyar termőhelyet látja borainkban, hanem azt, hogy bor legyen és olcsó, ezért vonnak párhuzamot, mondjuk, egy közép amerikai országgal. Ha azt szeretnénk, hogy ne ezért vásárolják a magyar borokat, akkor tenniük kell a borvidékeknek, a termelőknek érte. Az egyéni nekiveselkedések lehetnek jók, de összefogva, borvidéki szinten sokkal komolyabb eredmények születhetnének. A lényeg a jó koncepció, a hitelesség és az egy irányban haladás. Na és persze a helyi szőlőfajta.
- Amikor két vörös és két fehér fajtát említettem, pusztán példálózgatni akartam, hiszen ennél több is lehetne, de a legfontosabb az, hogy helyi legyen.
- A szövetkezetek úgy jöttek létre, hogy miniatűr parcellák tulajdonosai összeálltak, mert úgy vélték, egyedül képtelenek megoldani problémájukat. Az ilyen termesztők a legkülönbözőbb területeken rendelkeznek szőlővel, azért olyan bort készíthetnek a termésből, amit a klasszifikáció a terület alapján meghatároz. Az, hogy a “termelő egység” egy szövetkezet, nem jelenti azt, hogy rosszabb a bora, mint egy háznak vagy birtoknak. Úgy kell felfogni, hogy több vagy sok termelő egy csoportban. A termőhelyet kell klasszifikálni, nem a birtokot. Nem a bordeaux-i mintát kell alapul venni. Van Champagne-ban olyan szövetkezet, melyben a tagoknak “csak” grand cru fekvésben vannak területeik. Tehát nem szükséges a szövetkezetet összemosni a gyenge és igénytelen jelzőkkel.
- Jadot nem szövetkezet, hanem egy ház, amelynek vannak saját területei, de fel is vásárol, milliós palackszámokkal kereskedik. Érdekes, hogy hazánkban nem szabályozzák a birtokok, borászatok felvásárlását. A franciáknál az a “domaine”, amely saját szőlőből, saját bort készít. Még rokontól sem vásárolhat szőlőt. Aki akár egy picit is vesz, akár szőlőt, akár bort. már egy másik kategóriába, a “maison”-ok világába kerül. Ez nem automatikus, hanem kérvények, engedélyek, szabályok és törvények sokaságán vezet ide az út.
Üdv. MGy
alföldimerlot 2012.01.25 18:39:12
Márkus György: Chabacurtis részére:
Örömteli, hogy valóban értjük, miről is van szó. Azt hiszem, az 500 forintos bor nem lehet egyedüli cél. Minden termelőnek kötelessége magasra emelni tekintetét, hogy minél jobbat készítsen. Lehet, sőt biztos, hogy a termékskála végén megjelennek majd 500-1000 forintos borok is, de biztos vagyok benne, hogy a borászok többsége mást szeretne. Már az anyagi érdekük sem diktálja az 500 forintos, vagyis az 1,7 eurós borokat /tokkal és vonóval üzlet polcán/. Ha van egy klasszifikációs rendszer, amelynek csúcsán olyan borok állnak, amelyek 15-20 ezerbe, de akár többe is kerülnek magyar forintban kifejezve, akkor az utána következők lejjebb és lejjebb kerülnek. Elképzelhető, hogy a vége 500 forint körül fog felbukkanni. Bordeaux-ban sem csupán Latour vagy Le Pin létezik, sok tételt lehet kapni 2-3 euro körül, de a Bordeaux presztízsét nem ezek nyújtják. Ahol fát vágnak, forgács is hullik. Ugyanakkor, mindig vannak itthon is beragadt tételek, amelyek igaz, hogy magasabb értékűek, de kényszerből vagy piaci megfontolásból olcsón kerülnek a fogyasztókhoz.
A szövetkezetet nem jól prosperáló, erős borászatoknak kell alakítaniuk, hanem azoknak, akiknek pici a szőlőterületük. Ahogy Chabacurtis jelezte, rengeteg kiadást takaríthatnak meg, ha közösen vesznek vagy építenek pincét, együtt készítik a bort, illetve palackoznak. A francia szövetkezetek több szolgáltatást is végeznek házaknak, kereskedőknek, így még inkább kihasználják lehetőségeiket. Érdekes tudni, hogy egyik ottani szövetkezet ügyvezetője, de elnöke sem kerül ki a tagságból. A tagság dönt annak alkalmazásáról. Azt hiszem, ez is tiszta és logikus. Üdvözlettel MGy.
A Művelt Alkoholista Akció 2012.01.20 14:30:00
Ha valaki még nem látta volna: beindult a szokásos éveleji leárazás. A Radovin mindhárom üzletében 20 százalékos engedményt kínálnak a teljes készletre. A Bortársaságnál is 20 a nagyátlag, de akad 50 százalék fölötti kedvezmény. Az In Vino Veritas-nál az egyes tételekre…..
alföldimerlot 2012.01.20 15:04:38
@marvin__42: Köszönöm. Javítom.
