Regisztráció Blogot indítok
Adatok
taser

0 bejegyzést írt és 353 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KatPol Blog [KNN] Gáza II. 2012.11.17 10:30:00
"It is important to understand one simple point: there is no moral symmetry between the terrorists in Gaza and Israel" Benyamin Netanyahu Ismét "eszkalálódik" a helyzet a Gáza-övezetben, ami annyit jelent, hogy felizzik a parázs a világ leghíresebb "fake war" jellegű konfliktusában.…..
taser 2012.11.23 01:09:16
@molnibalage:

OK tudom, hogy működik a dolog Ironizálni akartam. Ha már egy katonai műveletet ahol ténylegesen emberek halnak meg lehet fake háborúnak aposztrofálni. :( akkor engedtessék meg nekem is az irónia vagy a szavakon lovagolás.)Viszont a Qassam és társai annyira pontatlanok, hogy akár egy katonai bázisra is "irányíthatták", mégis egy lakótelep felé repül. Tehát azt, hogy hova irányították azt nehéz kitalálni, hogy hova fog becsapódni az se könnyebb, pontosan a pontatlansága miatt. Javíts ki mert ebben jobban otthon vagy, de az Iron Dome.nak éppen az a lényege, hogy még a felszálló ágban vagy annak tetején kapja el a rakétát. Azért mert a ballisztikus pálya vége bizonytalan ( oldalszél, hődeformitás stb) ( pláne ezeknél a rakétáknál) Plusz közel a célhoz robbanva ua lesz mint a Patriotnál, hogy a Patriot lezuhanó darabjai több kárt okoztak mint amit az "elfogott" SCUD csinálta volna.( kis tulzással )

)@paraszthajszal:
Amióta világ a világ az emberek a háborús veszteségek alatt főleg az emberi veszteséget és a tárgyakban okozott veszteséget értik ( nem pedig a feleslegesen elköltött pénzt, pedig már Francesco Guicciardini is megmondta mi az a három dolog ami a háborúhoz kell.)
Itt semmi másról nem volt szó mint marketing pszichológiáról. Amit a szem lát az agy elhiszi. Mit lát a szem "óriási veszteségek mind a két oldalon " Mintha két egyformán erős katonai erő csapott volna össze, és győzött jobbik. (nem a parlamenti).
Ugyan ezt a célt szolgálja a kifejezés gyűjtemény is 66 BUNKER ( nem óvóhely ) 140 fegyvercsempész alagutat ( volt szerencsém arrafelé megfordulni és mondhatom, hogy az összes alagút mindegyikén csempésznek fegyvert, úgy kb 1 % teszi ki a cuccnak a többi 99 % pia, cigi, műszaki cikk.
Végül is az izraeli vámőrség örülhet bár JDAM bombákkal kicsit drága mulatság a csempészet megszüntetése.
Ha most gonosz akarnék lenni akkor azt mondanám az izraelieknek ( vö zsidóknak) tényleg az anyagi veszteség az igazi veszteség :), de nem akarok lesüllyedni a vonagáborgárdisták szintjére.
Szóval semmi más ez kérem mint színtiszta befolyásolás.
Az se véletlen, hogy halott palesztin kisfiúk és anyák fotói mellett, jóformán csak olyan fotót találni,hogy izraeli katonák imádkoznak. Ennyi imádkozó katonát utoljára I. VH ban láttam amikor a pópa őszentsége imához szólította cári hadsereget. :)))) Kontra: ki az a barom szülő aki a kertjében állít fel egy rakétakilövőt és mondja Hasszánkának, hogy "na most nézd meg apa milyen ügyes" Majd a al Jazira/ CNN stb kamerájába üvölti a fájdalmát, hogy Hasszánkát meg Farihát megölte egy izraeli repesz.
taser 2012.11.23 01:10:56
@ottomoll: Á az nem úgy volt. Modern kifejezéssel élve "bűnmegelőzést hajtottak végre " :)))
taser 2012.11.23 16:37:08
@SchA:
Pedig igen.( az esetek jó részében ) mert ha sokat erőlködik akkor lehet, hogy kap egy kiskertet a rakétája számára de megnézheti, hogy mennyi fog a következő évben befolyni a "zakat"-ból. Márpedig a milicista abból él ( jól).
Az is igaz, hogy aki a gyerekét képes öngyilkos merénylőnek öltöztetni az nem fogja sokat kéretni magát.
@molnibalage:
Korábban a kormány nem ellenezte ( sőt a háttérből támogatta ) ezeket a telepeket. Egy kis előretolt helyőrség volt mindegyik szépen átbillentendő az etnikai arányokat a megszállt terülteken. A telepesek meg örültek mert közel a nagyvárosokhoz olcsón jutottak lakáshoz. ( legtöbbször maguk a palesztinok adták el a földet) Nem vigyázz rájuk senki. Ahogy írták minden telepesnek fegyvere van, és az IDF tartalékosa is. Maguknak szerveznek önvédelmi egységeket. Van egy kis kettősség is mert a rendőrség, ha kell kiveri őket a házaikból, de ha jön a hír, hogy kósza palesztínokat láttak itt ott akkor hirtelen megjelenik egy csapat " éppen arra gyakorlatozó " IDF járőr. Akik csak a Krav Maga edzésüket akarták végezni. De arra is voltak példák, hogy az egyik percben még az illegálisokat vegzálták, a rendőrök majd hirtelen felfedezték, hogy a hajcihőt bámuló palesztinok között HAMASZ terroristák bújtak meg ( és van amikor tényleg) ilyenkor a szolg szab szerint az első a élet és testi épség védelme, a terroristák elfogása által. A palesztinok meg már csak ösztönből megdobálják kővel őket, és kész is casus belli.
A legjobb az hogy legtöbbször kődobáló palesztin fiatal apja , anyja, nővére az illegális telepen dolgozik mint takarító, kertész, bébisintér stb.
Nekik ez amolyan sport, este a tea meg a sisha mellett az menőbb fiatal aki több követ dobott el.
( nem vicc) innen már egyenes út vezet, hogy kő helyett mással is dobálózhat.
Ha az ember Isztambulban jár s kel, miután letudta a kötelező köröket a Kék Mecsetnél és az Hagia Sofiánál és a benne lakozó militarista többre vágyik, mint a Topkapi palotában látható, elég szegényes fegyverkiállítás - melyet amúgy fotózni sem szabad - akkor érdemes az…..
taser 2012.11.09 17:59:23
@promontor: Nem csak a logisztika miatt nem lehet sokáig húzni. Az angolok készítettek egy tanulmányt a sikertelen várostromokról, és úgy találták, hogy a legtöbb félbehagyott ostromot valamilyen külső fenyegetettség, ( komolyabb felmentő erő) vagy belső probléma ( járvány, lázadás) miatt hagyták abba.
Nem véletlen. hogy addig bele se kezdtek az ostromba amíg két erődöt Rumelihisarit és Anadoluhisarit fel nem építették a Boszporusz két partján. Ezeknek kellett megakadályozni, hogy genovai felmentő hajók átjöjjenek.
Bizáncnál is hajszálon múlott a siker. Már komoly lázongások voltak az ostromlók között. Pláne amikor az erődök ellenére megérkezett három pápai hadihajó is, a törökök azt hitték jön a felmentés. A szultán még rávette egy utolsó rohamra a vezérkart. Ezt a rohamot is visszaverték de "szerencséjükre " visszavonulás közben találtak egy mellék kaput amit a rohamot visszaverő várőrség nem csukott be maga után.Ezen a kiskapun át jutottak be a törökök és éppen magába a császárba futottak bele ( ő is személyesen vett részt a roham visszaverésében). A bejutott kis csapat megölte a császárt és a testőrségét. és a kialakuló zűrzavarban a törökök egyre több embert toltak át a kapun akik aztán "kiszélesítették a hídfőt". Ez a jelenet egyébként elég népszerű a törökök körében, több festmény, rézkarc, miegymás is ábrázolja a kis kapun és a császár holtestén át beözönlő ostromlókat.
taser 2012.11.10 16:07:06
@promontor: Ez is igaz. Én is elgondolkodtam azon, hogy vajon ki lehetett az a csapat tiszt vagy katona aki felismerte a helyzetet és egy vesztett roham után még volt kedve/ ereje stb kihasználni a kínálkozó lehetőséget. ( utasítani vagy rávenni a többieket, hogy kövessék). Hiszen a nyitott kapu akár csapda is lehetett vagy mögötte jelentősebb erő is állhatott.
Én úgy tudom, hogy a császár testéért alakult ki nagy küzdelem ami máshonnan is elvonta a védő erőket illetve a halálhíre keltette a pánikot a hullafáradt védők között.
taser 2012.11.14 05:54:21
@promontor: Azt én is imádom :)

