Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sünmalac

144 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vándorsün Sharm el Sheik diving 2023.07.19 22:34:08
400 klip  195 használható 77 a vágás és szerkesztés után 60 felhasználva belőle a végső videóban  Új szerkesztőprogrammal csináltam, a DaVinci Resolval. Még erősen tanulgatom. ..
Asszuán volt a végállomás, akárcsak az előző két utunkon. Vonattal jöttünk Luxorból, emlékezetesen sok pénzért, de legalább jó szar volt a szolgáltatás. Elvileg 10:20-kor kellett volna felszállnunk, direkt a késői indulást választottunk, hogy ne kelljen rohanni. Na nem kellett. Átcsúsztunk…..
Isztambul csak az első hét volt a nyaralásból, a másodikat az Égei-tenger partján, egy üdülőparkban töltöttük, ahonnan csillagtúrában látogattunk ógörög romokat. Szerencsére az Európát sújtó reptéri bénázás Törökországot nem érte el, avagy úgy is mondhatjuk, hogy a fél-diktatúra nem piaci alapon…..
Sünmalac 2023.06.09 10:46:20
@geegee: Ráth Végh István valamelyik könyvében olvastam, aki levéltárban gyűjtötte, az biztos, hogy korabeli francia újságok jelenették a sztorit, de hogy a firkász mit ír le az persze rajta múlik.

Én az emberi hiszékenységről bármit elhiszek. (meta-hiszékenység?)
Théba mindig is fontos városa volt Egyiptomnak, az Újbirodalom idején pedig egyenesen a fővárosa. Az Újbirodalom bukása után pedig a főpapok annyira elszemtelenedtek, hogy konkrétan átvették az uralmat néhány évszázadra Felső-Egyiptom felett. A modern Luxor ugyanitt bő milliós porfészek. Az élők…..
Kairóba nem elsősorban az iszlám emlékekért és a lehúzásokért jöttünk, hanem az ókori romokért. A város Memphiszre, az Óbirodalom fővárosára épült, és vele szemben a túlparton ott vannak a nekropoliszok: Szakkara, Abu Sir, Dahshur és Giza. Szakkarába nem egyszerű az eljutás, de nem is lehetetlen.…..
Kairó hatalmas, büdös és koszos. És persze remek múzeumok, éttermek és romok is vannak itt, vagy legalábbis a közelben, de a mindent elborító szemét, a teljesen öngyilkos stílusú vezetés és a folyamatos lehúzások igazi közel-keleti élményt teremtenek. Hol is kezdjem… Hogy lehet elképzelni, ha az…..
Az első állomás Egyiptomban Sharm El Sheik volt. A név lényegesen kevésbé fix mint az ember gondolná, lévén hogy arabról angolra nincs fix átirat, minden táblán más variáns volt. Persze a rugalmasság másra is kiterjedt, alant például két hősies próbálkozást is láthatunk a „sterilized”…..
Már öt hónappal indulás elhatároztam, hogy megtanulok hieroglifát olvasni. Ebből lehet következtetni arra, hogy vagy Londonba, vagy Egyiptomba készültem, nos az utóbbi a helyzet. Az alábbiakban a tanulási folyamatot és az egyiptomi nyelvtan alapjait szeretném megosztani, hátha valaki más is kedvet…..
Mivel most már kilenc napja hajnali kezdéssel volt programunk, beiktattunk egy nyugisabb napot is, egész délelőtt társasoztunk, aztán délután elmentünk a házigazda által ajánlott egyik étterembe. Leültünk, és hoztak nekünk egy dupla teáskannát. Azért dupla, mivel a törökök szerint a teát nem szabad…..
Isztambul elképesztő nagy város, tizenhét milliós, ami még kifliből is sok, hát még törökből. A vezetési stílus közveszélyes (ez itt nem szófordulat, hanem tényszerű, objektív megállapítás), a dudaszó folytonos és a tömegnyomor az élet velejárója. Szóval átlag Közel-keleti nagyváros. Valahogy…..
Idei nyárra Törökországot néztük ki nyaralási célpontnak; részben a Szíria-frász által motiválva. Egy haverom még látta Palmüra romjait, én már nem fogom (mert ugye az ISIS eldózerolta). Erdogan bácsit megpróbálták már megdönteni pár éve, a török líra 80%-os inflációval rohad szerteszét, ezreket…..
A „shore diving capital of the world” kicsit nagyképű titulus, de nem teljesen megalapozatlan. Shore diving azt jelenti, hogy nem csónakról csobban a palackos csóka, hanem besétál a partról. Ez nem hangzik olyan nagy különbségnek, de a legfontosabb ebben, hogy nem kell hajót bérelni, ergo bárki…..
