Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TroppauerHümér

0 bejegyzést írt és 251 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TComment A hurkok mindenit! 2012.05.16 06:10:00
Az utakon nem kizárólag közlekedéstechnikai mérnökök közlekednek, hanem csipkeverők, pékek, sőt, méhészek is. Honnan a fenéből kéne tudniuk, hogy az téglalap alakban összevagdalt aszfaltnak bármi köze is van a lámpához? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
TroppauerHümér 2012.05.16 08:25:00
@SadBoobie: hogyan működik a képcsöves TV

OFF

Hát ott talán elektronsugár rajzolja a képet, nem lézer :-).

ON
B-oldal A kultúrsznobság csúcsa 2012.01.07 07:54:00
Az alábbi videó a nyugalom megzavarására alkalmas. Ez nem zene, ez vallás. Tulajdonképpen az urak mit és miért csinálnak? Lássuk csak. Öt helyre is beletekertem, de nem hallani zenét, de a végén csak sikerült játékot találnom. Olyan ez, mikor feliratot próbálok ellenőrizni egy…..
A környezetvédő és a túlóvatoskodó támadhatatlan. Abban nem lehet kifogás, ha azt mondjuk, hogy fékkel, kormánnyal nem játszunk, azt bízzuk szakemberre! De ki a szakember? A kommentelő mindig. Mai cikkünk blogposztja...
Nívó Legyünk már bóvli végre! 2011.10.28 09:09:00
Tudom, kicsit erősen hangzik a cím, de lenne egy nagy előnye a bóvli kategóriának: végre a piac rádöbbentené a kormányt, hogy ez így nem mehet tovább! Ha már az elmúlt 20 évben nem sikerült... Elég jó esélyünk van erre: a legutóbbi állampapír-aukció csúfos bukás lett, és…..
Liszt zenéjét akarva-akaratlan mindenki ismeri, aki a huszadik században – vagy azután – született. De vajon lehet-e toplistát összeállítani egy ilyen gigantikus életműből? Megpróbáltuk, kiderül, sikerült-e.Az idő ez esetben nekünk dolgozott: 2011-ben már csak azon…..
TroppauerHümér 2011.10.22 13:12:31
Infographics 20 éves a Linux 2011.10.06 16:58:00
20 éves a népszerű nyílt forráskódú operációs rendszer, a Linux. A hobbiprojektként indított megoldás nagy utat járt be, mára számos különféle változata és felhasználási területe létezik. Ma 20 éve tette közzé Linus Torvalds a Linux operációs rendszer első hivatalos…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
TroppauerHümér 2011.09.30 16:37:14
@KGyST: Komolyan mondom, ha valaki azt mondja, hogy ilyen ember van Magyarországon, nem hiszem el. Oktatásunk csődje.
A világ legforgalmasabb repülőtere, a londoni Heathrow néhány napja állította forgalomba új közlekedési eszközeit, a vezető nélküli utazókapszulákat. A Heathrow pod névre keresztelt szerkezet, szeptember közepe óta szállítja az utazókat a parkolók és a terminálok…..
Bokros Lajosnak van egyfajta mély, feldolgozatlan lelki ügye az egyetemekkel kapcsolatban. Tőle tudtuk meg, Burundiban sincs felsőoktatás (van).  Csak azért nem akarja teljesen megszüntetni az egyetemeket, mert akkor ugye nem lehetne tandíjat fizetni, de állítólag a tandíj nélküli…..
TroppauerHümér 2011.08.31 18:32:20
@tollaszerge: Te azt írtad, hogy Amerikában sokan életük során több szakmát is kipróbálnak. Nos, ha valaki 40 évesen öregnek számít, akkor hiába próbál meg váltani, mert nem őt fogják alkalmazni, még akkor sem, ha képes a második szakmáját is olyan mélységben megtanulni, mint az elsőt. (Bár az is érdekes, hogy mondjuk valaki munka és család mellett tud-e annyit szánni rá, mint friss fejjel, egyetemistaként.) És akkor még mindig nem lesz elég gyakorlata, ami pedig döntően fontos.