Meg azt amikor egy tornából felmentett, katonaságot sose látott, szódásüvegdioptriás, bölcsész és etika szakon végzett, régész - akinek kedvenc filmje az én kicsi pónim -.magyarázza , hogy az a rozsdás görbe fém milyen fegyver volt és azt hogyan használták + kreál hozzá ideológiát is, hogy miért úgy ahogy ő elképzeli.
Az amerikai katonai témájú popkultúra tárgyalása után ideje, hogy kicsit kiszélesítsük a képzeletbeli palettát. Nem ritka ugyanis, hogy különféle alkalomból más nemzetek nótáiból fakadnak dalra katonai együttesek, illetve különféle nemzetek katonai dalait hallhatjuk valamilyen más nemzet fiainak és…..
KatPol Blog [KNN] 9 perc 2012.02.08 08:00:00
Az index.hu-n - meg a Yedihot Ahronotnak hála szerte a világban - megjelent a hír, miszerint Izrael államot kevesebb, mint 9 perc alatt eltörölhetik a Föld színéről egy iráni blogger számításai szerint, alapvetően kétféle reakciót válthatott ki az emberekből. Vagy sápítoztak a…..
taser 2012.02.11 04:59:11
@Rammjaeger83:

Errefelé csak a halál biztos az se mindig. Minden esetre amelyik tudott közülük angolul, az így mutatkozott be.
Na mos vagy a tényleg ők voltak vagy
egyszerűbbnek látta ezt mondani mondjuk a Kerbalai Mártir Muzulmán Nők Zaynab különleges egysége helyett :)

@Gungnir:
Ez igaz, de az itt sokkal nagyobb ugrásnak számít. Illetve egyfajta visszatérés arra a szintre ahol már voltak a nők a társadalmi hierarchiában valamikor a 60-as 70 es években.
Furcsa belegondolni, hogy akkoriban pl a pakisztáni aranyifjúság ha ki akart rúgni a hámból felautózott/ motorozott Kabulba mert ott volt igazi éjszakai élet zenés szórakozó helyekkel bárokkal. Kevesen tudják, hogy az afgán és török nők hamarabb kaptak választójogot mint a svájciak :)
taser 2012.02.11 22:27:49
@SchA:

Mellette. Pontosabban alatta :) De tegnap volt az Iráni nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadás. Ott találkoztam a leányzókkal.Szigorúság volt, nem szolgáltak fel szeszt és a nőknek illett kendőt viselni. Erre a BB vagy mi lányok figyelmeztettek mindenki. Meg ők voltak a női beléptetésnél mert,az is külön ment.
Jó móka lehet a burka vagy csaderi (népe válogatja) alól előszedni a cuccot. Ahogy figyeltem őket kb bilincs, vipera, pisztoly kombó mindegyiknél volt. Amikor álltak akkor nem látszott de hajlongásnál itt ott dudorodott a hardver.
A fogadás alatt végig nyomtak egy filmet. Irán 30 év múlva. A film 40 % ban atomerőművek tövében játszó boldog gyerekek, andalgó fiatalok voltak láthatóak. A maradék 60% ban meg komoly arcú mérnökök terveztek újabb erőműveket. Fegyver még nyomokban sem ( Pld a Bahreini ország image filmről először azt hittem az IDEX show promóciós anyagát hozták el annyi tank repülő fegyver volt benne)
Azért hűek maradtak magukhoz az ünnepi tortát karddal vágták fel :)
@Rammjaeger83: :) Most is el lehet de azt tényleg sci fi :)
taser 2012.02.11 22:30:14
@SchA:

Cicis képek pedig jöhetnének . vannak szép katona lányok is :)
Akik eddig figyelemmel olvasgatták, nézegették az amerikai háborús plakátokról szóló minisorozatot, feltűnhetett, hogy eddig csak a legfontosabb haderőnem plakátjai hiányoznak. Úgy van, a U.S. Army, vagyis az amerikai szárazföldi csapatok posztereiből következik most egy…..
taser 2012.01.19 13:37:21
@hiryu2,0:

A zameriakiaknál mindig is menő volt más fegyverrel harcba menni mint ami az átlagnak volt. Az ejtőernyősök alapfegyvere az M 1. Az ehhez való töltényöv van a dolgozón is. Tommy gunt az altisztek kaptak az M1 mellé. Sorállomány csak akkor ha lefizette a hadtápost :) Mivel a hasán egy általános lőszertartó is van ( fogjuk rá) elvileg elképzelhető, hogy már eleve ezzel indul harcolni.
A másik megoldás, hogy egy elesett NCO tol szedte el. Az ejtőernyősök arről is híresek voltak, a TGY vel együtt, hogy ami kellett nekik azt khmm... megszerezték.Elvileg a harctéren talált és működőképes fegyvereket a hadtápnál le kellett adniuk, de ezt nem vették túl komolyan.