Venezuela partjai mellett vannak az A-B-C szigetek. Aruba, Bonaire és Curacao. Három másik, északabbra elterülő szigettel együtt, ezek alkották a Holland Antillák nevű országot valamikor, de 2010 10. 10-én eldöntötték, hogy ebből bizony elég volt, és némelyik külön állam lett, némelyik meg teljesen…..
El Hierrón nem voltak nagyratörő terveink: 5 napot akartunk búvárkodni és egyet kirándulni a szigeten körbe-körbe. Vannak mindenféle remek kis kilátók, szőlőskertek ahol borkostolót lehet kérni, kellemes felföldi fenyvesek ahol lankás terepen lehet egy órát sétálgatni, de sajnos mind ehhez kéne négy…..
Vándorsün El Hierro I: Utazás 2021.09.19 18:23:43
A kanári szigetcsoport hat szigetből áll, és ezúttal a legtávolabbira és legnehezebben elérhetőre utaztunk, El Hierrora. Az egész 20 kilométer széles, 20 kilométer hosszú, a legkisebb magyar megyének is jó tizede csak területre. Tizenegy ezren ha lakják és mivel nincs nemzetközi reptere, ezért a…..
Eléggé szeretek víz alatt a hátamon palackkal bluggy-bluggy hangokat kiadni, úgyhogy a nyaralások tervezésénél komoly szempont, hogy ezt a szenvedélyemet ki tudjam élni. A Yucatán meglepően jó búvárkodásban, főleg azért mert sok különböző dolgot lehet itt csinálni a műfajon belül. Egyrészt a…..
Hazafele úton megálltunk a bacalar-i lagúnánál. Egy ötven kilométer hosszú, két kilométer széles, sekély tórendszer ez, ami arról híres, hogy a kék szín hét különböző árnyalatát is meg lehet benne találni. Nem számoltam meg, tényleg nagyon kék volt. Mexikó elég nagy ahhoz, hogy négy időzónája is…..
A fő oka annak, hogy elrángattam a bandát ennyire közel a belizei határhoz és az onnan átszálldosó maláriaszúnyogokhoz, Calakmul romvárosa volt. Nehéz átadni, hogy mennyire az isten háta mögött van ez a placc. A legközelebbi nemzetközi reptér a cancúni, onnan legalább 8 óra autózás egyre kihaltabb…..
Egy hét Maja Riviéra után elindultunk délre beteljesíteni egy régi vágyamat: elveszni Campeche dzsungeleiben egy kicsit. Három állam szeleteli fel a Yucatán-félszigetet: Yucatán észak-nyugaton, Quintana Roo keleten és Campeche délnyugaton. Ez utóbbinak jelentős része teljesen lakatlan dzsungel. És a…..
Jó szabály az időzóna-eltolódás (avagy magyarul jetlag) kezelésére, hogy az ember fia fennmarad az aktuális ország estéjéig, akármennyire is ragad le a szeme, és a helyiekkel együtt fekszik le. Ezt szerencsére Csücsök is tudta teljesíteni, és aludt is reggel ötig, de engem már négykor kidobott az…..
Bő három éve nem jártunk már Mexikóban és a holland iskolarendszer sajátosságai miatt most volt az utolsó kényelmes esély középtávon, hogy nyaralhassunk a cómo estás földjén. Ugyanis Mexikóba télen a legjobb menni, akkor van a száraz és hűvös évszak. Én ugyan a meleget bírom, de NemSün kettővel…..
Három órányi kiinduló anyagból vágtam össze a tíz legjobb percet. Egy SJCam SJ5000X volt a kamera, alatta pedig egy 3000 lumenes lámpa segített színeket előcsalni. ..
San Cristobal de las Casas Mexikó egyik gyöngyszeme! Tudom, tudom, már lassan túlzásokba esem, mert nem ez az első mexikói város, amibe sikerült beleszeretnem, de mindjárt elmagyarázom miért, és hogy miben más az eddig említett városaimtól. Viszonylag messze esik minden…..
Ha már Izraelben voltunk, akkor elugrottunk Jordániába is: Petra romjai olyan „A” kategóriás látnivaló, amit szinte mindenki felismer a világon, ha máshonnan nem akkor az Indiana Jones filmekből. Mielőtt magáról Petráról mesélek, egy kicsit bédekkerezek a vízum és jegy kérdésekről, ha csak maga a…..