Nyilván másmilyen hivatásokról beszélünk, és ezért látjuk másként.
TroppauerHümér 2011.08.31 19:41:55
@maroz: Teljesen egyetértek veled. De ez nem oktatáspolitikai konferencia, hanem blog. A színvonal még mindig fényévekkel egyéb blogok fölött van.

Egyébként vannak értékválasztások, amiben nemcsak a szakember szava dönt. Választópolgárként garantáltan nem lelkesednék az olyan oktatáspolitikáért, ami 5-8 év kemény tanulásért cserébe 25% valószínűséggel ígéri azt, hogy ezt a tudást kamatoztathatom is.
TroppauerHümér 2011.08.31 20:31:40
@maroz: A benzinmotor esetében indoklást is kapok, ha felütöm a fizikakönyvet (Carnot körfolyamat és hasonlók). Oktatáspolitika esetében azonban sehol sem láttam még kijelentve sem, nemhogy alátámasztva, hogy a négyszeres (átlagos) túlképzés, amit írsz, szükségszerűség. Pedig ha ez így van (bevallom, még mindig kételkedem a szükségszerűségében, ha a tényben nem is), akkor ez abszolút közérdekű információ lenne minden egyetemre menőnek. Nem várható el, hogy ezt (meg minden egyebet is) mindenki szakfolyóiratokból vadássza le.

Sőt, ez szakokra lebontva is közérdekű lenne. Gondolom orvos esetében nem ilyenek az arányok például.
Az oktatás szétverése az átalakítás alatt zavartalanul folyik   Ismét úgy gondolta gazdája, szabadjára engedheti Hoffmann Rózsát. Kezdődik a tanév és bizony ilyenkor illik szépeket mondani, reményt csepegtetni tanuló és tanár szívébe. Tanévnyitók alkalmával…..
TroppauerHümér 2011.08.26 00:14:06
@Kijelölt Felelős:

A vallás érdektelen kérdés, az egy mechanizmus a sok közül, amin keresztül a társadalom érvényesíteni próbálja azt, amit közerkölcsként elvár.

Ezt a közerkölcsöt pedig nem OV, nem a pápa, nem regényírók, nem tudósok találják ki, hanem olyan társadalmi folyamatok eredője, amire lényegi befolyása senkinek nincs.

Ugyanakkor látni kell, hogy ez mennyit humanizálódott az elmúlt 2000 év alatt. Ha úgy tetszik, tekintsd a mostanra kialakult erkölcsi elveket egy mély matematikai elmélethez hasonlónak, ami ennyi idegen ember viszonylag sima együttélését teszi lehetővé.

A lényegi kérdést azonban megkerülöd: HA a papa elissza a pénzt, HA megveri az asszonyt, HA adót csal, AKKOR mi a pedagógus teendője. Nem a magasan képzett bölcsész szülő a probléma.

A "semmit nem csinálunk az egyszeregy tanításán kívül" nem megoldás, ha más nem, a londoni események bizonyítják. Vagy a magyarországi analfabetizmus terjedése.

A megoldást persze én sem tudom, de arról meg vagyok győződve, hogy a pedagógusnak szuverén erkölcsiségű, példamutató embernek kell lennie, akinek a gyerekre komoly befolyása van, és nem egy hajbókoló lakájnak.
TroppauerHümér 2011.08.26 08:42:21
@fogash: Ez egy tradeoff. Mikor van nagyobb baj, ha a tanár nevelni próbál, és te (akiből kevés van), otthon utólag elmagyarázod a gyerekednek (akit valószínűleg olyan sokat nem is kell már nevelni), hogy miben nincs igaza a tanárnak, vagy ha a tanár nem próbál nevelni, és milliók maradnak a legalapvetőbb értékek nélkül. Ez nem agymosás, hanem a beilleszkedés segítése.