Itt egy hasonló kép nem pont ezzel a fegyverrel. M1 töltényöv és Zs

imagerz.com/QEBFXEtvAwMHV1lFEAVR
imagerz.com/QFdDX10GC1c
A vallás, a hit az egyik legnagyobb erő, ami képes átsegíteni az ember a legnagyobb nehézségeken is. De amint a történelem szomorú tapasztalatai mutatják: az eltorzult, félreértelmezett vallási parancsolatok, a hittételek kiragadott, kiforgatott értelmezései, a vallások…..
taser 2011.12.21 00:59:12
@teddybear01:

A 7.62 mm Galilnak 25 os tára van. A fene se tudja miért de így csinálták meg. Az 5.56 mm lőszert annak idején úgy reklámozta a Stoney hogy elég eltalálni a végtagot az expandáló lőszer a hydrodinamikai sokk kiváltásával elvégzi a többit.
Jártam arrafelé 1994 ben és később is.94 ben még szigorúbbak voltak a dolgok arrafelé és okkal nem jártak egyesével a mecsetek környékén a katonák. Ők már akkor is az egy rendőr nem rendőr elvet vallották.
Mi meg tátott szájjal bámultuk a Krav Magán alapuló önvédelmi kiképzést meg taktikai tárcserét. ( Vettünk is egy vagon UZI-t meg Jericho-t. )
Szóval még ők is hitetlenkedve mondták el ezt Goldsmith sztorit. Pedig volt köztük jópár srác aki már látott ezt azt. A lényeg hogy ki nem mondták, de éreztették, hogy ott több embernek kellett lennie mint 1.

@Kullancs1983:

A kézigránátokra nincs bizonyíték azt a sérülteket ellátó orvos mondta, hogy olyan sérüléseket is látott mintha ....

Az ott levés ha azt mondod az EÁP-on hogy szevasztok testvérek megyek egyet levegőzni a muzulmán templom környékére mert ott esik jól a hajnali levegő. Pláne ha tiszt az illető az EÁP pk tuti ad mellé legalább két kísérőt ha meg tudja indokolni hova megy.Ha meg nem akkor egyszerűen nem engedi tovább a saját biztonsága érdekében. Volt ilyenben részem pedig a district parancsnokkal mentünk az EÁP mégis visszafordított bennünket mert úgy ítélte meg két kocsi kevés a biztonságos átjutáshoz a Jeruzsálemnek azon a szakaszán. Ebben nagyon jók. Aki döntési helyzetben van az nyugodtan dönthet nem fogják két három év múlva utólagos vizsgálatokkal csesztetni.
taser 2011.12.21 10:09:23
@teddybear01:
A hydrodinamikai sokk hoz nem kell, hogy tele legyen a belsőd mivel az emberi szövetek 60-65 % ban vizet tartalmaznak. Mivel a vizet nem lehet összenyomni ezért igen káros hatása van annak ha egy kb 0m/sec sebességgel mozgó vizes tömlőbe ( vö ember) belecsapódik egy 4-gos fémdarab nagyjából 700-800 m/sec sebességgel. Maga a fém még önmagában kis sérülést okozna lévén .alig 6mm az átmérője. Az egy 1.76 m magas embernél szinte elenyésző. Annál inkább roncsol hogy szegény szövetek próbálnak kitérni az útjából az összenyomhatatlan víz ugye tolja őket arrébb, és ennek következtében szépen tépik el az ereket és ideget meg izomrostokat. Majd amikor tovább halad az izom próbál vissza menni az eredeti állapotába tovább roncsolva a már amúgy is sérült részeket.
Bocs a naturális részletekért de sok téveszme van a hydordinamikai sokk körül, azért írtam le ilyen részletesen.
Szóval sovány és éhes embernél is bejön a dolog. Az is tény hogy nem mindig jön össze mert a 800 m/sec az alsó határ inkább 800-1000 m/sec között jelentkezik a sokk márpedig az 5.56 mm általában csak a csőtorkolatnál tudja az 1000 m/sec-t utána folyamatosan csökken a sebessége.
@Amichay:

Igen valóban kifejezted az elismerésedet de abban a posztban éppen arról írtak, hogy az eltünt izraeli tengo utáni kutatást évtizedek múlva sem adták fel. Igen ez Izrael állam történetének olyan fejezete ami elismerésre méltó, és akkor ezt itt is mind a poszt írója mind az olvasói elismerték.
A történelemnek azonban vannak fényes és kevésbé fényes lapjai.
Mindről beszélni kell vallástól nemzettől kortól és politikai motivációtól függetlenül, mert a nélkül egy torz valóságot láthat az ember.
Inkább linkeld be ezt a posztot is, hogy az oda járó törzsközönség is olvashassa, hogyan kell korrekt, tényeken alapuló informatív blogot írni. Ami meg tévedés volt benne azt a műértő közönség szakmai ( és nem érzelmi) alapon javította.

