Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bortao

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak olyan pillanatok (az ezotériában hívők szerint úgynevezett karmikus pillanatok), mikor az ember úgy érzi, valamit épp neki teremtett a sors, a Mindenható, a véletlen, vagy aki amiben hisz. Mintha életünk ösvényén elérkeznénk egy táblához, amire ki van írva a nevünk csupa…..
bortao 2009.12.17 12:01:28
Elérkezett a nagy nap, amit már augusztusban beharangoztam magamnak nevezetesen, hogy egyszerre három Kabócást bontok. Ezek a borok huszonegyedik századi olaszrizling történelmünk legendájává váltak, még a legendákat izgalmasabbá tevő bizonytalan homály is körüllengte egy ideig…..
bortao 2009.12.15 16:15:25
@BZoltan: Dehogy akar bárki is megkövezni(bár az ásványosságot már kibeszéltük(:-)))csak azt akarom mondani,hogy inkább ezt alkalmazza egy borász és ne a fordított ozmózist ill.bármilyen besűrítési trükköt.Talán ez áll legközelebb az átlátható és esetleg ellenőrizhető lehetőségekhez és még energia takarékos is.A törvényeknek pedig tényleg csak addig tényleges az ereje amíg TISZTESSÉGESEN közelítünk hozzá.Azt hiszem sok-sok probléma megoldható lenne a mai világban ha egy kicsit jobban arra figyelne a "HATÓSÁG" ami igazán rosszat tesz a magyar borkultúrának!
bortao 2009.12.15 18:40:47
@BZoltan: Látom,azért közelítenek egy hangyányit az álláspontok de egy gépet összehasonlítani egy természetközeli technológiával nekem egy kicsit necces.Igazából nem is tudom ez a ford.ozm.gépesítés törvényes e,de a DMR-nek van hivatalos háttere és míg az egyik csak elvesz addig a másik ad is plusz beltartalmat és ez nem az én korlátolt tudásom szüleménye,hanem ellenőrzött,dokumentált kisérletek a bizonyítékok a valóságára.Itt ne a töppedést emeld ki mint lényeget,mert nem csak ez az elérendő cél,és ha nem egy szintre raknád a kettőt elfogadhatóbb lenne a véleményed részemre,de hát nem az én lelkivilágom épsége a fontos hanem tudás valós értéke.
bortao 2009.12.16 12:42:56
@BZoltan: Egy kicsit keresgéltem a ford.ozm.technológia után és a víztisztításon kívül csak a bor illósav tartalom csökentésével kapcsolatban találtam infót és ha jól tudom a borászati technológiai sorban így van engedélyezve,dehát ugye a gép állási idejét kompenzálva másra is lehet használni.Tesztelték a Szent István Egyetemen is és Dr.Kállay Miklós is írt róla egy szösszenetet de ott anion cserés megoldással együtt alkalmazták. A DMR-t meg rakjuk talonba mert máshogy látjuk a dolgot és ne csépeljük a szót fölöslegesen,persze tisztelve egymás véleményét.
Az egyik legalaposabb és szorgalmasabb borblogger, a WineDoctor hosszú és alapos bejegyzésben ismerteti Tokaj és a Királyudvar történetét, illetve értékeli a Királyudvar aktuális borait. Mivel a szerző érdeklődésének egyik kiemelt területe a Loire-völgy, így várható volt, hogy…..
bortao 2009.12.15 17:23:38
@borkősav: Úgy gondolom mindenki tudja, hogy Hwang úr egy kicsit elszámolta magát és úgy gondolta,hogy a tokaji borok döbbenetes minősége olyan mint egy banki befektetés,tehát pikk-pakk megtérül a milliárdos befektetés.Egy több generációra épülő hivatás sok-sok munkája és megoldásra váró problémája nem merült fel benne.Szepsy István és Demeter Zoli távozásával galaktikus távolságra került a megtérülési ideje a befektetésnek,bár ne legyen igazam de én így látom.
bortao 2009.12.15 18:54:05
@akov: Azért 1,5-2 millárdot valószinűleg senki nem passzióbol kockáztat,ettől függetlenül böcsülöm a tulajdonost és csak arra próbaltam rámutatni,nem biztos hogy jól mérte föl a lehetőségeiket.A Királyudvar kifejezetten jó minőségét nekem az első száraz Úrágya furmint már bizonyította a potenciált a borászatban,de a kitartás és szakértelem és a következetesség legfontosabb és erre kellene koncentrálni.Remélem nem adják fel.
bortao 2009.12.16 12:21:45
@töppedt: Dehogy sajnálom Hwang urat sőt örülök,hogy tőke erős befektetők segítik a tokaji hírnév világgá kürtölését,csak van egy olyan érzésem,hogy mind a kettő top borász aki előzőleg volt a pincészet élén amiatt a bizonyos befektetői hozzáállás miatt is távozott egy idő után.Hála az égnek mind a két borásznál és a Királyudvarnál is sokszor kóstolhattam és gondolom nem a szakmai hozzáértésükkel volt gond,hanem egyszerűen nem jöttek ki a tulajdonossal hosszú távon és hát van nekik elég dolguk a sajátjukkal is.Egy befektető természetesen ellenőrizzen és kérjen számon,de ne legyen türelmetlen főleg ha egy ilyen területről van szó. Különben szerintem majd "kiforrja" magát a dolog és minden a helyére kerül de már lehet,hogy ott is van.
A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe,…..
bortao 2009.12.10 15:05:09
@Sárfehér: Bölcs és nemesen egyszerű meglátás,na meg persze igencsak igaznak tűnő.A fejlődésünknek,hála az égnek nem állhatunk ellen mert az ugye önmagunk megcsúfolása lenne és remélem egyre többen gondolkodnak a borok igazi értékein és remélem itt nem csak a fizikális valójában beszélhetünk erről a témáról.Sok-sok építő jellegű kóstolót kívánok mindenkinek,még a szkeptikusoknak is,mert ők is "megtérnek" egyszer!!!
