Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dzsungelkölyök

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Elzász jobb? 2010.02.08 06:00:00
A Borkollégium idén új kóstolósorozatot vezetett be, Grand Vins-nek keresztelve el azt. A koncepciója, hogy olyan drága tételeket is meg lehessen kóstolni, amit magának az ember nem venne meg, 12-14 fős társaságban viszont megkóstolhatók. Dagadtossal belekóstoltunk Bordeaux bal és…..
Dzsungelkölyök 2010.02.08 21:45:04
Mak Mak!
èppen egy szép vacsora után vagyok amaradék üveg elzászi rizlingge (Ostertag Vignoble"E" 2005)l a kezemben. Bekapcs internet aztan klikk alkoholista és pont t.k. elzász a téma.
Mivel Németországban tanultam és itt is élek majd 10 ève a rajnai rizlingekröl is meg van a magam véleménye. Weil és Loosen (itt altvaltok ekezet nelkulire) az itteni es a nemet botok amerikai piacan az igazi nagymenok es ennek meg van az ara is.

Figyelembe kell / kellene venni, hogy a rajnai / moseli rizlingnek a szaraz valtozata errefele, plane meg az amarikai piacon nem a legek legje. A magasabb maradekcokros /kesoi szuretelesu/ magasabb aru/ borok , mint a Beerenauslese (BA) vagy Trockenbeerenauslese(TBA) errefele tobb figyelmet kapnak mint az olcsobb es "egyszerubb" szaraz Kabinett/Spätlese tarsaik. Ennek megfaleloen vannak a legjobb parcellak beosztva es szuretelve.

Sajnos ez a latasmod Elzaszra is felig meddig jellemzo.

A mondanivalom lenyege a kovetkezo: aki a tokos szaraz rajnait kedvelimaradjon a rajna es mosel partjanal es ne fizessen tobbet mint kb 15 Eurot a bor palackjaert, mert ennyiert a jo/nagyon jo termelok jo duloszelektalt szaraz borait mar meg lehet kapni. Es ez igaz a Rajna nemet es francia oladalara egyarant. Elzaszban meg kulonosen erdemes figyelni a kiemelkedo t.sz.-ek rizlingkeire, mert ezek 6-7 Euros aron nagyon jo erteket kepviselnek.

Ha meg vki franciaorszagban kirandul, lazit, vagy meetingel es marcius, vagy szeptember kozeleben ott tartozkodik, annak erdemes figyelni a hyperek!!! Borheteit (Foire aux Vins) ! En sokszor jarok at Strassburgba csak hogy bort/etelt vasaroljak es a borhetek mindig nagyon jo mokat igernek: Guigal es/vagy Chapoutier Cotes du Rhone 07: kb 5-6 Euro.

Enyier otthon egy noname Egri/Szekszardi vmit lehet kapni, az elvezeti ertek meg eg es fold (sajnos).

De azert nincs jobb a hazainal es remelem a MAGYAR termelok borai hamar megjelennek az altagos borboltok (nem legalso) polcain. Es ez alatt nem a "St. Stephen's Crown" aszukra gonolok.

Legyetek jok!
Kevesen hinnék, de az óvilági borhagyomány felfújható közellenségének, Robert Parkernek nem Napa vagy Barossa, hanem a Rhone-völgy a kedvenc borvidéke. Immár három évtizede tanulmányozza behatóan a régiót és borait, van tehát súlya annak, amikor azt mondja, hogy 2007 az eddigi…..