Ui én nem vettem észre, hogy kommentek tűntek volna el.
taser 2011.12.21 11:03:57
@Amichay:

Ha már szóba került elolvastam megint Repülő Sárkány posztját a Dakar tengóról Mert azt is ő írta természetesen. :)

Találtam benne egy komentet így hangzik :

"Hálás köszönet. Az együttműködést, a magam részéről, minden Izraellel kapcsolatos témában szívesen veszem. "

:)
Ismét a Bibliához fordulunk elképesztő történetért, már csak azért is, mert Judit sztoriját régen ígérem (nem csak én, hanem fölülmúlhatatlan Delila-posztjával hagyományt teremtő tiboru mester is), kétszer szavazásra is bocsátottam, de valahogy nem sikerült első helyre…..
taser 2011.11.22 14:24:15
@Titus Pullo Urbino:
Mondjuk szex nem volt benne csak valami fülledt erotika. ( Áttetsző kendő ,meg vonaglás a nagyérdemű előtt. Amolyan tábori peepshow. Aki volt katona az tudja, hogy bizonyos idő eltelte után már a női bicikli látványa is fülledt erotikával bír :)

Az is lehet, hogy Holofernesz a szex után aludt be rögtön ( ez ugye a lányok örökös panasza :) Ez most persze jól jött őnagyságának :) mert így könnyebb volt kiiktatni miközben az őrség még mindig az idomairól álmodozott ( vagy mást csinált :)
A gyilok után meg a katonáknak valami ilyesmi járhatott a fejében hogyasszonygya. "Bakker elfoglaljuk a várost mindenkit megerőszak.. aztán bealvás, ezek meg jól levágják a fejünket. Na kösz ebből nem kérek :) Inkább húzzunk haza."
taser 2011.11.24 13:00:37
@Gloria Mundi:

Itt igen nagy a fordító/másoló felelőssége. Van akinek mindegy hogy kés vagy kard. Pár éve egy BM-es magas beosztású illető kérdezte meg tőlem, hogy "magának milyen érdekes PUSKA tartója van." A kérdéses tárgy egy PISZTOLY combtok volt.Mondom neki ez egy pisztolytok.
AZ eseményről készült riportban később így szerepelt. A ....indulók új típusu puskatartókat kaptak....
Azt meg már nem is akarom mondani, hogy egyes vélemények szerint az egész kereszténység egy félrefordítás eredménye ami szerint Mária nem szűz volt hanem fiatal lány az eredeti szöveg ben.
Házitroll kolléga már régóta érlelte a gondolatot, hogy kéne valami high tech katonásdi dologról írni, mígnem a múltkori REVA-poszt kommentjeiben felmerült a Predatorok feltörése. No nem arra a ragadozóra kell gondolni, amit legutóbb Antal Nimród rendezett, hanem arra, amit az…..
taser 2011.11.08 13:02:10
@stonefort:

A boszniai balhé idején kerekes konténerben volt a cucc. HA a vontató elé volt kötve simán kamionnak látszott a dolog.

www.casr.ca/bg-uav-justas-male.htm

Az F-14 2006 óta nincs szolgálatban a Predatort meg 1994 óta használják. Az hogy a Navy állományában volt nem jelenti azt, hogy nem találkozhattak a levegőben.

"During the ACTD, Predators were operated by a combined Army/Navy team managed by the Navy's Joint Program Office for Unmanned Aerial Vehicles (JPO-UAV) and first deployed to Gjader, Albania, for operations in the Former Yugoslavia in Spring 1995."
taser 2011.11.09 08:29:52
@Papírzsepi:

Egyik nagyon titkos ojjektumba úgy lehet csak belépni, hogy a retinadiagnosztikától a végbél tükrözésig mindenen keresztül kell menned. Többszörös telefonos egyeztetés, kisérő, mobil röntgen a kapuban , még a fém fogtömést is ki kell cserélni stb nem leht nálad kulcs telefon fém csatos öv stb.

Az ojjektum hátsó részén ami az erdőbe ér évek óta nincs kerítés a környező házakból a gyerekek bejárnak focizni meg bujócskázni :)
Egy különszám erejéig megszakítjuk a tűzfegyverek fejlődésével foglalkozó poszt-sorozatot. Ez a különszám azokkal a tűzfegyverekkel (meg pár rokon kategóriába sorolható fegyverrel) foglalkozik, amik valahogy kilógnak a sorból, megelőzték a korukat, esetleg igéretes jövőnek…..
taser 2011.11.03 17:56:26
@peelou75:

www.ebaumsworld.com/pictures/view/80699896/
Itten van a nukleáris RPG .Ez se radioaktiv porral operált :)

Azért azt az 50 BMG lőszert lövő pisztolyt kipróbálnám. Néhány volt főnökömön meg jelenlegi kollégámon :)

A poszt nagyon jó a különlegességek közül viszont hiányoltam az oroszok űrpuskáját :)

freddallas.blogspot.com/2009/05/russian-space-gun-tp-82-abbreviation-is.html
taser 2011.11.04 08:33:08
@Minorkavidor:

A mai kanyarlövö fegyver igazából egy pisztoly ami bele van építve egy középen szétvágott és csapszegen forgó géppisztoly agyazásba. A pisztoly a forgócsap előtt van beépítve a tárral zárral egyetemben. elsütőbillentyű meg utána. Kábelekkel oldják meg az elsütést. illetve optikai kábel viszi hátra a célképet. (gyakorlatilag egy olcsó videokamera )

Leegyszerűsítve ennyi az új kanyarlövő puska. Érdekes módon az izraeliek a kínaiak és a pakik fejlesztgetnek ilyesmit.
Kedves Olvasók! Alant olvashattok arról, hogy mi is az a lemilbuli, mire jó és mire nem jó, kinek érdemes jönni és kinek nem, továbbá távgyógyítok és sorselemzek is, de a töredezett hajvégekre is megoldást nyújt ez a poszt. Hajtás után.   A Lemil immár sok éves blog;…..
Az inkvizíciós szörnyűségek után több, mint egy fél évvel már senkit nem fog meglepni, hogy a portugál történelem nem éppen legkellemesebb korszakát választottam újabb posztom témájául. De hát a lemilhez nem is a kellemetességek illenek. Ebben a sztoriban van természeti katasztrófa, szerelmi dráma,…..
taser 2011.10.18 14:40:56
@Gloria Mundi:

Hát hogy kevés testőrséggel ment félrek..ni az nem lep meg. Szól a fáma olyan politikusról aki még a mellékhelyiségbe se ment ki, ha előtte nem nézték át. Bezzeg a "szépasszonyvölgybe" elég volt neki egy sofőr meg egy kísérő. Rossz nyelvek szerint a Miguel Cabalerro golyóálló inget akkor se vette le :)

Bárki aki blog komment olvasása közben magára vagy a főnökére ismer az kizárólag csak a véletlen műve lehet. :)
taser 2011.10.20 09:46:19
@stoppos76: :)

