Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nulysses

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár nappal ezelőtt egy szavazással egybekötött vitaposzt keretein belül az elmúlt 2500 év sorsdöntő szárazföldi csatáiról beszélgettünk közel 300 kommenten keresztül. Szokásunkhoz híven most értékeljük a voksolás eredményét, újabb felületet biztosítva a kulturált véleménykülönbségek korrekt…..
Amint azt már észrevehettétek, a posztíró egyik kedvenc olvasmánya a Gallup International Association globális közvéleménykutatásainak böngészése. Kettőről már be is számoltunk nektek ezeken az oldalakon (az egyik itt, a másik pedig itt olvasható, a posztok által generált, roppant érdekes vitákkal…..
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
Ha Facebook-felhasználó vagy és szereted a rövid (átlagosan 150-250 szavas), hadtörténelmi, haditechnikai és esetenként rendvédelemhistóriai kuriózumokról, különlegességekről szóló történeteket, megtisztelő figyelmedbe ajánlom a Tiborublog FB-oldalán már a második hónapja futó sorozatomat, melynek…..
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
A Cursed Treasure a tower defense (TD, lövegtornyos) műfaj egyik legjobb játéka, többek között azért, mert kellemesen letisztult: három toronytípussal és három varázslattal kell benne megoldani mindent (illetve fejleszteni is lehet a pályák között). A játékhoz most kijött egy…..
Egy nem kifejezetten részletes vagy informatív térkép, a kampány-szetting globális térképéről kivágva. Középen a Harn erdeje, körülötte az első évadban szerepet játszó városok. Mesélőként ezt a térképet használtam az utazási idők meghatározására. Egy hexa laza…..
Titus Pullo Urbino és Nagy Teve barátaimmal találkoztam a minap és dumcsiztunk a harci helyzetről, valamint a frontvonalak állásáról egy kicsit. Feldobtam egy olyan ötletet, hogy indíthatnánk egy sorozatot családi történetekből (mert mindenkinek van egy története), hogy a rokonok…..
nulysses 2011.04.06 10:22:43
nulysses 2011.04.06 11:25:08
Van egy vaskos könyvem – Magyar Huszár –, amit dédapám vett még 1937-ben, és azóta hagyományozódik a családban. Nem tudom, mennyire kuriózum, lényegében a huszárság – gyakorlatilag a magyar lovas hadviselés – ezeréves áttekintése. De a blog szempontjából nem is ez az érdekes, hanem a kötet második fele, „A magyar huszár fényképcsarnoka”, ami „a világháború vége előtt a magyar lovasságnál szolgált tisztek, altisztek és legénység által rendelkezésére adott, vagy máshol feltalálható adatok és fényképek alapján” alcímet viseli.

Ezres nagyságrendben szerepelnek benne rövid, egy-két bekezdéses életrajzok József kir. hercegtől kezdve egészen az egyszerű bakáig, rengeteg bélyegméretű fényképpel megtámogatva.

Ha a könyv esetleg kuriózumnak számít, és valaki kíváncsi egy felmenőjére, akiről tudja, hogy a lovasságnál szolgált, akár cikkírás, akár kutatás céljából, nyugodtan küldjön egy mailt a percember_kukac_gmail_pont_com címre. A születési hely és a név alapján utána tudok nézni, szerepel-e a könyvben a felmenője, és el tudom küldeni neki a róla szóló anyagot.

Körülbelül ilyen jellegű dolgokra kell számítani (a dédapámról van szó):

„Kiss Gábor temetőőr. *1893, Békésszentandrás. 1914 aug. 19-én vonult be tényleges katonai szolgálatra az 1. k. h. e.-hez Nagyváradra. 1915 aug.-ban önként ment ki az orosz harctérre. A vigodai erődnél esett át a tűzkeresztségen, majd résztvett a további harcokban 1916 márc.-ig, amikor megbetegedett. 1917 febr.-ban a román hadszíntérre vitték, ahol a román fegyverszünetig harcolt. Később ismét megbetegedett s az összeomlásig állott gyógykezelés alatt. Kitüntetései: Br. és K. cs. k. – sógora: Házi Péter az orosz fronton hősi halált halt.”

A kisöreg amúgy 1981-ig élt, szóval szép kort ért meg – az emlékeiről sajnos nem tudtam kikérdezni, mert akkoriban úgy kétéves lehettem…
Egyszer egy tanult csimpánz elhatározta, hogy bebizonyítja azt a matematikai elméletet, hogy ha egy majom elég hosszú ideig ír, előbb-utóbb legépeli világ összes könyvét. Kéz alatt vásárolt magának egy írógépet, hozzá egy csomó papírt, az egészet felrakta egy kiürült…..