Csodák pediglen nincsenek. Vagy csak én jó érzékkel elkerülöm őket. Tavasszal mi mentünk Somlóra, most ősszel, nem először, és remélem nem is utoljára, a Festetics palotába jött Somló. A portfólió-kóstolóra azzal az eltökélt szándékkal mentem, hogy az ismert borászatok…..
bortao 2009.12.02 11:41:26
@BZoltan: Beszélgethetünk itt mindenféle ...ózokról meg ...itózokról meg a mézről de az édességről szóló eszmecserénk a borból indult ki és ezért nem értem ezeket a kitérőket,bár kifejezetten tetszik,hogy nem adod fel és reagálsz.Magában az édességérzetben van igazságod de a borban és a mustban lévő cukrok eléggé egyértelműek és kikerülhetetlenül azok amik.(na persze csak természetes körülmények között).Remélem nem "okosodtuk" túl a dolgot és további témák is felmerülnek majd.A kávé és tea kérdésben én viszont megszoktam törni ezeknek az italoknak a "szárazságát" és inkább a félszáraz vonulat ami tetszik,ezért minimális cukorral-mézzel nekem harmónikusabbnak tűnnek bár vannak teák amiknek tényleg jól áll az édesség nélküliség,de hát ízlések és pofonok...
bortao 2009.12.03 11:54:58
@Kóstolómester: Bár a kálciumos rizstej bioként és németként nem kelti fel a fantáziámat de a jamaicai kék Új-Guineaból érdekelne!!!Olasz,francia vagy bécsi pörköléssel szereted?:-))))))
bortao 2009.12.03 15:35:22
@Kóstolómester: Hol szoktál vásárolni? Mokkararábia,semiramis...esetleg tudsz valami titkos helyet,ugyanis nagyon kávébolond is vagyok a bor mellet na és nem beszélve a csokiról,teáról...uhhh inkább befejezem és ebédelek egy kis libatöpörtyűt fehérkenyérrel.Mindenkinek jó étvágyat!
Lassan két éve, hogy megvettem első palack Hollóvár-boromat. Jól (talán túl jól) választottam, hiszen a 2005-ös hárslevelű életem egyik legemlékezetesebb bora volt. Furcsa is számomra eléggé, hogy még mindig kapható. Éppen ez adta az ötletet viszont, hogy összedobjak egy házi…..
bortao 2009.11.26 17:47:38
Szép napot minden borszerető embernek!Végig olvasva ezen vitafórumot,sok minden fogalmazódot meg bennem és nem tudom sikerül e egyszerűen megfogalmaznom a véleményem. Előre jelzem,hogy hála az égnek majd mindegyik borát kóstoltam a Lajosnak pincénél,otthon,borkóstolón,stb...és lehet a jó szerencsémnek köszönhetem,hogy szakmailag,technológiailag korrekt és tiszta,rendben lévő borokkal találkoztam bár szerintem a szerencsének ehhez nincs sok köze.A boraihoz való hozzáállásában van valami ősi tisztelet evvel a kultúrával kapcsolatban és evvel talán már el is árultam magam,hogy egy "TakácsLajosfun" vagyok.Nincs mit tagadni,így van és mivel 29 éve foglakozom borokkal ebből hat évet tanultam hivatalos keretek között a borászat szakmai részét(ja és papírom is van róla,nem mintha sokat számítana) és effektíve 12 évet le is nyomtam ebben a szakmában pontosabban hivatásban,plusz sikerült magyarországot kétszer-háromszor végig kóstolni oda-vissza(a pontos számot nem tudom megmondani)és még a Lajos 2001-es Olaszrizlingjét is kóstoltam,azt hiszem lelkiismeretfurdalás nélkül kijelenthetem,hogy ha csak ilyen mélyen elhivatott emberek lennének a szakmában akkor nem itt tartanánk ahol most vagyunk.Az most teljesen mindegy melyik borvidékről és bortipusról beszélünk,de ha hasonló emberek sokasága(hála az égnek vannak azért páran)alkotná ezt a közösséget és ráadásul a maximalizmusuk is jó szintre kerülne,akkor a Kárpát-medence lenne a borok Mekkája,mert a talajviszonyaink egyediek,a fajtáink szintén,a szakértelem csak igyekezet és akarat kérdése és mi hiányzik még a kiemelkedő minőséghez?????Ja,csak pár száz millió,de csak meglesz az is valamikor és megadja a Jóisten a magyar bor kiemelkedését az átlagból és főleg a megszokottságból és ami legroszabb a berögzöttségből.Takács Lajos borai(és vannak még jó páran) pontosan ezeket a határokat feszegetik nem is kis sikerrel,mert pontosan azokat struktúrális kliséket lépi át amik eddig etalonnak számítottak,de sokaknak ez nem is látható,ami nem a borász vagy a kóstoló hibája csak még jutott el a befogadás eme pontjáig.Ez nem azt jelenti,hogy vannak beavatotak akik egy zárt kört alkotva tudják a "tutit",hanem csak nyitottabbak az unikális dolgok iránt,mert valljuk be őszintén,hogy egy jószándékú laikus kezdőt biztosan nem somlaival fogunk kínálni.Szóval,zárva soraimat és ez most tényleg a saját véleményem,mert a borok világa márcsak ilyen mármint hogy szubjektív,soha életemben ne igyak roszabb minőségű naparanyat mint a Lajos borai és ezt kívánom minden borbarátomnak is!!!!!