December közepén történelmi eseményen vettem részt, a 2009-ben indult J&J Pezsgőmanufaktúra első nagy kóstolójára mentem el. Szentesi József megint nagy és nemes fába vágta a fejszéjét: budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból…..
alföldimerlot 2012.01.13 16:21:24
Márkus György kért meg, hogy tegyem közzé a hozzászólását, mert nem boldogul az indapasszal.
A címzettek: dr. Barta, 117, Demi Sec
Üzenet:
A ”nyers” pezsgő elnevezést nem tartom helyesnek, mert maga a szó alapvetően nem azt jelenti, amit a névadó ebben az esetben ki óhajt fejezni. A “nyers” éretlent takar, de a hazai szakzsargonban – helytelenül – a hozzáadott cukrot nem tartalmazó pezsgőt jelzik így. Véleményem szerint a “natur” szó használata jóval helyesebb lenne.
A champagne-okra jelenleg vonatkozó szabály a következő: minden pezsgő lehet “non-dosé”, “brut zero”, “brut natur”, “zero dosage” stb. – az elnevezés háztól házig, termelőtől termelőig változhat, erre nincs szabály – amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és a maradék cukor mértéke nem éri el a három grammot. A szabály ilyen jellegű rögzítése viszonylag új. Ezért több termelőnek, háznak át kellett címkéznie a champagne-okat. Amennyiben a champagne – mondjuk - két gramm cukrot tartalmaz, de az nem természetes módon, tehát dosage-zsal került bele, akkor már az “extra brut” kategóriába esik, melynek a felső határa hat gramm. A legfrissebb szabály szerint a “brut” nulla és 12 gramm között mozoghat, fölötte az “extra dry” világa él. Látható tehát, hogy van olyan tartomány, ahol az extra brut és a brut fedi egymást. Azonban még soha nem találkoztam olyannal, aki egy három-négy gramm dosage-zsal bíró champagne-t brutnek nevezett volna. Ez szinte kizárólag extra dry. Öt grammnál már inkább megteszik, hogy brutnek titulálják. Üdvözlettel Márkus György
alföldimerlot 2012.01.14 19:23:59
Márkus György hozzászólása:
“Elnézést kérek, de most vettem észre, hogy az előző hozzászólásomban az utolsó előtti mondatomban extra dry-t írtam extra brut helyett. Tehát a 3-4 gr/l dosage-zsal rendelkező champagne-okat előszeretettel nevezik el extra brutnek, annak ellenére, hogy akár brut is lehetne.
De van még egy-két más gondolat, amihez szintén nyújtanék champagne-i támpontot.
A “termelő” és a “felvásárló” Franciaország minden borvidékén két teljesen elkülönülő kategória. A “termelő” saját szőlőből készít saját bort, champagne-t. Számára a felvásárlás tiltott. Ha szőlőt akar felvásárolni, akkor engedélyt kell kérnie rá, ami már egy másik vállalkozási formába helyezi bele. Létezik olyan termesztő/termelő, aki mindkét ágat műveli. A felvásárolt tételt kereskedői üzletként mozgatja, míg a “sajátból sajátot” termelőként viszi. Ez annyira szigorú, hogy egy rokontól érkező termés megvételéhez is engedélyért szükséges folyamodni. A “felvásárló” vagy ház, illetve maison rendelkezhet saját területről származó szőlőből készült pezsgővel is, de fel is vásárolhat csendes bort. Igaz, a sur latte állapotú borok felvásárlását nem tiltja jogszabály, de az utóbbi 10 esztendőben már nem etikus tirage-likőrrel letöltött tételt venni. Néhány ház képes arra, hogy szőlőszükségletének hozzávetőleg kétharmadát saját területről szüreteli. De van olyan ház is, amely egyáltalán nem rendelkezik saját parcellával, mindent felvásárol. Nem mondok neveket, de nagyon híres márkák is vannak köztük. Nálunk ilyen szabály nincs, mindenki azt ad-vesz, ami neki megfelelő. Ezt problémának tartom!Visszatérve a hazai színpadra: ha a champagne-i szabályokat nézem, akkor könnyen előfordulhatna, hogy a Szentesi József által “bérmunkában” készített pezsgők címkéire az ő nevét lenne helyes feltüntetni. Ha jól tudom - függetlenül attól, hogy évjáratos vagy nem évjáratos pezsgőről beszélünk - itthon kilenc hónapig kötelező seprőn tartani a pezsgőket. Champagne-ban a nem évjáratosok 12+3 hónapig pihennek a pincében, míg az évjáratos tételek legalább három évig. Ma azt kell mondanom, hogy 2006-os champagne-tól fiatalabb palackot ma nem lehet még kereskedelemben fellelni. Ugyanakkor az általam ismert legidősebb forgalmi tétel most, tehát 2012-ben a Charles Heidsieck 1995-ös Blanc des Millenaires pezsgője. De a Dom Pérignon sem kerül előbb forgalomba hét év seprőn tartástól. Üdv. MGy
Az urnák továbbra is nyitva állnak, jövő hét szerdáig várjuk a szavazatokat!Minden évjárat és minden Művelt Alkoholista szavazás legalább egy kicsit más. Idén is megpróbáljuk és megkérjük a Kedves Olvasót, hogy válasszuk meg együtt az év borászát és az év legjobb borait.…..