Csatlakoznék az előttem szólókhoz. Már a régi görögök felfedezték, hogy a világtörténelemre a legjelentősebb hatást a három "P" gyakorolja. :)
A mai nemzeti gyásznapon olyan elfelejtett szabadságharcosok emléke előtt tisztelgünk, akik ’de iure’ nem voltak a honvédsereg tagjai, mégis életüket kockáztatták és végül el is vesztették a szabadságharc sikere érdekében.  A ”gerilla főhadnagy” és…..
taser 2011.10.10 09:33:28
@Titus Pullo Urbino:
Mit mondhatnék :)Csak így tovább
Aut concilio, aut ense !
@Minorkavidor: Én úgy tudtam, hogy a partisan eredetileg egy alabárdszerű szúró/vágó fegyver volt ami az olaszoknál volt népszerű.
Még hogy a katonák marconák... Ma törzskommentelőnk, kitűnő kollégánk, Molnibalage szeretné pár percig igénybe venni a nevetőizmotokat (és a cégnél a kollégák türelmét...). Övé a szó és a hang. A Lemilbolgon már számtalan különleges csapat került bemutatásra, de…..
A mi katonatörténeteink között nem egy van, amelyik arról szól, hogy a nagypapa/dédpapa hazagyalogolt a frontról vagy a fogolytáborból. Vannak olyan nemzetek, ahol hajóval vitték haza a foglyokat, és vannak olyanok, akiknek úszni kellett volna. Ez a cikk róluk szól.  Tanaka…..
taser 2011.09.16 06:31:31
@Ahmet:

Hát nem. Pakban 3 év alatt kb 10.000 (igen tíz ezer) terrorista merénylet történt. Csak Beludzsisztánban tavaly kb 1400. A halálos áldozatok száma tavaly olyan 4 ezer körül volt.
Van még hova fejlődni a dél thaiföldieknek :(
Amióta élnek emberek a Földön, azóta harcolnak, háborúznak. Mióta háborúznak, azóta használnak egyre jobb fegyvereket. Mióta egyre jobb fegyvereket használnak, azóta el is vesztik őket. Amiket utána alkalmasint az ellenfél kezd el használni… Van, mikor egyszerűen az elejtett Kalast felveszi az…..
taser 2011.09.14 15:01:04
@folti_: Bezony jól mondod.
A felderítő repülő észreveszi a harckocsikat. A felderítő repülőt meg észreveszik a vadászrepülők meg az előretolt légelhárítás. A tiszta sivatagi levegőben a felderítő is messzebbről felderíthető és kevés esélye van elbújni.
A másik a sebesség. Ott ahol van tér ott lehet csak kihasználni mit tudnak ezek a vasak 100-on.
A legtöbb célzókütyü is tiszta száraz időben műkszik a legjobban, legnagyobb távolságra márpedig a sivatagban több a ködmentes napok száma mint az orosz lengyel alföldön.

Éppen a sivatagban tudták legjobban az angolok és a németek is a maszkirovkát ( funér tankok, lánctalp nyomot eltüntető szőnyegek,stb) Homokszínűre fújni egy tankot egyszerűbb mint terepszínűre :)

Talán Rommel mondta, hogy azért szerette a Sivatagi háborút mert katona állt szembe katonával kevés volt a civil áldozat.
taser 2011.09.15 07:53:03
@neccharisnyás útonálló:

Itt egy jó cikk a Hadmérnökből.
Ne ijesszen meg az elején a sok matekpélda a jó részek utána jönnek

hadmernok.hu/2009_2_kovacshazy.pdf
Amikor gyorsan körbekérdeztem a családot és az ismerősöket, mi jut eszükbe Ausztráliáról, kiütéssel nyert a kenguru és a dingó. /NEM a harcjármű./ Szorosan utánuk jött a világ legkeményebb autópályarendőre: Mad Max. Sajnálattal állapítottam meg, hogy amennyiben ez a felmérés reprezentatívnak…..
taser 2011.09.12 14:37:16
@Rosszindulatú Vászka:

Hallottál már a közös zuhanyzókról. No függöny no válaszfal csak 12 zuhanyfej egymás mellett. Ott azért elég nehéz elrejteni a dolgokat. Ott a meztelen valóság van :) Nem tudod kikerülni. :)
Az éjszakai fürdések Pattaya Beachen sem a szemérmességről szólnak :)

Az igazi kommandósok nem pokrócoznak :) és elég kevesen olvassák közülük a Lemilt :)

Ex barátnő. Ők azért elég kritikusak tudnak lenni ha akarnak :)
taser 2011.09.12 14:48:46
@Rosszindulatú Vászka:

Szóval te sem voltál katona :(
taser 2011.09.14 08:02:40
@Rosszindulatú Vászka:

Én egy másik szót használtam volna :)
Aki az érveit és ismereteit a Blikk- Kurt Rieder - Mondo magazin háromszögből szerzi be ott nem kell semmin csodálkozni. :)
Ezennel meghirdetjük az AranyLEMIL posztversenyt! A legnevesebb hazai rendvédelmi blog katonás szavazását! A versenyre bármely blog (melyet előzőleg jóvá hagytunk) bármely posztját nevezni lehet, de csak olyat, melyet az összes kommenttel együtt elolvastunk, és nekünk…..
taser 2011.09.13 09:11:23
@Papírzsepi:

Csak nem arra gondolsz, hogy a hajának a hossza nagyjából megegyezik Vin Diesel hajhosszúságával :)
Mindezektől függetlenül sztem most is csinos. ( Három hét sivatagi élet után meg pláne :)
Az meg külön megszépíti, hogy sokan, sokat köszönhetnek neki. Olyan apróságokat mint kéz, láb , egyéb fontos szervek, élet ...meg ilyesmik.
Ma a Parlamentben belengetett reformcsomagban megpendítették (vagyis inkább kilátásba helyezték) a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjbavonulási lehetőségének megszüntetését. Abszolút logikus, hogy a Lemilbloghoz hasonló fórum ne menjen el szó nélkül a…..
taser 2011.03.02 12:20:16
@odeon:

"persze ha elég messziről kilőni az már nem olyan kemény meló "

Ezt ugye nem komolyan írtad?
A hadihajó fanok biztosan tagadnák, hogy a szovjet haditengerészet kötelékében valaha is szolgált volna a japán városról elnevezett hajó, pedig a történetét megfilmesítették, és a Lemil lapjain is megemlékezett róla Papírzsepi, csak nem ezen a néven. Az első szovjet…..
taser 2011.08.26 09:21:13
@proletair:

Ja Fa Nándor Budapest hajójának háromszor vágták neki a pezsgőt mire eltörött.