Ami a tanárok kontraszelekcióját illeti (és nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is, tisztet a kivételnek), azzal egyetértek. Sajnos ez elsősorban ugyanúgy pénzkérdés, mint az orvosok itthon tartása.
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
TroppauerHümér 2011.08.03 13:04:35
@movhu: "a legtöbb IT szakterületre borzasztóan nehéz jó embert találni, mert nem csak nem rendelkeznek a megfelelő tudással(majd közben beletanulna)..."

Nem értem, mit vársz: 20 évvel ezelőtt az egyetemen meg kellett volna tanulnia olyan eszközökkel bánni, amik nem is léteztek még akkor?

Ha valaki rendesen tud mondjuk C++-ban programozni, és nem hülye, az gyorsan bármibe bele tud tanulni, nem? Miért nem az a normális, hogy a cégnél, gyakorlati környezetben tanulja meg? Ezzel a mentalitással tényleg nem is lesznek jó szakembereitek.
TroppauerHümér 2011.08.03 13:26:47
@shitgun: "Hát nem tudom, ha heti kétszeri vonatról beszélsz, akkor az heti két nap tanítás."

A maradék három kutatómunka, még nem is elég. A hétvége meg a hülye pályázatok írása és bírálata, mert anélkül még egy hőmérőt se kapsz.

De visszamehetünk a barlangba is.
Most olvastam az Indexen egy „felmérést” - már ha pár mailben érkezett olvasói nyafogást annak lehet nevezni - hogy milyen rossz élni a magyar városok némelyikében.Az egyik legfőbb érv ellenük az volt, hogy „unalmas”.Hát, ezt sose értettem, ezt az…..
TroppauerHümér 2011.07.28 06:19:05
@Uglee: @slingsh0t:

Nem értem, mi bajod a poszttal. Egyszer kiszámoltam, hogy ha rendesen meg akarnám ismerni mindazt, ami elvileg érdekel, sok száz év is kevés lenne. Szerintem sokan vannak ezzel így. Vagy nektek van időtök mindezt elolvasni, meghallgatni, megtanulni?
Kézilabdában már Irán is jobb nálunk. Van ennél lejjebb? A férfi junior kézilabda-világbajnokságon pénteken Irántól kapott ki a magyar válogatott. Kétségtelen, nem azért mentünk, hogy megnyerjük a tornát, az európai válogatottak közül a leghátrébb minket rangsoroltak a…..
Nagyon úgy tűnik, legalábbis a DistroWatch.com nem túl egzakt statisztikái alapján: Persze, ez nem jelenti azt, hogy ezt a disztribúciót használják a legtöbben, viszont a tendenciákat azért elég jól jelezheti. Mint ahogy az összes statisztika körülbelül erre való, egyébként.…..
TroppauerHümér 2011.07.12 21:54:43
@Droli: Fából vaskarika, hogy a linux windows-szerű legyen. Az ember azért használ linuxot, mert az azt csinálja, amit a user akar, és nem azt, amit a programozó. Persze bizonyos kényelmi szolgáltatások hasznosak. De aki nem is hajlandó megérteni, hogy bizonyos dolgokat egy összetett parancssorral sokkal kényelmesebben és gyorsabban lehet megcsinálni, mint win alatt klikkelgetve, az soha nem fog elcsábulni a csilivili interface miatt. Egyáltalán nem az ingyenesség az, ami a linuxban csábító, hanem a konfigurálhatóság.
A Zugügyvéd maximálisan megérti az alábbi levélírót, mivel pár évig egy hegedűtanárral szemben lakott albérletben, az három műhellyel is felért.Tisztelt Zugügyvéd!Én már pár éve külföldön élek, de ezen a héten meglátogattam szüleimet, akik egy 10 emeletes panelházban…..
TroppauerHümér 2011.07.07 15:04:28
@no mail, no problem:

OFF

A mindennapi jogi tudnivalók állandóan változnak. Az iskola készségeket kell, hogy fejlesszen, felesleges általános iskolás gyerekek fejét azzal tömni, hogy mi a jegyző jogköre. Logikus gondolkodás (matek), szövegértés (irodalom), alapvető mindennapi fizika, a számítógépes dolgok "feelingje", nyelvek: ezek a fontosak. A közlekedést elfogadom.