2004-ben jártam először Montalcinóban, és azóta, egy év kihagyással, minden nyáron visszatértem legalább egy hétre. Regisztrált brunelló-szavazónak 2006 óta mondhatom magamat, a montalcino-sovinizmus pedig úgy 2008 környékére alakulhatott ki bennem. Azóta kísért a félelem,…..
alföldimerlot 2011.12.20 13:38:26
@Szomjas Gödény: Nem vagyok benne biztos, hogy a kérdésedre ez a válasz, de semmi indokot nem látok arra, hogy a jelenlegi helyzet változzon, vagyis kiváló rossókat lehet kapni 12-15 euro között, és remek brunellókat 22-25 euro körül. Egyébként a mezőny legalább fele ebben a két sávban mozog.
alföldimerlot 2011.12.22 11:05:09
@Metál Marci: én már annyit írtam Montalcinóról, hogy félek, másoknak már tele van a hócipője vele. És nagyjából el is mondtam mindent, amit fontosak tartok abból, amit tudok. Nézz rá ezekre a linkekre, és talán választ kapsz arra, ami érdekel:
alkoholista.blog.hu/tags/montalcino
alkoholista.blog.hu/tags/brunello_di_montalcino
alföldimerlot 2011.12.22 11:06:28
@Shyr Kahn: szívesen. Én is kevesebbet kóstoltam, mint szerettem volna :)
Andrew Jefford (Anglia gyomorbajos válasza Matt Kramerre) november eleji posztjában a borkóstolás helyes gyakorlatán elmélkedik. Amit a vak és a nem vak kóstolásról mond, - hadd legyek ennyire elfogult - nem teszi elavulttá saját okoskodásomat (Vakteszt, avagy a mesterséges…..
alföldimerlot 2011.12.01 06:16:34
@Herczeg Ágnes: @metszo_ollo: @Parci: Én nem ismerek senkit a magyar borírók közül, aki annyira sarkosan elutasítja a vaktesztet, mint Alkonyi László, ezért idéztem őt egy olyan írás kapcsán, amely a vakteszt mellett (is) érvel. Én nem ismerek senkit a magyar borkritikusok közül, aki soha nem nyeli le a bort, csak Herczeg Ágnest, ezért idéztem őt egy olyan írás kapcsán, amely azt állítja, hogy teljes képet csak úgy kaphatunk egy borról, ha iszunk belőle.
A saját véleményemet ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a poszt végén röviden összefoglaltam (hosszabban pedig a belinkelt posztban).
Időnként jelezni szoktam (néhányszor azt is kifejtettem, hogy miért), hogy a magyar Decanter (újabban VinCE Magazin) és a Borkultusz tevékenysége, "szellemisége" számomra nem rokonszenves. Szerintem Herczeg Ágnes nyilvános szereplése is ebbe a vonulatba illeszkedik, így a kifogásaim is ugyanazok. Ettől persze lehet egy nagyon kedves ember magánemberként, a lényegen ez mit sem változtat.
De ebbe a vitába nem akarok belemenni, a posztban fölvetett kérdések számomra sokkal érdekesebbek, sajnálom, hogy a hozzászólások egy részét egyetlen mondat apróbetűs beidézése eltérítette.
A Művelt Alkoholista történetének legolvasottabb posztja „Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?” címmel jelent meg. A mostani bejegyzés fordít egyet a kérdésen, és arra próbál válaszolni, hogy „Hogyan rendeljünk bort okosan?”.…..
alföldimerlot 2011.11.16 09:10:18
@felvetés: Valószínűleg Amerikában van az a francia étterem, de ez nem sokat változtat azon a tényen, hogy ez a pont számomra üres okoskodásnak tűnik. Gyakran visszaköszönő élmény, hogy egy borvidék borai mennyire jól mennek a helyi ételekhez, és nagyon is érthető, ha erről nem akarunk lemondani. Azt hiszem, ezt a pontot fölösleges volna a magyar változatban megtartani, sőt, én éppen az ellenkezőjét javasolnám: a Kistücsökben pl. igyunk dél-balatoni borokat.