Következmények:

Tesztvitorlázáson másik hajóval ütközik,
Az árboc nem elég stabil ki kell cserélni
Nem érkezik meg időre a műholdas segélyhívó e miatt nem akarják engedni versenyezni
Tőkesúly problémákat lépnek fel a hajón három nap múlva visszafordul a kikötőbe.
Javításra kiemelik , majd leejtik ...
Javítás után elindul a tőkesúly még mindig nem tökéletes
Indulás után pár nappal legázolja egy panamai tankhajó
Három napos küszködéssel kerül vissza kikötőbe
Itt két hétig tart a javítás majd újra neki indul

Szóval lehet ebben a pezsgős dologban valami :)
taser 2011.08.27 06:47:54
@johnibyg: A vikingek az oka! :) Ők vagdostak vérrel teli kupákat az új hajók oldalához. Aztán úgy 17 században vér helyett bort kezdtek el használni , majd pezsgőt.
A Titanicnál pld nem volt pezsgős avatás ( meg is lett az eredménye )

Nekem az a fura hogy sorkatonaként került tengóra. Oda általában olyan embereket vittek akiknek valamilyen a tengózáshoz szükséges szakmájuk volt. ( Főleg villanyszerelőket, gépszerelőket vagy akinek már volt vmilyen hajózási tapasztalata) stb)Neki mi az eredeti szakmája?
taser 2011.08.29 13:08:46
@eMM2:
Igen de azok "irányított" sorosok voltak. Már a sorozásnál tudták, hogy a szakmájuk miatt tengóra vagy hajóra kerülnek. Van Krimi ( tatár ) ismerős aki rakétás fregatton szolgált ( mert tatár létére tengeri halászatot tanult) Na ő is éppen arra panaszkodott, hogy tengerészetnél egy perc nyugtuk sem volt. Valami elfoglaltságot mindig kitaláltak nekik, hogy ne unatkozzanak két gyakorlat között sem. Amikor semmi más nem volt akkor jött a jó öreg drótkefe és festékes vödör ( rozsdátlanítás ami mindig ráfér bármelyik hajóra) A lényeg, hogy szerinte a tengósok még nagyobbat szívtak mert ott a végtelenbe nyúlt a gyakorlatok sora. pedig azok nem nuke tengók voltak csak sima dízelesek.
Ő nem akart tengóra kerülni ezért a helyi doktor elvtárs pár kiló rákért kiállított neki egy papírt, hogy klausztrofóbiára hajlamos.Azt mondja , hogy a parti KGB csak addig cseszegette az embert amíg a hajóra nem került, az ottani KGB -s már nem volt annyira veszélyes ( mert a tengeren a KGB sek is korán halnak. :).Pedig ő is erősen a nem megbízható kategóriába tartozott az etnikuma miatt.
A minap Hiryu2,0 új feladatot kapott: ifjú kollégákat kellett istápolnia. Mégpedig anyucika kicsi pubikáit. Rögtön el is kezdte visszasírni a "régi szép idők" sorkatonai szolgálatát... de tényleg jó volt az? Ma is jó lenne...?   Ezek bizony régóta és gyakran fel-felbukkanó kérdések. De nézzük más…..
taser 2011.08.18 14:14:04
@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:
Azért a sorkatonaság se másfél év klotyópucolásból állt. Én még másfél évig voltam katona egyszer sem pucoltam klotyót. ( Folyosót annál többet:) Utólag visszagondolva elég sok és jó kiképzést kaptunk, már az akkori viszonyokhoz képest. Nem akarok általánosítani lehet, hogy csak nekem volt szerencsém a társaimmal és a kiképzőimmel.
Voltak hülyeségek is meg "szívatásnak" nevezett dolgok amik akkor nem annak tűntek.( Átkelési gyakorlat a Morotván lyukas gumiruhában :) De pld a nyulak lokátorának és őrségének összefestékezését én kimondottan élveztem :)
taser 2011.08.19 11:28:47
@Papírzsepi:

Feltaláltad a svájci rendszert. Nem pontosan így de nagyjából ezzel a szisztémával üzemel náluk a honvédelem :)
@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

A légiharc poszt után nagyon szemléletesen leírta Flankerr és Molnibalage is, hogy aki azt vallja "kicsi az ország egy vadászrepülőgép számára" az menjen el egy repülőnapra és nézze meg mit tudnak a gépek egy repülőtér nagyságú terület felett. művelni.
@mostregiszt:

Afganisztánban a magyarok egyáltalán nem csak bombaszakértők és utászok.
Van egy PRT ami egy teljes tartományt felügyel, fejleszt, épít, járőrözik ha kell lődöz amerikaiakkal németekkel együtt.
Van egy OMLT csoport ami egy afgán zászlóaljat mentorál és ha kell harcba is megy vele együtt.
Van egy KMCS ami az amerikaiakkal végez olyan műveleteket amiket pár év múlva a moziban fogsz viszont látni csak akkor nem lesz benne magyar katona csak amerikai.
Van egy légimentor csoport ua mint az OMLT csak helikoptereseket képez és röpköd velük harcolni is.
Vannak kint rendőri kiképzők akik az afgán rendőrséget okítják az EUPOL -on belül mindenféle okosságra, hogy valóban képesek legyenek fenntartani a biztonságot.
Ezek mellett már kétszer vezették a magyarok a kabuli nemzetközi repülőteret, és sok tiszt az ISAF -nál szolgál egyéni beosztásban.

Na ennyit arról hogy csak utászok és bombaszakértők. :)
taser 2011.08.22 11:39:34
Jópofa ez a lennék szívesen katona de ne szívassanak.
Aztán ki határozná meg a szívatás fogalmát?
Vegyünk nemzetközi példákat.
Fókás alakulat. Fejünk fölé tarott gumicsónakkal menetelés miközben hazafias rigmusokat skandálunk:
Ez ha úgy nézem a kiképzés része ha meg úgy nézem egy eszement szívatás mert ilyesmire az életben nem lesz szükségem.