ON
 Május végén megszületett a megállapodás a kormány és a bankok között a devizaadósok „megmentéséről”. A megállapodás lényege a svájci frank árfolyamának 180 forinton történő rögzítése, ami azt jelenti, hogy az e feletti rész törlesztésére az adósok…..
TroppauerHümér 2011.06.28 16:33:04
@tollaszerge: Ott hibás a gondolatmeneted, hogy az egész problémát a pénzügyi rendszeren belülről próbálod megítélni, speciálisan az államot is csak az állampolgárok összességének fogod fel.

Holott a pénzügy csak egy alrendszere a társadalomnak, az államnak ennél sokrétűbb funkciói vannak. @whale már leírta a lényeget a szabályozó funkcióval kapcsolatban: senki nem kötelezhető arra, hogy minden vásárlásnál tökéletesen értsen a megvett termék műszaki, biológiai, pénzügyi oldalához. Vannak implicit, ki nem mondott ígéretek minden termék esetében. Az új autód szerződésében sincs lefektetve, hogy nincs skorpió az üléshuzatban, és hogy a garancia lejárta utáni napon nem esik ki a kerék.

Az, hogy a bankok nem perlehetők a jelenlegi helyzetben, egyértelműen a jogrendszer hibája, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a szerződéskötéskor nem azt implikálták, mint ami történt (ők maguk sem sejtették igazából, tehát rosszhiszeműségről nincs szó). Ha veszel egy használt autót, és egy rejtett hibára fény derül, akkor bizony az részben az eladó sara. Itt ugyanaz a helyzet.

Ja, nincs hitelem. Ezek elvi kérdések.
Hajcsatok Crespo és a tejesemberek 2011.06.23 12:29:00
Crespo a Vidibe igazol. Vagy mégsem? És egyáltalán: megérné?  Azt hittem, ezt a témát lezártuk. Volt már ugyanis kapcsolat Parma és a fehérvári focicsapat között, hiszen a kilencvenes években három esztendeig éppen a parmai Parmalat tejgyár volt az együttes fő támogatója,…..
TroppauerHümér 2011.06.23 18:06:43
Szerintem ha tényleg olyan jól érzi magát velem valaki és 5-6-7 randi után megvan az összhang, akkor nem keres tovább, nem udvarol másoknak. Sziasztok! Kíváncsi vagyok a véleményetekre, a sok alázás mellett (vascső szerintem mindenkinek kijár olykor az életben, azt hiszem)…..
TroppauerHümér 2011.06.22 07:24:42
@Ibrahim a tevehajcsár: Remek komment. Én még hangsúlyoznám a közös érdeklődést és "világszemléletet" is. A legfontosabbnak egy komoly kapcsolatban azt tartom, hogy ha a partneremnek döntenie kell helyettem (akármilyen apró dolgokban), akkor számíthassak arra, hogy a döntését az esetek nagy részében helyeselni fogom (és megfordítva). Ez évek alatt derül csak ki.
Öröm látni, hogy vannak emberek, akik képesek ideoda autókázni a barkácshipermarketek között, hogy érvényesítsék a mindenhol meghirdetett árgaranciát. Már nem volt hiába! A Baumax és a Bausaus között ingázó dcsr75 mindkét helyen megpróbált pénzt visszaszerezni, de csak az…..
Egyelőre örüljünk annak, amink van, vagyis amink nincs. Mai cikkünk blogposztja...
TroppauerHümér 2011.06.08 14:45:19
@mement: "5 kilot elhozni meg nem tetel, meg kezben sem, csak annak aki ahoz van szokva hogy auto nelkul nincs elet."

Attól függ, milyen távra. A buszmegállótól 100m-re belefér (bizonyos életkori határok között). De ha az agglomerációban laksz, lehetetlen. Kertes házas környéken nem éri meg sűrű tömegközlekedést üzemeltetni. Azt pedig lásd be, hogy a kertes környék a normális és szardíniadoboz-lakótelep az embertelen.

A megoldás a P+R. Más nincs.