A ragadozó madárról elnevezett alakulat. Szakadt gyakorlóban cipőfűző nélkül bakancsban menjünk el a pontból B pontba éjszaka lámpa nélkül időre ha menet közben belebotlunk valakibe mehetünk latrinát pucolni.

Ha úgy veszem a kiképzés része ha meg úgy veszem egy eszelős szívatás ... a sor végtelen.
Majdnem minden kiképzési tevékenységet fel lehet úgy is fogni, hogy ez egy oltári nagy szívatás meg úgy is hogy ez készít fel a túlélésre.

Az újonc katona öreg katona se újdonság Annapolisban az idősebb kadétok mentorálás címszó alatt szinte bármit meg csináltathatnak az alsó osztályba járó kadétokkal. Ott azt mondják a tanulj engedelmességet mielőtt nekiállsz parancsokat osztogatni. De ez meg van szinte a világ összes hadseregében.Tőlünk fejlettebb demokráciákban még a mai napig él a tisztiszolga intézménye. Váltásos rendszerben általában fiatal katonák pucolják a tiszt urak bakancsát vezetik a kocsiját kefélik a.... cipőjét. :)
Ezek az emberek elfogadják ezt mert tudják, hogy ez is velejárója annak ha ő a szenvedélyének akar hódolni. Mármint hogy legyen katona, mert az is való igaz, hogy van néhány ország a világon ahol egy katona viselt múlt egyfajta erkölcsi bizonyitványnak számít.

Parabellumról múlt időben beszélni meg érdekes dolog mert a Parabellum az egyik legelterjedtebb lőszer ( 9x19mm ) a világon mind a mai napig.Ellenben a Parabellum nick nevű FÉG pisztoly viszont sok minden csak nem jó márka. :)
Hosszú szünet után a lemilblogon újfent az amerikai háborús propaganda plakátterméséből válogatunk. Jelen posztban azonban nem nagyon találunk majd acélos tekintetű rangereket, rettenthetetlen nyugalmú tengerészeket, vagány pilótákat. A mai poszt témája ugyanis az elővigyázatosságra felhívó plakátok…..
taser 2011.08.16 06:32:28
@zum trucc:

Vegyél egy értelmező kézi szótárt és olvasd el a sunyi szó jelentését mert nem tudod helyesen használni.

Egyik poszt sem lett leszólva. Sőt... Ha van időd olvasd végig a kommentjeimet én még a LEMIL-en posztot nem szóltam le ( ellentétben veled.)

Minden elismerésem posztíróké mert rengeteg időt és energiát fektetnek bele ingyen hogy az olvasónak meglegyen a napi szellemi rágógumija és ne ragadjon le a történelem olvasókönyv 8 osztályosok számára - szintjén.

Na de van ennél fontosabb is.

Fegyver vs ejtőernyős

A németek a II VH ban csak pisztollyal vagy gpi vel ugrottak mert másképp nem fértek ki a JU 52 ajtaján.
A cucc többi részét kis kerekes konténerben dobták utánuk. Ez a módszer Krétáig be is jött. Ott aztán nagyon nem.

Az Angolok a gyorskioldó heveder alá rögzitették a fegyverüket, tehát ereszkedés közben elég macerás lett volna elővenni.

Az orosz módszer a mai napig ez azzal a különbséggel, hogy ők a hasernyő alá dugják be ami legalább jó veszélyes ha pofára esel érkezés közben, de ők úgy vannak vele, hogy ejtőernyős katona ne essen hasra.

A puhány amerikaiak a mindenféle párnázott zsákokat és hevedereket használnaka hátukon meg a hónuk alatt de az ejésnek legalább kb 50 kg egyéb cuccot képesnek kell magára fel aggatnia és azzal ugrani.
Szóval ugrás közben elég nehéz előcibálni bármilyen fegyvert és azzal hatékonyan tüzelni.
taser 2011.08.16 10:43:37
@zum trucc:

De olvasd el a poszt első mondatát

...Az elmúlt hetek lazább posztjai után ma egy betonkemény történet van napirenden....

A Te logikád mentén Hiryu2.0 sunyi módon leszólta a korábbi posztokat?

De ezt tette Papirzsepi olvtárs is?

..Ez egy nagyon kelleme poszt. Szerintem jobb, mint a sorozat előző elemei. ....

Ehhez hasonló bejegyzéseket több tucatot is találsz az elmúlt időszak posztjai mögött, de eddig senki nem tételezett fel az ilyen kommentek mögött hátsó szándékot.

...Huh ez jól jött a mészárolós poszt után....

Ebben hol a sunyiság ???? Mi ebben a furcsa ..???
Ha ez neked sunyi és furcsa akkor ott nagy baj van.Tudod ott nyakon felül.
taser 2011.08.17 14:22:02
@zum trucc:

Nincs tovább miről beszélgetnünk. Csak sajnálni tudlak, meg azokat is akik kénytelenek veled élni.
Bye.
Az elmúlt hetek lazább posztjai után ma egy betonkemény történet van napirenden. Az eddigi témáihoz illeszkedően Hiry2,0 ezúttal Deir Yassin történetével foglalkozik. Ennek a -Jeruzsálemtől nem messze elhelyezkedő- településnek a neve, akárcsak Lidice, Babil Jar, Oradour, vagy My…..
taser 2011.08.12 05:56:00
@Hiryu 2,0:

De egy ilyen házba akárhány kézigránátot is dobsz be attól a ház nem fog összeomlani. De egy dinamit rúdtól sem. Sőt kettőtől sem. Ráadásul ez a dinamit rudat hajigálunk ez is inkább filmes UL.

Egyébként akár zsidó mérnökei is lehettek volna Rommelnek mert az Atlanti Falban igazából nem volt épített fal :)

@Plieur:

A chedite nem egy mai anyag. Annyira nem hogy néhány nyelvben ( pl olasz) a robbanóanyag szinonímája. Viszonylag könnyű előállítani a (varsói gettólázadásnál is gyártották a lengyelek)
Stabil és nagy erejű. 1917 -től a francia kézigránátok egy részét is chedittel töltötték.
De elsősorban bányászatban használták mert jó a kőzet repesztő hatása. Ha ilyet vittek magukkal nagy mennyiségben akkor egy értelmű mi volt vele a cél.
taser 2011.08.12 11:23:54
@Plieur:

A második komentemben kb ugyan ezt írtam én is ( repeszhatás lökéshullám stb):)
Ha le akarsz rombolni egy házat a főfalat vagy a tartópillért kell kiütni a többit elvégzi a ház maga. Namármost nem egyszerű feladat egyik sem ha a házban laknak, ha fegyveresek laknak akkor meg végkép nem egyszerű a töltetet úgy elhelyezni, hogy a tényleg hasson is. Csak emlékeztetőül az első támadásra az ikertornyok ellen. A fő tartó pillér mellé leparkolt komoly mennyiségű robbanó anyag sem volt hatásos ( a repülős dolog annál inkább bejött)

Tehát volt idejük egy klasszikus romboló töltet elhelyezésére. Ez pedig csak egyféleképpen lehet ha a ház lakói már halottak vagy foglyok voltak amikor a robbantás megtörtént.

Nem tudom mennyire voltak tapasztaltak az IZL illetve Stern emberei. Gondolom pár falu elfoglalás harcok Jeruzsálem belvárosában stb már adhatott volna nekik valami alapot, hogy egy ilyen falut milyen erőkkel és felszereléssel kell megtámadni.

"A támadás el is akadt a védők tüzében, ekkor a Lehi parancsnoka pánikba esett. Gyors tanácskozás után elhatározták, hogy mivel nehéz fegyverzetük nincs, egyenként robbantják fel a házakat."

Ez az a mondat ami nekem nem tetszik. Én ilyenről még nem hallottam, hogy egy elakadt támadást úgy akar mozgásba hozni a parancsnok, hogy nekiáll házakat robbantgatni. Az ,hogy ez miért nem célravezető már korábban kitértünk.
Akkor már inkább hívja a tüzérséget és azzal puhítja fel az ellenállást, vagy ha tudja kikerüli a pontot és más irányból támadja.Vagy nagyobb erővel támadja ami viszont nagyobb veszteséget jelent.
Van még egy harmadik lehetőség is amit igazából halkan mondok csak. A pszicho terror. Az ellenállók látóterében felrobbantok lakókkal együtt egy két elfoglalt házat, üzenetképpen, hogy így fogtok járni ha nem adjátok fel..
Aztán ez fajulhatott el, hogy hoppá meg van a sikerélmény és az eredmény is nosza robbantsunk ott ahol nincs ellenállás.
Elég nehéz az akkori parancsnokok fejével gondolkodni, hiszen pár évvel a II.VH után az emberi élet értéke erősen devalválódott.Bár mennyire is szörnyű de ennek a falunak az elpusztítása igazából sehol nem volt a VH civil lakosági áldozataihoz képest ( Drezda, Sztálingrád, Hiroshima, Budapest, Varsó stb)
taser 2011.08.16 07:43:14
@teddybear01:

Eszembe jutott egy aranyos történet még az átkosból. A "felszabadulás" 35 évfordulóját jó nagy hype előzte meg. Minden falu /város valami egyedit akart alkotni ( meg a pártkasszából pénzt lenyúlni)Az egyik borsodi kis faluban elhatározták, hogy az iskolásokkal eljátszatják a falu felszabadításának történetét.Annyira komolyan vették, hogy elkezdtek a levéltárakban kutakodni, hogy pontosan melyik egység és mikor szabadította fel a falut stb. A nagy kutakodásnak meg is lett az eredménye. Kiderült, hogy azt a falut soha nem "szabadították fel" Annyira jelentéktelen volt, hogy semmilyen erőt nem küldtek oda.

Az eset több szempontból is kellemetlen volt. Egyrészt az akkori párt apparátus több tagja is állította ( addig ), hogy maga is tevékenyen részt vett a falu felszabadításában az oroszok oldalán.

A gengszter váltás után pedig igen sokan állították, hogy őket kirabolták/ üldözték stb a megszálló oroszok:)Ez alapján próbáltak plusz kárpótláshoz jutni.

A nagy felszabadulás napi műsorból nem lett semmi tartottak egy szavaló versenyt meg egy Ki tud többet a Szovjetúnióról vetélkedőt :)
Majd egy évvel ezelőtt ajánlottuk először Molnibalage vendégszerzőnk és törzsolvasónk légi hadviselésről szóló dolgozatának első részét azok számára, akik például a Discovery Channel® kisfilmjeinél kicsit jobban szeretnének elmélyedni a témában. Nos, az amúgy sem egy…..
taser 2011.08.07 20:28:37
@vizsla_barat:

Aha aztán egy AH 64 mi a megmeredt répát csinálna a szerb MIG-29 cel.A 90 es években nem AH 64 kellett volna hanem még egy vagon MDD ( ha már helikopter) és a határvadász csapatok fejlesztése normális terepjárókkal meg fizetéssel. Helyesen írták korábban, az AH 64 csatakopter. Rombol öl pusztít, nem megállít csempészeket. Ahhoz túlságosan drága és szükségtelen. Az US Mexikói határt se AH 64 el őrzik. Pedig ott van csempészet dögivel. Túl sok filmet néztél ha azt gondolod hogy ott is először lőnek és csak aztán kérdeznek.
Ha így lenne nem adnának át naponta több százas nagyságrendben élve elfogott mexikóiakat.
taser 2011.08.08 07:43:39
@molnibalage:
Nem érted ? :)
Ha berepül a szerb MIG akkor meg kell büntetni a csempészeket úgy hogy végigvarjuk a csempészútvonalakat a M230 as gépágyúval ( lehetőleg uránmagvas lövedékkel. Azanyjukuristenit ebből majd megtanulják, hogy ne röpködjön ide be semmilyen harci repülő. Plusz minden magyar kamiont kísérjen egy Longbow Apache ha a román rendőr feltűnik előtte vagy egy biciklista akkor pusztán a megelőzés miatt nyomjon oda egy sorozatot a Hydra rakétákból. (Na jó Dacias rendőrnél engedélyezve legyen egy darab Hellfire is, de csak ha nincs rajta a sapkája)
Ebből is látható, hogy mennyivel jobb lett volna Gripen helyett Apache. :)
Logikus nem :):) :)

Mit nekünk az ára ( 1984 ben 18 millió USD volt az alapváltozat azóta egy kicsit feljebb mehetett . De biztosan számíthatunk a nagybevásárlók kedvezményére. :)
( 2006 ben a Hollandok second hand LOngbow-t akartak nekünk eladni 6 db ot de még annak az árát se tudtuk kiköhögni.)Az üzemeletetés és rendszerbe állítás költségeiről nagyvonalúan feledkezzünk meg.